Tips & Tricks, topfoto's binnen handbereik

Tips & Tricks, topfoto's binnen handbereik



De wereld ligt voor ons open. Of je nu houdt van cultuur of natuur, elke bestemming biedt iets nieuws om te ontdekken. Gewapend met een camera, tablet of smartphone gaan we op pad om de mooiste momenten vast te leggen. De foto’s delen we tijdens de reis graag met onze vrienden, die jaloers worden bij het zien van zoveel prachtige kiekjes…


Of toch niet? Het blijkt vaak lastiger dan we denken om de sfeer, de mensen, de landschappen en alle momenten goed op foto te krijgen. Dus, hoe maak je het perfecte plaatje dan wel? Een misverstand is dat je met een dure camera betere foto’s maakt. Vergeet dit maar. Regelmatig ontmoet ik reizigers met kostbare fotoapparatuur. Velen maken echter nog steeds doodgewone kiekjes. Reizigers met oog voor fotografie daarentegen kunnen zelfs met een simpel cameraatje de prachtigste foto’s produceren. Een slimme fotograaf investeert dan ook eerst in kennis en dan pas in apparatuur.  


De Guldensnede

Alles in de natuur is opgebouwd volgens een bepaalde verhouding. Het is bijna magisch. Als je deze verhouding toepast in kunst, architectuur of fotografie ervaren mensen dit als prettig en mooi. Je ziet dat overal terug. Leonardo Da Vinci maakte hier bij zijn Mona Lisa al gebruik van. Creditcards en bankpassen hebben om deze reden dezelfde verhouding. Gelukkig zijn deze verhoudingen niet geheim. Op de meeste camera’s kun je deze verhouding in beeld aanzetten! Het is het roostertje in de vorm van twee paar kruisende lijnen op je scherm. De lijnen snijden elkaar op ongeveer een derde. Wanneer je het onderwerp op jouw foto uit het midden haalt en op de kruising van deze lijnen zet, wordt je compositie vanzelf heel natuurlijk. Mensen en objecten in het midden van het midden is vaak saai. Zet je onderwerp op een derde, speel wat met de compositie en je foto’s worden mooier. Alle topfotografen gingen je al voor. Veel uitproberen dus!  



Wel of niet inzoomen? 

Dichtbij staan en uitzoomen of ver weg staan en inzoomen. Soms heb je geen keus. Maar heb je dat wel, besef dan dat door het zoomen de hele foto verandert. Inzoomen zorgt ervoor dat het scherpe gebied op je foto klein wordt. Het onderwerp is scherp. Maar de voor en achtergrond zijn dit niet. Hierdoor komt het onderwerp ‘los’ van de achtergrond. Er komt veel diepte in je opname. Bij het fotograferen van portretten, mensen en dieren kan dit heel mooi zijn. Een onscherpe achtergrond geeft je foto een professionele uitstraling. De camera moet je wel goed stil houden. Vergelijk het met het puntje van een vishengel. Een kleine beweging van je hand kan het uiteinde doen zwiepen. Dat geldt ook voor een ingezoomde camera. Uitzoomen heeft niet alleen tot effect dat je meer op de foto krijgt. Het hele perspectief verandert. De voor- en achtergrond van je opname blijven in de uitzoomstand veel scherper. Omdat alles ongeveer even scherp is, zit er minder diepte in de foto. Doordat je echter veel in beeld hebt, kun je in deze stand mooie composities maken. Dit betekent dat je goed moet nadenken over wat en waar alles op de foto staat. Wat komt er op de voorgrond? Wat zie je op de achtergrond? En hoe lopen de ‘perspectiefl ijnen’?  



Over- en onderbelichten 

Deze handige functie zit op je camera, maar wordt toch door maar weinig mensen gebruikt. Komt het licht van achteren, dan kan het onderwerp op een foto te donker zijn. Soms worden mensen en gezichten bijna silhouetten. Met de + en de – op je camera kun je de opname eenvoudig lichter maken. Je kunt gezichten of een ander onderwerp op je foto dus lichter maken en het zo beter zien. Doordat de achtergrond ook lichter wordt kun je zelfs een artistiek effect bereiken. Omgekeerd kun je de hele foto ook onderbelichten, dus donkerder maken als een bepaald deel van je foto veel te licht wordt. In sommige situaties maakt over- en onderbelichten echt het verschil. Experimenteer hier maar eens mee!  


Oefening baart kunst 

Wanneer je mooie opnames wilt maken, zal je veel moeten oefenen. Fotografeer veel en leer van je eigen foto’s. Houd alle goede tips in je achterhoofd. Binnenkort is iedereen jaloers op jouw fotoreportage!  


Bewerk je foto’s 

Het bewerken van je foto kan je foto maken of breken. Je kunt iedere foto perfectioneren en mooier maken. Dat hoeft echt niet met een duur fotobewerkingsprogramma. Vaak kun je op je telefoon al foto’s bewerken. Ook online staan eenvoudige programma’s en bieden de meeste afdrukcentrales ook deze mogelijkheid. De uitsnede iets aanpassen, het contrast wat verhogen, de verzadiging omhoog... probeer verschillende dingen uit. Je foto’s worden opeens een stuk indrukwekkender.  


Maak een serie 

Wanneer je een foto maakt, maak dan niet slechts een foto maar meteen een hele serie. Houd je camera een keer heel hoog of juist laag. Loop eens om het onderwerp heen of bekijk het vanuit een andere hoek. Uit die serie foto’s is maar één foto het allermooist. En je raadt het al, dat is nooit de eerste foto. Als je van hetzelfde fotomoment veel verschillende opnames maakt, kun je later streng selecteren. Je gebruikt alleen de beste opnames. Nu lijkt het alsof je voortdurend alleen maar de topfoto’s maakt. 



Jan Wilco Geijtenbeek
is naast docent ook reisleider-fotograaf. Honderden bestemmingen heeft hij bezocht en gefotografeerd. Veel van zijn foto’s zijn terug te zien in magazines. Ook geeft hij workshops fotografie tijdens de reizigersinformatiedagen van Djoser. Naast commerciële opdrachten fotografeert Jan Wilco vooral wat hem boeit. Van moderne dansvoorstellingen tot architectuur, van portretten tot reizen. Met het juiste fotografische oog valt tenslotte in alles schoonheid te ontdekken…