China & Tibet
-
MAO-PORTRET /VERBODEN STAD
MAO-PORTRET /VERBODEN STAD
Welkom bij de diapresentatie van de reizen naar China en China/Tibet. Djoser organiseert 3 verschillende reizen door het Rijk van het Midden, zoals de Chinezen hun eigen land zelf noemen. De kortste reis begint in Shanghai, daarnaast organiseren we een 3-weekse én een 4-weekse reis, die beiden beginnen in Beijing. Alle reizen eindigen in Hong Kong.
-
TIBETAANSE MONNIKEN
TIBETAANSE MONNIKEN
Tijdens de 4-weekse reis verblijf je één week in Tibet, waarbij je onder andere een bezoek brengt aan de hoofdstad Lhasa en een goede indruk krijgt van het 'Dak van de Wereld' en haar intrigerende bewoners. Deze diapresentatie volgt de route van de reis naar China in combinatie met Tibet, maar begint met het startpunt van de korte reis: de havenstad Shanghai.
-
BEIJING: Plein van de Hemelse Vrede
BEIJING: Plein van de Hemelse Vrede
In de Chinese hoofdstad Beijing beginnen de beide andere reizen. We hebben een paar dagen de tijd om deze fascinerende stad te leren kennen. Het Plein van de Hemelse Vrede vormt het hart van de stad. Dit grootste plein ter wereld kent een roerige geschiedenis. Het plein was bijvoorbeeld de plaats waar Mao in 1949 zijn Volksrepubliek China uitriep. De beelden van de studentenopstand in 1989 zal een ieder zich nog wel weten te herinneren……
-
BEIJING: mausoleum van Mao
BEIJING: mausoleum van Mao
Rondom het plein liggen diverse grote gebouwen. Niet alleen de Verboden Stad, maar ook het Chinese parlement, de Hal van het Volk en het mausoleum van Mao 'sieren' dit immense plein. Voor het mausoleum van de Grote Roerganger staan dagelijks lange rijen Chinezen, die nog een glimp van zijn 'opgezette' lichaam op willen vangen. Menig Chinees is nog zeer ontroerd en koopt bossen plastic bloemen om bij de ingang neer te leggen.
-
BEIJING: Verboden Stad
BEIJING: Verboden Stad
In de Verboden Stad is het heel interessant om te zien hoe de keizer en zijn concubines vroeger leefden. Dit voormalige paleis van diverse dynastieën is zo groot dat je er uren rond kunt lopen. Een aanrader is een audio-tourtje dat je hier kunt maken; je huurt een cassetterecorder en de zoetgevooisde stem van Roger Moore vertelt je helder en duidelijk alles wat je wil weten over de Verboden Stad.
-
BEIJING: Chinese Muur
BEIJING: Chinese Muur
Een Djoser-excursie voert je naar de Chinese Muur even buiten Peking. De totale muur beslaat een lengte van ongeveer 6000km en is het langste, door mensen gemaakte bouwwerk ter wereld. Shi Huangdi, de 1e keizer van China, liet de muur bouwen met aarde en bakstenen ter verdediging tegen plunderingen vanuit het noorden door nomadenvolken.
-
BEIJING: Chinese Muur
BEIJING: Chinese Muur
Je krijgt ruim de tijd om de muur te beklimmen en dat heb je waarschijnlijk wel nodig,want hij is nog steil ook! Het eerste half uur van je beklimming zul je aangeklamd worden door Chinezen die je de meest simpele oorkondes met de tekst 'I climbed the great wall' willen aansmeren of met je op de foto willen, maar daarna laat je de Chinese dames op hoge hakken achter je en maakt de muur pas echt indruk.
-
BEIJING: Zomerpaleis
BEIJING: Zomerpaleis
De excursie naar de muur wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan het zomerpaleis in het noorden van de stad. Het Zomerpaleis is een groot park gebouwd aan het einde van de 19e eeuw door de keizerin-weduwe Cixi. Was het oorspronkelijk alléén bestemd voor de keizerlijke familie, tegenwoordig is het Zomerpaleis een populaire bestemming voor vele Chinese dagjesmensen.
-
BEIJING: Zomerpaleis
BEIJING: Zomerpaleis
Het Zomerpaleis bestaat uit diverse gebouwen en tempels, kent een groot, door mensenhanden gegraven meer en biedt bij helder weer een mooi uitzicht op de altijd veranderende skyline van Beijing. Even het hectische leven van Peking ontvluchten en een boottochtje maken op het meer behoort ook tot de mogelijkheden.
-
BEIJING: Peking Eend
BEIJING: Peking Eend
Een bezoek aan Beijing, zonder de beroemde Peking Eend geproefd te hebben is natuurlijk uit den boze. Tijdens een van de avonden kan de reisbegeleiding een maaltijd met deze lokale specialiteit regelen. De eenden worden speciaal vetgemest voor consumptie en er zijn verschillende restaurants waar de eend aan tafel voor je gesneden wordt.
-
BEIJING: Peking Opera
BEIJING: Peking Opera
Je kan in Peking natuurlijk ook naar de Peking opera. Een echt avondje uit is het bezoeken van dit oude theatertje, waar je enkele aktes uit de opera kunt aanschouwen.Je kunt natuurlijk zo chique naar de opera als je zelf wilt, maar het is immer een waar spektakelstuk met veel schmink, dans en natuurlijk (hoog!) gezang.
-
BEIJING: Peking Opera
BEIJING: Peking Opera
Voordat de show begint krijg je de gelegenheid om bij de voorbereidingen door de acteurstoe te kijken en mag je back-stage. Hier kun je zien hoe de diverse personages zich opmaken voor hun stuk. Een goede Peking opera acteur maakt zich namelijk altijd zelf op.
-
BEIJING: Tempel van de Hemel
BEIJING: Tempel van de Hemel
Parken, markten en diverse tempels behoren tot de overige bezienswaardigheden van deze enorme, hevig in ontwikkeling zijnde stad, die in 2008 het toneel zal zijn van de Olympische Spelen. De Lama-tempel en de volledig houten Tempel van de Hemel, die op deze dia is afgebeeld, zijn beiden een bezoek meer dan waard.
-
NACHTTREIN NAAR XIAN 1
NACHTTREIN NAAR XIAN 1
Tijdens alle China-reizen doen we verschillende trajecten met de nachttrein. De trein is een typisch Chinese en een ideale manier om comfortabel lange afstanden te overbruggen. De treinreizen geven je volop de gelegenheid om contact te maken de lokale bevolking. De treinreizen duren 12 tot 16 uur, dit lijkt lang, maar het is juist fascinerend en erg gezellig door het steeds wisselende landschap dat aan je voorbijtrekt en het gebabbel van of met de Chinezen.
-
NACHTTREIN NAAR XIAN 2
NACHTTREIN NAAR XIAN 2
De Chinese treinen kennen verschillende klassen Het eenvoudigst zijn de 'hard seats', waar je de hele nacht in een open coupé op een bankje zit, omringd door eetwaren die Chinese reizigers in grote getale op de grond laten vallen. Couchettes zijn weer onderverdeeld in hard sleepers en soft sleepers. Soft sleepers wil niet zeggen dat je soft, dus zacht slaapt, maar wil alleen maar zeggen dat de couchette gesloten is en uit 4 bedden bestaat. De hard sleeper-couchette is open zoals op de dia en bestaat uit 6 bedden. Djoser heeft voor deze laatste optie gekozen, de zogenaamde hard-sleeper.
-
NACHTTREIN NAAR XIAN 3
NACHTTREIN NAAR XIAN 3
Niet alleen op je hotelkamer maar ook in de trein zul je altijd een thermoskan met heet water aantreffen. In de trein moet je wel zelf je water tappen bij de zogenaamde 'samovar'. Van dit hete water kun je rustig drinken en een heerlijk kopje thee, koffie of soep zetten. Het is handig om van thuis zeker een mok, maar ook eventueel oploskoffie en/of bijvoorbeeld cup-a-soep mee te nemen. Thee is overal aanwezig.
-
XIAN: Klokkentoren en Centrum
XIAN: Klokkentoren en Centrum
In de loop van de ochtend komen we in Xian aan. Op de dia zie je het moderne centrum van de stad met de zuidweg. Aan het einde van deze weg zie je de klokkentoren opdoemen, het middelpunt van de stad van waaruit vroeger elke dag de klok werd geluid. Vanuit deze klokkentoren heb je een mooi uitzicht over de stad.
-
XIAN: Islamitische Wijk
XIAN: Islamitische Wijk
Xian is eeuwenlang het startpunt van de Zijderoute geweest. Door de vele bezoeken van handelaren uit alle windrichtingen is het nog steeds een stad met een kosmopolitisch karakter. Dit is vooral te merken in de islamitische wijk in het centrum van de stad; hier bevindt zich bijvoorbeeld een prachtige moskee in een grote tuin. In de vele steegjes die de moskee omzomen, kun je vele souvenirs met het hoofd van Mao kopen.
-
XIAN: Terracottaleger
XIAN: Terracottaleger
Vanuit Xian maken we een excursie naar het beroemde terracotta-leger van Qin Shihuang, de 1e Keizer van China, die ook de Muur liet bouwen. Dit eeuwenoude leger van terracottabeelden werd pas in de jaren '70 door boeren, tijdens het werk op het land ontdekt.Momenteel zijn de beelden in een uitgebreid museum met veel informatie over de beroemde beelden te bewonderen.
-
XIAN: Terracottaleger
XIAN: Terracottaleger
De keizer liet dit leger van honderden krijgers, paarden & wagens maken om zijn graf te beschermen en om niet alleen naar het hiernamaals te hoeven reizen. Het terrein van de opgravingen bestaat uit diverse kuilen, die alle nog in restauratie zijn. Regelmatig zijn archeologen nog druk bezig met het onderzoeken van de verschillende kuilen.
-
Vlucht naar Lhasa
Vlucht naar Lhasa
Vanuit Xian wordt gedurende alle China-reizen naar de volgende bestemming gevlogen. De binnenlandse vluchten in China worden allen uitgevoerd met moderne vliegtuigen van westerse makelij. Bij de korte reis vlieg je rechtsreeks naar Guilin, in Zuid China. De 3-weekse reis gaat vanuit Xian door naar Chengdu. Terwijl je met de China-Tibetreis naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa vliegt. We vervolgen deze presentatie met de dia's van Tibet, waarna we straks vanzelf weer uitkomen in Chengdu en later in Guilin.
-
LHASA: Het Potala paleis
LHASA: Het Potala paleis
Tibet is weer een heel ander avontuur in deze reis; alhoewel Tibet officieel tot China behoort, bezoek je een totaal andere wereld met een geheel eigen cultuur. Tibet ligt gemiddeld op 4000 meter hoogte, dus je moet eerst aan de hoogte wennen en acclimatiseren hoort er echt bij. Het is zaak het rustig aan te doen die eerste dagen. Laat je voldoende voorlichten door je arts of GG&GD en ga zeker niet onvoorbereid op reis.
-
LHASA: Potala Paleis
LHASA: Potala Paleis
Eenmaal in Lhasa valt het Potala paleis van uit de verte al op. Dit kloosterpaleis was tot 1959 de winterresidentie van de Dalai Lama en is meer dan 125 meter hoog en 365 meter lang. In zijn huidige vorm dateert het imposante gebouw uit de 17e eeuw. Het complex omvat onder meer verschillende tempels, de woonruimte van de geestelijke leider en de mausolea van de vorige Dalai Lama's.
-
LHASA: Jokhang Tempel
LHASA: Jokhang Tempel
Het Potala is, zoals je wellicht zou verwachten, niet het meest religieuze bouwwerk in Lhasa, dat is namelijk de Jokhang tempel in het centrum van de stad. Het herbergt namelijk een levensgroot beeld van Boeddha dat volgens de traditie tijdens diens leven in India werd vervaardigd en door een Chinese prinses als cadeau werd meegenomen.
-
LHASA: Jokhang Tempel
LHASA: Jokhang Tempel
Voor de Jokhang staan de gehele dag vele gelovige Tibetanen te bidden. Vele pelgrims laten zich bij het bidden languit op de grond vallen, staan weer op en laten zich weer vallen, soms uren aan een stuk. Vrijwel elke avond is er een gebedsdienst in de tempel die je bij kunt wonen.
-
LHASA: 'Kora'(pelgrimsroute)
LHASA: 'Kora'(pelgrimsroute)
Om de Jokhang tempel loopt de belangrijkste pelgrimsroute van Tibet. Het is onderdeel van de Barkhor en deze route is ontstaan doordat pelgrims in vroeger tijden hier hun laatste bezittingen verkochten om de reis naar huis te kunnen bekostigen. Tegenwoordig is deze route een bijzonder sfeervolle markt, waar je alles kunt kopen.
-
LHASA: Barkhor-plein
LHASA: Barkhor-plein
Het dak van de Jokhang geeft je een fantastisch uitzicht over de stad en het Potala paleis. Voor de Jokhang ligt het Barkhor-plein. Voor de Tibetanen is dit plein, gelegen in het hart van de stad, de verzamelplaats en markt. In de loop der jaren vonden diverse opstanden en grote protesten altijd hier plaats.
-
LHASA: mensen
LHASA: mensen
In Lhasa komen alle Tibetanen samen. Zo zie je er de stoere Khampa's met hun rode strikken door de haren, maar ook de edelvrouwen met hun mooiste sieraden willen hier gezien worden. De vriendelijke, goedlachse monniken en devote pelgrims maken het plaatje compleet.
-
LHASA: Kloosters buiten de stad
LHASA: Kloosters buiten de stad
Tijdens de reis door Tibet wordt je naast de reisbegeleiding vergezeld door een lokale gids. Deze gids verzorgt de rondleidingen in de kloosters en paleizen en staat immer klaar om je vragen over Tibet te beantwoorden. In de omgeving van Lhasa kun je verschillende grote kloostercomplexen bezoeken, zoals het Sera-klooster.
-
LHASA: Debat bij het Sera Klooster
LHASA: Debat bij het Sera Klooster
Dit klooster is vrij makkelijk bereiken met een openbaar busje of taxi. In het klooster leefden ooit 5000 monniken, nu zijn er slechts een paar honderd over. Regelmatig vinden in de tuin van dit klooster debatten plaats. Het debat vormt een belangrijk onderdeel in de opleiding van een monnik en gaat vaak gepaard met veel geschreeuw en geloop.
-
Onderweg van Lhasa naar Shigatse
Onderweg van Lhasa naar Shigatse
Na een aantal dagen in Lhasa reizen we over het Dak van de Wereld naar Shigatse, kwa grootte de tweede stad in Tibet. Ook in Tibet reizen we met onze eigen bus, zodat we te allen tijde kunnen stoppen voor een mooie foto. Tibetanen zijn heel nieuwsgierig en vaak loopt een stop uit op een ware uittocht van een dorpje.
-
SHIGATSE: Tashilhunpo Klooster
SHIGATSE: Tashilhunpo Klooster
Shigatse is de op een na grootste stad van Tibet en heeft als grootste bezienswaardigheid het Tashilhunpo klooster, de residentie van de Panchen Lama. Dit klooster is in 1447 gebouwd onder toezicht van de eerste Dalai Lama en is nog steeds in functie. Gedurende de Culturele Revolutie, toen veel kloosters vernield werden, heeft het bouwwerk gelukkig weinig te verduren gehad.
-
SHIGATSE: Tashilhunpo Klooster
SHIGATSE: Tashilhunpo Klooster
Elk kloostercomplex is weer uitermate boeiend, zeker omdat je er elke keer op een ander tijdstop komt; zo kan het voorkomen dat je de ene keer de monniken ziet bidden, de andere keer de maaltijd ziet nuttigen en weer een andere keer gaat iedereen aan zijn huishoudelijke taken beginnen. Het valt op dat je in elk klooster veel jonge monniken ziet. Deze kunnen overigens net zo ondeugend zijn als onze jeugd.
-
SHIGATSE: pelgrimsroute om klooster
SHIGATSE: pelgrimsroute om klooster
Rond om het klooster kun je ook een pelgrimsroute van een paar kilometer lopen; de zogenaamde kora. Dit levert prachtige uitzichten en leuke ontmoetingen met pelgrims op.Opvallend zijn de vele honden die rond om het klooster rond. De bevolking gelooft dat dit de reincarnaties zijn van monniken die in een vorig leven niet zo goed hun best hebben gedaan.
-
Onderweg van Shigatse naar Gyantse
Onderweg van Shigatse naar Gyantse
We reizen verder Tibet in en gaan op weg naar Gyantse, een klein authentiek Tibetaans dorpje. Onderweg kom je veel landbouwactiviteiten tegen. Wanneer we Gyantse naderen zie je van uit de verte het plaatselijke fort en het klooster al opdoemen.
-
Gyantse: Hotel
Gyantse: Hotel
Tijdens alle China reizen maken we in het algemeen gebruik van goede hotels, met twee-persoonskamers voorzien van douche en toilet. In het hotel in Gyantse kunnen we vaak gebruik maken van kleurrijke Tibetaanse kamers.
-
GYANTSE: Kumbum-stupa
GYANTSE: Kumbum-stupa
De grootste stupa van Tibet is de Kumbum-stupa van Gyantse. De ogen van Boeddha op deze stupa laten zien dat het een stupa van Nepalese makelij is. Je kunt helemaal naar boven klimmen en vele kleine kapelletjes bezoeken. Vanaf de top heb je een magnifiek uitzicht over het kloostercomplex. Het is trouwens geen overbodige luxe een kleine zaklantaarn in je bagage mee te nemen als je een dergelijk gebouw van binnen gaat bekijken.
-
Terug naar Lhasa
Terug naar Lhasa
De weg van Gyantse terug naar Lhasa gaat over 3 hoge passen, waarvan een hoger dan 5000 meter, onderweg kom je langs besneeuwde bergen, gletsjers en het heilige turkooizen Yamdrok Tso meer; vaak de plaats voor een gezellige picnic. Vanaf de Kamba La pas heb je een prachtig uitzicht over dit meer. Vanuit Lhasa vliegen we na een indrukwekkende week in Tibet terug naar Zhongdian.
-
LIJIANG: uitzicht over de oude stad
LIJIANG: uitzicht over de oude stad
Eenmaal in het dorpje Lijiang aangekomen, lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan. Bij helder weer heb je vanuit het stadje een imposant uitzicht op besneeuwde pieken. Het bestaat uit vele kronkelige, keurig aangeharkte straatjes, beschilderde houten huizen en grachtjes
-
LIJIANG: straatje in oude stad
LIJIANG: straatje in oude stad
Het historisch centrum van Lijiang is uniek. Het oude centrum wordt voornamelijk bewoond door de Naxi (naasji)-minderheid. Opmerkelijk aan deze minderheid is, dat het een matriarchale cultuur heeft waarbij de jongste dochter alles erft. Opvallend aan Lijiang is daarnaast de ontspannen en oorspronkelijke sfeer.
-
LIJIANG: dorpsplein
LIJIANG: dorpsplein
Elke ochtend als de vrouwen uit werken gaan, verzamelen de mannen en kinderen zich op het dorpsplein, tezamen met de honden, vogelkooitjes en zelfs bloempotten om het zich zo aangenaam mogelijk te maken. Hele dagen worden hier kletsend doorgebracht. Een ideale plaats om het leven vanaf een terrasje gade te slaan. Uiteraard worden de mannen door de vrouwen aan het eind van weer een zware werkdag opgehaald.
-
LIJIANG: Jade Draak park
LIJIANG: Jade Draak park
Op ongeveer 15 minuten lopen van het oude centrum ligt het Jade Draak park, dat een schoolvoorbeeld is van Chinese park-architectuur.; in de vijver zijn bijv. bruggetjes en pagodes gebouwd. Je kunt hier evt. een bootje in de vorm van een draak of zwaan huren om op de vijver rond te peddelen. Je kunt hier ook schitterende schilderijen kopen.
-
LIJIANG: orkest
LIJIANG: orkest
In Lijiang resideert ook het orkest van meneer Xuan Ke. Dit orkest speelt oude traditionele muziek, op oude instrumenten en het bestaat voornamelijk uit oude mannen. Sommigen zijn al ver boven de 70. Wanneer zij niet ergens in de wereld op tournee zijn, kun je dit orkest in een theater in Lijiang bewonderen.
-
LIJIANG: Baisha
LIJIANG: Baisha
De rustige omgeving van Lijiang leent zich uitstekend voor een prachtige fietstocht, bijvoorbeeld naar het dorpje Baisha waar een aantal tempeltjes te bewonderen zijn.De kans is groot dat de meest beroemde inwoner van Baisha: Dokter Ho, je als het ware van je fiets sleurt om trots zijn voorraad van krantenartikelen en visitekaartjes uit de gehele wereld te laten zien. Voor je het weet heeft hij een middeltje voor jouw kwaaltje klaar.
-
Onderweg van Lijiang naar Dali
Onderweg van Lijiang naar Dali
Onderweg wordt natuurlijk regelmatig gestopt voor een foto of om te eten bij een restaurantje. De stoeltjes zijn meestal niet aangepast op onze lengte. Niet veel restaurants hebben een engels menu, zeker niet in dit soort eetlokalen. Onze reisbegeleiders kunnen je helpen bij het kiezen van de heerlijke Chinese gerechten. In China moet je met stokjes eten, maar het is een kunst die je je snel eigen maakt. Een bestekje meenemen kan handig zijn.
-
DALI: Erhai Meer
DALI: Erhai Meer
Onze volgende bestemming is Dali, een klein oud dorpje, ingeklemd tussen de bergen en het grote Erhai-meer. Het dorp wordt voornamelijk bewoond door de Bai-minderheid. Er is elke dag markt. Rondom het meer zijn verschillende dorpjes waar je markten en/of tempels kunt bezoeken.
-
DALI: 3 pagodas
DALI: 3 pagodas
De landelijke omgeving van Dali leent zich ook uitstekend voor een fietstocht waarbij je de plaatselijke bevolking aan het werk kan zien op de rijstvelden. Een stukje buiten Dali liggen de 3 pagoda's, kenmerkend voor dit kleine vriendelijke dropje, die je zeker een bezoek meer dan waard zijn.
-
DALI: Bai vrouw
DALI: Bai vrouw
Dit is een Bai-vrouw in klederdracht, die je overal in Dali tegenkomt. Zij proberen regelmatig lokaal gemaakt zilver aan de bezoekers te verkopen. Een specialiteit van de Bai is ook het weven van kleden, matjes en dergelijke, maar in China staat Dali het meest bekend als Marmer-stadje. Het Chinese woord voor marmer betekent dan ook: Dali-steen!
-
DALI: cafeetjes
DALI: cafeetjes
Inmiddels zijn er voldoende faciliteiten voor buitenlandse gasten zoals een terrasje voor het nuttigen van, bijvoorbeeld, Chinees bier. Je moet jezelf ook echt de tijd gunnen om het op z'n tijd rustig aan te doen. De afstanden die we overbruggen zijn groot en er is een grote diversiteit in alles wat we zien.
-
KUNMING: Stenen Woud
KUNMING: Stenen Woud
Onze tijd in Kunming is kort, meestal zal een bezoek aan het beroemde Stenen Woud echter wel mogelijk zijn. Dit gebied van 27.000 hectare is een van China's meest opmerkelijke natuurfenomenen. Het gesteente is gevormd in een ondiepe koraalzee en later door omhoogstuwende krachten opgeheven. Wind en regen hebben uiteindelijk de huidige vormen geschapen.
-
KUNMING: Stenen Woud
KUNMING: Stenen Woud
In dit ook bij Chinezen populaire park kun je een leuke wandeling maken. Elke piek heeft van de Chinezen een naam gekregen. Zo heb je twee rotsen die een eindje uit elkaar staan en 'Huisvrouw wacht op haar Man' heten, of 'Vogel op de rug van een kameel', De steen op de dia wordt 'Babyolifant' genoemd. Vanuit Kunming vliegen we in de loop van de dag naar Guilin. Hier komen alle reizen weer samen.
-
YANGSHUO
YANGSHUO
Wanneer je uit het vliegtuig stapt merk je dat je richting de tropen bent gekomen. Een warme deken valt namelijk over je heen. We rijden na aankomst direct door naar onze volgende stop: het kleine dorpje Yangshuo. Het landschap rond Yangshuo met zijn karakteristieke karststeen rotsen is zeer bekend van Chinese prenten; schilders komen hier al eeuwen om dit vast te leggen, terwijl de Chinese dichters woorden te kort komen om al dit moois te kunnen beschrijven.
-
YANGSHUO
YANGSHUO
De rustige omgeving van Yangshuo, waar voornamelijk boeren wonen, is het beste per fiets te ontdekken; goede mountainbikes kun je bijvoorbeeld bij het hotel huren. In de straten van Yangshuo zul je aangeklampt worden door lokale gidsen die je dolgraag de minder toegankelijke, maar o zo mooie, plekjes willen laten zien. Ook zullen zij je vaak uitnodigen om thuis een heerlijke maaltijd voor je te koken.
-
YANGSHUO
YANGSHUO
Net als in het Stenen Woud heeft de lokale bevolking alle karakteristieke bergen een eigen naam gegeven. De heuvel op de achtergrond heet bijvoorbeeld Moon Hill. Deze berg, net buiten het dorpje gelegen, kun je, via een trap van ongeveer 350 treden, beklimmen. Een vermoeiende klim. Vanaf Moon Hill heb je een prachtig zicht op de schitterende landelijke omgeving.
-
YANGSHUO
YANGSHUO
En kun je met eigen ogen zien hoe mooi en groot dit gebied van karststeen pieken tussen de rijstvelden wel is. De Li-rivier kabbelt ondertussen rustig door de prachtige omgeving. Zonsopkomst en zonsondergang zijn magische momenten vanaf deze indrukwekkende piek.
-
YANGSHUO
YANGSHUO
De omgeving van Yangshuo zal je blijven fascineren. We verblijven hier lang genoeg om heerlijk te kunnen relaxen, maar ook om alles van de omgeving te kunnen zien. Nu eens geen tempelcomplexen, theehuizen of musea, maar gewoon per fiets de pure natuur in. Het vakantiegevoel zal in Yangshuo zeker naar boven komen.
-
YANGSHUO
YANGSHUO
De reisbegeleiding kan in Yangshuo een relaxt boottochtje op de Li rivier organiseren, eventueel in combinatie met een fietstocht. Door middel van zo'n boottochtje kun je het leven op en langs de rivier aanschouwen en ondertussen heerlijke genieten van de unieke omgeving van Yangshuo.
-
YANGSHUO
YANGSHUO
Yangshuo is naast de prachtige omgeving ook de perfecte plaats om nog souvenirs te kopen. In de loop der jaren zijn er talloze winkeltjes met de mooiste souvenirs ontstaan. Eetstokjes, theekopjes, stempels met je naam in het Chinees, zijde… er is weinig wat je niet kunt kopen in dit heerlijke plaatsje.
-
Trein van Guilin naar Guangzhou
Trein van Guilin naar Guangzhou
Aangestaard door Chinese dagjesmensen en lokale boeren stappen we voor de laatste keer deze reis de nachttrein in die ons nu naar de grootste stad van het zuiden zal brengen. Guangzhou! Waarschijnlijk beter bekend als Canton is dit de op één na laatste bestemming van deze afwisselende reis. Na aankomst in Guangzhou zal ons lokaal agentschap je alle bezienswaardigheden van deze zich snel ontwikkelende stad laten zien.
-
GUANGZHOU - Qingping-markt
GUANGZHOU - Qingping-markt
Je moet in Canton echt even naar de Qingping-markt, waar je behalve kruiden en groenten ook alle mogelijke levende have zoals honden, wasberen, katten en schildpadden kunt kopen om op te eten. Niet echt een leuk gezicht, maar wel erg Cantonees. Overigens hoef je niet bang te zijn, dat je buiten je wil om eten als hond of kat opgediend krijgt. Hond is vaak heel speciaal en dus duurder dan gewoon vlees. Men gaat je dus echt geen hond opdienen in plaats van kip.
-
GUANGZHOU - Qingping
GUANGZHOU - Qingping
Op deze dia zie je gedroogde vleermuis, altijd goed voor in een of ander medicijn. Zo zijn er nog vele, vaak in eerste instantie niet te herkennen, gedroogde dieren te verkrijgen. In Canton kun je erg goed vis eten, maar ook de slang mag je eigenlijk niet overslaan. In Canton brengen we 1 nacht door om de volgende ochtend in twee uur met een snelle boot door te reizen naar onze laatste halte Hong Kong.
-
HONG KONG: star ferry
HONG KONG: star ferry
Al weer enkele jaren behoort Hong Kong al weer bij het Chinese Moederrijk, desondanks dienen we door de Chinese douane te gaan. Het Chinese geld wordt in Hong Kong echter niet geaccepteerd, de Hong Kong dollar is hier het betaalmiddel. Hong Kong bestaat uit honderden eilandjes, waarvan Hong Kong Island de bekendste is. Het vasteland, waar ons hotel zit, heet Kowloon. Elke paar minuten verzorgt de Star Ferry een veerdienst heen en weer.
-
HONG KONG
HONG KONG
Naast een bezoek aan het zakendistrict en aan de bruisende winkelcentra in Knowloon, is het leuk om een veerboot naar een van de kleinere eilandjes te pakken, waar de sfeer meer ontspannen is en je in leuke visrestaurant kunt eten. Het vervoer in Hong Kong is zeer uitgebreid; taxi, metro, bus en tram brengen je overal snel en goedkoop waar je naartoe wilt.
-
HONG KONG
HONG KONG
Op Hong Kong Island kun je met een zogenaamde kabel-tram naar de hoogste piek van de eilanden: Victoria Peak. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en alle hoge wolkenkrabbers die de stad zo fascinerend maken.
-
HONG KONG
HONG KONG
Mocht je nog energie over hebben, dan kun je je hier natuurlijk nog uitstekend in het nachtleven van deze miljoenenstad storten. Engelse pubs en Chinese Karaoke bars strijden hard om de gunsten van de klanten. Al met al is deze wereldstad een goede afsluiter van een fascinerende reis door China!