Van Istanbul naar Cairo
-
Istanbul - visverkopers Bosporus
Istanbul - visverkopers Bosporus
De reis begint in Istanbul, de stad die in twee werelddelen ligt. Vanaf het water gezien maakt Istanbul grote indruk. De historische stad is gebouwd op een schiereiland, dat omspoeld wordt door de Zee van Marmara, de Bosphorus en de natuurlijke haven, de Gouden Hoorn.
-
Istanbul - Blauwe moskee
Istanbul - Blauwe moskee
De Sultan Ahmet moskee is de belangrijkste moskee van Istanbul. Deze is gelegen op het schiereiland met nog enkele andere historische gebouwen, zoals de Aya Sofia. Bij de moskee is het altijd druk met mannen die zich ritueel reinigen voor het gebed, kaartverkopers en schoenpoetsers.
-
Istanbul - Blauwe moskee
Istanbul - Blauwe moskee
De moskee wordt ook wel de ‘Blauwe Moskee’ genoemd vanwege het interieur met de blauwe tegels en het blauwe schilderwerk.
-
Istanbul - vissers
Istanbul - vissers
De Galatabrug verbindt het oudste stadsdeel met de middeleeuwse handelswijk Galata. Tegenwoordig is dit een belangrijke verkeersader. Ondanks het uitermate chaotische stadsbeeld komt de oosterse gemoedelijkheid toch tot uiting.
-
Istanbul - boottocht Bosporus
Istanbul - boottocht Bosporus
Tijdens het verblijf in Istanbul kun je een boottocht over de Bosphorus maken. Je vaart vanaf de Galatabrug via het Europese deel de Gouden Hoorn uit. Je maakt hier en daar een stop bij een dorp. Je kunt deze tocht met de lokale ferry maken, gezellig met vele Turkse families. Ook kan de reisbegeleiding een boot alleen voor de groep reserveren.
-
Ankara - restaurant
Ankara - restaurant
In Ankara, de hoofdstad van Turkije bevindt zich het Museum voor Anatolische beschavingen. De hoogwaardige collectie geeft een uitstekend overzicht vanaf het Paleolithicum tot de Grieks-Romeinse periode. Vlakbij het museum ligt de oude citadel. In het centrum ligt de altijd drukke gezellige Geçlik Parký en Kocatepe Camii, de grootste moskee in het Midden-Oosten.
-
Cappadocie - Goreme
Cappadocie - Goreme
Cappadocie is eeuwenlang moeilijk bereikbaar geweest en vormde daardoor een toevluchtsoord voor vervolgde christenen. Men bouwde hier huizen, kerkjes en kloosters, uitgehakt in steen of diep onder de grond.
-
Goreme - fresco's
Goreme - fresco's
De prachtige fresco’s in de rotskerkjes dien je zeker te bewonderen. Helaas is fotograferen verboden. Wij kregen echter speciaal toestemming van het kerkbestuur zodat we je alvast een voorproefje kunnen geven van al het moois van hier te bewonderen valt.
-
Nemrut Dagi - hoofden
Nemrut Dagi - hoofden
Koning Antiochus I liet op de top van de berg Nemrut op 2150 m hoogte een 61 hoge "piramide" aanleggen met kolossale beelden van 8 tot 11 m hoog. Aardbevingen vernielden dit grafmonument, maar de hoofden van verschillende beelden zijn nog steeds intact
-
Nemrut Dagi - hoofden
Nemrut Dagi - hoofden
Aan het eind van de middag of vroeg in de ochtend kun je de Nemrut Dagi beklimmen om de weerkaatsing van de zonnestralen bij zonsopgang te bewonderen op de kolossale beelden. Ze lijken over de eeuwigheid te waken op deze grote hoogte
-
Mardin - Deir-az-Zafaran
Mardin - Deir-az-Zafaran
Mardin ligt aan de rand van de Tur Abdin, het Gebergte der Gelovigen en biedt een mooi uitzicht op de Syrische laagvlakte. Ten oosten van de stad, ligt in de heuvels het serene klooster Deir-az-Zafaran. Dit klooster was ooit de residentie van de Syrisch-Orthodoxe patriarch.
-
Aleppo - standbeeld Assad
Aleppo - standbeeld Assad
We kruisen vervolgens de grens met Syrie en gaan op weg naar Aleppo. Tijdens je reis door dit land zul je overal het beeld van president Assad tegenkomen. Assad heeft met een regering van ruim 30 jaar rust in het land gebracht.
-
Aleppo - waterpijp roken
Aleppo - waterpijp roken
Theedrinken en waterpijp roken is in Syrie en andere Arabische landen een sociale aangelegenheid, die voornamelijk door mannen wordt beoefend. Schuif in de namiddag eens aan in een theehuis en drink een mierzoet kopje thee.
-
Aleppo - backgamon spelen
Aleppo - backgamon spelen
Als je dwalend in de oude stadswijk van Aleppo loopt, moet je niet gek staan te kijken als je opeens midden op straat een groepje mannen backgammon ziet spelen. Misschien word je wel uitgenodigd om mee te doen.
-
Aleppo - citadel
Aleppo - citadel
De citadel van Aleppo is al duizenden jaar lang het middelpunt van de stad. Het ligt op een heuvel in het centrum van de stad. In de citadel is de gerestaureerde troonzaal interessant, maar ook het uitzicht over de stad is bijzonder
-
Palmyra - overzicht
Palmyra - overzicht
Palmyra wordt ook wel de 'stad der palmen' genoemd en ligt ten oosten van Damascus in de woestijn. Het ruïnecomplex van Palmyra is erg uitgestrekt, zeker als je te voet een bezoek wilt brengen aan de torengraven.
-
Palmyra - overzicht
Palmyra - overzicht
Het oude Palmyra lag op karavaanroutes van de Middellandse Zee naar de Perzische Golf en was een belangrijke schakel in de zijderoute van China en India naar Europa. De rijke stad besloot zich in de derde eeuw los te maken van Rome. Na twee opstanden werd de stad verwoest en haar bewoners afgeslacht
-
Palmyra
Palmyra
Sommige straten staan nog vrijwel geheel overeind, omzoomd door pilaren waar je van bovenaf een wondermooi uitzicht over hebt. In het uitstekend bewaarde theater kun je door de oorspronkelijke toegangsdeuren naar binnen wandelen en plaats nemen op de stenen banken.
-
Palmyra - kameel
Palmyra - kameel
Als je moe bent geworden van het lopen over het enorme complex, kun je natuurlijk ook op de rug van een kameel een tocht maken door de Hoofdstraat, de verbinding van de Bel tempel met de monumentale boog.
-
Palmyra - citadel
Palmyra - citadel
's Avonds kun je je met een lokaal gehuurd busje naar het kasteel laten vervoeren dat uitkijkt over de ruïnes. Hiervandaan kun je genieten van de zonsondergang die de oude stad in een roze gloed zet. De volgende ochtend rijden we verder naar de Syrische hoofdstad.
-
Damascus - straatbeeld
Damascus - straatbeeld
In Damascus verblijven we twee dagen zodat je voldoende tijd hebt om de stad te bekijken. Het beste kun je de sfeer van deze stad goed ervaren door naar de oude stad te wandelen. Al tijdens de eerste wandeling valt op, dat de stad bestaat uit een mengeling van oud en nieuw, wat je niet alleen in de architectuur terugvindt maar ook in het straatbeeld.
-
Damascus – op de foto
Damascus – op de foto
De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het oude centrum, dat te voet prima te belopen is. Hoewel de Syriërs er prat op gaan, dat hun hoofdstad de oudst bewoonde van de wereld is, stammen de oudste ruïnes uit de Romeinse tijd. Dat is zichtbaar in de nog deels bewaarde, oorspronkelijk Romeinse muur, die het oude centrum omgaf
-
Damascus – Ommayaden moskee
Damascus – Ommayaden moskee
In het oude, deels ommuurde, stadsdeel ligt achter de soek de Ommayaden-moskee, die in vroeger tijden tegelijkertijd door christenen en moslims als gebedsplaats werd gebruik. Hier zien we de binnenplaats met de fontein. De buitenmuren van de moskee zijn met kleurige mozaïeken bedekt. Menselijke figuren zijn op de mozaïeken niet te vinden, aangezien dit volgens de regels van de koran verboden is.
-
Damascus – souk
Damascus – souk
In de souk van Damaskus vind je een deel voor goudsmeden, voor koperslagers, zoetwaren, korans, kruiden, kleding, schoonmaakartikelen en zelfs een apart hoek voor de kamleenslager. De soek is grotendeels overdekt. Aan weerszijden van de straten zijn honderden smalle winkeltjes, waar prachtige zijde en felgekleurde stoffen van synthetisch materiaal worden aangeboden.
-
Jerash - decumanus
Jerash - decumanus
Na het verblijf in Damascaus maken op weg naar Amman een stop in Jerash. Van deze Romeinse provinciestad staat, nog veel overeind. Jerash was een van de steden van de Dekapolis, een groep van tien steden met dezelfde culturele achtergrond, het hellenisme. Het meest indrukwekkend is het forum dat gebouwd is in de vorm van een ovaal.
-
Petra - toegangskloof
Petra - toegangskloof
De dag na aankomst in Petra gaan we in alle vroegte door de nauwe ingangskloof, de siq, naar de overblijfselen van de stad van de Nabateërs. De anderhalve kilometer lange kloof is ontstaan door een aardbeving, die de rots finaal doormidden spleet. In plaats van te voet kan je bij de ingang een paard of een paard met koetsje huren.
-
Petra – gekleurde rotsen
Petra – gekleurde rotsen
Petra is niet alleen bekend om de in de rotsen uitgehouwen graven en andere bouwwerken, maar ook om de prachtig gekleurde rotsen. Overheersend is de rozerode zandsteen, maar ook andere kleuren, zoals blauw en oker komen veelvuldig in de zandsteenformaties voor.
-
Petra – zandkunst
Petra – zandkunst
De rotsen van het gesteente rond de stad hebben een prachtige kleurtekening en over de rotsen kun je mooie wandelingen maken om de vele graftomben te bezichtigen, die tot voor kort door bedoeïenenfamilies werden bewoond. Tegenwoordig verdienen de bedoeïenen iets bij met de verkoop van kunstig gevulde flesjes met zand.
-
Petra - schathuis
Petra - schathuis
Het eerste imponerende bouwwerk, dat verschijnt om een hoek van de kloof is het Khazneh, ofwel de schatkamer. Oorspronkelijk waarschijnlijk een graf. Deze plek is niet alleen bekend als bouwkundig meesterwerk in Hellenistische trant, maar ook van films als The Last Crusade en Lawrence of Arabia. Deze films zijn dan ook dagelijks te zien in de hotels van het nieuwe Petra.
-
Dahab - accommodatie
Dahab - accommodatie
We stekende na ons verblijf in Jordanie over naar de Sinai. In het hotel in Dahab verblijf je direct aan het strand. De uitgestrekte koraalriffen kun je makkelijk vanaf de kust bereiken. Hier kun je het stof afspoelen en je hebt ook de mogelijkheid om te snorkelen of duiken.
-
Dahab - snorkelen
Dahab - snorkelen
De manier om de onderwaterwereld te ontdekken is snorkelen. De uitbundigheid van kleuren en vormen van het koraal en de vissen is overweldigend. Het is strikt verboden stukken koraal mee te nemen of vissen te voederen of aan te raken. Sommige van deze vissen zijn bovendien giftig. Wanneer je rustig kijkt en zwemt zal je echter niets overkomen en blijft ook de natuur intact.
-
Sinaï - St. Catherina klooster
Sinaï - St. Catherina klooster
We overnachten in de buurt van het St.Catharina-klooster. Het klooster is niet koptisch, de Egyptische vorm van christendom, maar Grieks-orthodox.
-
Sinaï - St. Catherina klooster
Sinaï - St. Catherina klooster
Al rond 400 was er sprake van een kapel op de plaats van het brandende braambos uit de bijbel. De kapel was gesticht door keizerin Helena, de moeder van Constantijn de Grote. In de zesde eeuw werd op de plek van de kapel een versterkt klooster gebouwd. Het kloosterleven werd in dit gebied niet onderbroken door de komst van de islam
-
Sinai - Mozesberg
Sinai - Mozesberg
Achter het klooster ligt de Mozesberg. Dit is de berg, waar Mozes de 10 geboden zou hebben ontvangen. Je kan deze berg van 2285 meter hoog beklimmen. Je start dan midden in de nacht om vanaf de top de zonsopgang te bewonderen en van het prachtige uitzicht te genieten.
-
Cairo - Khan el Khalili
Cairo - Khan el Khalili
Vanaf de citadel kun je een intrigerende wandeling maken door drukke bazaarstraten. Onderweg kom je allerlei kleine winkels tegen met allerhande waar. Veel wordt nog met de hand gemaakt, zoals meubels, muziekinstrumenten, potten en pannen. En welk tijdstip van de dag je hier ook bent, druk is het altijd!
-
Cairo - uitzicht vanaf citadel
Cairo - uitzicht vanaf citadel
In het islamitische deel van Caïro moet je zeker eens rondkijken. Dit is het oude deel van de stad, waar de meeste moskeeën, madrasa’s, ofwel koranscholen, en bazaars zijn te vinden. Een goed startpunt voor een wandeling door deze buurt is de grote citadel van Caïro. Binnen de ommuring van de citadel is onder meer de Mohammed Ali Moskee te bezoeken.
-
Cairo - Egyptisch museum
Cairo - Egyptisch museum
Op Midan el Tahrir ligt het Egyptisch Museum. Hier is de grootste collectie Egyptische oudheden ter wereld te vinden. Eén van de beroemdste voorwerpen is het dodenmasker van Toet-anch-Amon.
-
Gizeh - kamelentocht
Gizeh - kamelentocht
Op dag 3 maken we een esxcursie naar Sakara en in Gizeh. Hier staan de bekende piramides van Menkaure, Chephren en Cheops. Afhankelijk van de restauratiewerkzaamheden kun je één of meerdere van de piramides van binnen bekijken. Het is niet aan te raden deze tocht door de piramides te ondernemen wanneer je het snel benauwd krijgt of last hebt van claustrofobie.
-
Cairo - by night
Cairo - by night
We reizen vervolgens door naar de Egyptische hoofdstad waar wenog enkele dagen verblijven. Vanaf de Niletower waar bovenop zich een restaurant bevindt heb je 's avonds een mooi uitzicht over Caïro. Met de KLM vliegen vervolgens rechtstreeks terug naar Amsterdam.