Unicef, wat doen zij?

Unicef, wat doen zij?

De kinderrechtenorganisatie Unicef is in 1946 opgericht. In opdracht van de Verenigde Naties komt Unicef op voor de rechten van alle kinderen. Ook helpt Unicef bij het verwezenlijken van deze rechten. Unicef werkt aan een betere wereld voor kinderen met actieve betrokkenheid van kinderen zelf. Unicef stelt niet alleen de belangen van kinderen centraal, maar geeft ze ook een stem en laat ze meebeslissen over hun eigen toekomst.

In de loop der jaren is Unicef uitgegroeid tot de grootste en meest effectieve kinderrechtenorganisatie ter wereld. Mede door de VN-status is Unicef de meest invloedrijke pleitbezorger voor kinderen op internationaal en nationaal niveau, met een indrukwekkende staat van dienst en met het gezag, de kennis, ervaring en de ingangen om concrete resultaten te bereiken.
Het ideaal van Unicef is het scheppen van een wereld waarin de rechten van alle kinderen zijn gewaarborgd.

Maya's
De Maya's vormen een van de oudste en grootse inheemse bevolkingsgroepen van Centraal Amerika. In de regio waar de meeste Maya's nu nog leven (het huidige Belize, El Salvador, Guatemala, Honduras en Mexico) ontwikkelden ze ooit een van de grootste beschavingen, geroemd om de bijzondere architectuur en onvoorstelbare wiskundige en astronomische ontdekkingen. Maar vanaf 1594 zaaiden de Spaanse veroveraars er, op hun vergeefse zoektocht naar goud, dood en verderf. Ze namen de vruchtbare grond in en dwongen de inheemse bevolking als slaven te werken op wat voordien hun eigen land was. Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd, maar nog steeds behoren de Maya's tot de allerarmsten van Centraal-Amerika.

Unicef in Mexico
Onderwijs is cruciaal voor de toekomst van de Maya's. Daarom helpt Unicef in Mexico met het opzetten van speciale 'kindvriendelijke' scholen. De kinderen krijgen er in een leuke, veilige en hygiënische omgeving goed onderwijs in hun eigen taal. Een belangrijk aspect van dit project is dat ouders en dorpsgenoten nauw worden betrokken bij de scholen. Samen met de kinderen, leraren en lokale organisaties werken zij aan het creëren van een omgeving waarin de rechten van kinderen worden gerespecteerd en waarin zij zich geestelijk en lichamelijk goed kunnen ontwikkelen.

Iedereen die een reis boekt bij Djoser kan via het boekingsformulier € 3,00 doneren en Djoser verdubbelt dat bedrag. Sinds 2002 komt die bijdrage ten goede aan de scholen die Herman en Trudy van der Velde in Mexico bezochten. Maar Unicef en Djoser willen graag álle Mayakinderen in Mexico dezelfde kansen geven en daarvoor hebben zij ook úw hulp nodig. Gun deze kinderen de toekomst waar ze recht op hebben en vul vandaag nog de bijgesloten acceptgiro in.

Ze zijn het waard!