Bekijk de Rondreis Ghana, Togo & Benin, 22 dagen van Djoser

Rondreis Ghana, Togo & Benin 22 dagen

Vanaf € 3.495,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Ghana, Benin en Togo hebben een historie waarin koninkrijken macht vergaarden door de handel in goud, ivoor en slaven. De slavenforten bij Elmina en Cape Coast zijn hiervan getuige. Benin heette vroeger Dahomey en de restanten van het paleis van de koningen die eens dit invloedrijke koninkrijk bestuurden zijn door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het animisme wordt alom beleden en fetisjobjecten kom je veelvuldig tegen. Tijdens de reis ontmoeten we traditionele medicijnmannen en voodoopriesters. In deze landen is het toerisme kleinschalig en kun je ongestoord reizen van de subtropische kust naar de heuvelachtige savannes in het noorden. Overal word je door de hartelijke, vriendelijke bevolking welkom geheten. Op de brede zandstranden bij Grand Popo is het goed toeven.

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Bezoek voodootempels, paaldorpen, het koninklijk paleis in Abomey en slaven forten
 • Maak kennis met de Somba, Peul en Taberna
 • Dompel je onder in de facinerende cultuur van de Ashanti in Ghana
 • Unieke rondreis door drie West Afrikaanse landen
 • Speciale voodoo festivalreis

Route en kaart

Routekaart Rondreis Ghana, Togo & Benin, 22 dagen
 1. Amsterdam - Accra
 2. Accra - Elmina - Cape Coast
 3. Cape Coast - excursie Kakum nationaal park & Elmina
 4. Cape Coast - Kumasi
 5. Kumasi, bezoek Bonwire en cacaoplantage
 6. Kumasi - Koforidua
 7. Koforidua - Volta regio
 8. Voltaregio - Kpalimé
 9. Kpalimé - Sokode - Bassar-Defale
 10. Kara, bezoek Sarakawa nationaal park
 11. Kara - Boukoumbe - Natitingou
 12. Natitingou
 13. Natitingou - Taneka Béri - Copargo - Djougou
 14. Djougou - Abomey
 15. Abomey - Sakete - Porto Novo
 16. Porto Novo - Ganvie - Dantokpa fetish markt - Cotonou
 17. Cotonou - Allada - Tchatcha - Ouidah
 18. Ouida - Grand- Popo, excursie Wago
 19. Grand Popo, excursie Possotome & Bopa
 20. Grand Popo - Lome - Accra
 21. Accra - Amsterdam
 22. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

GHANA

Accra, Elmina en Cape Coast

Dag 1 Amsterdam - Accra
Dag 2 Accra - Elmina - Cape Coast

Ghana piroques DjoserAccra, de hoofdstad van Ghana, heeft een dorpskarakter. Op de verkeerspleinen is het echter een drukte van belang en tiert de straathandel welig. Loop ook eens door de straten van het oude Accra omlaag naar de haven. Hier zorgen bont geschilderde piroques voor een fascinerend schouwspel. Fort Ussher is door de Nederlanders gebouwd maar nu in slechte staat. In het Kwame Nkrumah memorial Park wordt de eerste president van Ghana herdacht en zorgen de fonteinen voor enige verkoeling.

We volgen de kust - één van West-Afrika’s meest spectaculaire verrassingen: verlaten, met palmen omzoomde zandstranden, zo ver het oog reikt en verder. Hier en daar liggen vissersdorpjes langs de kust, waar de mannen, begeleid door ritmisch gezang, de netten binnenhalen. Op tientallen plaatsen hebben Engelsen, Fransen en onze voorouders forten gebouwd, die ze gebruikten als uitvalsbasis voor de handel. Een mooi voorbeeld hiervan is Fort Amsterdam.

Sommige forten zijn klein, andere gigantisch van afmeting, zoals de forten in Cape Coast en Elmina. Hier treden we in de voetsporen van de Nederlandse West-Indische Compagnie. Het fort in Elmina is gebouwd door de Portugezen, maar daarna wapperde hier voor 200 jaar de Nederlandse driekleur. Tegen zonsondergang vaart de vissersvloot binnen en worden manden met vis de wal op gedragen.


Kakum nationaal park en Kumasi

Dag 3 Cape Coast - excursie Kakum nationaal park & Elmina
Dag 4 Cape Coast - Kumasi
Dag 5 Kumasi - bezoek Bonwire en cacaoplantage

Vanuit Cape Coast maken we een tocht naar Kakum nationaal park, dat is opgericht om de unieke flora en fauna van het tropische regenwoud te beschermen. Wie durft kan hier over zeven touwbruggen lopen.

Ghana Kumasi markt DjoserKumasi is de hoofdstad van de machtige Ashanti. Zij bewaarden hun autonomie en onderwierpen zich pas aan het begin van de vorige eeuw aan het Engelse regime. In het koninklijk paleis en het museum vind je veel uitingen van hun boeiende cultuur. Het betreffen vaak kostbare gouden voorwerpen, die slechts door een dun touwtje van de toeschouwer zijn gescheiden. Handelaren uit alle windstreken komen samen op de markt, de grootste van West-Afrika. In een kleurige mierenhoop vind je de meest prachtige handgemaakte voorwerpen, amuletten en kunstig geweven doeken, kente genaamd.

In de omgeving van Kumasi bevinden zich verschillende dorpen waar men zich bezig houdt met het weven van Kente, het maken van kralen en houtsnijwerk. Bij belangstelling kunnen we een dezer dagen een school of een kliniek bezoeken.


Voltaregio

Dag 6 Kumasi – Koforidua
Dag 7 Koforidua - Volta regio

Vanuit Kumasi zetten we onze reis voort en zullen we kennismaken met de kunst van Adinkra stempelafdrukken en een bezoek brengen aan de bruisende Kejetia-markt. Vervolgens zetten we onze ontdekkingsreis voort naar Koforudia, waar we de beroemde parapluvormige rots zullen bewonderen en een rondleiding door de stad zullen maken. Daarna zullen we overnachten in deze prachtige omgeving.

Ghana Lake Volta DjoserWe reizen naar het zuidoosten van Ghana naar de Volta regio. Onderweg maken we in Tafo een stop bij het Cacao Research Institute. Hier krijgen we uitleg over een van Ghana’s belangrijkste export producten, cacao, het voornaamste bestanddeel van chocola. Bij Koforidua maken we een korte wandeling naar de Akaawatervallen.

We reizen verder naar de oevers van het Voltameer, een reusachtige stuwmeer. De Akosombodam voorziet het hele land van elektriciteit. Als we toestemming krijgen kunnen we de hydro-elektrische dam bezoeken of een boottocht op het meer maken. Een andere mogelijkheid is om de Afadjato te beklimmen,een zeer pittige uitdaging, die beloond wordt met een mooi uitzicht. Verderop liggen de Wii watervallen, die op een warme dag verkoeling brengen.


TOGO

Kpalimé, Bassar, Sokodé en Kara

Dag 8 Volta regio - Kpalimé
Dag 9 Kpalimé - Sokode - Bassar - Defale
Dag 10 Defale, bezoek Sarakawa Nationaal Park - Kara

We kruisen de grens met Togo en wisselen van bus en chauffeur. Rond Kpalimé wordt veel cacao en koffie verbouwd. In het regenseizoen trekken de watervallen rond Mount Ayomé veel bezoekers. De volgende dag is een lange reisdag over slechte wegen. We reizen noordwaarts door verschillende stamgebieden. De dorpen van de Kotokoli zijn herkenbaar aan de graansilo’s.

Ghana Togo dansen DjoserDe Bassar leven in opvallende grote lemen huizen met een puntdak. Alom wordt geloofd dat zij aan de wieg stonden van het ijzer tijdperk in deze regio. Nog steeds wordt de kennis van het ijzer maken angstvallig geheim gehouden. Als we geluk hebben kunnen we in het leefgebied van de Bassar getuige zijn van een vuurdans. Hierbij raken dansers zo in trance dat zij over hete kolen kunnen lopen, een fascinerend schouwspel. Na een lange reisdag over slechte wegen bereiken we Kara.

Vanuit Kara zullen we dorpen rondom de berg Kabyé bezoeken, namelijk Tcharè en Pya. In deze dorpen bevinden zich bijzondere huizen genaamd "Sukala", bestaande uit een groep hutten die met elkaar verbonden zijn door een omliggende muur, waarin slechts één patriachale familie woont. Tijdens ons bezoek zullen we ook een kijkje nemen bij de smeden, die grote stenen gebruiken in plaats van hamers voor het vervaardigen van gereedschap.

Verder zullen we getuige zijn van het bereidingsproces van Toukoutou, een lokaal bier. 's Middags gaan we naar Sarakawa, een nationaal park, en bezoeken we de Toukoutou-markt voordat we overnachten.

BENIN

Natitingou, Djougou

Dag 11 Kara - Boukoumbe – Natitingou
Dag 12 Natitingou
Dag 13 Natitingou - Taneka Béri - Copargo - Djougou
Dag 14 Djougou - Abomey

De streek rond Kara in het noorden wordt beschouwd als één van de mooiste regio’s van Togo. We rijden naar de Tabermavallei, waar de inwoners buitenstaanders wantrouwen en zich verschuilen in mooi gedecoreerde, versterkte woningen. Op hun erven duiden fallisch gevormde offerplekken op hun animistische geloof.

We passeren vervolgens bij Boukoumbé de grens met Benin en reizen door naar Natitingou. In de bergen van Atakora leven de nog traditionele Somba een afgezonderd bestaan. Hun lemen huizen lijken op minikastelen. Het etnografische museum in Natitingou is de moeite waard en heeft veel maquettes van de verschillende huizen die in de omgeving worden gebouwd.

Bij Taneka Béri lijken de dorpen tegen de rotswand aangeplakt. Hier vind je een grot waar een fetisjeur zijn diensten aanbied. In Djougou bevindt zich het koninklijke paleis. De volgende dag passeren we het voodoo Dancoli bekend om zijn weldaden en wordt jaarlijks door duizenden pelgrims bezocht. Het paleis van koning Ghaguidji III in Savalou is ook de moeite waard. Via Dassa bereiken we Abomey.


Abomey, Sakete, Porto Novo en Cotonou

Dag 15 Abomey - Sakete - Porto Novo
Dag 16 Porto Novo - Ganvie - Dantokpa fetish markt - Cotonou

Benin is ontstaan uit het machtige koninkrijk Dahomey dat in de 17e eeuw een aanzienlijk deel van West-Afrika besloeg. Het koninkrijk verhandelende slaven aan vooral de Portugezen en de Nederlanders. In Abomey, het bastion van de voodoocultuur, vind je veel traditionele genezers en verschillende fetisjtempels en kun je het gerestaureerde koninklijk paleis bezoeken. Het complex bestond eens uit twaalf gebouwen. De overgebleven gebouwen geven een goed beeld van de geweldige macht van dit koninkrijk. De muren van de paleizen, de graftombes, de bas-reliëfs, de Koninklijke tronen en de voorouderaltaren tonen een glorieus maar wreed verleden vol machtsstrijd, mensenoffers, liefdes en intriges binnen de enorme harems. 

Benin Ganvié DjoserOver het Nokoué-meer kun je naar het paaldorp Ganvié varen. In dit dorp, bekend als het Venetië van Afrika, staan de woningen op houten palen en verplaats je je met een pirogue. We overnachten in Cotonou. De volgende dag bezoeken we tijdens een dagexcursie Port Novo. Het etnografische museum is gevestigd in het voormalige paleis van koning Xogbonou. Ook het slavernijmuseum met enkele mooie stijlkamers is zeer de moeite waard. 


Ouidah, Bopa, Possotomé & Grand Popo

Dag 17 Cotonou - Allada - Tchatcha - Ouidah
Dag 18 Ouida - Grand- Popo, excursie Wago
Dag 19 Grand Popo, excursie Possotome & Bopa
Dag 20 Grand Popo - Lome - Accra
Dag 21 Accra - Amsterdam
Dag 22  aankomst Amsterdam

Ouidah was het eindpunt van de slavenroute en is vanwege haar historisch grote betekenis op de UNESCO wereld erfgoedlijst geplaatst.. De vier kilometer lange weg tussen het Ouidah Museum of History en het strand is de weg waarlangs duizenden slaven wandelden voordat zij aan boord van de slavenschepen gingen. In Ouidah wordt de Nationale Dag van de Voodoo het meest uitbundig gevierd.

De laatste dagen brengen we door aan het brede zandstrand van Grand Popo. Hier kan de oude binnenstad worden bezocht of een uitstapje worden gemaakt naar de Wago en Bopa. Energieke dansers raken opgezweept door aanhoudende drums. Via de chaotische hoofdstad Lome, alwaar we nog de grote fetish markt bezoeken rijden we terug naar Accra waar ons indrukwekkende avontuur eindigt.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe ‘vrijheid-blijheid’ houdt in dat de reisdagen en enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief, zodat je zelf kunt bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Ghana, Benin en Togo immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reis is 19 personen.

KLM

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
23 okt - 13 nov
i

Akwasidae ceremonie in Kumasi

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
04 dec - 25 dec
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Akwasidae ceremonie in Kumasi

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
03 jan - 24 jan
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Afwijkende reisroute ivm Voodoo festivalGeen 1-persoonskamers meer beschikbaar

Beschikbaarheid
4 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Inclusief

 • Vliegreis met KLM/Air France
 • Alle vlucht toeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Nederlands sprekende reisbegeleiding
 • Lokale Engels/Frans sprekende gids
 • Vervoer per comfortabele minibus met AC
 • Excursies volgens programma

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 495,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.695,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in de grotere plaatsen in comfortabele hotels of huisjes met eigen douche en toilet. In enkele afgelegen gebieden in Togo en Benin zijn de hotels eenvoudig, maar schoon. Houd hier rekening met een simpele inrichting, water- en stroomstoringen. De kamers zijn voorzien van airconditioning of een fan.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Accra Prestige Suites Hotel
Elmina Royal Elmount Hotel
Kumasi True Vine
Koforuda Capital View hotel
Kpalime Hotel Cristal
Defale Hotel Defale
Cotonou Hotel Les Orchidees
Grand Popo Millenium Beach
   

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 495,-.

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Accra

  Vertrek

  16:20 - 20:50

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Accra - Amsterdam

  Vertrek

  22:05 - 06:40*

* aankomst volgende dag

Tijdverschil: in Ghana is het tijdsverschil -2 uur met Nederland en in de winter -1 uur. In Benin is het dezelfde tijd als in Nederland. In Togo is het tijdsverschil in de winter -1 uur en in de zomer -2 uur.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.695,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

De infrastructuur in Ghana, Togo en Benin is met name buiten de kuststrook eenvoudig. De meeste wegen zijn geasfalteerd, maar smal en slecht onderhouden. Naar kleinere dorpen toe zijn de wegen niet geasfalteerd. We reizen met een eigen bus, maar houd er rekening mee dat het reiscomfort mede afhankelijk is van de conditie van de weg. In de plaatsen waar we overnachten beschikken we niet over eigen vervoer. Het is ook veel leuker om daar je eigen tijd in te delen en de omgeving te voet of per (goedkope) taxi te verkennen.
 

 • KLM vliegtuig

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met KLM/Air France
 • Alle vlucht toeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Nederlands sprekende reisbegeleiding
 • Lokale Engels/Frans sprekende gids
 • Vervoer per comfortabele minibus met AC
 • Excursies volgens programma

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken.

Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies /vervoer zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Entreegelden zijn niet inbegrepen.

Tijdens deze reis door Ghana, Benin en Togo zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Accra; we bekijken het Kwame Nkrumah memorial, fort Ussher en Jaes town.
 • bezoek aan de slavenforten van Cape Coast en Elmina. We treden hier in de voetsporen van de Nederlandse West Indische Compagnie.
 • Wandeling door de boomtoppen in Kakum nationaal park, dat is opgericht om de unieke flora en fauna van het tropische regenwoud te beschermen.
 • bezoek aan de markt en het koninklijk paleis in Kumasi.
 • Kumasi; uitstapje naar de dorpen Bonwire en Ntonso die bekend staat om hun fabricage van Kente. Aansluitend bezoek Manhayi paleis.
 • bezoek aan dorpen in de Kabye vallei en Tamberma vallei (bezoek Masaba/Naduba, de tata’s die op de UNESCO lijst zijn geplaatst.
 • bezoek Taneka Beri (fetisj chief en rumproductie) en Taneka Koro met zijn fetisj grot.
 • bezoek aan fetisj orakel Dankoli nabij Savalou en bezoek koninklijk paleis van Abomey
 • bezoek aan de pythontempel in Ouidah en wandeling over de slavenroute naar zee.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat nog zes maanden na vertrek uit Ghana geldig is.
 • Visa voor Ghana, Benin en Togo. Het visum voor Ghana kost € 208,90, voor Benin € 75,-. Het visum voor Togo kost € 50,- per inreis.
 • De visum voor Togo kun je regelen aan de grens. We reizen twee maal Togo in.
 • Voor het verkrijgen van je e-visum voor Benin, kun je terecht op deze website.
 • Voor het verkrijgen van het multiple-entry visum voor Ghana, kun je uitsluitend terecht bij de VisumCentrale. Je reist meerdere keren Ghana in, dus belangrijk is om aan te geven dat je een multiple visum wilt. 

Geldzaken

De munteenheid van Ghana is de Cedi. Zowel Benin als Togo hanteren de Franc CFA. 
Voor de actuele koers kijk op oanda.com.

Pinnen: alleen in Accra soms mogelijk met pinpas. In Cotonou uitsluitend met Visa-creditcard.
Contant: contante euro meenemen in biljetten van 50.
Creditcards: uitsluitend met visacard kan bij enkele banken beperkt contant geld worden opgenomen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Entreegelden zijn laag en variëren per bezienswaardigheid. Houd er rekening mee dat dit bedrag behoorlijk oploopt wanneer je alle bezienswaardigheden wilt bezichtigen. Het is in West Afrika gebruikelijk om na afloop de chauffeur en lokale reisbegeleider fooi te geven voor de verleende dienst.
 

Maaltijden

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Hierbij valt in Benin en Togo de Franse invloed op: witbrood, jam en La Vache qui rit smeerkaas. De overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Een bekend Ghanees gerecht is fufu of banku: gestampte en stevige deeggerechten gemaakt van cassave, bakbanen of yam. Dit wordt gekookt, en vervolgens gepureerd. Het wordt een plakkerige bal die vervolgens wordt geserveerd met een pittige soep.

Het eten in Togo en Benin is gevarieerd en praktisch identiek: rijst, yam (igname pilé), bakbananen, zoete aardappelen met vis en kip. Meestal wordt bij de gerechten een sausje van olie met tomaten en pepers geserveerd. In sommige restaurants staat ook wild op de kaart, zoals krokodil, aap of slang. Er wordt uitsluitend met de rechterhand gegeten. Gebruik nooit je onreine linkerhand! Op veel plekken is Europees eten voorhanden.

Op straat wordt door veel vrouwen fruit (ananas, bananen, papaja,mango’s ed.) aangeboden en er zijn veel stalletjes waar omeletten en andere lokale gerechten worden geserveerd. Coca Cola (coke) en Fizzy (frisdrank) zijn op de meeste plaatsen verkrijgbaar, net als bier en mineraalwater.
 

Gezondheid

Voor Ghana, Benin & Togo wordt aangeraden:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A
 • Gele Koorts
 • Malariatabletten
 • Aantoonbare vaccinatie tegen COVID-19

Een vaccinatie tegen gele koorts is voor zowel Ghana, Benin en Togo verplicht. U dient het originele inentingsboekje, met bewijs van inenting, (inentingsdatum dient minimaal 10 dagen voor vertrek van uw reis te zijn) mee te nemen op reis! Voor de inreis in Togo dient u aan te kunnen tonen gevaccineerd te zijn tegen COVID-19. Deze vaccinatie dient te zijn geregistreerd in uw vaccinatie boekje.

Het is verstandig goed te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Een zoutoplossing (zoals ORS) tegen uitdroging komt zeker van pas. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een set met steriel medisch hulpmateriaal. Zorg verder dat je tijdens de reis voldoende rust neemt en voldoende eet en drinkt. Een goede conditie levert een belangrijke bijdrage aan je vakantieplezier.
 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Klimaat en geografie

Ghana kent een tropisch klimaat met het gehele jaar temperaturen tussen de 28 en 32 ºC. In heel Ghana is het tijdens het droge seizoen, wanneer de harmattanwind waait vanuit het noordoosten, droog en stoffig. Er zijn twee regenseizoenen aan te wijzen. De eerste is van april tot juli en die daarna van september tot oktober. De regenbuien zijn vaak kort en heftig.

Het hele jaar door schommelt de temperatuur in Benin en Togo tussen de 25-35 ºC. In het noorden kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden. In beide landen zijn twee verschillende klimaatzones te onderscheiden. In het zuiden zorgt de ligging aan de Golf van Guinee voor twee regenseizoenen (mei-juli en september-oktober) met korte, hevige buien.

In het drogere noorden is er maar één regentijd. Deze valt tussen mei en oktober en varieert plaatselijk sterk. In de periode juli en augustus en tussen eind november en april valt in beide regio’s de minste regen. In het noorden kan het ’s avonds echter wel flink afkoelen.

Het landschap in Ghana bestaat in het zuiden uit grasvlaktes, mangroves, palmbomen en stranden. In het westen en het zuiden zijn er veel tropische bossen en in het noorden bestaat het landschap voornamelijk uit savanne en moerassen. In Ghana zijn veel rivieren, die bijna allemaal richting zee stromen. Het landschap is relatief plat met de hoogste berg de Afadjato (880 m).

Benin en Togo zijn relatief kleine landen en qua grootte te vergelijken met Portugal. De kuststrook is vlak met mooie zandstranden, lagunes, mangroven en kokospalmen. In het midden van beide landen bevindt zich beboste savanne. Verder noordwaarts wordt het landschap bergachtig en minder bebost.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

Foto's en video