Wijnreis Moldavië

Wijnreis Moldavië

Ontdek de verassende wijnen van dit unieke wijnland

8 dagen

Wijnland Moldavië! Waar een klein land groot in kan zijn. Het kleine Moldavië heeft naast een boeiende geschiedenis een perfect klimaat om overheerlijke wijnen te produceren. De eerste wijnranken en wijnen werden zo’n 5000 jaar geleden al geproduceerd. We leren veel over het wijnland Moldavië, maar daarnaast wordt er zelf ook wijn gemaakt, gebotteld en gemengd. Een bijzondere ervaring in dit bijzondere wijnland aan de rand van Europa.

Van:
Aan:


Routekaart Wijnreis Moldavië, 8 dagen
 1. Amsterdam - Chisinau, bezoek Enoteca Invino
 2. Chisinau - Cricova - Orhei Vechi - Chateau Vartely
 3. Chateau Vartely
 4. Chateau Vartely - Tiraspol, bezoek Kvint
 5. Tiraspol - Noul Neamt - Bender - Et Cetera
 6. Et Cetera, bezoek Purcari
 7. Et Cetera - Chisinau
 8. Chisinau - Amsterdam

Reisbeschrijving

Dag 1 Amsterdam - Chisinau, bezoek Enoteca Invino

Moldavie Chisinau bloemenwinkelWe beginnen de reis in de knusse hoofdstad van Moldavië, Chisinau. Onder leiding van een lokale gids maken we een stadswandeling door het overzichtelijke centrum, waar her en der de Sovjet karaktertrekken nog duidelijk aanwezig zijn. In het hart van de stad ligt het bekende groene stadspark Stefan Cel Mare, waar de orthodoxe kathedraal en het statige parlementsgebouw aan liggen. De bloemenmarkt is 24/7 open voor diegene die vrouw of vriendin wil verrassen met een mooie bos bloemen. We beginnen onze wijnreis direct goed met een bezoek aan Enoteca Invino. De voorzitter van de Nationale Sommelier Associatie in Moldavië, Mihai Druta, heet ons van harte welkom in zijn wijnland Moldavië.

Dag 2 Chisinau - Cricova – Orhei Vechi – Chateau Vartely
Dag 3 Chateau Vartely


Wijnkelder Cricova MoldavieEen van de internationaal bekende wijnhuizen van Moldavië is Cricova. Het is bij ons niet zo eenvoudig om Moldavische wijnen te vinden, maar áls we ze al tegenkomen is de kans groot dat het Cricova is. Van het tunnelcomplex dat al sinds de 15de eeuw bestaat, wordt 60 km van de 120 km vandaag de dag gebruikt. In het doolhof van meer dan 70 straten, met namen van bekende druivensoorten zoals Cabernet en Sauvignon, is de wereldberoemde kosmonaut Yura Gagarin ooit verdwaald. Een ruimtereiziger die in het heelal zijn weg goed kent, bleek het onder de grond minder goed te redden. Een van de proeflokalen draagt vandaag de dag zijn naam. Vele groten der aarde hebben hier hun persoonlijke wijncollectie liggen, waaronder Vladimir Poetin en Angela Merkel.

Orhei Vecci wandelaar landschap moldavieWe reizen door naar het bekendste archeologische openluchtmuseum van Moldavië: Orheiul Vechi. Het bijzondere kloostercomplex dateert uit de 13de eeuw en werd door Orthodoxe monniken bewoond tot de 18de eeuw. Op dit moment leeft er een eigenzinnige monnik die hier als kluizenaar leeft. Het unieke aan deze plek is niet alleen de indrukwekkende kerk en de kamers die uit het kalksteen zijn gekerfd, maar ook de omgeving is schilderachtig en uniek. Dit dankzij de Raut rivier die hier door de tijd heen zijn weg gebaand heeft. We brengen de middag door in Butuceni waar we meehelpen aan het bereiden van een authentieke maaltijd en de traditionele huizen en way of life kunnen aanschouwen. Polenta en gevulde paprika’s behoren hier zeker tot de gerechten. Uiteraard gaat de lunch vergezeld van een lekker glas huisgemaakte wijn. Veel Moldaviërs maken hun eigen wijnen. De kwaliteit is niet te vergelijken met die van de professionele wijnhuizen, maar het zeker waard om deze “eerlijke” wijnen te proeven.

Moldavie Chateau Vartely wijnplukkers veldWe brengen de komende nachten door in het wijngoed van Chateau Vartely. De omgeving is schilderachtig mooi en het is mogelijk om op eigen gelegenheid wandelingen door de wijngaarden te maken. In de ochtend nemen we deel aan een uitgebreide wijncursus waarbij we over het gehele productieproces van de wijn. Het hele productieproces van de pluk in de wijngaard tot het bottelen van de flessen en de opslag van de wijnen voordat ze wereldwijd worden geëxporteerd. We hebben het voorrecht om de zogenaamde “geheime kamer” van Chateau Vartely te bezoeken; dit is het domein van de vinologen van Vartely en hier worden de smaken gedefinieerd en bewaakt. 

Moldavie wijngaard druiven Tijdens de voorbereiding voor de lunch worden we uitgebreid ingelicht over de geschiedenis van wijnen wereldwijd en in Moldavië in het bijzonder. Welke druivensoorten groeien hier het best en zijn origineel uit de regio, hoe verhouden zich de soorten tot de Franse druiven bijvoorbeeld, de verschillende labels die Moldavië kent. Ook de principes van het combineren van wijnen en spijzen komen aan bod. Tijdens de lunch die we hier kunnen gebruiken, kunnen we de theorie gelijk in praktijk brengen.
 

Soroca huis MoldavieVoor diegenen die in de middag nog iets willen ondernemen is het mogelijk om in Soroca de zigeunergemeenschap te bezoeken. Soroca is daarnaast een bijzondere stad met veel overblijfselen uit de 14de eeuw toen de gemeenschap is gesticht door Dragos de Maramures. Tot 1991 viel Moldavië onder het Sovjetbewind. Deze invloeden zijn nog goed zichtbaar in de stad. Een middeleeuwse burcht, welke ongeschonden is gebleven, heeft een belangrijke rol gespeeld in het gevecht tegen de Turken. Een overblijfsel en een herdenking aan deze roemrijke historie is het monument 'candle of gratitude'.
 

 Dag 4 Chateau Vartely - Tiraspol, bezoek Kvint

Kvint vaten cognac transnistrie moldavieWe verlaten de wijnen van Chateau Vartely en reizen naar Transnistrië. Deze regio wordt slechts door andere ‘niet-erkende’ landen officieel als ‘land’ erkend, maar hoort officieel bij Moldavië. Transnistrië staat niet zozeer bekend om de wijnen, maar met name om de alomtegenwoordige Sovjet-ziel die hier rondwaart. En deze ziel verlangt een wat steviger drank dan wijn. We brengen hier dan ook een bezoek aan de cognac-fabriek waar Kvint vandaan komt. De cognacs van Kvint zijn een nationaal symbool in Transnistrië en staan zelfs gedrukt op het 5 roebel biljet. Namen als Doina, Supriznii, Suvorov en de 50-jaar oude Cnaezi Vitghenstein komen voorbij. Tijdens een uitgebreide rondleiding van een enthousiaste en trotse gids leren we over de geschiedenis van Kvint en bovenstaande cognacs en de rondleiding eindigt uiteraard met een proeverij.

Dag 5 Tiraspol - Noul Neamt - Bender - Et Cetera

Noul Neamt klooster wijnkelder monnik moldavieWe reizen terug naar Moldavië, maar niet voordat we een bezoek brengen aan het bijzondere mannenklooster Noul Neamt. Een van de monniken leidt ons rond en vertelt over het dagelijks leven binnen de muren van het kloostercomplex. Ondanks dat deze afgesloten is van de buitenwereld, is de visie op de buitenwereld heel concreet en open. Er is volop ruimte voor vragen en dialoog. We sluiten de rondleiding af in de kelders van het complex waar ons nog een bijzondere verrassing wacht geheel in lijn met het thema van deze reis. We reizen na een stop in de stad Bender, waar een bezoek gebracht kan worden aan het Benderfort waar CharlesXII met zijn leger verbleef, door naar onze overnachtingslocatie op het wijngoed Et Cetera.

Het boutique wijnhuis Et Cetera ligt in het zuiden van Moldavië in de wijnregio Stefan Voda. Dit wijnhuis wordt omringd door wijngaarden en vanaf de veranda kan je hier heerlijk ontspannen en genieten van het mooie uitzicht. Het is een familie-wijngoed en dat voel je aan alles. De gastvrijheid en de warme ontvangst, het kleinschalige karakter en het respect voor mens en natuur staan aan de basis van dit bedrijf dat slechts 15 jaar oud is.

Dag 6 Et Cetera, bezoek Purcari
Dag 7 Et Cetera - Chisinau
Dag 8 Chisinau - Amsterdam


Ons verblijf staat hier centraal om het zelf experimenteren met smaken en creëren van je eigen wijn. Naar welke smaken zoeken we? Welke beslissingen spelen mee om een unieke wijn te maken. We gaan zelf aan de slag met blenden van wijnen om vervolgens onze eigen wijn te bottelen en mee naar huis te nemen. Bovenstaande uiteraard onder professionele begeleiding van de twee broers die aan de wieg van Et Cetera staan.

Moldavie et cetera kooklesDe middag kan op de fiets besteed worden, de wijngaarden lenen zich perfect voor een fietstochtje. Of we kunnen deelnemen aan een kookworkshop, we leren hoe de overheerlijke traditionele “placinta cu branza” of gevulde bruidskaastaart.
Een andere optie voor de middag is een bezoek aan het Purcari wijnhuis. De Purcari wijnen zijn ook in Nederlandse en Belgische speciaalzaken te verkrijgen. Purcari is een van de oudste wijngoederen van Moldavië en is in 1827 geopend door de Tsaar Nicolas I.
 


Winery Et Cetera uitzicht over de druivenvelden met glas wij MoldavieDe omgeving is prachtig en door het Franse Chateau wanen we ons bijna in Frankrijk. Het klimaat en de ‘terroir’ zijn tevens gelijk aan die van de Franse wijnregio’s en door de eeuwen heen zijn er dan ook veel Franse wijnkenners door dit land getrokken. Een bezoek aan dit unieke wijnhuis is dan ook zeker de moeite waard. We overnachten weer in Et Cetera waar we genieten van een magische zonsondergang over de wijnvelden. Na nog een nacht in Chisinau te hebben doorgebracht vliegen we weer terug naar huis met een koffer vol nieuwe kennis, onvergetelijke herinneringen en natuurlijk: flessen wijn voor het thuisfront!


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Moldavië immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

 

Inclusief

 • Vliegreis met Lufthansa
 • Alle vluchttoeslagen
 • Lokale Engelstalige gidsen/reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Rondleidingen en proeverijen in Cricova, Butuceni, Chateau Vartely, Kvint, Et Cetera
 • Bezoek Noul Neamt klooster
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Chisinau bij te boeken. Hier verblijf je in een middenklasse hotel op basis van logies. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs van een éénpersoonskamer is vanaf € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Ze liggen over het algemeen op loopafstand van de binnensteden, maar het komt ook voor dat je een lokale bus, tram of taxi moet nemen. Omdat het toerisme in Moldavië nog niet erg ontwikkeld is, verblijven we op sommige plaatsen in kleinschalige accommodatie en terwijl in de grotere steden de Russische stijl domineert.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Chisinau Hotel Dacia
Orhei Chateaux Vartely
Tiraspol Hotel Russia
Crocmaz village Et Cetera

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Moldavie Chateau Vartely hotelkamer
 • Chisinau Dacia Slaapkamer Moldavie
 • Tiraspol Russia Twin Slaapkamer Moldavie
 • Tiraspol Russia Hotel Ontbijt Moldavie
 • Moldavie Chateau Vartely accommodatie gebouw 2
 • Winery Et Cetera accommodatie gebouw zijkant
 • Chisinau hotel Dacia restaurant
 • Winery Et Cetera accommodatie kamer double
 • Moldavie Chateau Vartely hotel buitenkant

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Amsterdam - Wenen

  Vertrek

  07:00

  Aankomst

  08:55

 • Vlucht met

  Austrian Airlines

  Traject

  Wenen - Chisinau

  Vertrek

  12:40

  Aankomst

  15:15

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Chisinau - Frankfurt

  Vertrek

  14:30

  Aankomst

  16:10

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  17:20

  Aankomst

  18:35


Tijdverschil: In Moldavië is het 1 uur later.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €0,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over een eigen bus, die voorzien zijn van airconditioning en verwarming indien noodzakelijk. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. In verschillende interessante plaatsen onderweg stoppen we natuurlijk.

 • Lufthansa Airbus vliegtuig Djoser
 • Moldavie Djoser busvervoer
 • Moldavie Djoser busvervoer

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Lufthansa
 • Alle vluchttoeslagen
 • Lokale Engelstalige gidsen/reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Rondleidingen en proeverijen in Cricova, Butuceni, Chateau Vartely, Kvint, Et Cetera
 • Bezoek Noul Neamt klooster
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil graag de wijnkelders ontdekken, terwijl de ander liever meer tijd in een van de vele kerken of klooster door zou willen brengen. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is dat toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze Wijnreis door Moldavië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Stadswandeling Chisinau o.l.v. lokale Engels sprekende gids, die je o.a. meeneemt naar dé hoofdstraat Stefan cel Mare, de Centrale Kathedraal, het Parlementsgebouw en het gang van de literaire klassiekers in het stadspark.
 • Bezoek aan openluchtmuseum Orhei Vechi en het dorp Butuceni.
 • Bezoek het fort van Soroca en een wandeling naar de zigeunergemeenschap.
 • Bezoek aan Transnistrië waarbij tijdens een stadstoer van Tiraspol het monument van Lenin wordt bezocht.
 • Bezoek aan Benderfort net over de grens met Transnistrië en Noul Neamt klooster

Reisdocumenten

 • Paspoort, dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Moldavië. Een Europese identiteitskaart is niet geldig voor deze reis.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Voor Moldavië is geen visum nodig

Geldzaken

In Moldavië wordt er betaald met de Moldavische Leu. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: er zijn geldautomaten in de grote plaatsen.
Contant: euro’s.
Creditcards worden door grotere banken geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20,-.

Maaltijden

Op deze reis zijn de ontbijten bij de hotelovernachtingen inbegrepen, meestal in de vorm van een buffet. Het ontbijt bestaat uit brood, een schotel met kaas en worst en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval thee en koffie

Je kunt zelf de keuze maken voor lunch en diner. Er is in de grotere steden een flink aantal restaurants waaruit je kunt kiezen, in de kleinere plaatsen is de keus beperkter. Naast restaurants met de gewone Europese gerechten zijn er ook internationale restaurants gekomen. Zuivelproducten en salades zijn over het algemeen volop verkrijgbaar. Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker. Mineraal water is vrijwel overal verkrijgbaar.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Neem ook muggenmelk mee.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Chisinau bij te boeken. Hier verblijf je in een middenklasse hotel op basis van logies. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs van een éénpersoonskamer is vanaf € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

In deze landen heerst een landklimaat met warme zomers en zeer koude winters. In het voor- en najaar (april, mei en oktober) moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 10° en 20°C. In de zomermaanden ligt de temperatuur hoger, maar dan valt er af en toe een bui. In de maanden mei, juni en september zijn de temperaturen over het algemeen zeer aangenaam, zowel overdag als ´s avonds.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste lokale Engelssprekende gids/reisbegeleider begeleidt de reis. Hij/zij is verantwoordelijk voor de organisatorische aspecten van de reis en vertelt je natuurlijk ook uitgebreid vertelt over lokale gebruiken en culturele achtergronden. Omdat hij/zij woonachtig is in Moldavië kan hij/zij meer vertellen over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht.

FAQ

Waar overnacht je met Djoser in Moldavië?

Djoser maakt gebruik van een goede, sfeervol middenklasse hotels in Moldavië met eigen douche en toilet. In de steden zijn hotels veelal in de typische Sovjet-stijl gebouwd. Op andere plaatsen verblijven we ook in pensions waar de ontvangst en inrichting warm is.

Hoe is het vervoer in Moldavië?

Hoe is de begeleiding in Moldavië?

Is een visum voor Moldavië noodzakelijk?

Is het mogelijk om de reis te verlengen?

Kun je in Moldavië veilig eten?

Wat is het voltage in Moldavië?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Inclusief rondleidingen en proeverijen in Cricova, Butuceni, Chateau Vartely, Kvint & Et Cetera
 • Blend en bottle je eigen wijn bij Et Cetera
 • Ontdek het mysterieuze autonome Transnistrië en proef de typische Cognac van Kvint.
 • Bezoek aan het bijzondere Orhei Vechi openluchtmuseum
 • Ontmoeting met een monnik in het Noul Neamt klooster
 • Comfortabele hotels met ontbijt
Terug naar boven