Wolvenreis Wit-Rusland

Natuurreis Wit-Rusland

Op zoek naar wolven

5 dagen

"Er is een wolf gesignaleerd op de Veluwe". Wolven steken onze grenzen over vanuit het oosten en worden steeds vaker weer in het Nederlandse landschap gesignaleerd. Dit is goed nieuws nadat het dier jarenlang met uitsterven is bedreigd. De kans echter om een wolf te spotten op de Veluwe of in de Ardennen bijvoorbeeld is zeer gering. We reizen af naar Belarus waar we niet alleen op zoek gaan naar dit zeldzame dier, maar waar we gelijk het Wit-Russische Nalibokiwoud  onder de bezielende leiding van bioloog Vadim ontdekken. We ondervinden het leven in dit Europese woud aan den lijve. Een bijzondere ervaring!

Van:
Aan:
Routekaart Natuurreis Wit-Rusland, 5 dagen
 1. Amsterdam - Minsk
 2. Minsk - Nalibokiwoud, Naust eco station
 3. Nalibokiwoud, Naust eco station
 4. Nalibokiwoud, Naust eco station - Minsk
 5. Minsk - Amsterdam

Reisbeschrijving

Minsk, statige hoofdstad

Dag 1. Amsterdam - Minsk

Minsk kerk Wit-Rusland De reis begint in de Wit-Russische hoofdstad, Minsk. Wit-Rusland of Belarus kent een roerige geschiedenis waar we tijdens het verblijf in de stad zeker meer van zullen zien. Minsk, de hoofdstad van de sinds augustus 1991 zelfstandige republiek, heeft veel moeten doorstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad volledig verwoest en om die reden vind je er praktisch alleen moderne gebouwen.

De stad strekt zich uit langs de beide oevers van de oude rivier Svisloch, gelegen tussen met naaldbossen begroeide heuvels. Minsk is overigens trots op haar nieuwe uiterlijk dat ook de Stalin imperium stijl wordt genoemd. De bijzondere architectonische bouwwerken sieren de stad. Denk aan de imposante Nationale Bibliotheek en het indrukwekkende Eiland van Tranen.

Nationale Bibliotheek Minsk Wit-RuslandDe nieuwe Nationale Bibliotheek bevindt zich in een bizar futuristisch gebouw en is een van de eyecatchers van de stad. Een bezoek is de moeite meer dan waard. In het Nationale Kunstmuseum vinden we Russische, Wit-Russische en Europese kunst vanaf de 14de eeuw tot het heden. Het oude Minsk komt tot leven in de wijk Troitskoe Predmestye waar in het verleden de Trinity kerk heeft gestaan. De wijk is in de jaren ‘80 van de vorige eeuw herbouwd in oude stijl en verworden tot een levendige wijk met veel gezellige cafés en restaurants. Ondanks dat de kerken ten tijde van de Sovjet Unie niet functioneerden, vinden we in het centrum zeker nog een aantal mooie exemplaren.

Om de sfeer van de stad te proeven is het zeker een aanrader de levendige markt van Minsk te bezoeken. De metro, net als in Rusland ook hier de Paleizen van het Volk, brengt je hier eenvoudig naar toe. In veel landen Op markten komt vaak de ware aard van een volk naar boven, en dit lijkt in Wit Rusland te betekenen dat de mensen allerbeleefdst, opgeruimd en erg vriendelijk zijn. Geen schreeuwende menigte dus hier zoals in veel andere landen het geval is, maar een uitermate beschaafde bedoening.

Nalibokiwoud - Sporen zoeken en dieren spotten

Dag 2. Minsk - Wolvencentrum
Dag 3. Wolvenscentrum
Dag 4. Wolvencentrum - Minsk

Naust eco station Wit-Rusland We zijn hier gekomen voor de natuur en in de middag rijden we naar het Nalibokiwoud gelegen ten oosten van Minsk op een kleine 100 km afstand. Dit is de woonplaats van de Witrussen Vadim en Ira die hier al geruime tijd wonen. Samen met Vadim gaan we hier op ontdekkingstocht. Het spotten van flora en fauna en het leven middenin de natuur staan de komende dagen centraal. Het voelt alsof we in een Hans en Grietje sprookje zitten, ondanks dat we ons slechts op beperkte afstand van de stad bevinden.

Bison Wit-RuslandVadim Sidorovich en Ira Rotenka, twee zoölogen en echtpaar, wijden hun leven aan de wetenschap en zijn al verschillende decennia bezig met onderzoek naar wildlife in Wit-Rusland. Vadim heeft een driedelige boekwerk op zijn naam staan over dit Nalibokiwoud: alle details over de flora, fauna de fysische geografie en geschiedenis van het Nabilokiwoud staan opgetekend. We gaan op zoek naar een heuse Big Five!  De Wit-Russische Big Five zijn beren, lynxen, wolven, bizons en elanden. In een aantal wildparken in Afrika zijn de Big Five echter wat meer gewend aan toeristen en derhalve wat eenvoudiger te spotten. Om die reden is de beloning extra groot, wanneer we een wolf of beer spotten of sporen kunnen volgen. Vadim vertelt tot in detail over de leefwijze van wilde dieren in Europa, ze zijn er zeer zeker nog!

Tijdens het verblijf in onze eenvoudige accommodatie trekken we er met 4x4 jeeps op uit om verschillende delen van het woud te ontdekken; eerst gemotoriseerd en vervolgens te voet om dieren en vogels niet af te schrikken en om de stilte van het woud te kunnen ervaren. We gaan er in de vroege ochtend en de vroege avond weer op uit om zoveel mogelijk dieren actief te kunnen zien. Wolven zijn schuwe dieren en de kans om ze te spotten is tijdens het vroege ochtenduur of in de late namiddag.

Wolf Wit-RuslandVadim is een excellente spoorzoeker en wijst ons op sporen van wolven en beren. Of andere dieren zoals herten, rendieren, bevers, marters, hazen, egels en vossen. Vadim doet al jarenlang onderzoek naar het gedrag van de wolven en deelt zijn kennis over deze bijzondere dierenwereld. Een greep uit de vogelsoorten die we kunnen treffen: zwarte specht, de bonte specht, de houtsnip, uilen, verschillende zangvogels, verschillende koolmezen, kwikstaarten, verschillende vogels uit de adelaarsfamilie, arenden… Het mag duidelijk zijn: de verrekijker gaat mee op deze reis!

Wit-Rusland heeft een roerige geschiedenis waar het gehele territorium van het land onder heeft geleden. Vanaf de veroveringen van Napoleon die het continent veroverde tot en met Moskou kwam, tot de Tweede Wereldoorlog waarbij de Nazi’s moesten worden verslagen door de Russen. Dit was een ware helse strijd, waarin dán weer de Duitsers territorium wonnen en dán weer het Russische kamp uit het oosten. Het bosrijke land diende als een perfecte camouflage en in het Nalibokiwoud zien we dan ook nog schuilplaatsen en wapenarsenalen daterend uit de jaren 40 van de vorige eeuw.

Minsk

Dag 5 Minsk - Amsterdam

We hebben nog even de tijd om naar de markt te gaan of een van de musea nog te bezoeken. We vliegen in de middag weer terug naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. In deze reis betekent dit dat ons principe 'vrijheid-blijheid' in Minsk volledig van toepassing is. Ook tijdens het verblijf in het Nalibokiwoud ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid.

Lees de volledige beschrijving

Op dit moment zijn er geen vertrekdata voor deze reis. We houden je op de hoogte van eventuele veranderingen via onze nieuwsbrief en onze Facebookpagina.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt in Minsk
 • Verblijf in het eco station in het Nalibokiwoud op basis van vol pension
 • Gids tijdens het verblijf in het eco station
 • Safari's met een Niva 4x4 jeep door het woud
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus naar het Nalibokiwoud
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €0,-.

Houdt bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie in Minsk is bij te boeken (op aanvraag).

De prijs in Minsk* is € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een eenpersoonskamer op basis van logies en ontbijt kost € 75,-.

De genoemde prijs zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

*Bij een vervroeging in Minsk is het verplicht de overnachting via Djoser te boeken aangezien er een aparte uitnodiging t.b.v. het visum aangevraagd moet worden.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 11 deelnemers, het maximum is 14.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

In de hoofdstad Minsk overnachten we in een comfortabel middenklasse hotel. Het is een typisch Sovjetstijl hotel dat helemaal bij de sfeer van de stad past. Tijdens het verblijf in het Nalibokiwoud gaan we terug naar de natuur: een echte wildernis ervaring. We overnachten in het knusse huis van Irina en Vadim, helemaal gebouwd in harmonie met de omliggende natuur in de oude stijl van deze regio. Zo is er bijvoorbeeld geen wifi bij het eco station, geen TV en beperkt telefoonsignaal. De accommodatie is gedeeld en ook de sanitiare faciliteiten zijn basic en gedeeld. Na een dag in de buitenlucht is het heerlijk bijkomen bij het haardvuur in de gezamelijke woonkamer of in een van twee Russische banja's die op het terrein staan. Een werkelijke outdoor experience voor de liefhebber!

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Minsk Tourist hotel
Naliboki Naust eco station

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4
 • Accommodatie 5
 • Accommodatie 6
 • Accommodatie 7
 • Accommodatie 8

Vliegreis

Austrian Airlines

Tijdsverschil: In Wit-Rusland is het één uur later.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €0,-.

Houdt bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

We maken gebruik van een bus voor het vervoer naar het Nalibokiwoud. Tijdens het verblijf in het woud, maken we gebruik van 4x4 Niva's. In Minsk begeven we ons bij voorkeur met de metro of gewoon te voet.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt in Minsk
 • Verblijf in het eco station in het Nalibokiwoud op basis van vol pension
 • Gids tijdens het verblijf in het eco station
 • Safari's met een Niva 4x4 jeep door het woud
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus naar het Nalibokiwoud
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de lokale markt of verdwaalt in de kleine straatjes of grote boulevards, terwijl de ander liever een museum bezoekt. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Voorgaande is voornamelijk van toepassing op het verblijf in Minsk. Tijdens het verblijf in het eco station worden de activiteiten bepaald door onze gids Vadim, een wandelende encyclopedie.

Tijdens deze reis naar Wit-Rusland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een viertal Safari in Niva jeeps door het woud. Onder begeleiding van een bevlogen gids die ons uitgebreid informeert over wolven, beren en andere grote zoogdieren die in het Nalibokiwoud leven.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat nog zes maanden na de terugreis geldig moet zijn.


Een visum voor Wit-Rusland is niet vereist voor een verblijf van maximaal 5 dagen. Het is altijd mogelijk de reis te verlengen. In dat geval is een visum wel verplicht.

Geldzaken

In Wit-Rusland betaal je met de Wit-Russische roebel. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: dit is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen. In Minsk zjin geldautomaten aanwezig.
Contant: euro’s kun je bij banken wisselen.
Creditcards: zijn op vele plaatsen in de stad te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 100,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 10,- pp.

Maaltijden

Bij deze reis zijn de ontbijten op alle dagen inbegrepen. Daarnaast zijn tijdens het verblijf in het Naust eco station ook de maaltijden inbegrepen. Dit zijn twee maal lunch en twee maal diner.

De maaltijden in Wit-Rusland zijn vers en stevig. Er wordt veel met aardappelen gekookt en ook worden er pannenkoekjes van gemaakt die wel of niet gevuld zijn. Ook de welbekende pannenkoekjes, blini's, worden hier veel gegeten. Dit is een typisch gerecht uit Oost-Europa. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar en uiteraard is de Russische bietensoep zeker de moeite waard. Verder is het belangrijkste ingrediënt in de Wit-Russische keuken de paddenstoel. De maaltijden zijn daarnaast goed gekruid met o.a. knoflook. Andere specialiteiten zijn ‘mokanka’, een maaltijdsalade, en meelballetjes, ook wel ‘kletski’ of ‘galushki’.

Irina kookt overheerlijke maaltijden met lokale verse gerechten. Iedereen schuift gezellig aan aan de grote tafel waar de pannen dampend op tafel staan.

Qua drank kan Wit Rusland zich meten aan zijn grote broer Rusland: de wodka vloeit rijkelijk, maar probeer ook eens het pittige kruidendrankje ‘Belovezhskaya Bitter’. Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker.

Gezondheid

Voor deze reis zijn geen vaccinaties verplicht, maar worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

De hygiënische omstandigheden kunnen op enkele plekken minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is altijd verstandig goed te letten op wat je eet. Het leidingwater is in principe overal veilig om te drinken, maar smaakt niet altijd even goed en mineraalwater is voor een klein bedrag te koop.

In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Meditel. Je kunt bij Meditel gemakkelijk online een afspraak maken en ben je aanvullend verzekerd bij Zilveren Kruis of Avéro, dan dient Meditel de rekening in en hoef je niets voor te schieten. Voor andere verzekeraars krijg je een factuur achteraf en hoef je dus niet ter plaatse af te rekenen. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Meditel logo site

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie in Minsk is bij te boeken (op aanvraag).

De prijs in Minsk* is € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een eenpersoonskamer op basis van logies en ontbijt kost € 75,-.

De genoemde prijs zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

*Bij een vervroeging in Minsk is het verplicht de overnachting via Djoser te boeken aangezien er een aparte uitnodiging t.b.v. het visum aangevraagd moet worden.

Klimaat en geografie

In het centrum van Wit-Rusland of Belarus heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. De wolvenreis vindt plaats in het voor- en najaar. Dan moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. In het eco station staat de kachel meestal aan, dus binnen is het altijd aangenaam warm. De temperatuur overdag schommelt in voor- en najaar rond de 10-15 graden . Het oerlandschap kenmerkt zich door zijn ongerepte natuur met veel naaldbossen en heldere meren.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt deze reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Daarnaast wordt deze bijzondere reis ter plaatse begeleid door Vadim Sidorovich. Deze wandelende encyclopedie vertelt ons over de flora en fauna van deze regio. De zoöloog heeft afgelopen decennia zijn leven gewijd aan het Nalibokiwoud en zijn inwoners. Meer informatie over hem en zijn publicaties staan op de volgende website.

Daarom Djoser

 • 'Back to the USSR' in Minsk
 • Ontdekkingstocht door het Nalibokiwoud onder leiding van bezielde gids
 • Vier safari's met 4x4x Niva's naar wolven, lynxen, beren en andere zoogdieren
 • Verblijf in eco station inclusief maaltijden
 • Nederlandse Djoser reisbegeleider
 • Unieke ervaring met Djoser als enige aanbieder

Het weer in Wit-Rusland

Het weer in Wit-Rusland

-2°C

Terug naar boven
Chat met Djoser