Duurzame projecten Djoser

Duurzame projecten Djoser

Hieronder vind je een overzicht van duurzame projecten die op onze reizen worden bezocht.

Zuid-Amerika

Peru

Organisatie: Vrouwenwerkplaats in Chinchera
Project: vrouwen maken en verkopen textielproducten, geld dat ze verdienen, komt ook ten goede aan de rest van de gemeenschap.

Een mooi shawl kopen en tevens bijdragen aan de kleine gemeenschappen in Peru? Tijdens de optionele excursie van de Heilige vallei tour bezoeken we ook een vrouwenproject. In Chinchera zijn twee werkplaatsen waar vrouwen uit de omgeving terecht kunnen om hun wol te verwerken tot onder andere kleding.

Tijdens het bezoek geven de vrouwen uitleg over het kleuren van stoffen, het weven en het afwerken. En kun je zien hoe de vrouwen op deze werkplaats werken. Daarnaast zijn de verschillende producten, zoals shawls, kleden, mutsen en handschoenen worden ter plekke ook te koop. Een gedeelte van de inkomsten gaat ook naar de gemeenschap.

Ecuador

Naam organisatie: Yacuma ecolodge
Project: behoud van de natuur en cultureel erfgoed
Website

Yacuma eco lodge Ecuador DjoserTijdens de reis verblijven we in de Yacuma ecolodge. Deze lodge is in 1995 opgericht met het doel om de economie van de gemeenschap te verbeteren en de natuur en cultuur van deze gemeenschap te behouden door duurzaam toerisme. Daarnaast is deze ecolodge gecertificeerd door Rainforest Alliance; dit is een keurmerk voor eerlijke handel en milieu voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.

Bolivia

Naam organisatie: Artesania Sorata
Project: eerlijke kleding en beter gebruik van water
Website

Bolivia DjoserArtesania Sorata biedt werk voor gezinnen met een laag inkomen in het landelijke én stedelijke Bolivia. De gegenereerde inkomsten komen ten goede aan de ambachtslieden en hun gezinnen. Zo krijgen de kinderen betere voeding en ook educatie. Daarnaast komen de inkomsten ook ten goede aan het alfabetiseren van volwassenen en gezondheidsprogramma's.

Ook wordt er gewerkt aan de bescherming van het milieu door het gebruik van water te reduceren tijdens de productie.

Azië

Bhutan

Organisatie: Bongde Institute for Hospitality and Tourism
Project: jongeren worden opgeleid om in het restaurant/hotel te werken. Ze leren omgaan met internationale gemeenschap en van de opbrengst kunnen meer jongeren opgeleid worden.
Website

Bhutan DjoserIn Bhutan is een enorm hoge werkloosheid onder jongeren. De praktijkhotelschool Bongde Institute for Hospitality and Tourism speelt hier goed op in.  Op deze school, ongeveer een halfuur rijden van het hotel in Paro, krijgen de jongeren theorieles en kunnen ze praktijkervaring opdoen in de hotelindustrie. Ter afsluiting van de opleiding lopen ze één maand stage in het werkveld. In het restaurant maken we kennis met deze jongeren.

Voor de gerechten (zowel westerse als lokale) maken ze gebruik van lokale producten, die worden aangeleverd door boeren uit de omgeving.

Vietnam

Organisatie: Nhip Cau
Project: onderwijs en werk voor mensen met een handicap
Website

Vietnam DjoserIn veel landen is er een grote kloof tussen mensen met en zonder een handicap. Ook in Vietnam is dit helaas aan de orde van de dag. De organisatie Nhip Cau probeert deze kloof kleiner te maken. Dit doet ze door mensen met een handicap verschillende trainingen te geven, bijvoorbeeld een spraaktraining. Daarnaast maken de mensen verschillende handwerken van kokosnoten en textiel.

Breng een bezoek aan het fabriekje, krijg een rondleiding van een van de werknemers en koop een van de mooie handwerken. De opbrengst komt direct ten goede aan de organisatie.

Laos

Organisatie: Restaurant Makphet
Project: scholing voor kansarme jongeren
Website

Laos DjoserMakphet (vertaling: chili) restaurant is onderdeel van een project om kansarme jongeren een vak te leren. Het restaurant staat bekend om de traditionele gerechten en cocktails. Ook is er een kleine gift-shop waar producten worden verkocht gemaakt door lokale families, zodat ze hun kinderen op school kunnen houden.

Dit restaurant is onderdeel van het Friends-International project dat kinderen, jongeren familie en gemeenschappen helpt aan een betere toekomst.

Indonesië

Naam organisatie: Bohorok Orangutan centre
Project: Orang-oetan opvangcentrum
Website

Bohorok Orangutan centre Indonesië DjoserDoor de enorme houtkap de afgelopen jaren is de orang-oetang steeds meer leefgebied kwijtgeraakt op Sumatra. In het Bohorok Orangutan centre worden op dit moment meer dan 200 orang-oetans opgevangen. Onder begeleiding van een gids kun je zien hoe de apen leven in het wild. De apen worden beschermd en worden gevoed, maar verder leven ze zoals ze ook in het wild zouden leven.

China

Naam organisatie: Research base of giant panda breeding
Project: Opvang van de reuzen panda.
Website

Panda's China DjoserOp dit moment leven er nog geen 2000 reuzepanda’s in het wild en het grootste gedeelte daarvan leeft in de omgeving van Chengdu. Een panda in het wild kun je helaas niet zien, maar als je het research base of giant panda breeding bezoekt, is het wel mogelijk om de panda’s te zien. Dit centrum is in 1987 opgericht om het uitsterven van de reuzepanda tegen te gaan.

Mocht je dit centrum willen bezoeken, dan vertrekt u al vroeg naar om het voeden van de panda’s te zien, omdat dan de beren in hun meest actieve hoedanigheid zijn.

Afrika

Zuid-Afrika

1. Naam organisatie: Koopmanskloof
Project: Fair Trade wijnplantage
Website

Zuid-Afrika DjoserNeem tijdens een bezoek aan de wijnplantage Koopmanskloof een (h) eerlijk glaasje wijn. Deze wijnproducent bezit meer dan 520 hectare wijngaard en is daarmee de grootste Fair Trade wijnproducent van Zuid-Afrika. Een deel van de winst die zij maakt gaan naar een fonds voor arbeiders en eigenaars. Dit fonds wordt gebruikt om huizen te renoveren en kinderen naar de middelbare school of universiteit te sturen

2. Naam organisatie: Hoedspruit Endangered Species Centre
Project: beschermde diersoorten worden hier opgevangen.
Website

Zuid-Afrika DjoserEen echte aanrader vanuit onze accommodatie aan de rand van het Kruger Park/Manyeleti in Zuid Afrika is een bezoek aan HESC; Hoedspruit Endangered Species Centre. Het centrum is vanuit een passie ontstaan en de medewerkers staan hier volledig achter. Ga mee met een van de dagelijkse rondleidingen in dit toonaangevende particuliere centrum om te leren over bedreigde en beschermde wilde dierensoorten.

Er is onder andere een cheeta project, een bedreigde neushoorn project en een project waarbij de lokale bevolking wordt getraind. Bekijk ook eens de website van HESC voor meer informatie over het centrum, het ontstaan en de projecten die er zijn.