Djoser en Unicef redden kinderlevens in Mozambique

Djoser en Unicef redden kinderlevens in Mozambique

Tekst en fotografie: Unicef

Djoser wil een betere toekomst realiseren voor kinderen overal ter wereld. Daarom steunen we al sinds 1993 diverse projecten van UNICEF. De komende jaren gaat die steun naar een omvangrijk hulpprogramma in Mozambique.

Mozambique is een land om verliefd op te worden. De stranden en koraalriffen behoren tot de mooiste van de wereld. Op cultureel gebied zijn zowel Afrikaanse, Arabische, Portugese en zelfs Indische invloeden te ontdekken. Het dichtbegroeide binnenland is nog door weinig toeristen ontdekt en de zon schijnt er bijna het hele jaar.

Het leven van veel Mozambikanen ziet er heel wat minder zonnig uit. Achter de vriendelijke gezichten van de vriendelijke bevolking van dit prachtige land gaat vaak een hoop verdriet schuil. Mozambique wordt gekenmerkt door grote armoede en heeft een van de hoogste kindersterftecijfers ter wereld. Maar liefst één op de zeven kinderen haalt de vijfde verjaardag niet.
De belangrijkste doodsoorzaak is malaria, maar veel kinderen overlijden ook aan diarree, mazelen, longontsteking en andere ziektes die eenvoudig voorkomen of behandeld kunnen worden.

Moeilijk bereikbare kinderen
Toch is er de afgelopen jaren al grote vooruitgang geboekt in Mozambique. Twintig jaar geleden overleed namelijk nog één op de vijf kinderen voor zijn vijfde verjaardag. Met name de kinderen in de afgelegen gebieden hebben nog niet van deze ontwikkeling kunnen profiteren. Hun ouders weten vaak niet hoe ze ziektes moeten voorkomen en er zijn geen gezondheidscentra in de buurt. Djoser en UNICEF hebben de handen ineengeslagen om deze kinderen te helpen. Met steun van Djoser leidt UNICEF gezondheidswerkers op, die ook de meest afgelegen gemeenschappen van het land bezoeken.

Alleen totaalaanpak werkt
Een ondervoed kind heeft meer kans op ziektes. Een kind met een slechte gezondheid zal minder snel naar school gaan. En een kind dat niet naar school gaat, heeft meer bescherming nodig tegen allerlei vormen van misbruik. UNICEF hanteert daarom altijd een geïntegreerde aanpak. Zo zorgt de kinderrechtenorganisatie naast vaccinaties en medicijnen ook voor speciale bijvoeding voor ondervoede kinderen. En aanstaande moeders krijgen voorlichting over gezonde (borst)voeding. Ook heeft UNICEF in Mozambique een onderwijsproject opgezet. Veel kinderen - vooral meisjes en kwetsbare kinderen, zoals weeskinderen - gaan niet naar school. Er zijn te weinig basisscholen en lang niet alle scholen hebben voldoende schoolbanken, water en toiletten. Daarnaast laat de kwaliteit van het onderwijs te wensen over. UNICEF helpt de lokale en nationale overheid om meer kinderen naar school te laten gaan en het onderwijs kindvriendelijker te maken.

Samen bereiken we het meest
In de hele wereld werkt UNICEF samen met partners op alle niveaus; van kleine lokale hulporganisaties tot aan nationale overheden en grote partners uit het bedrijfsleven. Door samen te werken bereiken we immers het meest voor kinderen.

Met Cândida naar het afgelegen dorpje Bango
Bij het plattelandsziekenhuis in Chicumbane bereidt gezondheidsmedewerker Cândida Chaves zich vroeg in de ochtend voor op een lange dag. Vandaag reist ze met haar team naar Bango, een afgelegen gemeenschap van ongeveer 3.900 mensen in de zuidwestelijke provincie Gaza. De auto is volgepakt met vaccins, kinderweegschalen, medicijnen en instrumenten om
zwangere vrouwen te controleren. “Alles wat nodig is om gemeenschappen de meest noodzakelijke gezondheidshulp te kunnen bieden”, zegt Cândida terwijl ze in de auto stapt. “Twee keer per week gaan we naar een andere gemeenschap. En we proberen alle dorpen minimaal een keer per maand te bezoeken voor vaccinaties.”

Hulp dicht bij huis
Als het team in Bango aankomt, staat een grote menigte vrouwen en kinderen al geduldig te wachten voor de basisschool. Gisteren heeft de schooldirecteur zijn leerlingen gevraagd het bezoek van het gezondheidsteam aan te kondigen bij alle moeders in de gemeenschap. Ana Paula is een van die moeders. Ze komt haar dochtertje van bijna twee jaar laten wegen en onderzoeken. “Madalena heeft diarree, en ze voelt sinds afgelopen week ontzettend warm aan. Ik ben hier omdat haar medicijnen op zijn en ze nog steeds ziek is”, vertelt Ana Paula. “Ik ben heel blij met het gezondheidsteam, omdat ze dicht bij huis komen. Het was erg lastig geweest om met mijn zieke dochtertje helemaal naar de gezondheidspost te reizen.”

Cândida en haar collega’s geven vaccinaties, delen muskietennetten uit, helpen zieke kinderen en geven voorlichting over het belang van borstvoeding en hygiëne. Ook leren ze moeders hoe ze de verschijnselen van ziekten als malaria kunnen herkennen en wat ze moeten doen als hun kind ziek wordt. Het is al laat in de middag als de gezondheidswerkers het laatste
kind hebben ingeënt. Nadat ze zich ervan hebben vergewist dat elk kind aan de beurt is geweest, pakt het team alle spullen bij elkaar om terug te rijden naar het ziekenhuis.

Wat doet UNICEF met hulp van Djoser in Mozambique?

  • malaria: muskietennetten, voorlichting en medicijnen verschaffen;
  • kraamzorg: vroedvrouwen en verloskundigen opleiden;
  • vaccinaties: vaccinatiecampagnes organiseren en vaccins leveren;
  • voeding: speciale bijvoeding voor ondervoede kinderen leveren en voorlichting over gezonde (borst)voeding geven;
  • hiv en aids: hiv-overdracht van moeder op kind voorkomen en vrouwen en kinderen met hiv behandelen.

Samen met de reiziger
In de samenwerking tussen Djoser en UNICEF spelen de Djoserreizigers een belangrijke rol. Iedereen die een reis boekt bij Djoser kan 3 euro p.p. doneren aan UNICEF. Aan het eind van het jaar verdubbelt Djoser het totale bedrag.