De kleurige kraampjes van het Djemaa el-Fna-plein

De kleurige kraampjes van het Djemaa el-Fna-plein


Djemaa el-Fna-plein Marrakech Marokko DjoserHet Djema el-Fna-plein is het hart van Marrakech. Er is geen markt zo kleurrijk of bazaar zo sfeervol. De naam Djemaa el-Fna betekent de bijeenkomst van de doden, maar deze naam is al lang niet meer van toepassing op dit bruisende stukje Marrakech. Het plein barst van de kraampjes. Links en rechts zingen, dansen of spelen de straatartiesten voor hun publiek. Overal wandelen mensen kriskras door elkaar heen. Mannen in lange bruine gewaden met capuchons, vrouwen met fleurige hoofddoeken en kinderen die aan de hand door de massa heen worden meegetrokken. Je kijkt je ogen uit!

Straatartiesten waar je ook kijkt
Djemaa el-Fna-plein straatartiesten Marrakech Marokko DjoserSoms lijkt het plein net een grote attractie. Cobra’s wiegen heen en weer op de schelle fluit van de slangenbezweerder, bedrieglijk snelle vrouwtjes tekenen gevraagd en soms ook ongevraagd hennatatoeages op je hand. Waarzeggers schudden hun kaarten en beloven je voorspoed en succes. Dansers zwieren de kwastjes op hun hoeden in het rond. Grote groepen mensen komen af op de vertellers van oude volksverhalen. En af en toe blaast een vuurspuwer een indrukwekkende pluim vuur de lucht in. Het voelt een beetje alsof in je het circus bent beland.

De beste souvenirs van de markt
Specerijen Specerijen Djemaa el-Fna-plein Marrakech Marokko Op en rondom het plein shop je de leukste souvenirs en kun je de kunst van het afdingen oefenen. Aan de ene kant worden zware tapijten verkocht en aan de andere kant liggen verschillende tierelantijntjes op een kleedje. Hoge bergen met kleurrijke specerijen worden afgewisseld door bakken gevuld met gedroogd fruit. Weer ergens anders worden versierde tajines en ander servies verkocht. Kleding, slippers, decoratieve lampenkappen en zelfs liefdesdrankjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het er kopen. Als je het slenteren zat bent, kun je ook vanaf de omliggende dakterrassen met een verfrissend drankje in je hand toekijken hoe de mensen over het plein krioelen.

Lekkers op het Djemaa el-Fna-plein
Djemaa el-Fna-plein eten Marrakech Marokko DjoserAls de zon onder is, lijkt het alleen maar drukker te worden. Her en der lopen mensen rond op zoek naar een lekker hapje. Tajines pruttelen op hete kolen, grote pannen met harirasoep worden geroerd door mannen in witte jurken en gevulde platbroden liggen in hopen opgestapeld. De aroma’ s die zich over het plein verspreiden lokken klanten naar de verlichte kraampjes. Loop je neus achterna, laat je verleiden door de watertandende geuren en spoel alles daarna weg met een glas verse sinaasappelsap van het kraampje verderop.

> Rondreizen Marokko

Terug naar boven