Kleurrijke festivals Bhutan & India

Kleurrijke festivals Bhutan & India

Bhutan

Jaarlijks vinden er vele religieuze festivals plaats in Bhutan. Het hoofddoel van deze festivals is het kwaad te weren doormiddel van muziek, dans en rituelen. Elke dans heeft zijn eigen religieuze betekenis en wordt uitgevoerd door feestelijk uitgedoste monniken. De meeste dansen vinden hun oorsprong in de Middeleeuwen en de Bhutanezen geloven dat het geluk brengt om bij een festival aanwezig te zijn. Bij bijna alle reizen naar Bhutan heb je de mogelijkheid om een festival bij te wonen.

Paro Festival - 2 t/m 6 april 2023                  
Paro Festival Bhutan DjoserIeder jaar vindt in het plaatsje Paro het gelijknamige festival plaats. Geniet van de optredens van dansende monniken, gekleed in indrukwekkende kostuums. Het toppunt van dit festival is het uitrollen van de Thangka of Thongdroel, een enorme religieuze afbeelding, geschilderd op zijde. Deze afbeelding is zo groot dat hij een buitenmuur van de dzong bedekt. Ze is slechts enkele uren op de laatste dag van het festival te zien. Veel mensen proberen dichtbij de afbeelding te komen om gezegend te worden. De letterlijke vertaling van Thongdroel is 'verleent vrijheid door er alleen naar te kijken'.

Bhutan, 20 dagen - Vertrekdatum 20 maart 2023

Thimphu Festival - 24 t/m 26 september 2023
In de herfst vindt in Thimphu de hoofdstad het Thimphu Festival plaats. De voormalige koning woonde in de jaren '60 in de Tashichho Dzong. Tijdens het festival komt deze dzong tot leven doormiddel van muziek en dans. Elke dans heeft zijn eigen religieuze betekenis en wordt uitgevoerd door feestelijk uitgedoste monniken. De meeste dansen vinden hun oorsprong in de middeleeuwen. Bhutanezen geloven dat het geluk brengt om bij een festival aanwezig te zijn.

Bhutan, 20 dagen - Vertrekdatum 15 september 2023

Thangbi Mewang (Mani) Festival - 29 t/m 30 september 2023
Thangbi Mewang (Mani) Bhutan DjoserThangbi Mewang is een festival dat al sinds de dertiende eeuw plaatsvindt. Drie dagen lang zijn er feestelijkheden met zang, dans, kleurrijke kleding en muziek. Aan het einde van het festival vindt er een bijzonder ritueel plaats: monniken springen over vuren heen om zichzelf te zuiveren. De locals geloven dat het festival vrede en welvaart brengt, en voor een betere oogst zorgt.

Jakar Festival - 21 t/m 25 oktober 2023
Het Jakar Festival vindt jaarlijks plaats in de Jakar Dzong in het Bumthangdistrict. De bewoners uit de regio komen in hun beste kledij de festiviteiten bijwonen. Er zijn zowel dansen van monniken als muziek- en dansoptredens van inwoners uit de buurt.

Bhutan 20 dagen - Vertrekdatum 9 oktober 2023

Jambay Lhakang - 28 oktober t/m 1 november 2023
Jakar Festival Bumthang Buthan DjoserDe Jambay Lhakang-tempel is één van de oudse tempels in Bhutan. Het zou één van de 108 tempels zijn, die 659 jaar na christus is gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Het gelijknamige festival, is één van de meest spectaculaire festivals van het land. De highlights zijn het vuurritueel en de naakte mannendans. Tijdens het vuurritueel springt en rent iedereen onder de vlammen door om zich te zuiveren van zonden en het kwaad.

Bovengenoemde data en festivals zijn onder voorbehoud, gezien het feit dat de data zijn gebaseerd op de Boeddhistische maankalender, welke niet gelijk loopt met onze Gregoriaanse kalender. Daarnaast kan het voorkomen dat de hoge geestelijken in Bhutan tot het inzicht komen dat een bepaald festival uitgesteld of zelfs helemaal afgelast moet worden. Je bent dus bijna letterlijk aan de Goden overgeleverd.


Overige festivals India

India

Holi festival - 8 maart 2023 & 25 maart 2024
Happy Holi Jaipur India DjoserHoli, ook wel 'Festival of Colors' genoemd, is een lente-, overwinnings- en Nieuwjaarsfeest in één. Trek deze dag je oudste kleding aan, want het is gebruikelijk om te gooien met gekleurd poeder. Het verhaal gaat dat Prahlad, de zoon van de gemene koning Hiranyakashipu een aanhanger van Vishnu was. De koning accepteerde dit niet en daagde zijn zoon uit om samen met zijn tante Holika (die immuun zou zijn voor vuur) zichzelf in brand te steken. Uiteindelijk overleeft Prahlad het zonder enig litteken en sterft Holika in het vuur. Het kleurrijke poeder symboliseert de vlammen en de schoonheid van de lente.

India & Nepal, 22 dagen - vertrek 17 februari 2023

Teej Festival - 19 augustus 2023
Het Teej Festival is een symbool voor de liefde tussen Shiva en zijn vrouw Parvati. De mythe gaat dat Parvati 108 jaar heeft gevast om de liefde voor haar man te bewijzen. Het feest wordt met name gevierd door vrouwen die de godin Parvati vragen om voorspoed in hun huwelijk. Ze dragen hun mooiste sari’s en juwelen, brengen henna tattoos aan en gaan naar de tempel om te bidden.

Dussehra/Dashain Festival - 15 oktober t/m 24 oktober 2023   
Dussehra/Dashain is een 10-daags festival voorafgaand aan Diwali. In de westelijke provincies Dussehra/Dasshain Festival India Djoserwordt er in deze periode een theaterstuk, de Ramlila opgevoerd. Welke is gebaseerd op werk van de 17e-eeuwse dichter Tulsidas. Hierin worden de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van prins Ram beschreven. Zo wordt hij door verraad verbannen uit het paleis om uiteindelijk de demon Ravan te verslaan. Aan het eind van voorstelling en Dussehra/Dashain worden drie metershoge poppen, gevuld met stro en vuurwerk, in brand gestoken.
Tijdens dit 10-daagse festival kunnen winkels en bezienswaardigheden gesloten en reisdagen langer zijn (door optochten en feestende mensen).

Diwali en Dev Diwali (lichtjesfeest) - 12 november 2023Diwali (lichtjesfeest) Festival India Djoser
Het lichtjesfeest is één van de belangrijkste festivals van India. Er wordt gevierd dat ‘het goede het kwade’ heeft overwonnen. Zoals met veel hindoefeestdagen heeft Divali verschillende betekenissen. De een viert de terugkomst van Rama, die de demonische koning Ravana heeft verslagen. De ander eert de godin Lakshmi. Vijftien dagen later vieren de Indiërs in Varanasi Dev Diwali, het lichtjesfeest van de goden. Meer dan een miljoen olielampjes verlichten de riviertrappen langs de Ganges; een bijzonder schouwspel!

Dev Diwali Varanasi - 26 november 2023


Pushkar kamelenfestival India DjoserPushkar Festival - 31 oktober t/m 9 november 2023
Wellicht één van de beroemdste festivals van India, de kamelenmarkt in Pushkar. Jaarlijks komen er duizenden veehandelaren van heinde en ver om hun paarden en kamelen te verkopen. Tijdens dit meerdaagse festijn worden er paardenraces, wedstrijden en muziek- en dansvoorstellingen gehouden. Naast het verhandelen van vee, komen deze dagen ook duizenden pelgrims naar het Pushkarmeer voor een ritueel bad.


Door de grote hoeveelheid bezoekers aan dit festival, overnachten we twee nachten in een tented camp.