Reisverslag Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen

Reisverslag Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen

Wie bij Wit-Rusland denkt aan Rusland zal blij verrast worden. De taal is Russisch, de mensen zijn Russisch, maar Minsk is een stad met een modern en schoon hart en je voelt je er als toerist overal veilig. Ik was blij dat ik mijn verblijf in Minsk had verlengd, er is enorm veel te zien. Vooral de prachtige parken rond de traag stromende rivier straalden een prettige rust uit in een stad met toch zo’n 2 miljoen inwoners. Ik had ook tijd om het museum van de 2e wereldoorlog te bezoeken, hetgeen zeker de moeite waard is voor wie zich voor geschiedenis interesseert. De bijschriften zij gelukkig meestal zowel in het Russisch als in het Engels. En ’s-avonds natuurlijk eten op een gezellig terrasje in de sfeervolle uitgaanswijk.

Maar ook Vitebsk, Brest en Grodno zijn zeer prettige steden, de beide laatste zijn wat westerser. Ook hier overal herdenkingsplaatsen van de tweede wereldoorlog die met enorm veel respect worden behandeld. De vesting van Brest is wat dat betreft een hoogtepunt. Op weg naar Kaliningrad bleek het nog mogelijk om de Wolfschanze (het commandocentrum in Oost-Pruisen van de Wehrmacht) te bezoeken. Een vreemd gevoel om daar te zijn waar zich zoveel heeft afgespeeld en te beseffen dat dit gebied, zo ver oostelijk ooit Duits was.

Lopend of rijdend in Kaliningrad, de voormalige Duitse hoofdstad van Oost-Pruisen Köningsberg, voel je je hier weer in de oude Sovjet-Unie, al is alles inmiddels wel een stukje moderner. Het contrast met Wit-Rusland is echter groot, Kaliningrad ademt nog veel meer de Sovjet sfeer. Maar ook hier mooie pleinen, grote boulevards, parken en veel monumenten. De stad is compact, zodat je alles lopend prima kunt bereiken. Vergeet vooral niet naar de markt te gaan, een bont en gevarieerd schouwspel. Of naar het pretpark in het Yunost park, waar je ziet hoe de Russische gezinnen hun zondag doorbrengen. Ik heb de hele dag rondgezworven door de stad, me geen moment verveeld en prachtige ervaringen opgedaan.

Tenslotte via het indrukwekkende kasteel Mariënburg (Malbork) naar Gdansk, waar je weer in een mooie, maar hectische toeristische stad komt.

Wat de reis zelf betreft: de busreizen zijn soms lang en het landschap is vrij vlak, maar wie let op de kleine details onderweg (dorpjes, mensen, etc.) zal zich niet vervelen. En de stops onderweg zijn echt de moeite waard. Hotels waren van eenvoudig (mijn favoriet: het echte, maar gemoderniseerde, Sovjet hotel in Vitebsk) tot een modern westers hotel in Kaliningrad. Tip: leer de letters van het (Wit)-Russische alfabet, je zult er gemak van hebben op straat.

Bekijk hier de reis door Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen.