Wit-Rusland, Kaliningrad & Polen

Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen 12 dagen

Het bijzondere Wit-Rusland of Belarus herinnert niet alleen aan een recent Sovjet verleden, maar ook aan glorieuze tijden waarin Litouwen en Polen de scepter zwaaiden in centraal Europa. In steden als Minsk, Vitebsk en Brest verwijst het straatbeeld voornamelijk naar het Russische verleden, terwijl in Njasvizj en Mir de imposante kastelen verder teruggaan in de tijd. Tussen de steden door reizen we door de tijd naar een landelijk verleden waar eenvoud centraal staat. Het Russisch Kaliningrad bezit de enige ijsvrije haven van het enorme moederland en via deze bijzondere exclave reizen we door naar Europees Polen waar we ons weer thuis voelen in de gezellige Hanzestad van Gdansk.

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen, 12 dagen
 1. Amsterdam - Minsk
 2. Minsk
 3. Minsk - Polotsk - Vitebsk
 4. Vitebsk
 5. Vitebsk - Kasteel Mir - Nesvizh
 6. Nesvish - Brest
 7. Brest - Hrodno
 8. Hrodno - Augustov Kanaal - Kaliningrad
 9. Kaliningrad
 10. Kaliningrad - Mariënburg - Gdansk
 11. Gdansk
 12. Gdansk - Amsterdam

Reisbeschrijving

Ervaar het Sovjetverleden in hoofdstad Minsk

Dag 1 Amsterdam - Minsk
Dag 2 Minsk
Dag 3 Minsk - Polotsk - Vitebsk

Nationale Bibliotheek Minsk Wit-Rusland DjoserDe reis begint in Wit-Rusland, ook wel Belarus genoemd. Het land heeft te kampen met een imagoprobleem, wat jammer is omdat het de reiziger veel te bieden heeft. Wie hier echter doorheen kan kijken, zal een bijzondere tijd hebben. Wit-Rusland kent een roerige geschiedenis waar we tijdens de reis zeker meer van zullen zien. We starten in Minsk, de hoofdstad van de sinds augustus 1991 zelfstandige republiek. Deze stad heeft met name in de Tweede Wereldoorlog veel moeten doorstaan en is destijds volledig verwoest. Om die reden vind je er praktisch alleen moderne gebouwen.

De stad strekt zich uit langs de beide oevers van de oude rivier Svisloch, gelegen tussen met naaldbossen begroeide heuvels. Minsk is overigens trots op haar nieuwe uiterlijk dat ook de Stalin imperium stijl wordt genoemd. De bijzondere architectonische bouwwerken sieren de stad. Denk aan de imposante Nationale Bibliotheek en het indrukwekkende Eiland van Tranen.

Kerk Minsk Wit-Rusland DjoserIn het Nationale Kunstmuseum vinden we Russische, Wit-Russische en Europese kunst vanaf de 14de eeuw tot het heden. Het oude Minsk komt tot leven in de wijk Troitskoe Predmestye waar in het verleden de Trinity kerk heeft gestaan. De wijk is in de jaren ‘80 van de vorige eeuw herbouwd in oude stijl en verworven tot een levendige wijk met veel gezellige cafés en restaurants. Ook vind je een aantal mooie oude kathedralen in het centrum.

Om de sfeer van de stad te proeven is het zeker een aanrader de levendige markt van Minsk te bezoeken. De metro brengt je hier eenvoudig naar toe. Op markten komt vaak de ware aard van een volk naar boven, en dit lijkt in Wit Rusland te betekenen dat de mensen allerbeleefdst, opgeruimd en erg vriendelijk zijn. Geen schreeuwende menigte dus hier zoals in veel andere landen het geval is, maar een uitermate beschaafde bedoening.

Kerken Polotsk Wit-Rusland DjoserWe verlaten de hoofdstad van Belarus en rijden door het Berezinsky biosfeerreservaat naar de voormalige hoofdstad van het huidige Wit Rusland, Polotsk. Het Berezinsky nationaal park heeft een unieke flora en fauna, met bijzondere vogelsoorten en een grote populatie zoogdieren zoals wolven, elanden en bizons.

Gelegen aan de Dvina rivier is Polotsk één van de weinige steden in Belarus waar de pre-Sovjet geschiedenis goed bewaard is gebleven. Het is dan ook de oudste stad van Wit-Rusland. Na een wandeling door het aangename en mooie centrum van Polotsk rijden we door naar de stad van de kunsten: Vitebsk.

Ervaar de kunst en bezoek sprookjesachtige kastelen

Dag 4 Vitebsk
Dag 5 Vitebsk - Kasteel Mir - Nasjvizj Kasteel
Dag 6 Nasjvizj - Brest
Dag 7 Brest - Belovezhskaya Puscha nationaal park - Hrodno

Uitzicht Vitebsk Wit-RuslandVitebsk is de geboortestad van de Joodse schilder Marc Chagall die hier in 1887 het levenslicht zag. Hij is onder andere bekend vanwege de prachtig beschilderde glas-in-lood ramen die te bewonderen zijn in een aantal kathedralen in Frankrijk. Vitebsk werd gesticht in de elfde eeuw en bezit een rijk historisch verleden. Evenals Minsk viel de Oblast (=provincie) Vitebsk onder Litouws en vervolgens Pools bewind en ook Vitebsk heeft veel geleden in de Tweede Wereldoorlog. Veel historische gebouwen zijn dan ook verloren gegaan. Een aantal 18e eeuwse gebouwen zijn behouden, waaronder het voormalig stadhuis, het gouverneurspaleis, de St.-Barbarakerk en de St.-Michaelkerk.

Dat de bevolking van Vitebsk sterk en weerbaar is, bewijst het feit dat de stad na de Russische revolutie uitgroeide tot een kunstcentrum en dit tot op de dag van vandaag uitdraagt. In het geboortehuis van Marc Chagall is inmiddels een museum gevestigd dat een bezoekje meer dan waard is. Zijn tijdgenoot en tevens kunstenaar Kazimir Malevich woonde in dezelfde periode in Vitebsk. Zij hebben de stad het kunstzinnige imago gegeven dat het vandaag de dag nog heeft.

Kasteel Mir Wit-Rusland DjoserVan Vitebsk reizen we naar Nasjvizj en stoppen onderweg bij het Kasteel Mir. De kastelen van Nasjvizj en Mir zijn indrukwekkende bouwwerken die dateren uit de 16de eeuw en beide zijn eeuwenlang eigendom geweest van de invloedrijke Radziwill familie. Deze Litouwse familie was in het bezit van meer dan 20 kastelen in Polen, Litouwen en Wit-Rusland. Veel familieleden hebben invloedrijke functies betrokken in de politiek en kunstwereld. In de Corpus Christi Kerk in Nasjvizj is de graftombe van de Radziwill familie. Het is na de Habsburgse en het familiegraf van het vorstenhuis Bourbon de grootste van Europa.

Na een bezoek aan beide kastelen, reizen we de volgende dag verder naar het Westen en arriveren in de stad met de naam Heldenfort Brest.

Deze stad ligt vrijwel tegen de Poolse grens aan en staat voornamelijk bekend om de status van Heldenfort of Heldenstad die ze verdiende in 1941. In dat jaar verdedigde de Sovjets de stad 6 weken lang tegen Nazi Duitsland. De weerstand was echter te groot en de stad viel in handen van de Duitsers. De 20.000 joden werden verjaagd naar het getto Brest en vervolgens vermoord. Slechts 7 joden overleefden. Het Fort van Brest dat dateert uit de 19de eeuw staat symbool voor de strijd die is geleverd begin jaren ’40 van de vorige eeuw.

Bizons Belovezhskaya Puscha nationaal park Wit-RuslandTussen Brest en de Hrodno ligt het Belovezhskaya Puscha nationaal park. Dit is het laatste primaire woud dat Europa nog rijk is en waar nog bizons in het wild leven. We hebben hier de tijd om een wandeling of fietstocht te maken en wellicht deze indrukwekkende dieren te spotten. We rijden langs karakteristieke houten dorpjes door groene velden en uitgestrekte berkenbossen naar het Hrodna aan de Neman-rivier. Gelukkig heeft deze gezellige stad, in tegenstelling tot de rest van het land, de oorlog redelijk goed doorstaan; veel historische gebouwen zijn nog helemaal intact. Dit is een leuke stad om ook eens kennis te maken met de gastvrije bevolking in een typisch Wit-Russisch restaurantje of barretje. Daarnaast is het een stad met vele mooie kerken, een oud en een nieuw kasteel en het imposante Sovetskaya plein.

Kaliningrad, exclave of enclave?

Dag 8 Hrodno - Augustov Canal - Kaliningrad
Dag 9 Kaliningrad

Vandaag verlaten we Wit-Rusland en zetten we de reis voort naar een stukje Rusland in Centraal Europa: Kaliningrad. Kaliningrad is omgeven door twee landen en de Oostzee en om deze reden geen enclave, maar een exclave. Voordat we echter aankomen, stoppen we bij het Augustov Canal. Deze grensoverschrijdende waterweg verbindt maar liefst zeven natuurlijke meren en elf rivieren en is een bijzonder en mooi stukje natuur.

Kathedraal Kalinindrag RuslandDe stad, de geboorteplaats van de in 1724 geboren filosoof Immanuel Kant, staat ook wel bekend onder de Duitse naam Königsberg. Het werd in de 13e eeuw gesticht als een burcht van de ridders van de Duitse orde, het eerste fort was van hout. Al snel werd deze vervangen door een stenen burcht. Het land is pas sinds 1945 ingelijfd in de toenmalige Sovjet Unie en dankt zijn uiterlijk ook voornamelijk aan de Russische heerschappij. De stad zelf kenmerkt zich door Stalinistische grijze bouwstijlen, brede avenues en veel groene parken, waar het goed toeven is.

De kathedraal en het bastion waar het ambermuseum is gevestigd, stammen uit de 19de eeuw toen de stad nog Köningsberg heette. Amber of ook wel barnsteen is in deze regio een grote bron van inkomsten; maar liefst 90 procent van de wereldvoorraad amber komt hier vandaan. Voor Rusland is de Oblast Kaliningrad uitermate belangrijk aangezien Kaliningrad de enige ijsvrije haven van het Oostzeegebied bezit. 

Kaliningrad Rusland DjoserEen aanrader is een bezoek aan het Wereld Oceaan Museum. Een gloednieuw museum waar onderzoek wordt gedaan naar de onderwaterwereld en het leven in en op de oceanen. Het is hiermee een combinatie van een technisch, natuurwetenschappelijk, etnografisch, historisch en herdenkingsmuseum. Ook interessant om te bekijken zijn de diverse stadspoorten, waarvan de Koningspoort de belangrijkste is. Daarnaast kent de stad vele monumenten, waaronder een standbeeld van Immanuel Kant en het Kosmonautenmonument waarmee de kosmonauten en ereburgers van de stad geëerd worden.

Wandel door groots Mariënburg en knus Gdansk

Dag 10 Kaliningrad - Kasteel Mariënburg - Gdansk
Dag 11 Gdansk
Dag 12 Gdansk - Amsterdam

We verlaten Rusland weer en maken een bijzondere stop bij het grootste kasteel ter wereld: Malbork of Mariënburg. Dit kasteel behoorde aan de Duitse kruisridderstaat en dateert uit de 12de eeuw. We nemen de tijd om dit indrukwekkende bouwwerk te bewonderen en reizen vervolgens door naar de gezellige Hanzestad Gdansk gelegen aan de noordelijk gelegen Oostzee. De kleurrijke stad verwelkomt ons met open armen. De koninklijke route door de Dluga en Dlugi Targ straten en de oude haven zijn slechts enkele van de vele bezienswaardigheden. Struinend door de knusse straatjes en pleinen van de stad valt op dat sommige trapgevels wel verdacht veel op de Amsterdamse lijken.

Straat plein huizen Gdansk Polen DjoserEn dat kan kloppen. Tijdens de economische hoogtijdagen in de Middeleeuwen, werd er veel handel gedreven met Nederland van waar rode baksteen werd verkocht aan Polen. Het is mogelijk om een boottochtje te maken langs de scheepswerven naar de Westerplatte. Dit is het punt waar op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Een andere historische gebeurtenis vond plaats op de scheepwerven in 1979 waar Lech Walesa werkzaam was. Hij stichtte de vakbond Solidarnosc en deze kwam in dat jaar in opstand tegen het regime.

We eindigen de reis in deze bijzondere stad die zich door vele eeuwen heen staande heeft weten te houden en geen moment zal vervelen.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 22 personen.

Lees de volledige beschrijving
Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

 

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Excursies volgens programma

Exclusief

Maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in zowel Minsk als in Gdansk bij te boeken.

De prijs in Minsk* is € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een eenpersoonskamer op basis van logies en ontbijt kost € 75,-. In Gdansk kost een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt € 45,- per persoon per nacht en een eenpersoonskamer kost € 80,- op basis van logies en ontbijt.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

*Bij een vervroeging in Minsk is het verplicht de overnachting via Djoser te boeken aangezien er een aparte uitnodiging t.b.v. het visum aangevraagd moet worden.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen. Bij een tussentijdse verhoging van de toeslagen door de luchtvaartmaatschappijen berekent Djoser deze kosten niet door. Je komt dus achteraf nooit voor verrassingen te staan.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 14 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. De hotels zijn recentelijk gebouwd of gerenoveerd en liggen veelal op loopafstand van de binnensteden. In de miljoenenstad Minsk ligt de metro op loopafstand en is het centrum 20 minuten verwijderd van de accommodatie. In Nasjvizj wanen we ons koning te rijk tijdens het verblijf in het Palace hotel dat zich daadwerkelijk op het terrein van het kasteel bevindt; de kamers zijn netjes en sober en dit is zeker een bijzondere ervaring!

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Minsk Tourist Hotel
Vitebsk Luchesa Hotel
Nasjvizj Palace Hotel
Brest Belarus Hotel
Hrodno Hotel Neman
Kaliningrad Ibis Hotel
Gdansk Wolne Miasto Hotel

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Wit-rusland hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Wit-Rusland hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Wit-Rusland hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Wit-Rusland hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Hotel Wit-Rusland overnachting accommodatie Djoser
 • Wit-Rusland hotel accommodatie Djoser overnachting
 • Wit-Rusland hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Hotel accommodatie overnachting Wit-Rusland Djoser
 • Hotel accommodatie Djoser overnachting

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  15:05

  Aankomst

  16:10

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Minsk

  Vertrek

  20:30

  Aankomst

  23:40

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Gdansk - München

  Vertrek

  13:10

  Aankomst

  14:40

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  München - Amsterdam

  Vertrek

  19:15

  Aankomst

  20:45


In Wit-Rusland is het één uur later. In Kaliningrad en Polen staat de klok gelijk aan de onze.

Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed!

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €0,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een leuk plaatsje of markt onderweg te bezoeken. De wegen in Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen zijn goed en de reisdagen zijn dan ook niet al te lang.

 • Lufthansa vliegtuig
 • Wit-Rusland Djoser bus vervoersmiddel

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Excursies volgens programma

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wandelt graag over straat op zoek naar leuke winkeltjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken in een museum, strijkt neer op het terras of bezoekt een van de boerenmarkten in Wit-Rusland of Kaliningrad. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze 12-daagse reis door Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek aan de historische en charmante stad Polotsk
 • Een bezoek aan de indrukwekkende gedenkplaats Khatyn, verworven symbool van genocide
 • Verblijf in het Nasjvizj kasteel ten zuiden van Minsk en tegelijk een bezoek aan het museumcomplex
 • Het bijzondere Mir kasteel in het leuke gelijknamige plaatsje
 • Het Heldenfort in Brest
 • Een bezoek aan het Biosfeerreservaat Berezensky
 • Een wandeling door het grootste kasteel in Europa: het Mariënburg kasteel in Polen


Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies worden geregeld zoals:

 • Stadswandelingen met een lokale gids in alle steden
 • Ontdek het oude woonhuis en het museum van Marc Chagall museum in Vitebsk
 • Bezoek aan het Belovezhskaya Puscha nationaal park met een optionele fietstocht daar
 • Het immense Wereld Oceaan museum in Kaliningrad is een bezoek waard
 • De ambermijnen van Kaliningrad zijn wereldberoemd

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat nog zes maanden na de terugreis geldig moet zijn. (Het is belangrijk dat er vier lege pagina’s naast elkaar vrij zijn voor de visa)
 • Visum voor Wit-Rusland. Aangezien je tijdens deze reis overland Wit-Rusland weer verlaat is er wel een visum nodig. Djoser regelt de uitnodiging bij de officiele organisatie en heeft daarvoor 6 weken voor vertrek de paspoortgegevens nodig. Na boeking ontvang je de benodigde informatie over de procedure. Kosten van het visum en de afhandeling bedragen € 100,- pp, deze vind je terug op de factuur.
 • E-Visum voor Rusland, Kaliningrad, is gratis.

Het visumformulier voor Wit-Rusland en het gratis e-visum formulier voor Kaliningrad kun je van je Mijn Djoser-pagina downloaden of bij Djoser opvragen.

Geldzaken

In Wit-Rusland betaal je met de Wit-Russische roebel. In Kalinigrad met de Russische troebel en in Polen wordt er betaald met de Poolse Zloty. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: dit is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen. In alle te bezoeken steden zjin geldautomaten aanwezig.
Contant: euro’s kun je bij banken wisselen.
Creditcards: zijn op vele plaatsen te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20,- pp.
 

Maaltijden

Tijdens deze reis is het ontbijt inbegrepen. Het ontbijt bestaat in de meeste hotels uit een buffet. Je kunt zelf je keus maken voor lunch en diner. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxueus. In de grote hotels en restaurants worden o.a. de gewone Europese gerechten bereid: soep, vlees/vis met rijst of aardappels.

Maaltijden in Wit-Rusland zijn vooral stevig. In Belarus en Kaliningrad wordt veel met aardappelen gekookt en ook worden er pannenkoekjes van gemaakt die wel of niet gevuld zijn. Ook de welbekende pannenkoekjes, blini's, worden hier veel gegeten. Dit is een typisch gerecht uit Oost-Europa. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar en uiteraard is de Russische bietensoep zeker de moeite waard. Verder is het belangrijkste ingrediënt in de Wit-Russische keuken de paddenstoel. De maaltijden zijn daarnaast goed gekruid met o.a. knoflook. Andere specialiteiten zijn ‘mokanka’, een maaltijdsalade, en meelballetjes, ook wel ‘kletski’ of ‘galushki’.

Qua drank kan Wit Rusland zich meten aan zijn grote broer Rusland: de wodka vloeit rijkelijk, maar probeer ook eens het pittige kruidendrankje ‘Belovezhskaya Bitter’. Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker.

Gezondheid

Voor deze reis zijn geen vaccinaties verplicht, maar worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Dit geldt voornamelijk voor Wit-Rusland, voor de andere landen geldt geen vaccinatie-advies.

De hygiënische omstandigheden kunnen op enkele plekken minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is altijd verstandig goed te letten op wat je eet. Het leidingwater is in principe overal veilig om te drinken, maar smaakt niet altijd even goed en mineraalwater is voor een klein bedrag te koop.

In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Reizen en Covid-19

Wij zijn ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen" of code rood). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand én de aanwezigheid van een Nederlandse reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in zowel Minsk als in Gdansk bij te boeken.

De prijs in Minsk* is € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een eenpersoonskamer op basis van logies en ontbijt kost € 75,-. In Gdansk kost een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt € 45,- per persoon per nacht en een eenpersoonskamer kost € 80,- op basis van logies en ontbijt.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

*Bij een vervroeging in Minsk is het verplicht de overnachting via Djoser te boeken aangezien er een aparte uitnodiging t.b.v. het visum aangevraagd moet worden.

Klimaat en geografie

Aan de kunsten van Noord-Oost Europa heerst net als in Nederland en België een gematigd zeeklimaat. Verder landinwaarts is er juist sprake van een landklimaat met warme zomers en koude winters. De reizen vinden plaats in de periode van mei eind september. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten, in de zomer is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 20° en 25°C. Het oerlandschap kenmerkt zich door zijn ongerepte natuur met veel naaldbossen en heldere meren.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Daarom Djoser

 • Minsk: hét perfecte voorbeeld van de Sovjet stedenbouw
 • Bijzondere reis door een turbulente geschiedenis en rijke hedendaagse cultuur
 • Bezoek aan ongerepte Berezinsky en Beloveskaya natuurparken
 • Bijzondere overnachting in het Kasteel van Njasvizj
 • Verblijf in Vitebsk, geboorteplaats schilder Marc Chagall
 • Bezoek Kastelen Nesvizh en Mir - UNESCO erfgoed
 • Optioneel bezoek aan het indrukwekkende World Ocean Museum in Russisch Kaliningrad
 • Bezoek aan grootste open ambermijn ter wereld in Yantarny
 • Unieke reis met Djoser als enige aanbieder
 • Overnachtingen inclusief ontbijt
Terug naar boven