Vulkanisch koken op de Azoren

Vulkanisch koken op de Azoren

Koken in de grond op de AzorenIeder land heeft zo zijn eigen specialiteiten op het menu staan. Meestal wordt dit bepaald door wat de natuurlijke omgeving te bieden heeft. Op het Azoren-eiland Sao Miguel hebben ze een wel heel speciale manier ontwikkeld om een stoofpot te bereiden. In het oosten van het eiland bevindt zich een vulkanisch meer, Furnas, en direct naast het meer is er een plek waar de geothermische energie direct aan de oppervlakte voorkomt. Al een meter onder de grond loopt de temperatuur op tot 80 graden. En deze energie wordt benut om de lokale stoofpot te bereiden. Men graaft een gat en stopt daar in de ochtend een enorme pan in van wel 50 liter. In de pan een collectie van allerlei vlees en worstsoorten die de lokale slagers produceren. Dan gaat het zes uur stomen en stoven. Als je het geluk hebt om rond half twaalf bij Lagoa Furnas aanwezig te zijn kun je zien hoe ze de pot opgraven uit de gloeiende bodem.

Zelf proeven?
Cozido maaltijd AzorenNatuurlijk wil je dan zelf proeven hoe het resultaat van deze kookkunst smaakt. Loop dan van het meer in 15 minuten maar het centrum van het dorpje Furnas. Daar vind je restaurant Tonys, zij zijn de grootste specialisten in deze vulkanische kookkunst. Tonys is zo’n typisch lokaal Portugees restaurant, TL-balken en TV aan, witte papieren tafelkleden. Brood, salade en fles wijn klaar op tafel. Schuif aan bij een van de lange tafels en bestel de cozido. Je krijgt een royale schaal op tafel. Spek, worst, kippenpoten en stoofvlees plus gestoomde groentes. Als toetje een schaaltje vers fruit en een café. Dat is een favoriet uitje voor de lokale bevolking en een culinair avontuur voor de internationale bezoekers.

Proef het zelf op reis door de Azoren!

Door reisbegeleider Wim Struijk

  • Reactie van Henny Saly
    Hallo Wim, Leuk dit te lezen. Vorig jaar kwam ik jou daar tegen, jij met een groep op de fiets en ik met mijn vriendin Agnes op eigen gelegenheid met de auto. Wij hebben de wandeling rond 't meer gedaan en dan zie je van ver al de rook omhoog komen. Wij wisten toen niet wat 't was, tot je dichterbij komt, heel bijzonder en zeer smakelijk. Ik denk nog met veel plezier terug aan de prachtige fietsreis in Vietnam in 2008, waar jij de reisleider was. Heel erg genoten en heel veel informatie van 't land gekregen. Ik hoop, dat je nog vele reizen mag begeleiden, al is 't in deze tijd met 't Covid virus een probleem. Heel veel groetjes en wie weet, nog eens tot ziens, Henny Saly, uit Oosterhout
    02 augustus 2020 10:50:28

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven