Misschien wel het oudste kerkje van Wales

Misschien wel het oudste kerkje van Wales


Conwyvallei WalesOp dag zeven van onze wandelreis in Wales voert de wandeling ons door de Conwyvallei met zijn tweelingmeren Geirionydd en Craftnant nabij het plaatsje Trefriw. Een prachtige omgeving met twee bijna identieke en mooie meertjes. Dennenbossen, weilanden met schaapjes, afgewisseld met boerderijen, een watervalletje, “The Fairy falls” en landweggetjes. Maar er is meer.

De locale pub, “The Old Ship Inn” met zijn gezelligheid, de Woolen Mill waar wol de thema is en tot allerlei producten wordt omgetoverd, de nabij gelegen Gwydir castle, een versterkte herenhuis uit de 16e eeuw en de prachtige wandelroutes.

Op twee derde van de wandeling na de twee meren, de ene voor het water en de natuur en de laatste voor recreatie en vertier kom je via een landweggetje met aan weerszijden hoge heggen op een T- kruising. Je ziet een hekje en een bordje, je leest Eglwys – Church, en loopt erdoorheen. Je loopt over een weilandje, ziet een heg en op rechts een gebouwtje, half achter bomen verscholen en een muurtje met een huis- poortje met puntdak. Het is een rustiek plekje en je ziet het kerkje dat tussen de weilanden en bomen is weggestopt.

Eglwys Church Conwyvallei WalesHet kerkje gebouwd in de twaalfde eeuw op een plek waar het Christelijk geloof al waarschijnlijk in de 6e eeuw werd beleden, rustiek en afgelegen is niet groot. Het is wat je noemt een een kamer kerkje. Een wankel houten deur, die niet op slot is vormt de ingang en je gaat naar binnen. Je vraagt je af of er überhaupt wel een iemand komt. De oude graven buiten, doen vermoeden dat alleen de doden deze plek bezoeken maar het altaartje binnen, enkele bankjes, een kaars, een bezoekersboek en een glas en loden raampje, alles even schoon en onderhouden, maken duidelijk dat het leeft, dat er wel degelijk kerkdiensten worden gehouden. Het kerkje is aandoenlijk.

Je gaat even op een bankje zitten, even bijkomen en een paar minuten van bezinning in een toch al rustgevende omgeving. Het laat een diepe indruk achter. Je voelt de oudheid, de spiritualiteit, die je niet in woorden kan vatten, de rust die het je geeft.

Wanneer je eenmaal weer thuis bent en eraan terugdenkt groeit de behoefte, een reden moeilijk te bevatten, om weer terug te keren naar dit uniek stukje Wales met zijn oudste kerkje waar je zo hebt genoten.

Door reisbegeleider Arno van Dijk

Bekijk onze wandelreis door Wales.