Geweldige vakantiefoto's maken: Tip & Tricks, Do's & Don'ts. voor Djoser Familyreizigers

Geweldige vakantiefoto's maken: Tip & Tricks, Do's & Don'ts. voor Djoser Familyreizigers

Stel je eens voor: Je ouders hebben een peperdure camera en op vakantie fotograferen ze alles wat los en vastzit Maar thuisgekomen heb jij toch echt de gaafste foto’s!

Voor volwassenen is dit een verrassing, maar voor jou natuurlijk niet. Jij bent tenslotte opgegroeid in het digitale tijdperk! Je hebt de laatste gadgets en kent de nieuwste trends. Met je smartphone op zak is een mooie foto altijd dichtbij. Duurt het bij je pa weken voordat je de foto’s kunt zien? Die van jou staan dezelfde avond al online. Heb je een compact camera?



Helemaal geweldig! Zo’n toestel heeft namelijk veel meer mogelijkheden. In- en uitzoomen bijvoorbeeld. En dat bedoelen we niet digitaal, zoals op je mobiel, maar optisch. Met een bewegend lensje. Ook bij inzoomen heb je dan nog alle megapixels ter beschikking! Bovendien maken de meeste compact camera’s bij weinig licht nog steeds goede foto’s. Superfoto's, die wil je maken! Maar waar moet je nu eigenlijk op letten? Pas de volgende eenvoudige tips toe en je wordt zomaar een topfotograaf!

DO'S
Om te beginnen: maak veel meer foto’s dan je nodig hebt. Dat klinkt misschien raar. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom beroemde fashion-fotografen er weken over doen om een paar goede reclamefoto’s te maken? Zo’n topfotograaf kan dat toch in een uurtje? Fout dus! Het geheim is dat ze wel duizend foto’s maken en geen enkele foto is hetzelfde. Uit al die opnames worden de allerbeste geselecteerd. En je raadt het al: dat was nooit de eerste foto die werd gemaakt. Kortom, door heel veel foto’s te maken, kun je later streng selecteren. Het eindresultaat is dan veel beter. Denk dus niet na het eerste klikje: ik heb de ideale foto, maar kijk op je scherm hoe je de opname nog kunt verbeteren! De volgende tip is ook eenvoudig. Wees origineel! De meeste reizigers maken namelijk enorm saaie foto’s en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. ‘Makkelijker gezegd dan gedaan’, zul je denken. Want hoe maak je dan zo’n bijzondere foto? Vrij eenvoudig. Geweldige foto’s maak je met lef! Fotografeer iets van onderen, of juist van bovenaf. Loop weg van alle andere fotografen. Laat het onderwerp zien op een aparte manier. Fotografeer het net even anders dan anderen. Bij een theatervoorstelling bijvoorbeeld zijn ‘achter-de-schermen-opnames’ vaak interessanter dan officiële foto’s. Dit komt doordat die opnames iets nieuws laten zien, iets wat niemand anders zag. Fotografeer dus met de gedachte dat het geen standaardplaatje mag worden. Tot slot een letterlijk gouden tip. Fotografeer ’s morgens vroeg of wat later op de middag. Rond die tijd is het licht op z’n mooist. Je foto’s krijgen een warme, gouden gloed. Het is een bekende truc in de filmindustrie en op de televisie. Laat warm, oranje licht reflecteren op personen en alles ziet er mooier uit.

DON'TS
Prima! Je weet nu dus hoe je mooiere reisfoto’s kunt maken. Maar zijn er op reis ook dingen die je beter niet kunt doen? Zou jij bijvoorbeeld in een ver land bedelaars op straat fotograferen? Of is het slim om kiekjes te maken bij de bagagecontrole op het vliegveld? Is het eigenlijk wel oké om in te zoomen op die gesluierde vrouwen? Je begrijpt het al: dat kun je allemaal beter niet doen. Arme mensen in een ver land willen echt niet dat je hun ellende vastlegt. Bij de bagagecontrole zien ze je misschien aan voor een smokkelaar. En die gesluierde vrouwen zijn niet voor niets gesluierd. Besef dus dat je niet in Nederland bent. In het buitenland gelden nu eenmaal andere normen en waarden. Wat mag wel? Wat mag niet? Je voelt het zelf meestal al een beetje aan. Twijfel je? Vraag dan altijd beleefd of je iets of iemand wel of niet mag fotograferen. Zwaai gewoon even met je camera en ze begrijpen echt wat je wilt. Misschien bespaart het je wel een vervelende scheldpartij of een bekeuring.

TIPS
Straks heb jij dus superfoto’s op je Facebook of Instagram! Zodra je tijdens je vakantie online bent, laat je iedereen thuis zien hoe gezellig jij het hebt. Het gaat tenslotte allemaal om zien en gezien worden. Wil je het toch wat meer privé houden? Gebruik dan Snapchat op je smartphone. De foto’s die je daarmee stuurt, kunnen maar even door je vrienden worden bekeken. Na een paar seconden verdwijnt de foto vanzelf. Jij bepaalt hoeveel seconden een foto zichtbaar blijft. Natuurlijk moet je wel even nadenken voordat je hele vreemde foto’s gaat sturen. Want hoewel bij Snapchat een foto vanzelf weer verdwijnt, is een screenshot zo gemaakt!

Een andere coole photo-app die zeker je zeker niet mag missen, is HDR-pro. Met één druk op de knop maakt je smartphone twee opnames. Vervolgens combineert de app beide opnames tot één geweldige foto. Alles wat te donker of te licht was,wordt nu opeens heel mooi! Ware magie! Vooral zonsondergangen, wolkenluchten en landschappen krijgen iets heel bijzonders. Uitproberen dus.

Ben je in de mood voor landschappen? Dan is AutoStitch onmisbaar. Hiermee maak je gemakkelijk de mooiste panoramafoto’s. Zo breed als je zelf wilt. Moet het nog extremer? Gebruik dan 360 Panorama! Met dit programma fotografeer je eigenlijk een bol om je heen. Het klinkt raar, maar door je smartphone alle kanten op te bewegen maakt deze app een bolvormige foto. Je bekijkt dus later de foto alsof deze geplakt is aan de binnenkant van een luchtballon met jou in het midden. Meer high-tech kan bijna niet. Nadeel is wel dat je de foto’s alleen met 360 Panorama kunt terugzien. Afdrukken is er dus helaas niet bij. Maar wat maakt dat uit als je thuis nog eens goed 360 graden om je heen kunt kijken?!



Tenslotte de gaafste reis-app op dit moment. Wil jij in het Spaans een colaatje bestellen? Een praatje met iemand maken in Indonesië? De weg terug vragen naar het Chinese hotel? Dat lukt nu zonder moeite met Voice Translator. Die werkt als volgt. Selecteer je taal en spreek een zin in. Op het scherm verschijnt vanzelf de ingesproken tekst . Met één druk op de knop wordt jouw tekst nu in de door jouw gekozen taal uitgesproken. Andersom werkt het natuurlijk ook. De app vertaalt bijna alle talen voor je. Nog leuker is het, wanneer de ander ook Voice Translator heeft. Via bluetooth connecten de smartphones. Vervolgens werken ze als walky talky’s. Met dit verschil: je mobieltje vertaalt alle gesproken tekst direct. Makkelijk als je even wil kletsen met die leuke mensen op dat tropische strand. Vergeet alle cheesy openingszinnen. Met deze app maak je echt meteen indruk! Voice Translator is voorlopig alleen beschikbaar voor de iPhone. Android-bezitters moeten dus nog even wachten.

Tot slot spreken we één ding af. Houd al deze supertips voor jezelf. Als iedereen ze ontdekt, zijn ze niet meer zo bijzonder. Ssst!

Bekijk de Familyreizen.

Veel succes en vooral: veel plezier in je komende vakantie!