Geuren, kleuren en verwondering op de zondagsmarkt in Bac Ha

Geuren, kleuren en verwondering op de zondagsmarkt in Bac Ha

Twee vrouwen op de zondagsmarkt van Bac HaVietnam kent heel veel verschillende etnische minderheden, en een groot deel daarvan is in het noorden van Vietnam terug te vinden. Veel mensen die in Vietnam geweest zijn hebben hieraan kunnen proeven door Sapa te bezoeken. Maar de zondagsmarkt in Bac Ha is een stuk minder bekend. In het dorpje is elke zondag een markt waar alle etnische minderheden uit de omgeving bij elkaar komen om hun waar te verhandelen en om voorraden in te slaan. Hoewel de markt steeds meer ontdekt word door de toeristen is het absoluut nog niet een markt vóór toeristen. Je kijkt je ogen uit naar alle waar die aangeboden word, en natuurlijk naar de prachtige en vaak kleurrijke klederdracht van met name de dames.

Een populaire lokale bijnaam voor de markt is de liefdesmarkt. Dit omdat de jongelui van de markt gebruik maken om een potentiële partner te zoeken. Het aanbod in het eigen dorp is vaak beperkt. De jonge meiden op zoek naar een man zijn direct te herkennen omdat ze er op hun paasbest uitzien. In hun allermooiste traditionele outfit, vaak nog extra versierd met kralen paraderen ze als pauwen met hun veren omhoog over de markt.

De markt is opgebouwd uit verschillende gebieden, elk gebied met zijn eigen producten. De groente- en fruitmarkt barst van de versproducten direct van het land afkomstig. Groente, fruit en kruiden in allerlei variaties, en ongetwijfeld ook een aantal die voor de toerist volledig nieuw zijn. De kleuren en geuren van de zorgvuldig gepresenteerde versproducten in combinatie met de kleuren van de prachtige traditionele kledij maken deze afdeling vaak eenlust voor het oog. Even verderop zitten dames met stapels gevulde jerrycans slokjes uit de delen van hun eigen gebrouwen rijstwijn. Leuk om te proeven maar let wel dat de rijstwijn soms wel tot 80% alcohol bevat.

Waterbuffel in VietnamDe buffelmarkt is ook zeker een bezoekje waard. Hier staan tientallen waterbuffels te wachten op een nieuwe eigenaar. Door de mannen wordt druk onderhandeld. Dan heb je nog de kledingafdeling waar de traditionele kleding te koop is, de vogelmarkt (waarschuwing: hier soms ook hanengevechten), een straat gevuld met zelfgemaakte wierrookstokken, de vlees- en visafdeling waar veel van het vlees ter plekke in stukken gehakt word, de kapper die midden op straat een stoel en een spiegel neerzet en, naast de kooien vol kippen, mensen van een mooi nieuw kapsel voorziet. De eettentjes waar met name de mannen samenkomen om bij te kletsen en dealtjes te sluiten. En nog een stukje markt wél speciaal voor de toeristen waar je los kan gaan op souvenirs.

De markt is op zijn best zo'n twee weken voor aanvang van het Vietnamese nieuw jaar. Iedereen komt dan om zijn laatste inkopen te doen voor de festiviteiten. Eten inslaan, stoffen voor de feestoutfits, de drankvoorraad spekken en het haar weer even keurig in model te laten knippen. De eerste weken na het Vietnamese nieuwjaar is de markt op zijn rustigst. Het Vietnamees nieuwjaar beslaat twee weken aan familiebezoeken en festiviteiten in en rondom het huis en is voor de meeste Vietnamesen de enige vakantie van het jaar.

Je ontdekt Bac Ha met de 22-daagse reis naar Vietnam.