Het lekkerste eten van Libanese keuken

Het lekkerste eten van Libanese keuken

De Libanese keuken is bezig met een sterke opmars in de lage landen, ook al zou je dat niet direct zeggen. Hummus, pita-broodjes en falafel: drie gerechten die bijna niet meer weg te denken zijn van een zomerse barbecue – komen allemaal uit Libanon. Maar er valt zoveel meer te ontdekken en te proeven! Daarom leggen we in deze blog een aantal geheimen van de Libanese keuken bloot.
 

Kibbeh (gehaktballetjes met bulgur)
Kibbeh eten LibanonHet ziet er van buiten uit als een gehaktbal, maar van binnen is het compleet anders: kibbeh is dé lekkernij van Libanon. Het kan op verschillende manieren gemaakt worden maar de basis altijd hetzelfde, namelijk een balletje van bulgur, uien, koriander, gehakt en kruiden (vaak kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en piment). In de meest gebruikelijke vorm wordt dit mengsel gekneed tot een bal, en daarna gebakken in een genereuze laag olie, of gekookt in bouillon.


Een andere veel voorkomende manier van kibbeh is de ‘nayyeh’, dat nog het meest lijkt op een steak tartare. Het rauwe mengsel wordt niet gekookt en in plaats daarvan goed fijngehakt en rauw geserveerd met olijfolie. Voor de echte fijnproevers een ware delicatesse! Kibbeh is trouwens niet alleen populair in Libanon: migranten heb het ook meegenomen naar Mexico, Colombia, Brazilië en Jamaica – waar het inmiddels bijna even populair is als in Libanon.

Manoesj (de Libanese pizza)
Manousj eten LibanonNatuurlijk kent iedereen de pizza. En zelfs de Turkse pizza is voor veel mensen tegenwoordig bekend. Maar wist je dat er ook een Libanese pizza is? Dat is de manoesj: een platbrood dat naar hartenlust wordt bedekt met de lekkerste ingrediënten. In zijn simpelste vorm simpelweg met olijfolie en za’atar (een Libanees kruidenmengsel). Maar ook uitgebreidere versies zijn mogelijk, bijvoorbeeld met kaas of gehakt. Of met spinazie, of gedroogde yoghurt? Blokjes ananas hebben we nog niet aangetroffen op een manoesj, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

Taboeleh en Fattoesj (lekker frisse salade)
De basis van elk Libanees huishouden is een simpele salade. Namelijk een taboeleh of een fattoesj. Dat komt omdat beide gerechten in feite supersimpel zijn, wat overigens niets wilt zeggen over hoe lekker ze zijn. Daarom eten Libanezen het ten minste één keer per dag, als lunch of als avondmaaltijd.

Fattoesj eten LibanonOm te kunnen dienen als avondmaaltijd moet een salade natuurlijk wel stevig zijn,  zeker als het de hongerige magen van landarbeiders moet vullen. Daarom is het hoofdbestanddeel van beide salades een graan: bulgur in het geval van taboeleh, en brood in het geval van fattoesj. Beide ingrediënten worden aangevuld met peterselie, tomaten, ui, olijfolie en citroensap. De perfecte maaltijd voor een warme Arabische dag!

> Rondreizen Libanon
 

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven