‘s Werelds beste sigaar in de Valle de Viñales

‘s Werelds beste sigaar in de Valle de Viñales


Man sigaar Cuba DjoserOf je nou van sigaren houdt of niet, de Cubaanse tabaksprovincie Pinar del Río mag je niet missen. Hier wordt niet alleen de beste tabak ter wereld geteeld: Pinar del Río is rijk aan de meest beeldschone landschappen van Cuba. En dan vooral de Valle de Viñales, een merkwaardige vallei waar ronde kalkstenen heuvels de grond uit lijken te spruiten.

Sigarenstadjes
Een uitstekende uitvalsbasis voor de Valle de Viñales is, gelijknamig aan de provincie, Pinar del Río: een groot, slaperig dorp dat zichzelf stad mag noemen. Je vindt hier een grote sigarenfabriek waar je een rondleiding kunt doen, maar naar dit stadje ga je voornamelijk om de omgeving te verkennen.

Op ongeveer drie kwartier rijden vanaf Pinar del Río ligt Viñales, een heerlijk ontspannen traditionele nederzetting. Je proeft er nog altijd de authentieke sfeer van het Cubaanse platteland!

Te hoef door de Valle de Viñales
Viñales vallei Cuba DjoserIn Valle de Viñales strekken de roestkleurige tabaksvelden voor je uit. Terwijl boeren erdoorheen ploegen met wagens en ossen – al tabak kauwend, natuurlijk – waan je je even terug in de tijd. Je ziet hoe het tabak groeit, gefermenteerd en gedroogd wordt.

De bizarre heuvels in de vallei worden door de Cubanen ‘Mogotes’ genoemd. Als enorme dichtbegroeide bubbels steken ze boven de grond uit tussen hoge palmbomen, houten boerderijtjes en rode vlaktes. Eén van deze heuvels is extra bijzonder. Op de zogeheten Mogote Dos Hermanas, ofwel de tweelingzussen, bewonder je de ‘Mural de la Prehistoria’: een enorme rotsschildering die in opdracht van Fidel Castro is gemaakt.

Als je denkt dat je het mooiste van de Valle de Viñales hebt gezien, is de zon nog niet ondergegaan. Tijdens zonsondergang dalen miststroken neer op de velden. De mogotes stijgen boven de mist uit en steken af tegen de oranjerode lucht.

> Rondreizen Cuba