Overnachten in een kibboets

Overnachten in een kibboets

Als je echt Israëlisch wilt overnachten, dan verblijf je uiteraard in een kibboets. Wat ooit begon uit ideologisch oogpunt als commune waarop de grondvesten van Israël rusten is inmiddels uitgegroeid tot comfortabele hotelaccommodatie. 

In 1908 werd de eerste kibboets opgericht door Joodse Palestijnen. Daarna volgden er meer en inmiddels zijn er 270 kibboetsen in heel Israël. Hoewel de kibboets een bekend Israëlisch fenomeen is, woont slechts 1,5% van de Israëlische bevolking in een kibboets. Kenmerkend is de unieke, landelijke manier van leven met liefde voor de natuur, waarbij “delen” en “gelijkheid” centraal staat. De meeste kibboetsen zijn derhalve prachtig gelegen in de meest schilderachtige en vruchtbare gebieden.

De jaren 60 en 70 waren de bloeitijd van de kibboets. In deze tijd en ook later in de jaren 80 kwamen er van heinde en verre reizigers naar Israël, die de wereld wilden verbeteren of er eventjes tussenuit wilden. Zij werkten in de kibboetsen, die makkelijk konden bestaan van de verkoop van eigen fabricaten. In ruil daarvoor kregen ze een beetje zakgeld en natuurlijk een heleboel gezelligheid van gelijkgezinden.
Door een veranderende maatschappij en globalisering groeide de behoefte aan privacy en nam de aantrekkingskracht van de sociale, communale kibboetstraditie af. Om toch te kunnen blijven bestaan, moest naar een andere invulling van de kibboets worden gezocht en zo ondergingen vele kibboetsen de metamorfose van socialistisch bolwerk tot moderne hotelaccommodatie. Soms is de kibboets intact gelaten, zodat het authentieke kibboetsgevoel herleefd kan worden.

Door de rol die de kibboets heeft gespeeld in de geschiedenis van Israël, in de vorm van haar bijdrage aan de landbouw, de industrie, als een eerste tehuis voor immigranten en in de eerste jaren in de verdediging van haar grenzen, is een bezoek aan een kibboets tijdens een rondreis door Israël onontbeerlijk. Bij de 12-daagse rondreis door Israël de verblijven we een nacht in een kibboets. 

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven