De 'big five' van Canada

De 'big five' van Canada

Misschien ken je wel de verhalen van de 'big five' van Afrika (de olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard). Ze zijn, in het kort, de meest indrukwekkende safaridieren, en voor veel mensen is een tocht door de savanne niet geslaagd zonder dat ze allemaal op de foto staan. In Canada geldt dat vaak wat minder, maar wist je dat er ook een Canadese 'big five' is? Op reis door het westen van het land kun je ze allemaal zien.

Eland
Elanden in Canada Britisch ColombiaDe eland is de grootste hertensoort die er bestaat. In Canada leven ze in de bossen en de meren. Het zijn grazers die dol zijn op waterplanten. Ze leven in kleine groepen, en gedurende het jaar trekken zij tussen verschillende leefgebieden. Alhoewel ze er best lief uit zien, kunnen ze best gevaarlijk zijn, zeker als ze jongeren hebben. Alles aan ze is groot, zoals natuurlijk ook het gigantische gewei. De natuurlijke vijand is de wolf.

Wapiti
Ook bekend onder de naam 'elk'. Ze lijken er veel op, maar zijn iets kleiner dan de elanden. Daarbij leven ze in wat droger bosachtig terrein en op hellingen. Van oorsprong komen ze uit Siberië en staken 12.000 jaar geleden de beringstraat over. Door de oorspronkelijke bevolking van Canada werd er op ze gejaagd voor de huiden en tegenwoordig ook nog wel eens voor de sport. Als je in Banff of Jasper bent kan het zomaar zijn dat je ze ziet lopen in de omgeving van de campsites. Een foto mag!

Beren
Beren in Canada Britisch ColombiaAls je Canada zegt en je denkt aan wilde dieren dan denk je aan beren. Alleen te zien in de zomer natuurlijk want in de winter slapen ze verstop in grote holen. Twee soorten zijn er: de kleinste soort is de zwarte beer, deze leven vooral van bessen en andere planten. De grizleys zijn groter en bekend van hun jacht op de zalm. Je kunt ze overal in de vrije natuur tegenkomen. Ze zullen niet uit zichzelf aanvallen maar respect en afstand zijn wel verstandige voorzorgsmaatregelen voor de mens. Kom niet tussen moeder en jong want dan wordt de eerste gevaarlijk.

Walvissen
De walvissen zwemmen enorme afstanden over de wereldzeeën. In de zomer zijn er vele soorten aanwezig in de omgeving van Victoria-eiland bij Vancouver. Soorten die je kunt treffen zijn: de blauwe vinvis (de grootste van allemaal), de bultrug (met een bobbel op de kop) en de dwergvinvis (altijd nog ruim tien meter lang). Het zijn imposante beesten om te zien. Maar fotograferen is moeilijk want je weet nooit waar en wanneer ze boven komen en dan zie je meestal alleen de rug. Een springende walvis zie je meestal alleen op ansichtkaarten maar een safari op zee blijft geweldig.

Orca's
Ik heb de spannendste voor het laatst bewaard. De 'killer whale' wordt 'ie ook wel genoemd. Dit terwijl het eigenlijk de grootste dolfijnensoort is die er bestaat. Het zijn dus ook zoogdieren die boven water komen om te ademen. Ook om deze te zien moet je het water op en ook zij kiezen het zomerseizoen om West-Canada te bezoeken. Het zijn vleeseters en goede groepsjagers. Hun prooidieren zijn zeehonden en grotere vissen. De spectaculaire jacht waarin ze zeehonden najagen tot buiten het water en ze een stuk de kust opspringen zal je waarschijnlijk alleen op een documentaire zien.

Meer dan de big five alleen
Maar West-Canada heeft nog veel meer natuurlijk dierschoon in de aanbieding en met wat geduld kan de lijst van mooie dieren foto’s een stuk langer worden dan deze vijf. Leer meer over onze reizen naar Canada.

Door reisbegeleider Wim Struijk.