Tien hoogtepunten van Luang Prabang, Laos

Tien hoogtepunten van Luang Prabang, Laos

Door reisbegeleider Aafke van der Heide

Luang Prabang LaosLuang Prabang is een echte toeristen hotspot van Laos, en niet zonder reden. Een relaxte sfeer, heel veel prachtige tempels, zonsondergang aan of op de rivier, heerlijk eten en elke ochtend een parade van oranje gewaden is nog maar een deel van wat dit kleine sfeervolle stadje te bieden heeft. Het oude centrum is een mengelmoes van westerse en oosterse invloeden. Het Frans koloniaal verleden is hier nog goed terug te vinden in de prachtige oude panden en op de menukaarten vol croissantjes en Franse wijn. Tussen de koloniale panden staan talloze tempels gevuld met honderden monniken. Het is niet voor niets dat het oude stadscentrum onderdeel is van UNESCO werelderfgoed. Om je op weg te helpen tijdens een bezoek aan Luang Prabang hieronder een aantal van de highlights op een rijtje!

1. Maak een tempeltour door de stad
Tempel Luang Prabang LaosHet oude centrum staat vol prachtige tempels die allemaal op loopafstand van elkaar liggen. Erg leuk om een middag van tempel naar tempel te hoppen. Onderweg kan je pauzeren in een van de vele leuke restaurantjes die ook in dit deel te vinden zijn. Wat Xieng Thong mag in je tempeltour in ieder geval niet ontbreken. Dit is één van de belangrijkste tempels en vooral bekend vanwege zijn schitterende mozaïeken bekleding.

2. De Phu Si heuvel
Tempelbezoek, spectaculair uitzicht en workout in één, Phu Si betekend letterlijk heilige heuvel. Via 328 traptreden bereik je de stoepa op de top van Phu Si heuvel en kan je genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Onderweg kom je ook al enkele kleine altaren en gebedsplaatsen tegen. In combinatie met de vaak hoge temperatuur in Luang Prabang is de klim een behoorlijke workout, maar absoluut de moeite waard. Veel mensen gaan naar de top voor de zonsondergang waardoor het er rond die tijd erg druk is en niet echt de moeite waard.

3. Souvenirs inslaan op de nachtmarkt
Stoffen markt Luang Prabang LaosElke avond is er een gezellige nachtmarket in het centrum van Luang Prabang. De straten worden afgesloten voor verkeer en gevuld met een scala aan souvenirs. Leuke aan deze markt is dat er naast de standaard souvenirs ook veel lokaal handwerk te vinden is, zoals de prachtige handgeweven doeken. Wel goed onderhandelen over de prijs! In een zijstraatje van de warenmarkt vind je de kraampjes met eten waar je voor weinig geld de heerlijkste maaltijden kunt scoren.

4. Bekijk de zonsondergang aan of vanaf het water
De omgeving en de vaak heldere luchten zorgen voor prachtige zonsondergangen in Luang Prabang. Deze zijn het best te aanschouwen op een terrasje aan de waterkant. Maar nóg beter is om de zonsondergang vanaf een bootje dobberend op de Mekong te bewonderen.

5. Vroeg uit bed voor de dagelijkse bedelgang
Monniken Luang Prabang LaosLuang Prabang heeft ruim 80 tempels en honderden monniken. De monniken gaan elke dag bij het ochtendgloren op bedelgang door de straten. Lokale mensen werken aan hun karma door de kommen van de monniken te vullen met eten voor de dag. In ruil daarvoor ontvangen de mensen een zegening. Blijft er eten over dan voedden de monniken hiermee de armen. De bedelgang is altijd een prachtig gezicht, maar op weinig plaatsen zo indrukwekkend als in Luang Prabang. De rijen monniken lijken niet op te houden en je camera is volgeschoten voor je er erg in hebt. Ga je de bedelgang bekijken zorg dan wel dat je dit met respect doet. Het is in eerste instantie een heilig ritueel en niet voor touristen. Ga respectvol gekleed, bewaar afstand, fotografeer zonder flits en neem zelf niet deel aan het proces.

6. Verwondering op de ochtendmarkt
Ben je toch al vroeg uit de veren voor de bedelgang dan kan je net zo goed gelijk een bezoekje brengen aan de kleine ochtend markt. Het eerste stukje is voor de toeristensouvenirs, maar daarna kom je bij het stuk met lokale verswaren. Dit is het leukste deel omdat je hier de raarste producten tegenkomt. Heb je een gids mee dan is het ook leuk om een aantal lokale specialiteiten te proeven.

7. Een stukje geschiedenis in het nationaal museum
In het voormalig paleis van Luang Prabang is nu het nationaal museum gevestigd. Dit museum geeft je een kijkje in het leven van de oude royals van Laos.

8. Bezoek het UXO visitor centre
UXO visitor centre Luang Prabang LaosWat weinig mensen weten is dat Laos één van de grootste slachtoffers is van de Vietnamoorlog. Clusterbommen die de Amerikanen in Vietnam niet kwijt konden dropten ze in Laos. Tot op de dag van vandaag is Laos het zwaarst gebombardeerde land per capita in de geschiedenis. Nog steeds ligt het land bezaaid met Unexploded Ordinances en nog steeds eisen deze onontplofte bommen slachtoffers. UXO is een organisatie die helpt bij het opschonen van Laos. Het bezoekerscentrum toont de geschiedenis van de 'secret war' in Laos en verteld het verhaal van de slachtoffers.

9. Duizenden boeddhabeelden in de Pak Ou grotten
Even buiten Luang Prabang vind je de Pak Ou grotten. Deze grotten zijn tot de nok toe gevuld met boeddha beelden in alle vormen en maten. De leukste manier om hier te komen is om er over de Mekong naartoe te varen.

10. De mooiste waterval van Laos, Kuang Si waterval
Kuang Si watervallen LaosDoor sommigen zelfs één van de mooiste watervallen ter wereld genoemd. De waterval bestaat uit verschillende niveaus en bij elk niveau vind je poelen gevuld met super blauw water. In een aantal van deze poelen is het toegestaan om een verfrissende duik te nemen!

Het (letterlijk) hoogtepunt is de 60 meter hoge waterval. Via een pad aan de zijkant van de waterval kan je naar de top klimmen, maar dit is een glibberig pad en alleen aan te raden voor mensen met een goede conditie. Heb je tijd over dan vind je vlakbij de waterval een mooie vlindertuin. Deze vlindertuin is een project van een Nederlands stel en met de inkomsten steunen ze de lokale bevolking. Vaak zijn ze zelf ook aanwezig en als ze Hollanders horen komen ze graag een praatje maken om meer te vertellen over hun project.

Bekijk onze reizen door Laos.