De veerkracht van mensen geeft me hoop

De veerkracht van mensen geeft me hoop

Interview met UNICEF ambassadeur Jörgen Raymann

UNICEFDjoser werkt al 25 jaar samen met UNICEF. Net als Jörgen Raymann, die al jaren ambassadeur is voor het goede doel. We vroegen hem wat hem motiveert om dit werk te doen, en waarom juist UNICEF zijn steun verdient.


Hoe lang ben je nu ambassadeur voor UNICEF? En wat houdt dat eigenlijk in?

Jörgen Raymann Zambia Vijftien jaar geleden werd ik gebeld door Paul van Vliet, of ik misschien ambassadeur wilde worden voor UNICEF. Ik dacht dat ik voor de gek werd gehouden, dat het een prank call was. Maar het was écht Paul van Vliet, en hij was écht geïnteresseerd. Dan kun je natuurlijk geen nee zeggen, zeker niet voor zo’n goed doel. In de tussentijd heb ik in totaal drie veldreizen gemaakt, de laatste was afgelopen jaar naar Jordanië, gesponsord door Djoser. Daarvoor ben ik naar Zambia en Suriname geweest. Op beide reizen heb ik toen, op eigen kosten trouwens, mijn dochters meegenomen. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zien hoe anders het leven kan zijn als je ergens anders opgroeit dan in Nederland. Maar mijn werk als ambassadeur houdt veel meer in. Natuurlijk het steunen van campagnes, bijvoorbeeld door mijn gezicht eraan te verbinden, maar ook door continu nieuwe relaties te maken en sponsoren te zoeken. Eigenlijk overal waar ik kom houd ik een oogje open voor mogelijke sponseren.


Ik weet niet of ik zulk

werk zou kunnen doen



Wat kun je vertellen over je afgelopen veldreis naar Jordanië, wat is je het meest bijgebleven?

Jörgen Raymann SurinameIn eerste instantie is vooral de schaal van de vluchtelingenkampen me erg bijgebleven. Het kamp dat ik bezocht was ingericht voor 80.000 mensen. Als je aankomt zie je voor zover je kunt kijken kleine tentjes en containers staan, waarin hele gezinnen wonen. Het is bizar om voor te stellen: alsof de hele gemeente Purmerend of Helmond in een kamp woont. Wat me persoonlijk ook heel erg heeft aangegrepen is een gesprek met een familie. De man die ik sprak was hoofd van de belastingdienst in zijn regio. Kun je nagaan: dan kun je best een behoorlijk huis veroorloven – maar als je dan ziet dat ze nu onder zulke erbarmelijke omstandigheden leven, en toch goede hoop houden en doorgaan. Dan zie je echt de veerkracht van de mens en dat geeft mij altijd hoop.


Wat me bij zo’n veldreis ook altijd bijblijft is het doorzettingsvermogen en het oneindige geduld van de veldwerkers. Zulk moeilijk werk doen onder zulke moeilijke omstandigheden: ik weet niet of ik het zou kunnen. Mensen beseffen zich niet altijd dat die veldwerkers hun leven in de waagschaal zetten. In Jordanië is het gelukkig niet zo extreem, maar vaak werken ze in een oorlogsgebied of in een land waar net een natuurramp is geweest. Alleen maar om anderen te helpen. De veldwerkers zijn voor mij de meest gewaardeerde medewerkers van UNICEF.


Het is heel belangrijk
om kinderen te enthousiasmeren



Vroeger lag de focus van UNICEF heel nadrukkelijk op jonge kinderen, maar tegenwoordig wordt ook steeds meer aandacht gegeven aan jongeren. Vind je dat een goede ontwikkeling?

Jörgen Raymann Suriname UNICEFJa, zonder twijfel. Voor mij houd je kindertijd pas op na je 25e en tot die tijd verdien je alle steun. Sterker nog, het is juist in de tienerjaren dat kinderen het kwetsbaarst zijn: dat is de leeftijd waarop ze slechte keuzes kunnen gaan maken. Zeker als je heel je leven alleen maar kommer en kwel kent is het erg aantrekkelijk om de verkeerde keuzes te maken. Dan is het belangrijk om kinderen te enthousiasmeren om te gaan ondernemen, om zelf te gaan nadenken en om ze vaardigheden mee te geven waarmee je verder kunt komen in de maatschappij. Dat is juist de aangewezen taak voor UNICEF. Het zou zonde zijn om er alles aan te doen dat een kind gezond opgroeit, en om dan na het 10e levensjaar te zeggen: nu zoek je het zelf maar uit.

Is er nog iets dat je wil meegeven aan de lezers?

Het is heel belangrijk om te doneren, zonder dat zou UNICEF niet kunnen bestaan. Maar mensen onderschatten vaak wat ze nog meer kunnen doen. Bijvoorbeeld door goede ideeën met elkaar te delen. Dat soort kennis is zo belangrijk, niet alleen om op creatieve manieren geld op te halen, maar ook om kinderen concreet te kunnen helpen. Alle hulp is welkom!

Lees meer over UNICEF en Djoser.