Egypte
-
Introductie
Introductie
Welkom bij de presentatie van Egypte. Reizen naar Egypte organiseert Djoser al vanaf het eerste uur. We hebben dan ook door de jaren heen veel speciale contacten opgebouwd, die je de mogelijkheid bieden de veelzijdigheid van dit land te ontdekken. Deze presentatie geeft je een impressie van de 25-daagse reis Oases, Nijlvallei en Rode Zee.
-
Cairo bij nacht
Cairo bij nacht
De reis begint in de Egyptische hoofdstad Cairo. Je vliegt met de betrouwbare luchtvaart-maatschappij KLM naar deze enorme indrukwekkende metropool.
-
Caïro - Egyptische museum - masker Toet-anch-Amon
Caïro - Egyptische museum - masker Toet-anch-Amon
Na aankomst storten wij ons in het gewoel van één van de grootste steden ter wereld. Schattingen over het aantal inwoners van Groot Caïro lopen uiteen van 18 tot 23 miljoen. Op Midan el Tahrir ligt het Egyptisch Museum. Hier is de grootste collectie Egyptische oudheden ter wereld te vinden. Eén van de beroemdste voorwerpen is het dodenmasker van Toet-anch-Amon.
-
Cairo - Mohammed Ali moskee
Cairo - Mohammed Ali moskee
In het islamitische deel van Caïro moet je zeker eens rondkijken. Dit is het oude deel van de stad, waar de meeste moskeeën, madrasa’s, ofwel koranscholen, en bazaars zijn te vinden. Een goed startpunt voor een wandeling door deze buurt is de grote citadel van Caïro. Binnen de ommuring van de citadel is onder meer de Mohammed Ali Moskee te bezoeken. Deze moskee is gebouwd in het begin van de 19e eeuw onder de khedive Mohammed Ali.
-
Cairo - Ar Rifai moskee
Cairo - Ar Rifai moskee
Elke moskee heeft een binnenhof. Aan vier zijden van dit binnenhof zijn grote nissen gebouwd, zogenaamde iwans. Deze geven de vier richtingen binnen de Soennitische Islam weer. De iwan bevat onder meer de Mihrab, dit is de gebedsnis naar Mekka, en de Minbar, ofwel het spreekgestoelte voor het vrijdaggebed.
-
Cairo - bazaar
Cairo - bazaar
Vanaf de citadel kun je een intrigerende wandeling maken door drukke bazaarstraten. Onderweg kom je allerlei kleine winkels tegen met allerhande waar. Veel wordt nog met de hand gemaakt, zoals meubels, muziekinstrumenten, potten en pannen. En welk tijdstip van de dag je hier ook bent, druk is het altijd!
-
Cairo - Cafe al Fishawi
Cairo - Cafe al Fishawi
Het centrum van al deze bedrijvigheid is de Khan al Khalili. Dit is één van de bekendste bazaars, die gevestigd is in en rond een 14e-eeuwse karavanserai. Rondom de khan koopt de gewone Egyptenaar alles wat hij of zij denkt nodig te hebben.
-
Gizeh - kamelen en piramides
Gizeh - kamelen en piramides
Op dag 3 maken we een esxcursie naar Sakara en in Gizeh. Hier staan de bekende piramides van Menkaure, Chephren en Cheops. Afhankelijk van de restauratiewerkzaamheden kun je één of meerdere van de piramides van binnen bekijken. Het is niet aan te raden deze tocht door de piramides te ondernemen wanneer je het snel benauwd krijgt of last hebt van claustrofobie.
-
Gizeh - sfinx
Gizeh - sfinx
Wanneer je vanaf de piramides naar beneden loopt, kom je de indrukwekkende sfinx tegen. Misschien wel één van de meest fascinerende bouwwerken uit de Egyptische Oudheid. Veel theorieën zijn ontwikkeld over het ontstaan van de piramides en over de sfinx. De hele waarheid zullen we misschien nooit weten.
-
Bahariya - boerin met koe
Bahariya - boerin met koe
Op weg naar Baharia maak je kennis met de verlatenheid van de woestijn. Versteende stukken hout vormen het bewijs dat hier miljoenen jaren geleden een uitgestrekt bos voorkwam. Baharia is mooi gelegen tussen zwarte heuvels, die hun kleur ontlenen aan de aanwezigheid van mineralen in de bodem. De oase kent enkele mooi gelegen bronnen, waar tot 45° heet ijzerhoudend water omhoog welt.
-
Witte woestijn - kalksteenformatie
Witte woestijn - kalksteenformatie
In de bekende Witte Woestijn rijzen als paddestoelen door de wind geërodeerde witte kalkstenen rotsformaties uit de vlakte omhoog. Een indrukwekkend gezicht. Met name in de namiddag als het zachte avondlicht de woestijn belicht, geeft dit een sprookjesachtig effect.
-
Witte woestijn - kalksteenformatie
Witte woestijn - kalksteenformatie
Voorbij het dorp Hayz dichterbij Farafra kom je in de Witte Woestijn. Als paddestoelen rijzen hier door de wind geërodeerde witte kalkstenen rotsformaties uit de vlakte omhoog. Omdat hier miljoenen jaren geleden een zee is geweest zijn kalklagen ontstaan waarin nog fossielen van schelpen en slakken te vinden zijn
-
Witte woestijn - overnachten
Witte woestijn - overnachten
Overnachten doen we in de buitenlucht in de buurt van deze bijzondere rotsformaties en bedoeïenen maken onder de sterrenhemel een avondmaal voor je klaar. Voor deze overnachting dien je een warme slaapzak mee te nemen, want in de woestijn kan het ’s nachts flink afkoelen.
-
Farafra - dominospelende mannen
Farafra - dominospelende mannen
De nabijgelegen oase Farafra bestaat uit slechts één bewoond dorp, dat enkele vrolijk beschilderde huizen heeft. Het is de meest geïsoleerde oase in de Libische woestijn en is bekend vanwege zijn zeer traditionele levenswijze. Hier zal je voor bewoners waarschijnlijk de grootste attractie zijn.
-
Dahklha -zandduinen
Dahklha -zandduinen
De Dakhla oase ligt een dagreis, zo’n 300 kilometer, verderop. De wegen zijn goed berijdbaar, al ligt het wegdek af en toe wel eens onder het erover gewaaide zand. We rijden door een gebied met uitgestrekte zandduinen die onderdeel uitmaken van de Grote Zandzee.
-
Dahkla - kamelenhoeder
Dahkla - kamelenhoeder
Temidden van enorme zandwoestijnen, liggen verschillende oases van rust. De bevolking leeft hier nog op vrij traditionele wijze, dus het is raadzaam om je kleding hierop aan te passen.
-
El Qasr - stadsgezicht
El Qasr - stadsgezicht
De oude islamitische hoofdstad el-Qasr heeft smalle straatjes en pittoreske huizen, waarvan sommige gebouwd zijn met stenen van een Romeinse triomfboog. Onder de huizen van het stadje liggen nog meer Romeinse resten verborgen en rond deze oase zijn opgravingen nog in volle gang.
-
Dahkla - El Kharga - zandduinen
Dahkla - El Kharga - zandduinen
We reizen verder naar el-Kaharga. De weg naar de oase van el-Kharga wordt vaak bedreigd door oprukkende zandduinen. Onderweg zie je bij Belat een graftombe uit de 6e dynastie en bij Bashendi tempels uit de Romeinse tijd. Kharga bestond een eeuw geleden uit niet meer dan een fort en was de enige stopplaats op de weg, die de slavenhandelsroute vormde tussen Noord-Afrika en het tropische zuiden
-
El Kharga – Necropolis El-Bagawat
El Kharga – Necropolis El-Bagawat
Na de betrekkelijk rust van Dahkla vormen de moderne buitenwijken van Kharga een schril contrast. Zo tref je buiten het stadscentrum bij Hibis de tempel van Amun aan. Het is één van de weinige Perzische monumenten in Egypte, met enorme reliëfs van koning Darios op de buitenmuren. Even verderop ligt de necropolis al-Bagawat.
-
Aswan - Felucca op de Nijl
Aswan - Felucca op de Nijl
Vanuit Kharga reizen we direct door naar Aswan. Vanuit deze plaats zijn enkele interessante facultatieve uitstapjes te maken. Met een felucca kun je de eilandjes in de Nijl bezoeken. We leggen aan bij Elefantine-eiland, waar een klein museum en een Nilometer te bezichtigen zijn. Daarna vaar je naar de andere Nijloever. Verderop in de woestijn staat de ruïne van het Simeonsklooster.
-
Aswan - Felucca op de Nijl
Aswan - Felucca op de Nijl
Je bekijkt het landschap vanaf een andere kant en bezoekt ook enkele eilanden in de Nijl, onder meer het eiland Elephantine. Dit eiland was de kern van het Oud-Egyptische Aswan. Je vindt er nog enige resten uit die tijd zoals een Nijlmeter.
-
Accommodatie
Accommodatie
In Egypte maken we gebruik van uitstekende driesterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/toilet en airconditioning. In Cairo overnachten enkele groepen in een koloniaal hotel in het centrum. Andere hotels zijn modern en beschikken over alle gemakken. In Aswan slaap je in een comfortabel hotel met zwembad. Het ligt centraal zodat je vanuit het hotel makkelijk de stad kunt bezichtigen of een wandeling langs de Nijl kunt maken.
-
Aswan - Nubische vrouwen
Aswan - Nubische vrouwen
Het grootste deel van Elefantine-eiland wordt ingenomen door een oud Nubisch dorp. Het is een verademing door dit pittoreske dorp van lemen huizen te lopen. Je loopt door kleine kronkelige straatjes, waar oude vrouwen in het zwart de kleinkinderen in toom. Vervolgens loop je langs kleine landerijen en boomgaarden met mango’s en bananen. Het contrast met de onvruchtbare woestijn aan de westoever is groot.
-
Aswan - lunch
Aswan - lunch
Na een bezoek aan de botanische tuin op Kitchener eiland kun je gaan lunchen in een Nubisch dorpje aan de Westoever van de Nijl. Vlakbij zijn graven te bezoeken van de bestuurders van het oud-Egyptische Aswan. Je kunt de dag op chique eindigen door bijvoorbeeld een ‘’high tea’’ te nemen in het Old Cataract Hotel, bekend uit de film Death on the Nile van Agatha Christie.
-
Aswan - Philea eiland
Aswan - Philea eiland
Tijdens een ochtendexcursie kunnen we in combinatie met de dam het prachtig gelegen tempelcomplex van Philae bezoeken. Je vaart met een bootje naar het eiland toe, waarheen de tempels zijn verplaatst in het kader van hetzelfde reddingsprogramma als de tempel van Abu Simbel. De toegangstorens van de grote tempel zijn gewijd aan de godin Isis. Zij is de zus én vrouw van Osiris, die op zijn beurt de god van het dodenrijk is.
-
Abu Simbel
Abu Simbel
De reis door de woestijn is lang, maar zeer de moeite waard. De tempels bij Abu Simbel zijn door de UNESCO gered uit het water van het Nassermeer, omdat ze onder water zouden komen te liggen toen de Aswan dam werd gebouwd. Indrukwekkend is de rotstempel van Ramses II.
-
Karnak - tempel van Karnak
Karnak - tempel van Karnak
Het nabij gelegen Karnak is het meest uitgebreide tempelcomplex van Egypte. Aan dit complex is gedurende meer dan tweeduizend jaar (!) steeds door verschillende farao’s gebouwd. Vooral de grootte is indrukwekkend en maakt van jezelf een dwerg tussen de zuilen.
-
Abu Simbel - tempel van Ramses II
Abu Simbel - tempel van Ramses II
Binnen zie je op enkele plekken nog de originele beschilderingen. Die hebben drieduizend jaar overleefd. Eeuwen lang hebben ze onder het zand gelegen, dat de tempel was binnen gewaaid.
-
Abu Simbel - tempel van Ramses II
Abu Simbel - tempel van Ramses II
Binnen zie je op enkele plekken nog de originele beschilderingen. Die hebben drieduizend jaar overleefd. Eeuwen lang hebben ze onder het zand gelegen, dat de tempel was binnen gewaaid.
-
Aswan - Kom Ombo - zeiltocht
Aswan - Kom Ombo - zeiltocht
Vanuit Aswan varen we vervolgens een deel van de Nijl af met een felucca, een traditioneel zeilschip. Je kan dan lekker luierend de palmen en dorpjes van de oevers aan je voorbij laten trekken. Een overnachting hoort hier ook bij. Je ligt dan in je slaapzak op matrassen de sterrenhemel te bekijken.
-
Luxor - vallei der Koningen - graf Toet Anch Amon
Luxor - vallei der Koningen - graf Toet Anch Amon
Het bekendste graf is ongetwijfeld dat van de op jonge leeftijd overleden farao Toet Anch Amon. Het graf werd begin deze eeuw gevonden door Howard Carter en bleek nog te beschikken over een vrijwel volledige inhoud.
-
Luxor - vallei der Koningen - Tempel van Hatsjepsoet
Luxor - vallei der Koningen - Tempel van Hatsjepsoet
Een van de dodentempels die we kunnen bezoeken tijdens de excursie op de Westoever, is de imposant gelegen tempel van één van de weinige vrouwelijke farao’s; Hatsjepsoet. De tempel is niet alleen bekend door de spectaculaire ligging en het reliëf van de reis naar het legendarische land van Poent, maar ook als decor voor de opvoering van de opera Aïda.
-
Bus
Bus
Tijdens de reizen maken we gebruik van onze eigen comfortabele bus voorzien van airconditioning. Tijdens de woestijntocht langs de westelijke oases verruilen we de bus een enkele keer voor voerwiel aangedreven jeeps.
-
Luxor -zonsondergang
Luxor -zonsondergang
Naast fietsen, met een koetsje rijden of wandelen kun je in Luxor ook korte trips over de Nijl maken met een felucca. Eventueel met een lunch aan boord en een bezoek aan een dorpje. De zon zien ondergaan in Luxor heeft een eigen charme. De laatste stralen maken de bergen op de westoever roze en hullen de zuilen van de tempels en de huizen van Luxor in een gouden waas.
-
Luxor - Westbank - beschilderd huis
Luxor - Westbank - beschilderd huis
Mooi van kleur zijn de beschilderde huizen van het dorpje Goerna, dat midden tussen de antieke overblijfselen ligt. Een van de veel voorkomende schilderingen wordt gemaakt ter begroeting voor de terugkerende Mekka-ganger. De afbeelding bestaat dan uit de Kaäba in Mekka en alle mogelijke transportmiddelen die de pelgrim heeft gebruikt op zijn reis van en naar Mekka.
-
Luxor - kamelen op reis
Luxor - kamelen op reis
-
Cairo - Egyptisch museum
Cairo - Egyptisch museum
De laatste dag verblijven in Caïro, waar je nog kunt rondkijken op de plekken waar je aan het begin van de reis niet aan toe bent gekomen.
-
Zonsondergang
Zonsondergang
En dan zijn op het einde gekomen van deze diapresentatie. Al onze reizen eindigen in de hoofdstad Cairo waar je nog een dag ter vrije besteding hebt. Daarna vliegen we terug naar Amsterdam en kun je terugkijken op een bijzondere reis door het fascinerende Egypte.
Online presentatie Egypte
Boek en reis met zekerheid
- Kosteloos omboeken
- 100% terugbetaling bij annulering
- 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
- ANVR- en SGR garantie
- Reizen volgens RIVM richtlijnen
- Opvolging reisadviezen ministerie van Buitenlandse zaken
- Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
- Goede lokale vertegenwoordiging
- Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
- Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
- Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
- Meer dan 35 jaar ervaring