Egypte

Egypte

Met oog voor de wereld

 • Een heilige wildernis in Egypte

  Het Katharinaklooster en de Sinaïberg Weinig plekken op aarde boezemen zoveel spiritualiteit in als de onverbiddelijke Sinaïwoestijn. Alsof de hoge temperaturen overdag en de vrieskou bij nacht niet genoeg zijn, wordt het landschap getekend door een onherbergzame verzameling bergen. De twee hoogste punten zijn de Sinaïberg en de piek van St. Catherine, twee letterlijke hoogtepunten van onze nieuwe...

  Lees meer

 • De Tempels aan de Nijl; Kom Ombo, Edfu & Esna

  Tussen de jaren 305 en 50 voor Christus werd Egypte bestuurd de Ptolemeïsche dynastie. Dit waren geen Egyptische farao’s, maar Griekse overheersers die meegekomen waren met Alexander de Grote. Om zich populair te maken bij het Egyptische volk bouwden deze Griekse farao’s de meest fantastische tempels langs de Nijl. Die staan er nog altijd, als stille getuigen van één van de boeiendste periodes in Egyptes lange geschiedenis.

  Lees meer

 • Goden van Egypte in Rijksmuseum van Oudheden

  De mystieke godenwereld van de oude Egyptenaren komt dit najaar tot leven in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

  Lees meer

 • Volg de Nijl naar Ethiopë

  De Blauwe Nijl ontspringt in Lake Tana in de hooglanden van Ethiopië.

  Lees meer

 • Egypte, je moet er geweest zijn

  Egypte is de specialiteit van Djoser en het favoriete vakantieland van Emmeke van der Velde. "Het voelt voor mij als een tweede thuis. Ik hou van de vele bezienswaardigheden, het heerlijke eten, struinen over markten met aanlokkelijk uitgestalde koopwaar en de ontspannen levensstijl van de Egyptenaren."

  Lees meer

 • De piramide van Djoser - de grootste geheimen voor het oog verborgen

  Het laatste woord over de oudste, nog rechtopstaande piramide van Egypte is nog lang niet gesproken. Zichtbare feiten genoeg om het meest indrukwekkende bouwwerk dat de skyline van Sakkara domineert een plaats in de canon van architectuur te geven. Maar de grootste geheimen zijn voor het oog verborgen. tekst | Janko DuinkerJanko Duinker is Egyptoloog en werkt o.a. voor het Rijksmuseum van Oudheden....

  Lees meer

 • Egypte: duik- en snorkelparadijs

  Egypte staat bekend om zijn uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden. Het koraalrif in de Rode Zee is ongeveer 500 jaar oud en 793 kilometer lang. Het is na het Australische Great Barrier Reef het grootste koraalrif ter wereld.

  Lees meer

 • Hiërogliefenschrift

  Hiërogliefenschrift is de naam voor een van de soorten schrift die door de Egyptenaren in de oudheid werden gebruikt. De naam is afgeleid van twee Griekse woorden: hiëros wat 'heilig' betekent en glypho 'in steen gebeiteld'. De Grieken pasten de hiërogliefen alleen toe in godsdienstige teksten.

  Lees meer

 • Koninklijke rode wijn

  Liefhebbers van rode wijn zijn in nog beter gezelschap dan ze al dachten! Aan het illustere rijtje van beroemde wijndrinkers mogen zij namelijk de naam van farao Toetanchamon toevoegen.

  Lees meer

 • Video van het dagelijks leven in Egypte

  Gemaakt door een Djoserreiziger op de 9-daagse reis Egypte, Nijlvallei.

  Lees meer

Vorige <
1
Terug naar boven