Natuurreis Finland

Natuurreis Finland

Bruine beren spotten

6 dagen

Daar waar de bruine beer al zo'n 700 jaar uit het Nederlandse landschap is verdwenen, is de kans op beren spotten in Fins Lapland aanzienlijk. Deze regio staat bekend om wilde dieren als beren en wolven, maar ook rendieren en elanden zijn thuis in het Oulanka nationaal park. In het waterrijke gebied dat in de winter altijd wit besneeuwd is, zoeken kolkende rivieren hun weg naar lager gelegen gebieden in de groene zomermaanden. Een reis terug naar de natuur!

Van:
Aan:


Routekaart Natuurreis Finland, 6 dagen
 1. Amsterdam - Kuusamo - Oulanka Basecamp
 2. Oulanka Basecamp, cursus survival in de wildernis en beren spotten
 3. Oulanka Basecamp, wandeling met huskies Riisitunturi
 4. Oulanka Basecamp, wandelen en beren spotten
 5. Oulanka Basecamp, wandeling Pieni Karhunkierros
 6. Oulanka Basecamp - Kuusamo - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Na de koude wintermaanden ontwaakt het noorden van Finland en kun je prachtige reizen maken door ruige natuur. Vanuit het Oulanka basecamp ontdekken we het gelijknamige nationale park. Oulanka NP ligt deels in Fins Lapland en werd tot en met de 17e eeuw alleen bevolkt door Saami. We gaan terug naar de natuur met verschillende wandelingen door het woud, gaan op pad met husky’s en volgen een cursus overleven in de wildernis. Maar het ultieme doel van deze reis: vanuit de hide-outs bruine beren spotten in hun natuurlijke omgeving.

Oulanka basecamp

Dag 1 Amsterdam - Kuusamo - Oulanka basecamp

Juuma meer varen Finland berenTerwijl we richting het noorden vliegen zien we het landschap onder ons steeds leger en ruiger worden. Daar waar je in de winter een eindeloze sneeuwvlakte zou zien, zien we in het voorjaar eindeloze groene bossen, blauwe meren en rivieren. Na aankomst in het dorp Kuusamo, rijden we door naar onze eindbestemming, het Oulanka basecamp, gelegen aan het Juuma-meer. Vanuit ons basiskamp gaan we komende dagen de omgeving verkennen. Er zijn tal van activiteiten mogelijk, waaronder hiken, mountain biken en watersporten als kajakken en paddelen. Maar de hoofdattractie zijn natuurlijk de verschillende dieren die we in hun natuurlijke habitat kunnen bewonderen Play button, zoals natuurlijk de bruine beer, zonder ze te storen in hun dagelijkse beslommeringen.

We kunnen in het basecamp heerlijk tot rust komen: in de verre omtrek is er niets anders dan pure natuur, de rust en stilte hier zijn dan ook overweldigend. In het voorjaar zijn de dagen extreem lang met slechts een paar uur duisternis terwijl er vanaf september de mogelijkheid is om het noorderlicht te kunnen bewonderen.

Surviven en de eerste beren

Dag 2 Oulanka basecamp, cursus survival skills en beren spotten

Finland Beren Oulanka Basecamp Het Oulanka basecamp bevindt zich aan de rand van het gelijknamige Oulanka nationaal park, dat zijn naam dankt aan het woord “Oula”, wat veel “veel water” betekent. Het ruige landschap, gevuld met diepe kloven, rivieren en moerassen, is miljoenen jaren geleden ontstaan. Gevonden gebruiksvoorwerpen tonen aan dat hier in de steentijd al mensen woonden. Maar pas in de 19e werd het iets drukker, toen hier veel hout werd gekapt bestemd voor Rusland. In de 20e eeuw werd de grens met Rusland gesloten en kwam er een einde aan deze economische bedrijvigheid. In 1956 kreeg het gebied de status van nationaal park en is sindsdien tot tweemaal toe uitgebreid.

De regio grenst aan het Russische Karelië en is tot en met de 17e eeuw bewoond door Saami, bij ons ook wel bekend als de lappen. Overblijfselen van de Saamicultuur zien we hier vooral terug in namen. Zo heet een van de spectaculaire stroomversnellingen van Oulanka bijvoorbeeld Kiutagöngäs wat zoveel betekent als “grote stroomversnelling door een diepe geul” in het Saami. We kunnen deze zogenaamde 'rapid' zien tijdens een van de mooiste hikes van Finland: de Karhunkierros. Deze trail is zo’n 80km lang en leidt langs de mooiste plekken van Oulanka.

Finland beren Oulanka BasecampTijdens onze eerste volle dag worden we na een wandeling met een gids van het Oulanka basecamp klaargestoomd voor het overleven in deze wildernis. Zo is het uitermate handig om je goed te kunnen oriënteren in het nationaal park tijdens een lange wandeling. Vanuit de lodge zijn er namelijk legio opties. De wandelpaden, houten trappen, hangbruggen en bruggetjes leiden ons naar steile bergwanden, spectaculaire watervallen en rivieren. De fotografen onder ons kunnen dan ook hun hart ophalen hier. Aan het einde van de middag gaan we met een busje oostwaarts om ons te verschansen in de hideouts. Bruine beren zijn officieel alleseters, maar in de praktijk eten ze voornamelijk plantaardig materiaal als besjes, en natuurlijk ook de zalm. De vette vis geeft hen de dikke vacht die ze nodig hebben tijdens de koude winters.

Bruine beren houden geen werkelijke winterslaap, maar gaan wel in een zogenaamde ruststand. In de zomer wordt er dus veel gegeten en dat doen de dieren vooral in de ochtend en aan het einde van de dag. Voor alle beren is het dan etenstijd en spelen de welpen met elkaar en hun ouders. Gewapend met onze camera’s kunnen we deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving bewonderen, in alle stilte.

Huskies & Riisitunturi

Dag 3 Oulanka basecamp, husky-trails en Riisitunturi

Beer Finland 3 Vandaag gaan we naar een van de hoogtepunten van deze regio: nationaal park Riisitunturi. Een pittige wandeling met een paar bijzondere gidsen: huskies. Zij vergezellen ons tijdens deze tocht naar een prachtig uitzichtpunt over het Kitka-meer en omringende bergen. 

Wandelen met beren

Dag 4 Oulanka basecamp, paddelen, kajakken of raften en beren spotten

Finland beren Oulanka BasecampBehalve de vele wandelopties, zijn er ook volop mogelijkheden om watersporten te beoefenen. Vanaf het water ziet de natuur er heel anders uit en soms zijn dieren ook makkelijker te spotten vanaf het water. Paddelen, stand-up of zittend, kajakken of kanoën of raften zijn allemaal opties van watersporten die worden gefaciliteerd door de lodge.

Na de lunch begeven we ons naar een plek in het bos waar onze berengids op ons wacht. Er worden duidelijke instructies gegeven en we lopen door het woud waar we de beren van dichtbij kunnen observeren Play button en ons tussen hen in bevinden. Het is bijzonder om ons tussen deze grote dieren te begeven, zonder dat we ons bedreigd hoeven voelen. We eindigen deze 'wandeling met de beren' in de schuilplaats waar we in alle rust de bruine beren kunnen observeren.

Pieni Karhunkierros trail

Dag 5 Oulanka basecamp, Pieni Karhunkierros trail

Vandaag is er de mogelijkheid om een van de bekendste en mooiste wandelroutes van Oulanka te lopen: de Pieni Karhunkierros trail. De wandeling start bij ons basecamp en de route leidt ons langs roerige watervallen en over prachtige hangbruggen waarvan er velen zijn in dit gebied. Onderweg stoppen we voor een uitgebreide lunch met een kampvuurtje. Geniet nog even van de rust en schoonheid van dit gebied.

Dag 6 Oulanka basecamp - Kuusamo - Amsterdam

Na het ontbijt en een laatste blik op het Juuma meer reizen we weer terug naar Kuusamo voor onze retourvlucht naar Amsterdam. 


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. In deze reis betekent dit dat ons principe 'vrijheid-blijheid' volledig van toepassing is. Ook tijdens het verblijf in het Oulanka ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid.

Lees de volledige beschrijving
Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

13 jun - 18 jun
G
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

beperkt beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Verblijf in de Oulanka basecamp lodge in het Oulanka NP
 • Alle maaltijden: 5x ontbijt, 4x lunch, 5x diner
 • Vervoer naar de lodge
 • Twee maal beren spotten vanuit hideouts
 • Survival training onder leiding van een gids
 • Wandeling in het nationaal park Riisitunturi met husky honden
 • Wandelen van de Pieni Karhunkieros trail
 • Engelstalige gidsen tijdens alle inclusief excursies

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 137,-.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 30 september 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van bent dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens het verblijf in het Oulanka nationaal park verblijven we middenin de natuur in de Oulanka lodge. De prachtig gelegen lodge aan het Juuma-meer is voorzien van alle gemakken. De inrichting is knus met veel hout en een grote haard in de woonkamer.

Alle maaltijden zijn inclusief tijdens het verblijf in de lodge.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Oulanka Oulanka basecamp

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 137,-.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 30 september 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

 • Accommodatie Oulanka Basecamp Finland

  Oulanka Basecamp, prachtig gelegen in de natuur!

 • Kamer accommodatie Oulanka Basecamp Finland

  Comfortabele, Scandinavische eenvoud.

 • Finland Oulanka Basecamp kamer accommodatie

  Plof heerlijk neer op bed, na een prachtige dag in de natuur.

 • Finland Beren Oulanka Basecamp gezamenlijke ruimte

  De inrichting van de Oulanka lodge is knus met veel hout en een grote haard in de woonkamer.

 • Finland Oulanka Basecamp kamer accommodatie

  Alle kamers met en suite badkamer.

Vliegreis

Finnair

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Finnair

  Traject

  Amsterdam - Helsinki

  Vertrek

  11:55

  Aankomst

  15:15

 • Vlucht met

  Finnair

  Traject

  Helsinki - Kuusamo

  Vertrek

  19:20

  Aankomst

  21:00

 • Vlucht met

  Finnair

  Traject

  Kuusamo - Helsinki

  Vertrek

  13:45

  Aankomst

  15:25

 • Vlucht met

  Finnair

  Traject

  Helsinki - Amsterdam

  Vertrek

  16:15

  Aankomst

  17:45


In Finland is het één uur later dan in Nederland.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.545,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Voor het vervoer van de luchthaven in Kuusamo naar het Oulanka basecamp maken we gebruik van onze eigen bus. Ter plaatse maken we wandelingen of trekken er met een mountainbike op uit. Met busjes gaan we naar de 'bear hideouts', of schuilplaatsen, om beren goed te en zonder ze te storen.

 • Finland bus vervoer transfer
 • Vluchten Finnair Finland

  Comfortabele vluchten met Finnair.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Verblijf in de Oulanka basecamp lodge in het Oulanka NP
 • Alle maaltijden: 5x ontbijt, 4x lunch, 5x diner
 • Vervoer naar de lodge
 • Twee maal beren spotten vanuit hideouts
 • Survival training onder leiding van een gids
 • Wandeling in het nationaal park Riisitunturi met husky honden
 • Wandelen van de Pieni Karhunkieros trail
 • Engelstalige gidsen tijdens alle inclusief excursies

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je wil zien of welke activiteiten je wil ondernemen. Er zijn veel excursies mogelijk die ter plaatse nog geboekt kunnen worden. Het gaat dan voornamelijk om activiteiten te water als kajakken, kanoën of paddelen. Ook is het mogelijk om een fat bike te huren of een extra tochtje op zoek naar beren te boeken.

Tijdens deze reis naar Finland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Twee maal beren spotten vanuit hideouts
 • Survival training onder leiding van een gids
 • Wandeling in het nationaal park Riisitunturi met husky honden
 • Wandelen van de Pieni Karhunkieros trail

Optionele excursies:

 • Kanoën, paddelen of kajakken
 • Met een fat bike de omgeving verkennen
 • Extra observatie beren hideout

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldig paspoort of geldige Nederlandse identiteitskaart

Geldzaken

In Finland wordt de euro gebruikt. In het Oulanka Basecamp is het mogelijk om contant met de euro te betalen of met uw bankpas/creditcard (Visa en MasterCard worden geaccepteerd).
De dichtstbijzijnde pinautomaat bevindt zich op 25 kilometer afstand in het plaatsje Ruka. Wij adviseren daarom om voldoende contant geld en een bankpas/creditcard mee te nemen op reis.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 100,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 15,- per persoon.

Maaltijden

Bij deze reis zijn de ontbijten op alle dagen inbegrepen. Daarnaast zijn tijdens het verblijf in het Oualanka basecamp ook de maaltijden inbegrepen. Dit zijn vier maal lunch en vijf maal diner.

De maaltijden in Finland zijn een combinatie van de Noorse, Zweedse en Russische keuken. Dit betekent volop vlees en vis en stevige aardappelgerechten.

Qua drank kan Finland zich meten met zijn grote buurland: bij het eten wordt wodka gedronken. Maar probeer ook eens een typische bessenwijn of likeur. Kraanwater is goed en schoon.

Gezondheid

Voor deze reis worden geen vaccinaties aangeraden, kijk voor de actuele situatie op lcr.nl. Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland.

Reizen en Covid-19

Natuurlijk reizen wij ook in coronatijd en zijn wij ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we altijd het advies en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen"). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand en de aanwezigheid van een lokale reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

Klimaat en geografie

In Finland heerst een landklimaat met aangename zomers en koude winters. Deze berenreis vindt plaats in het voor- en najaar. Dan moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. In de lodge staat de kachel meestal aan, dus binnen is het altijd aangenaam warm. De temperatuur overdag schommelt in voor- en najaar rond de 10-15 graden.

In de vroege zomer zijn de dagen aangenaam lang met volop zonlicht. In het najaar is er een aanzienlijke kans om het noorderlicht te zien. Dit bijzondere verschijnsel is goed zichtbaar in het lege hoge noorden vanaf einde augustus.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een lokale Engelssprekende gids/reisbegeleider van de Oulanka lodge. Deze wacht de groep bij aankomst op de luchthaven in Kuusamo.

De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de verschillende activiteiten die ondernomen kunnen worden. Omdat ze woonachtig zijn in Finland kennen ze het land van binnen en buiten en kunnen ze je van alles vertellen over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht.

FAQ

Waar overnachten we tijdens deze reis?

We overnachten in het Oulanka Basecamp. Een knusse en warme accommodatie gelegen aan het Juuma meer. De kamers zijn eenvoudig ingericht en voorzien van alle gemak. Er is een gezamenlijke eet- en woonkamer met een open haard, waar het heerlijk vertoeven is na een dag in de buitenlucht.

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken?

Welke maaltijden zijn inbegrepen?

Is het mogelijk de reis te vervroegen of te verlengen?

Wie begeleidt deze reis?

Wat is de maximale groepsgrootte?

Hoe groot is de kans dat we beren kunnen zien?

Wat voor weer kan ik verwachten?

Ligt het programma helemaal vast?

Kan ik gebruik maken van wifi?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Wandelen met beren in hun natuurlijke habitat
 • Bruine beren observeren vanuit schuilplaatsen
 • Mogelijkheid om wolven, rendieren en andere zoogdieren te spotten
 • Overnachtingen in het knusse Oulanka basecamp op basis van vol pension
 • Lokale Engelstalige gids die alle ins & outs van de regio kent
 • Unieke ervaring met Djoser als enige aanbieder
Terug naar boven