Libanon

Slapen in St. Antonius klooster in de Kozhaya Vallei

Met Djoser kom je op plekken waar je anders niet zo snel zou komen. Nu is Libanon zelf al een bijzondere vakantiebestemming, maar wat onze rondreis door Libanon nog specialer maakt is een overnachting in het St. Antonius klooster in de Kozhaya Vallei.

Het klooster van Sint-Antonius is gelegen in de "Heilige Vallei" van Qadisha. De historische achtergrond van het klooster gaat terug tot de vierde eeuw, toen het kloosterleven in de hele regio wijd verbreid was. De plaats werd beroemd vanwege het geloof van de bewoners en de heiligheid van de plaats.

Het klooster van Qozhaya is de belangrijkste huis van de orde van de heilige Antonius. Het klooster is omgeven door bergen, bedekt met ceder eiken en pijnbomen. Vanuit het op 950 m hoogte gelegen klooster kan men genieten van het prachtige uitzicht op de vallei, waar tarwe, wijngaarden, olijfbomen en moerbeibomen groeien.

Het woord Kozhaya is van de Syrische oorsprong en betekent de schat van het leven. Deze schat staat symbool voor Christus. De monniken in het klooster vertegenwoordigen de noodzaak om aardse goederen te verlaten voor een leven gewijd aan het gebed en onthechting. De monniken die in het klooster wonen verdelen hun tijd tussen bidden en het cultiveren van land. De vruchtbaarheid van het land is te danken aan de onvermoeibare arbeid van de monniken.

In 2008 werd een deel van het klooster, Foyer Qozhaya, in gebruik genomen, zodat gasten deel kunnen nemen aan de "Schat van het Leven" en het monastieke leven kunnen ervaren in een plaats waar monniken en kluizenaars leven. Uiteraard wordt wel van onze reizigers verwacht dat ze zich respectvol zullen gedragen in deze bijzondere omgeving met inachtneming van de voorschriften van het klooster. Dus een klein stukje aanpassingsvermogen is geboden voor wel een zeer bijzondere ervaring.
 

Klantwaardering

8,8

Libanon heeft me meer gebracht dan ik had durven dromen: beh...
Libanon heeft me meer gebracht dan ik had durven dromen: behulpzame mensen, eeuwenoude cultuur, majestueuze Libanese ceders en verrukkelijk eten. Maar wat me vooral trof was de veerkracht van de Libanese bevolking. Lees meer in m'n blog: https://www.nenehschoice.nl/2019/11/rondreis-libanon/

Irene H. - 8,0
Terug naar boven