Panama

Land- en klimaatinformatie Panama

Landinformatie Costa Rica

Landinformatie Panama

  • Hoofdstad: Panama-Stad
  • Andere bekende steden in Panama: Cristóbal en Bocas-Stad
  • Inwoners: 3,4 miljoen
  • Taal: Spaans
  • Munteenheid: Balboa
  • Tijdsverschil: in Panama is het ’s zomers 7 uur vroeger.
  • Oppervlakte: 75.320 km2
  • Geografie: Panama ligt in Centraal-Amerika en ligt tussen Costa Rica en Colombia. Het westen en oosten van het land ligt aan de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee. Het land is met bergen, valleien, vele rivieren, grillige kusten en tropische regenwouden zeer afwisselend.


> Rondreizen Panama

Terug naar boven

Klimaatinformatie

Beste reistijd Panama

In het tropische Midden-Amerika komen de verschillen in klimaat voornamelijk voort uit de hoogteverschillen. De temperaturen wisselen op zichzelf door het jaar heen weinig. In de laaggelegen gebieden is de gemiddelde dagtemperatuur 30°C en nachttemperatuur 21°C. In de berggebieden liggen de temperaturen iets lager en lijken op het Europees voorjaar. In de avonden kan het frisjes zijn. Temperaturen komen echter nauwelijks onder 15°C.

Panama kent geen echte winter en zomer. Wanneer men het heeft over de winter duidt men de regenperiode aan die van april tot november loopt. De zomer is de droge periode van eind december tot midden april. In de regentijd regent het in fikse maar voorspelbare buien. Dagen zonder zonneschijn zijn echter het gehele jaar schaars. Tijdens het regenseizoen is de natuur op zijn mooist. In Midden-Amerika kan het gehele jaar door gereisd worden.
 
> Rondreizen Panama


 

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Panama

Panama is de ultieme middenweg tussen een actieve dag en relaxen. De witte zandstranden  op Bocas del Toro worden perfect afgewisseld door prachtig uitgestrekte natuurgebieden die zich lenen voor mooie wandelingen. Een land met fantastische bezienswaardigheden.

Tropisch klimaat
Tropisch landschap Panamá DjoserWaar in Panama je ook bent, het hele land heeft een tropisch klimaat met warme temperaturen rond de dertig graden. Omdat er meestal een hoge luchtvochtigheidsgehalte is kan het soms wat klam en benauwd aan voelen, maar dat is typisch voor een tropisch gebied. Een tropische regenbui hier en daar maakt de ‘panama ervaring’ dan ook compleet en voelt meer als een verfrissende douche dan een koude stortbui en het houd het landschap fris en groen.  

Het paradijs Bocas del Toro

Bocas del Toro stad Panamá (internet)Het ware paradijs vind je op de eilanden van Bocas del Toro. Parel witte stranden, palmbomen en een helder blauwe zee zijn de belangrijkste ingrediënten van dit paradijs. Je kunt er prachtig snorkelen en de kleurrijke onderwaterwereld van het eiland ontdekken of heerlijk relaxen in je hangmat tussen de palmbomen met verse kokosmelk. Niet te vergeten zijn de romantische gekleurde houten huisje die gebouwd zijn door de United Fruit Company aan het begin van de 20e eeuw. De perfecte gelegenheid om langs te slenteren met je geliefde.

Rijst met bonen
Eten Panamá DjoserEen maaltijd in panama zonder rijst en bonen is bijna ondenkbaar. Rijst en bonen zijn de basis ingrediënten voor ongeveer alle Panamese maaltijden die elke keer weer anders opgediend worden. Een populair nationaal gerecht is 'sancocho', het is een redelijk pittige stoofpot van kip en groenten. Ook de 'tamale' is erg geliefd onder de bevolking. Het gerecht bestaat uit gerookt kip of varkensvlees gerold in een bananenblad, met maïs gemixt met specerijen.

Kledingvoorschriften
Man met Panamáhoed Panamá DjoserDe lokale Panamese bevolking hecht veel waarde aan een verzorgd en schoon uiterlijk. Dit geldt ook op het gebied van kleding, zoals met bijvoorbeeld de beroemde Panamá hoed. Netjes kleden als toerist creëert respect bij de bewoners van het land. Als toerist accepteren de bewoners dat jij je anders kleed dan hen, maar dan moet je als toerist ook de lokale bevolking respecteren en je niet té bloot kleden wanneer je kerken of andere bezienswaardigheden bezoekt. De lokale bevolking draagt vooral bedekende kleding. Wanneer zij zwemkleding aan hebben, dragen (vooral de vrouwen) vaak nog een extra T-shirt.

Het Panamá kanaal
Panmákanaal Panamá DjoserHet Panama-Kanaal is de beroemdste vaargeul ter wereld, het scheelt namelijk zestig dagen vaartijd in vergelijking met een reis onder Zuid-Amerika door. Het is ook de grootste inkomstenbron van Panama. Vanuit uitkijkposten zie je hoe de schepen maar liefst 18 meter verschil moeten maken in de sluizen en er vaak echt maar net doorheen passen. Het is de levensader van Panama: het Panama-Kanaal. De kern van ‘s lands onafhankelijkheid en een economische goudmijn met hoge tolgelden. Ruim tachtig kilometer lang is het kanaal wat loopt van Colón aan de Atlantische kust tot Panama-Stad aan de Stille Oceaan. De oevers met elkaar verbonden door de Bridge of the Americas, de meest cruciale schakel in de Pan-American highway. Elk jaar passeren bijna 15.000 schepen het Panama-Kanaal.

> Rondreizen Panama

Terug naar boven

Klantwaardering

8,5

Het was een fantastische reis, veel gezien. Een geweldige re...
Het was een fantastische reis, veel gezien. Een geweldige reisbegeleidster en een prima chauffeur. En een heel leuke groep. Wat wil je nog meer? Genoten.

Francien L. - 9,0
Terug naar boven