Overzicht Afrika rondreizen van Djoser

Samen in actie tegen kindersterfte in Mozambique

Wie verre reizen maakt, bereidt zich goed voor, bijvoorbeeld met vaccinaties en malariapillen. Bij ons zijn veel ziektes eenvoudig te voorkomen. En als we toch ziek worden, dan is er altijd wel een dokter in de buurt. Het is dan ook bijna niet voor te stellen dat in een land als Mozambique jaarlijks tienduizenden kinderen overlijden aan ziektes die eenvoudig te voorkomen zijn. Reden voor Djoser om de komende drie jaar een UNICEF-hulpprogramma in Mozambique te steunen. Doel: de levens van heel veel kinderen redden.

Malaria is zo’n eenvoudig te voorkomen ziekte. Toch vallen nog veel kinderen ten prooi aan de malariamug. De driejarige Bonita Gomes uit de noordwestelijke provincie Tete bijvoorbeeld. Ze werd erg ziek. Na een rit van 30 kilometer achterop een motor, is ze onderzocht in de dichtstbijzijnde plattelandskliniek. De diagnose: malaria met ernstige complicaties. “Ik weet niet of ze het gaat redden”, zegt haar arts. “Als ze hier eerder naartoe was gebracht, had ze meer kans gehad.”

Simpel maar doeltreffend

Met de vierjarige Anna uit Tete gaat het gelukkig goed. In tegenstelling tot Bonita slaapt zij elke nacht onder een muskietennet. “Dat net konden we zelf niet betalen”, vertelt haar moeder, “maar we kregen er een van UNICEF.” De netten zijn een even simpel als doeltreffend middel waarmee UNICEF in Mozambique strijdt tegen kindersterfte. De verspreiding ervan verloopt via gezondheidswerkers. Nadat UNICEF hen heeft opgeleid, reizen zij naar afgelegen dorpen. Met een rits aan eenvoudige maatregelen helpen ze de gezondheid van kinderen daar te verbeteren.

Herkennen, genezen en voorkomen

Zo helpen de gezondheidswerkers zieke kinderen en organiseren ze vaccinatiedagen om ziektes te voorkomen. Maar ze geven ook voorlichting over het belang van borstvoeding en hygiëne. En ze leren moeders hoe ze ziektes als malaria kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als hun kind toch ziek wordt. UNICEF ondersteunt de gezondheidswerkers ook met middelen: antibiotica en speciale voeding voor ondervoede kinderen om aan te sterken. Belangrijk, omdat ondervoeding de weerstand verlaagt en het risico op ziektes vergroot.

Djoser helpt

Met deze combinatie van maatregelen kan meer dan de helft van de kindersterfte in Mozambique worden voorkomen! Met steun van Djoser krijgen ook kinderen als Bonita een kans om te overleven en gezond op te groeien. Daarom hopen we dat u dit hulpprogramma net zo enthousiast steunt als dat in Jemen.

Wat doet UNICEF met hulp van Djoser in Mozambique?

  • malaria: muskietennetten, voorlichting en medicijnen verschaffen;
  • kraamzorg: vroedvrouwen en verloskundigen opleiden;
  • vaccinaties: vaccinatiecampagnes organiseren en vaccins leveren;
  • voeding: speciale bijvoeding voor ondervoede kinderen leveren en voorlichting over gezonde (borst)voeding geven;
  • hiv en aids: hiv-overdracht van moeder op kind voorkomen, en vrouwen en kinderen met hiv behandelen.