Manga in Japan

Manga in Japan

Manga, het Japanse equivalent van een strip, is een kunstvorm met diepe wortels in de Japanse cultuur.

De term Manga is ontleend aan het in 1814 uitgegeven boek van Katsushika Hokutai: Hokusai Manga. Echter, de grote grondlegger van de hedendaagse manga is Osamu Tezuka. Hij maakte na 1946 als eerste honderden manga's. Zijn tekenstijl werd sterk beïnvloed door Disney en de 'grote kinderogen'-stijl van Amerikaanse tekenfilms als Betty Boop. Deze grote ogen komen minder voor in hedendaagse manga dan vaak wordt gedacht.

De mangakunst veroverde de harten van de oude generatie, maar de karakters en verhalen hebben de nieuwe generatie sterk beïnvloed en gevormd. Tegenwoordig is manga geliefd bij heel  het Japanse volk, zowel jong als oud. Ook in de rest van de wereld werd manga razend populair.

Van 1980 tot 2000 veranderde manga ingrijpend van genre en stijl, maar ook de techniek hielp een handje mee. Geavanceerde technieken ter verbetering van het uiterlijk en effecten werden veelvuldig geïntroduceerd. Daarnaast werden de verhaallijnen complexer en actuele onderwerpen kwamen aan bod, zoals science fiction (meestal voor mannen), sport, politiek, religie, seks en romantiek, om zo beter op de grote vraag van het publiek in te spelen.

Het aantal talentvolle vrouwelijke artiesten is met de toegenomen populariteit van manga omhooggeschoten. Veel van deze kunstenaars zijn huisvrouwen, die door zich te richten op vrouwelijke lezers, de mogelijkheid zagen zich verder te ontplooien in een mangacarrière. Deze manga is nu aangeduid als shojo (jong meisje) manga.

Liefhebbers van deze kunstvorm kunnen in Japan terecht bij talloze musea en galleries, zoals de Toei Animation Gallery in Tokyo of het Kyoto International Manga Museum.

Bekijk alle rondreizen door Japan.