Het Manas Epos

Het Manas Epos

Op 31 augustus 2011 werd ter ere van de 20ste verjaardag van de republiek. van Kirgizië een monument geopend voor Manas op het centrale Ala-Too plein in de hoofdstad Bishkek. De zeer gerespecteerde Kirgizische epische held Manas is als bronzen beeld neergezet in de rol van een gepantserde ruiter met een zwaard in zijn hand. Het beeld is inclusief sokkel bijna 18 meter hoog.

Maar wie of wat is Manas?

Manas is het uitvoerigste epos ter wereld, qua volume zelf 2,5x groter dan het Indische 'Makhabkharata', 5x groter dan de Perzische 'Shahnameen' en maar liefst 20x groter dan de Griekse 'Ilias' en 'Odyssee' samen.

Het epos beslaat een periode van 1000 jaar en is de meest gewaardeerde uiting van het nationaal erfgoed van het Kirgizische volk. Samengesteld en volledig gezongen door verschillende zangers en zangeressen door de eeuwen heen, wordt Manas beschouwd als het toppunt van orale creativiteit en als één van de grootste voorbeelden van epische poëzie.

De Kirgizische nomaden hadden geen geschreven taal, maar ze blonken uit in artistieke composities, die oraal tot uiting werden gebracht in hun traditionele poëzie en epische liederen. De internationaal vermaarde Kirgizische schrijver Chingiz Aitmatov merkt hierover het volgende op:

"Als de cultuur en de geschiedenis van andere volken of landen is weergegeven in geschreven literatuur, beeldhouwkunst, architectuur, theater en kunst, dan heeft het Kirgizische volk uiting gegeven in het epische genre aan hun wereldbeeld, hun trots en waardigheid, hun veldslagen en hun hoop voor de de toekomst. "

Overigens, als je met Kirgizisch geld betaalt, loop je ook het risico Manas tegen te komen op de geldbiljetten. 

Bekijk onze reizen door Kirgizië.