Zijderoute

Zijderoute

Kazachstan, Kirgizië & China

28 dagen

Reis mee vanuit Kazachstan via Kirgizië over hoge spectaculaire bergpassen in het Pamirgebergte naar de belangrijkste knooppunten op de westelijke karavaan routes in China. Beleef de drukke zondagmarkt in Kashar, bewonder boeddistische schilderingen in de Magaogrotten, ontdek in de vergetelheid geraakte steden in de Taklamakanwoestijn en ervaar de gastvrijheid van nomaden tijdens je verbijf in een yurt.

Van:
Aan:


Routekaart Zijderoute, 28 dagen
 1. Amsterdam - Almaty
 2. Almaty
 3. Almaty - Bishkek
 4. Bishkek, Burana Toren - Tamga
 5. Tamga, Barksoon vallei en Issyk-Kul meer - Djeti Oguz
 6. Djet Oguz - Karakol
 7. Karakol - Son Kul meer
 8. Son Kul meer
 9. Son Kul meer - Tash Rabat
 10. Tash Rabat, bezoek aan karavanserai - Kasghar
 11. Kasghar
 12. Kasghar
 13. Kasghar - Hotan
 14. Hotan
 15. Hotan - Taklamankan woestijn - Aksu
 16. Aksu - Kuqa, optionele excursie Simsim Kizil grotten en Subashi
 17. Kuqa - Korla
 18. Korla - Turpan
 19. Turpan, optionele excursie boeddhistische grotten te Tuyogu
 20. Turpan - Urumqi
 21. Urumqi - hogesnelheidstrein naar Dunhuang
 22. Dunhuang, excursie Mogoa grotten
 23. Dunhuang, excursie Yadan nationaal park
 24. Dunhaung - vlucht naar Xian
 25. Xian, excursie terracotaleger
 26. Xian - hogesnelheidstrein naar Beijng
 27. Beijing, bezoek Grote Muur en Zomerpaleis
 28. Beijing - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Almaty

Dag 1. Amsterdam - Almaty
Dag 2. Almaty
Dag 3. Almaty - Bishkek

Almaty kerk KazachstandHoewel Nur-Sultan (voorheen Astana) tegenwoordig de hoofdstad is, blijft Almaty (voorheen Alma-Ata) het belangrijkste zakelijke en culturele centrum van Kazachstan. De stad ademt nog steeds een typische Sovjetsfeer uit met haar brede boulevards, classicistische bombastische architectuur en veel parken. Het 28 Panfilovtzev park is ongetwijfeld het bekendste. De Ascension - of Zenkov kathedraal is geheel uit hout opgetrokken, bevat mooie iconen en trekt dagelijks veel gelovigen.

Om het dagelijkse leven en de 'vibe' van Almaty te ervaren mag een bezoek aan de Groene Bazaar niet ontbreken. Hier worden groente, fruit, specerijen en lokale delicatessen aangeboden. Ook vind je er kleine restaurants. De trots van de stad is ongetwijfeld de Medeo, de hoogst gelegen schaatsbaan ter wereld. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de stad en de omliggende hoge besneeuwde toppen van het Trans-Ili gebergte. Het Kok Tobe-park is een van de symbolen van Almaty. Een ritje met de kabelbaan naar de top geeft je een mooi uitzicht. We verlaten de stad en passeren de grens met Kirgizië.

Bishkek - Issyk Kul meer


Dag 4. Bishkek - Tamga
Dag 5. Tamga - Djeti Oguz
Dag 6. Djeti Oguz - Karakol

Bishkek is een betrekkelijk jonge stad, dat zich onder het Sovjetregime heeft ontwikkeld. Veel historie vind je hier niet, wel imposante brede boulevards, pompeuze classicistische gebouwen, standbeelden en monumenten. Het centrale plein Ala-Too is een goed plek om de stad te verkennen. Bij het imposante vrijheidsmonument houden soldaten ceremonieel de wacht.

Burana toren KazachstanErgens in de velden bij het plaatsje Tokmok vind je de Burana-toren, die gebouwd werd in de 11de eeuw. De toren, een heuvel en een begraafplaats vormen de enige overblijfselen van de Sogdische stad Balasagun.

Kirgizië biedt een veelheid aan natuur, rust en ruimte. Het is een bergachtig land waar we ons bijna voortdurend op een hoogte van meer dan 1700 meter bevinden. De grootste attractie is het gebied rond het Issyk Kul-meer. Het hoog gelegen bergmeer behoort tot een van de grootste ter wereld. Ondanks haar hoge ligging bevat het warm water, dat uit de aarde opborrelt, waardoor het niet bevriest. In Tamga, gelegen aan de oevers van het meer, kun je heerlijk wandelen of een duik nemen in het meer.

Vanuit Tamga rijden we naar de mooie Barskoon-vallei, waar je een wandeling in de bergen naar watervallen kunt maken. Vlakbij vind je een monument van de Russische astronaut, Yuri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. We overnachten midden in de prachtige natuur bij een nomadenfamilie in een yurt, een traditionele nomadentent.

Yurt KirgiziëWe volgen verder de oevers van het Issyk Kul-meer en bereiken Karakol. Het stadje heeft een typisch Russische uitstraling met houten huizen en enkele Russisch-orthodoxe kerken. De bewoners verplaatsen zich te voet of met paard en wagen. De straten worden beschaduwd door populieren. Op enkele kilometers van Karakol, bij de door een aardbeving ontstane Michailowska-kloof, bevindt zich het graf van de Russische onderzoeker Przewalski, die het naar hem genoemde paard ontdekte. Met de Hemelse Bergen op de achtergrond kun je in deze omgeving een mooie wandeling maken.

Son Kul meer & Tash Rabat

Dag 7. Karakol - Son Kul meer
Dag 8. Son Kul meer
Dag 9. Son Kul meer - Tash Rabat

Son Kul meer KirgiziëWe reizen dieper de bergen in naar het 3.000 meter hoog gelegen bergmeer Son Kul. We genieten van fantastische uitzichten op de omliggende bergen. Het meer wordt omgeven door grasland waar nomaden in de zomermaanden hun kuddes laten grazen. De weersomstandigheden zijn hier extreem, met lange winters en korte zomers. We overnachten hier bij een familie in een traditionele yurt, welke je deelt met je reisgenoten. De volgende dag kan je hier wandelen of paardrijden. 

We volgen de Zijderoute verder en stuitten bij Tash Rabat op een goed bewaard gebleven karavanserai, een overnachtingsplaats voor de handelaren en hun kamelen op weg van Transoxiana naar Kashgar. We nemen de tijd om deze te bekijken. Hier hoog in de bergen zijn we voor de overnachting aangewezen voor een verblijf in een gemeenschappelijke yurt of vroeg/laat in het seizoen in een simpel gastenverblijf. De gastvrijheid van de bewoners overstijgen de simpele faciliteiten.

Kasghar

Dag 10. Tash Rabat - Kashgar
Dag 11. Kashgar
Dag 12. Kashgar


Langs de gigantische pieken van het Pamir-gebergte stijgen we verder richting de Chinese grens. We passeren eerst de Tuz Belpas (3.575m) en volgen de weg langs het Chatyr-meer. De uitzichten op het felblauw gekleurde water en de omringende besneeuwde bergen zijn ronduit spectaculair. De Chinese grensovergang op de Torugartpas neemt aardig wat tijd in beslag en laat ons alvast kennismaken met de strenge controles die men in dit deel van China gewend is. Tot aan Dunhuang is het niet mogelijk individueel op pad te gaan. Via een mooie weg dalen we af van de bergen naar woestijn in de Chinese provincie Xinjiang. Hoewel we in China zijn wonen hier veel Oeigoeren, Kazachen en Kirgiezen.

Moskee Kashgar China Kashgar dankt zijn bestaan aan haar strategische ligging aan de voet van het Pamirgebergte. Het speelde een grote rol in verschillende eeuwenoude handelsroutes, waaronder de beroemde Zijderoute. De stad heeft de afgelopen 30 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de typische oosterse sfeer veranderd snel door de komst van veel Han-Chinezen. De Islamitische invloeden zijn in het straatbeeld echter nog steeds zichtbaar. De stad kent tientallen moskeeën waarvan de Id Kah de grootste en mooiste is.

De zondagsmarkt trekt traditiegetrouw nog steeds veel omwonende boeren naar de stad, die hier hun vee en groenten en fruit komen verhandelen. Het is een drukte van belang en ezelkarretjes rijden af en aan met kopers en verkopers. Ambulante voedselkraampjes doen goede zaken en na afloop praten de boeren elkaar bij onder een genot van een kopje thee. De markt is een goede plek om een leuke souvenir op de kop te tikken. Ook worden er veel noten en gedroogd fruit verkocht dat een heerlijke snack is voor onderweg.

Hotan

Dag 13. Kasghar - Hotan
Dag 14. Hotan

Hotan Zijde ChinaHotan, of soms geschreven als Khotan, was in vroeger tijden bekend als het koninkrijk Hetian. Het koninkrijk genoot wereldfaam vanwege de productie van de beste kwaliteit zijde en de winning en bewerking van jade. De plaats was een belangrijke stop voor de karavanen die de zuidelijke aftakking op de Zijderoute volgden en groeide hierdoor uit tot een commercieel en cultureel centrum. Marco Polo verhaalt in zijn journalen al over de rijkdommen en vruchtbare wijngaarden en katoenproductie in de stad. In Hotan en in de omgeving wordt nog steeds zijde geproduceerd. In een fabriek kan het hele proces van de rups tot aan het eindproduct aan je worden uitgelegd.

Het Hotanmuseum laat de invloeden van het boeddhisme, de Islam en het westen zien. Afbeeldingen op stoffen doen je herinneren aan de verreikende contacten van de stad met andere uithoeken van de wereld.

Taklamankan woestijn, Aksu, Kuqa en Korla

Dag 15. Hotan - Taklamankan woestijn - Aksu
Dag 16. Aksu - Kuqa, optionele excursie Simsim Kizil grotten en Subashi
Dag 17. Kuqa - Korla

In het centrum van Westelijk Turkestan ligt de ontoegankelijke waterloze Taklamakanwoestijn. Hier verdwalen betekende een in vroegere tijden een zekere dood. Eens floreerden hier steden, die na het opdrogen van rivieren, die het bassin van water voorzagen, geen bestaansrecht meer hadden en onder het woestijnzand in de vergetelheid raakten. Tegenwoordig ligt hier een moderne snelweg. We stoppen op de plek waar de Yarkantrivier en de Khotanrivier bijeen komen.

Aksu, onze bestemming, is een grote stad in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang. Ondanks haar eeuwenoude geschiedenis als pleisterplaats op de Zijderoute is hiervan tegenwoordig nauwelijks iets van terug te vinden. In de namiddag kan je het centrum met de drukke bazaar bezoeken.

Simsim Kizil grotten China De geschiedenis van Kuqa is intrigerend. De stad was tot aan de 8e eeuw onafhankelijk en onderhield nauwe banden met India. Vanuit Kuqa verspreidde het boeddhisme zich over heel China. Tijdens een optionele excursie gaan we op zoek naar sporen uit die bloeiperiode. Buiten de stad zijn de boeddhistische Simsim Kizil grotten hiervan nog indrukwekkende getuigen. Later ontwikkelde Kuqa zich als een commercieel knooppunt op de Zijderoute. Interessant zijn de ruïnes van Subashi. Deze ommuurde en versterkte garnizoensstad bevatte honderden kloosters en stupas.

Ook Korla is volop in ontwikkeling, hoewel je hier nog duidelijk het oorspronkelijke stadsdeel met de oude huizen kan onderscheiden en de moderne buitenwijken. De stad dankt haar welvaart aan de bekende IJzeren Poort of Tiemenpas, een zwaar traject op de Zijderoute. Deze flessenhals op de route wordt door Chinese toeristen veelvuldig bezocht vanwege een daarmee verbonden liefdesverhaal.

Turpan

Dag 18. Korla - Turpan
Dag 19. Turpan
Dag 20. Turpan - Urumqi

Turpan ChinaWe verlaten Korla vroeg voor de spectaculaire route naar Turpan. Onderweg passeren we het Bostenmeer. Als we de Turpandepressie naderen neemt de temperatuur toe. Deze depressie van honderd meter onder zeeniveau is omgeven door het Bogda- en Kurultag-gebergte. Hier en daar is eeuwige sneeuw zichtbaar. Vanwege haar bijzondere klimaat en ondergrondse irrigatiekanalen, karez genaamd, die vers smeltwater naar de stad vervoeren, worden er in de Turpanoase veel druiven en meloenen geproduceerd. De geschiedenis van de oasestad gaat terug naar voor de jaartelling. Verschillende bevolkingsgroepen drukten hun stempel op de stad en tijdens de hoogtijdagen van de Zijderoute vormde de oase een belangrijk strategisch knooppunt. Het regionale museum geeft een goed beeld van deze verschillende invloeden.

Tijdens een optionele excursie kunnen we Tuyogu bezoeken, met zijn verschillende boeddhistische grotten die zijn uitgehakt in de kliffen. De verlaten Kara Khitan stad Gaocheng viel onder de Chinese dynastieën in verschillende handen en was inmiddels onder het woestijnzand verdwenen. Tot slot bekijken we nog de Sugong Ta-moskee en de indrukwekkende Emin-minaret.

Onderweg naar Urumqi genieten we van mooie uitzichten op het Tien Shanmassief. Het Tarim-basin heeft eeuwenlang migranten aangetrokken uit het westen op zoek naar een nieuw bestaan. Goed bewaarde mummies, gevonden op verschillende plekken in de Taklamakan-woestijn, hebben aangetoond dat de meeste migranten uit de Caucasus kwamen. Tot op de dag van vandaag tref je in de woestijnsteden in deze regio nog bewoners aan met blond haar en blauwe of groene ogen, afstammelingen van deze reizigers. Deze bijzondere Zijderoute mummies of Tarimmummies zijn te bewonderen in het regionale Xinjangmuseum.

Dunhuang

Dag 21. Urumqi - hogesnelheidstrein naar Liuyuan - Dunhuang
Dag 22. Dunhuang, excursie naar de Mogao grotten
Dag 23. Dunhuang, excursie naar Yadan nationaal park

De hogesnelheidstrein brengt ons naar Liuyuan. Hier reizen we verder per bus naar de woestijnstad Dunhuang. De door flinke zandduinen omgeven stad vormt een oase in het droge, barre landschap. In de stad hangt een ontspannen sfeer; we bevinden ons niet meer in Xinjiang, maar zijn aangekomen in de provincie Gansu.

Dunhuang Mogao grotte China Op het einde van de 3e eeuw ontwikkelde diepe boeddhistische meditatie zich in een meer orthodoxe variant waarbij monniken zich lieten opsluiten in grotten. De tempelgrotten van Mogao, gelegen zo’n 25 kilometer buiten Dunhuang, zijn hiervan een goed voorbeeld. De wanden van de ruimtes zijn versierd met afbeeldingen, zogenaamde jakata’s, die het leven van boeddha verbeelden. Daarnaast geven deze uitstekend bewaarde schilderingen een goed beeld van het dagelijks leven en de buitenlandse contacten tijdens de bloeiperiode van het boeddhisme in China. Teksten in verschillende talen laten zien hoe de Zijderoute monniken uit verschillende windstreken hier bijeen bracht. De tempelgrotten staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO en kunnen uitsluitend onder leiding van een gids worden bezocht.

De volgende dag maken we een uitstapje in de Gobiwoestijn. Het is ongeveer twee uur rijden naar het Yadan nationaal geologisch park. Hier heeft zich door winderosie een bizar en bijzonder fotogeniek landschap ontwikkeld. Vreemd gevormde rotsformaties rijzen op in de desolate omgeving.

Xi'an

Dag 24. Dunhaung - vlucht naar Xi'an
Dag 25. Xi'an, bezoek terracottaleger

Eten Xian ChinaEen binnenlandse vlucht brengt ons naar Xi'an, één van de oude hoofdsteden van China. De stad was het eindpunt van de legendarische Zijderoute. In het straatbeeld vallen nog steeds de verschillende bevolkingsgroepen op die met de karavanen meereisden en hun eigen culturele gewoontes en religies meebrachten. Tegenwoordig speelt de stad een belangrijke economische, culturele en politieke rol. Het oude stadscentrum is ommuurd. Op deze muren kan worden gewandeld of gefietst.

Vlak achter de Drumtoren bevindt zich de oude islamitische wijk. In deze wijk kun je struinen langs de kunst- en antiekwinkeltjes en de vele kraampjes op de avondmarkt. Vanaf de Klokkentoren, waar vroeger elke morgen de klok werd geluid, heb je een mooi uitzicht over de stad.  Buiten de muren kun je de Grote- en de Kleine Wilde Gans Pagode bezoeken. De Grote Wilde Gans pagode is gebouwd om boeddhistische geschriften te herbergen die door de monnik Xuan Zang waren meegebracht tijdens zijn reizen naar India. Vandaag de dag staat de tempel symbool voor Xi’an.

We bezoeken buiten de stad het mausoleum van keizer Qin Shi Huang. Hoewel het graf van de keizer nog steeds niet is opgegraven, zijn in de nabijheid duizenden manshoge terracotta krijgers en paarden, een heel leger dat de keizer moest bewaken in het hiernamaals, te bewonderen. Een ongelofelijk spectaculair gezicht!

Beijing

Dag 26. Xi'an - hogesnelheidstrein naar Beijing
Dag 27. Beijing, excursie Grote Muur en Zomerpaleis
Dag 28. Beijing - Amsterdam

De hogesnelheidstrein doet ongeveer 5 uur over het traject van Xian naar de Chinese hoofdstad Beijing. De stad heeft een inwonersaantal van ongeveer 19 miljoen, dat nog dagelijks wordt vergroot door een gestage stroom mensen vanuit het platteland. Beijing is een enorm grote stad en het is hier dan ook het gemakkelijkste om je per metro, bus of taxi. Ter illustratie: om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te komen, ben je met de taxi al snel een half uur onderweg! De reizigers die van een uitdaging houden, kunnen ook de fiets pakken.

Grote muur ChinaVanuit Beijing bieden we het vervoer naar de Grote Muur aan, waar je de tijd hebt om over een gedeelte van dit grootste bouwwerk ter wereld te wandelen. Deze excursie is, afgezien van de toegangsprijs, in de prijs inbegrepen. We combineren de wandeling op de Grote Muur met een ontspannen bezoek aan het Zomerpaleis, dat even ten noorden van Beijing ligt aan een speciaal aangelegd meer. ’s Avonds bestaat er de mogelijkheid om onze avontuurlijke reis langs de Zijderoute af te sluiten met bijvoorbeeld een diner waarbij de dé specialiteit van Beijing geproefd kan worden: de Peking-eend. De volgende dag vliegen we terug naar Amsterdam.

Lees de volledige beschrijving
Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

05 mei - 01 jun
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde

19 mei - 15 jun
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde

14 jul - 10 aug
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde

01 sep - 28 sep
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde

06 okt - 02 nov
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.395,-

Vertrekdata 2022

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

04 mei - 31 mei
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde

18 mei - 14 jun
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.295,-

Inclusief

 • Vliegreis met Lufthansa
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Dunhuang - Xi'an
 • Hogesnelheidstrein van Liuyuan – Dunhuang
 • Hogesnelheidstrein van Xi'an - Beijing
 • Hotelovernachtingen met ontbijt in Kazachstan en Kirgizië
 • Hotelovernachtingen op basis van logies in China
 • Yurtovernachtingen in Djeti Oghuz, Songkul & Tash Rabat inclusief ontbijt en diner (5x)
 • Vervoer per (mini) bus
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale engels sprekende gids in China
 • Excursie naar Mogao grotten
 • Excursie naar Yadan nationaal park
 • Excursie naar Grote Muur en Zomerpaleis met gids
 • Excursie naar Terracottaleger in Xian met gids

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.795,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 452,-.

Met uitzondering van de overnachtingen in de yurts in Kirgizie beschik je op alle andere plaatsen over een eigen kamer.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 31 oktober 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Beijing bij te boeken. De prijs in Beijing is vanaf € 40,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 80,- per nacht. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 14 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens de reis overnachten we in Almaty, Bishkek en in China in goede middenklasse hotels, waar de kamers zijn voorzien van douche en toilet. De meeste hotels zijn centraal gelegen ten opzichte van het centrum of bezienswaardigheden.

In de afgelegen berggebieden in Kirgizië zijn geen of weinig hotels. Bij Djeti Oguz, aan de oevers van het Son Kulmeer en Tash Rabat overnachten we daarom in yurts, traditionele nomadententen. Hierin staan twee of drie bedden. Je overnacht samen met je reisgenoten en deelt de sanitaire voorzieningen. Deze eenvoudige voorzieningen zijn buiten de tenten gelegen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Almaty Hotel Otrar
Bishkek Green City Hotel
Tamga Guest House
Kasghar Seman Hotel
Aksu Zhong Tian Hotel
Korla Tian Hong Hotel
Turpan Turpan Hotel
Urumqi Xiyu Hotel


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 452,-.

Met uitzondering van de overnachtingen in de yurts in Kirgizie beschik je op alle andere plaatsen over een eigen kamer.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 31 oktober 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

 • Hotel Otrar Almaty kamer Kazachstan

  Hotelkamers hebben een douche en toilet.

 • Hotel Otrar Almaty twin kamer Kazachstan

  Desgewenst zijn twin-kamers beschikbaar.

 • Bishkek Green city kamer Kirgizië
 • Bishkek Green city twin kamer Kirgizië
 • Seman Hotel Kasghar
 • Overnacht in een yurt voor het echte nomadengevoel!

Vliegreis

Lufthansa

Lufthansa is de nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa is onderdeel van de Lufthansa-groep, waar ook Swiss en Austrian airlines deel van uit maken. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Bovendien vlieg je met Lufthansa met een zeer moderne vloot, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8: deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2 uitstoot. Lufthansa biedt aan boord een uitgebreid inflight entertainment systeem, boordevol films, series en games. Aan boord ontvang je natuurlijk ook een warme maaltijd en een drankje. Kortom: bij Lufthansa begint je reis goed!

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  10:05

  Aankomst

  11:10

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Almaty

  Vertrek

  13:45

  Aankomst

  01:50*

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Beijing - München

  Vertrek

  12:35

  Aankomst

  16:45

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  München - Amsterdam

  Vertrek

  19:10

  Aankomst

  20:40

* aankomst volgende dag


Tijdverschil: gedurende onze zomertijd is het in Kazachstan 4 uur later dan bij ons

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.795,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de reis wordt er gereisd per bus, vliegtuig en trein. In Kazachstan, Kirgizië en China beschikken we over een eigen bus voorzien van airconditioning op de reisdagen. Onderweg is vaak veel te zien en omdat we eigen vervoer tot onze beschikking hebben, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. In het Xinajiang deel van de reis is het stoppen onderweg minder vanzelfsprekend. 

In China overbruggen we twee lange trajecten met de nieuwe moderne hogesnelheidstreinen. Op die manier reis je snel en heel comfortabel naar je volgende bestemming. Het traject van Dunhuang naar Xian overbruggen we met een tijdbesparende binnenlandse vlucht.

 • Twee trajecten per hogesnelheidstrein in China.

 • Alle transfers op basis van privé bus.

 • Comfortabele vluchten met Lufthansa.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Lufthansa
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Dunhuang - Xi'an
 • Hogesnelheidstrein van Liuyuan – Dunhuang
 • Hogesnelheidstrein van Xi'an - Beijing
 • Hotelovernachtingen met ontbijt in Kazachstan en Kirgizië
 • Hotelovernachtingen op basis van logies in China
 • Yurtovernachtingen in Djeti Oghuz, Songkul & Tash Rabat inclusief ontbijt en diner (5x)
 • Vervoer per (mini) bus
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale engels sprekende gids in China
 • Excursie naar Mogao grotten
 • Excursie naar Yadan nationaal park
 • Excursie naar Grote Muur en Zomerpaleis met gids
 • Excursie naar Terracottaleger in Xian met gids

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een gaat graag op pad met een lokale gids en geniet van alle verhalen over de nomaden en ontdekkingsreizigers, terwijl de ander geen genoeg krijgt van de spectaculaire landschappen. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken.

Vergeleken met andere Djoser reizen is er tijdens deze reis relatief weinig tijd voor het trekken van een eigen plan. Zeker in Xinjiang (het westen van China) bent u aan de groep gebonden, daar het in deze regio niet is toegestaan om individueel op pad te gaan. Samen met de reisbegeleider, gids en groep kunt u echter van alles bezoeken. Vanaf Dunhuang kunt u weer individueel excursies ondernemen.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij deze excursies zijn de entreegelden exclusief.

Tijdens deze Zijderoute reis door Kazachstan, Kirgizië en China, zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Dunhuan, de op de UNESCO wereld erfgoedlijst geplaatste grotten van Mogao bevinden zich zo’n 25 kilometer buiten de stad. De wanden van deze grottempels zijn versierd met goed bewaard gebleven schilderingen, die het leven van boeddha verbeelden.
 • Dunhuang, het bizarre landschap van geërodeerde bergen en rotsformatie wordt beschermd binnen de grenzen van het Yadan nationaal park. Deze plek in de Gobiwoestijn ligt op twee uur rijden van Dunhuang.
 • Xi’an, de dag na aankomst met de trein in Xi’an bezoek je het beroemde Terracottaleger dat op ongeveer een uur rijden buiten Xi’an ligt. De excursie wordt begeleid door een lokale gids.
 • Beijing, vroeg in de ochtend vertrek je met de bus onder leiding van een lokale gids naar de Grote Muur. Na het bezoek rijd je terug richting de stad om het Zomerpaleis te bezoeken. Tussen deze highlights krijg je de gelegenheid om te lunchen.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Beijing
 • Voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor Kazachstan en Kirgizië geen visum nodig.
 • Visum voor China, kosten € 126,55.


Je kunt de visumaanvraag zelf regelen bij het CVASC (Chinese Visumaanvraag Service Centrum), maar je kunt dit ook laten verzorgen door VisumCentrale. In dit laatste geval brengen we naast de kosten van het visum € 42,50 bemiddelingskosten per visum in rekening. Je dient dan het aanvraagformulier in te vullen (je krijgt hiervoor een link) en je paspoort op te sturen naar het VisumCentrale/CIBT. In beide gevallen ontvang je ongeveer 6 weken voor vertrek een e-mail met meer informatie over de visumaanvraag.

Voor het verkrijgen van het Chinese visum is het, voor reizigers tussen de 14 en 70 jaar oud, verplicht om vingerafdrukken af te geven bij het consulaat in Den Haag. Wanneer het visum wordt aangevraagd via onze partner “de VisumCentrale / CIBT”, wordt de afspraak in samenspraak met u ingepland.

Geldzaken

De munteenheid in Kazachstan is de Tenge en in Kirgizië de Som. In China wordt er betaald met de renminbi, in de volksmond de Yuan Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: in de steden in Kazachstan, Kirgizië en China
Contant: Euro, om te wisselen voor lokale valuta
Creditcard: uitsluitend in China bruikbaar

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week. NB: De kosten zijn tijdens het eerste deel van de reis gemiddeld wat lager dan in China. 

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 60,-.
 

Maaltijden

Tijdens de verblijven in Kazachstan en in Kirgizië is het ontbijt inbegrepen in de reissom. Tijdens het verblijf in de yurts in Djeti Oghuz, Songkul & Tash Rabatis is naast het ontbijt ook 5 maal het diner inbegrepen. In China is het verblijf op basis van logies. Voor de overige lunches en diners kun je zelf op onderzoek uit. Zo blijft er voldoende ruimte over om op eigen gelegenheid de verschillende lokale keukens te verkennen. In het westen van China gaat de groep samen op pad om te eten. Lekker eten draagt bij aan een geslaagde vakantie! De reisbegeleiding geeft je tips en adviezen over restaurants en de verschillende gerechten. Je kunt uiteraard met de andere deelnemers eten, maar bent ook vrij om zelf ergens een nieuw restaurantje te ontdekken, zodat je op eigen gelegenheid kennis kunt maken met lokale gerechten.

De meest bekende maaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Probeer ook eens beshbarmak, dat bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Gyanfan is rijst met vlees en groentesaus. De nationale drank is koemis, licht alcoholische paardenmelk, verkrijgbaar in de lente en vroege zomer. De thee is over het algemeen heel sterk. Het kokende theewater wordt gemengd met melk voordat het geserveerd wordt. Deze tsjaj wordt overal gedronken In het Pamir gebergte is er een variant met zoute geitenboter, de shir chai. Heb je geen zin in thee dan is er behalve lokaal gebrouwen bier of het Russisch importbier zoals Baltika een alternatief.

Een geliefde lunch in China, ook bij de gemiddelde westerling, is de noedelsoep, een rijk gevulde mie-soep met verschillende groenten en/of vlees. 's Avonds kun je kiezen uit een zeer uitgebreid aanbod van allerlei gerechten die tegelijk op tafel komen. Iedereen aan tafel eet (met stokjes) uit deze schalen. Een andere gezellige manier van eten is een soort Chinese fondue, genaamd hotpot, waarbij je zelf groenten, vlees en vis in een potje met kokende bouillon aan tafel kunt koken.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:
 

 • Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A.
 • Malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal voor noodgevallen.

Reizen en Covid-19

Wij zijn ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen" of code rood). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand én de aanwezigheid van een Nederlandse reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Beijing bij te boeken. De prijs in Beijing is vanaf € 40,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 80,- per nacht. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Kazachstan en Kirgizië beschikken over een typisch landklimaat met droge warme zomers en strenge koude winters. Om de warme zomermaanden te ontlopen en het nog groene gras op te zoeken, trekken nomaden met hun kuddes in deze periode de bergen in. Tijdens onze reis in Kirgizië verblijf je voornamelijk in deze berggebieden, zodat de temperaturen ook in de zomer aangenaam zijn. Aangezien de bergpassen in de wintermaanden door sneeuwval niet begaanbaar zijn bieden wij deze reis uitsluitend aan van het voorjaar tot het vroege najaar.

China is een van de grootste landen ter wereld en heeft dan ook zeer uiteenlopende geografische en klimatologische kenmerken. Vanwege de uitgestrektheid van het land kun je tijdens deze reis zeer wisselende weersomstandigheden tegenkomen. Het westelijke deel van China bestaat voornamelijk uit woestijngebieden. Hier kan het warm worden, maar door de droge lucht is dit goed te verdragen. 
 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. In het westen van China wordt onze reisbegeleider geassisteerd door een lokale Engels sprekende Chinese gids.

FAQ

Waarom met Djoser een reis langs de Zijderoute maken?

Djoser organiseert al meer dan 35 jaar avontuurlijke reizen naar alle uithoeken op deze wereld. Met onze ervaring en expertise kunnen we je een onvergetelijke reis bezorgen waar er binnen een groepsreis veel ruimte is voor individuele vrijheid. Tijdens deze reis hebben we gekozen voor bekende en minder bekende plekken op zowel de noordelijke als de zuidelijke tak van de Zijderoute in China. Er is een goede balans van natuur, culturele bezienswaardigheden en kontakt met de lokale bevolking.

Hoe kom ik aan een visum voor China?

Waar wordt er overnacht?

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

Kan ik de reis verlengen in Beijing?

Wat is de beste reistijd?

Hoe is de elektriciteistvoorziening tijdens de reis?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 9,0

 • Deze bijzondere reis is een prachtige afwisseling van natuur, cultuur en historie, doordat ieder deel van de reis zo verschillend is lijkt blijft het afwisselend. Zowel de overweldigende natuur van Kirgizië als de rijke cultuur van (West)-China. Een aanrader voor wie een avontuurlijke reis zoekt!

  9,0

  9,0

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Aandacht voor weinig bezochte steden van de Zijderoute in China
 • Gebruik moderne hogesnelheidstreinen in China
 • Bezoek aan verschillende UNESCO werelderfgoed
 • Excursie naar Mogao grotten en Yadan nationaal park inbegrepen
 • Reis gepland met bezoek zondagmarkt in Kasghar
   

Klantwaardering

9,0

Deze bijzondere reis is een prachtige afwisseling van natuur...
Deze bijzondere reis is een prachtige afwisseling van natuur, cultuur en historie, doordat ieder deel van de reis zo verschillend is lijkt blijft het afwisselend. Zowel de overweldigende natuur van Kirgizië als de rijke cultuur van (West)-China. Een aanrader voor wie een avontuurlijke reis zoekt!

Paul C. - 9,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Zijderoute

Het weer in Zijderoute

17°C

Terug naar boven