Historisch Mingun

Historisch Mingun

Mingun BirmaMingun is een landelijk dorpje dat 11 km stroomopwaarts aan de andere kant van de rivier bij Mandalay ligt. Om er te komen heb je een boot nodig die je in ongeveer een uur over de Irrawaddy rivier, naar je bestemming brengt. Terwijl het landschap aan je voorbij trekt zie je op de oevers de boeren het land bewerken terwijl de vissers met hun boten netten uitzetten.
 

Bij aankomst met de boot valt meteen een witte tempel op. Hierin ligt de marmeren voetstap van Buddha. Vanuit de tempel loop je zo het dorp in.

In het centrum van Mingun staat het begin van wat de grootste stupa ter wereld had moeten worden (150 meter hoog). Koning Bodawpaya startte in 1790 de bouw met behulp van duizenden krijgsgevangenen en slaven. In 1819 verruilde de koning het tijdelijke voor het eeuwige en kwam de bouw van de stupa stil te liggen op 1/3 van zijn totale hoogte. Geen van zijn 120 kinderen wilde de bouw voort zetten.

Op 23 maart 1839 werd het lot van de stupa definitief bezegeld, een sterke aardbeving zorgde ervoor dat het reeds gebouwde deel begon te scheuren en afbrokkelen. De Birmezen grappen wel eens dat dit de grootste berg bakstenen ter wereld is. Vanaf de rivier is het een imposante aanblik die al van verre te zien is. Bovenop de ruïne heb je een prachtig uitzicht over de rivier en het omliggende landschap.

Even verder van de stupa staat een pagode waar de bel van de stupa is ondergebracht. De bel zou, als de stupa klaar was, bovenin komen te hangen. Tijdens de aardbeving van 1839 werd de bronzen bel van bijna 91.000 kilo van zijn sokkel getrild. De bel bleef wonder boven wonder heel en werd in 1896 weer opnieuw in een staander geplaatst. Er zit geen klepel in en wordt geluid door op de buitenrand van de klok te slaan. Je kunt er onder gaan staan om de binnenkant van de klok te bekijken.

Als laatste op rij is er nog de Hsinbyume pagode, gebouwd in 1816 door de kroonprins ter nagedachtenis aan zijn eerste vrouw, die stierf in het kraambed. Het gebouw is in een, voor Birmese begrippen, vreemde stijl gebouwd. De meeste mensen hebben bij het zien van de pagode de associatie met een slagroomtaart. Toch is hij zeker de moeite het te bezoeken en te beklimmen waard. Ook hier geldt, net als in de andere genoemde gebouwen, schoenen uit.

Je gaat Mingun bezoeken tijdens onze 21-daagse reis naar Myanmar.
 

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven