U Shin Gyi, Heer van de zee

U Shin Gyi, Heer van de zee

In de vele tempels van Myanmar worden naast Boeddha ook nats vereerd. Deze inheemse geesten in allerlei verschijningsvormen worden gezien als beschermers die je in bijna ieder huis tegen komt. Een opvallende nat is de rokende nat, herkenbaar aan het brandende sigaretje in zijn mond. Een andere veel geziene nat is U Shin Gyi (heer van de zee), te herkennen aan de harp die vasthoudt en aan zijn bijzondere gezelschap : een krokodil en een tijger. De legende van U Shin Gyi gaat als volgt:

U Shin Gyi leerde op jonge leeftijd van zijn vader harp spelen. Op een dag vertrok U Shin Gyi met een aantal mannen om voedsel te vinden. Op het eiland Meinmahla aangekomen bespeelde U Shin Gyi zijn harp waarmee hij twee vrouwelijk nats aantrok. Toen de groep mannen met de boot wilde vertrekken lieten de twee nats dit niet toe. Zij eisten een offer voordat de boot mocht vertrekken. De jonge U Shin Gyi offerde, door verdrinking, vrijwillig zijn eigen leven op om de andere mannen te redden en ze een veilige thuiskomst te garanderen.

Sindsdien is U Shin Gyi een vereerd nat. Als je een boottochtje maakt, staat hij garant voor een veilige tocht. Vergeet dus niet een offer aan hem te brengen, voordat je aan boord stapt!

Bekijk de rondreis door Myanmar.
 

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven