Costa Rica, de ultieme natuurbestemming

Costa Rica, de ultieme natuurbestemming‘Als je even stil blijft staan in Costa Rica, groeien er planten op je hoofd’, wordt soms gekscherend gezegd. De lokale bevolking is er zo met de natuur verweven dat het onderdeel is geworden van hun levens filosofie.

‘Pura Vida!’ De letterlijke vertaling van deze uitspraak is ‘puur leven’, maar in de praktijk betekent het veel meer dan dat. ‘Pura Vida’ wordt dagelijks gebruikt als dankbetuiging of om aan te geven dat alles goed gaat en zelfs als je wil zeggen dat je iemand aardig vindt. Mede door de vriendelijke mensen, het klimaat en de prachtige, ongerepte natuur wil je hier niet meer vandaan.

> Rondreizen Costa Rica

Rokende vulkanen en kokende modder
Door de vulkanische activiteit in Costa Rica zijn er bijzondere ecosystemen ontstaan. Zoals in nationaal park Rincón de la Vieja, een vulkanisch massief waar rokende vulkanen en kokende modderpoelen het uitzicht bepalen. De meest actieve krater, de Von Seebachkrater, bevat een turkooizen zuurmeer. En met een hoogte van 1916 meter vormt de Santa Maria de hoogste top. Het park vormt een scheiding tussen het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Hier ontspringen maar liefst 32 warmwaterbronnen en je vindt er een grote populatie wilde bloemen, waaronder de Guaria Morada (de nationale bloem van Costa Rica). Rincón de la Vieja is het leefgebied van een groot aantal vogelsoorten met exotische namen, zoals de blauwe kolibrie, de Amazone pagegaai, de briluil, de lachvalk en de smaragdtoekan. Met een beetje geluk spot je bijzondere dieren zoals pekari's, neusberen, stinkdieren, apen, luiaards, gordeldieren en miereneters. Je wandelt hier door tropische bossen, nevelwouden, langs modderpoelen en warmwaterbronnen. Onderweg zie je mooie watervallen en zwavelmeren.

Rincón de la Vieja staat bekend om zijn cowboys te paard. Maak een mooie paardrijtocht of bezoek de Costa Ricaanse thermen waar je heerlijk kunt ontspannen in een sauna en waar je je met zwavelhoudende modder kunt insmeren.

Het mysterieuze wolkenbos van Monteverde
In nationaal park Monteverde, gehuld in nevels vanwege de hoogte (ongeveer 1850 meter), klinkt enkel het gedrup van water en de zang van vogels. Wandel met een gids door het nevelwoud en ga op zoek naar de prachtige quetzal, een vogel met een groene kop, helderrode borst en een lange, sierlijke staart. Of misschien vind je een pootafdruk van een jaguar, het grootste roofdier in Monteverde. Het dier leeft een verborgen bestaan en wordt zelden gezien.

Door de hoge ligging en vochtigheid heeft het park een uitbundige fl ora. Het herbergt zes ecosystemen, 1500 plantensoorten en de bomen zijn begroeid met varens, bromelia’s, mossen en orchideeën.

Via hangbruggen loop je letterlijk door de toppen van het woud en overbrug je honderd meter diepe valleien. Deze ‘skywalk’ heeft een lengte van drie kilometer en biedt meer kans om een van de 400 vogelsoorten te spotten die in het woud leven.

Voor de actiezoekers is een canopy tour zeker een aanrader! Veilig vastgebonden vlieg je als een ware Tarzan tussen de boomtoppen door. Via een kabel zwiep je van het ene platform naar het andere. De langste kabel is maar liefst één kilometer lang.

De tropische Costaricaanse kusten
Het nationale park Cahuita ligt aan de Caribische zee en grenst aan twee stranden: een wit en een vulkanisch, zwart strand. De koraalrif en, waar je het gehele jaar kunt snorkelen, liggen hier vlakbij de kust.

Ten noorden van Cahuita ligt het nationale park Tortuguero; een waterrijk gebied met talloze kreken en rivieren. Met de bus rij je naar de rand van dit gebied. Een motorboot brengt je vervolgens in ongeveer een uur naar dit park waar je in een lodge verblijft midden in de jungle.

Van juli tot september komen hier (groene) zeeschildpadden het tropische strand op om hun eieren te leggen. In november en december komen de eieren uit en kun je de kleine schildpadjes bewonderen op hun tocht naar zee. Een indrukwekkend schouwspel!

Aan de westkust kun je heerlijk bijkomen van de activiteiten in de natuurparken. Bij het plaatsje Sámara - dat bovendien gezellige barretjes, restaurantjes en winkels heeft - vind je witte zandstranden omlijst met palmbomen. Een verborgen paradijs op het schiereiland Nicoya. De perfecte plek om te genieten van de zonsondergang of om te leren surfen. Je vindt er ondiep helder zeewater en kunt er prachtig snorkelen bij een koraalrif. Dolfi jnen duiken regelmatig op in de tropische baai en een aantal maanden per jaar kun je zelfs bultrugwalvissen spotten. Het is lastig afscheid nemen van zo’n mooie plek. In wezen hoeft dat ook niet. ‘Pura Vida’ wordt zowel gezegd bij het afscheid als ter begroeting. Je bent altijd welkom om terug te keren.

> Rondreizen Costa Rica