Wildlife op peninsula Valdés

Wildlife op peninsula Valdés

Orka Valdes Argentinië Hoge kliffen en helderblauw water vol vis, ver verwijderd van de beschaving... Welkom op het schiereiland van Valdés! Hier zijn de antarctische wind en zee heer en meester. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Spanjaarden dit hoekje van Argentinië in eerste instantie oversloegen bij hun koloniserende veldtochten. De eerste Europeanen die zich hier vestigden kwamen uit Wales en waren uit op maar één ding: walvissen. De combinatie van koud water en een gebrek aan menselijke invloed maken dit namelijk een ideale voedingsgrond voor walvissen. Maar ook orka’s, zeeolifanten, zeeleeuwen en pinguïns vind je hier in grote getale.

Tegenwoordig wordt er gelukkig niet meer gejaagd en de walvissen zijn daarom weer terug. Zo is Valdés uitgegroeid tot dé wildlifespot van Argentinië. Het is zelfs  vanwege de grote biodiversiteit  door UNESCO onderkend als natuurlijk werelderfgoed. Vanaf het nabijgelegen Puerto Madryn kun je een prachtige boottocht maken om dieren te spotten. Welke dieren je ziet hangt sterk af van het seizoen. Daarom een handig overzicht.

Oktober tot en met december
Butlrug Walvis Valdes ArgentiniëDe Argentijnse lente en de vroege zomer zijn het hoogseizoen op Valdés: pinguïns, zeeleeuwen, zee-olifanten, dolfijnen én walvissen zijn allemaal aanwezig. Vooral de kans om walvissen te zien is deze maanden erg groot, ongeveer 500 bultrugwalvissen zwemmen naar Valdés om hun jongeren te baren en groot te brengen. Volgens kenners is Valdés daarom één van de beste plekken ter wereld om walvissen te zien, onder andere vanwege de grote kans dat je meerdere exemplaren ziet, misschien wel samen met een kalf. Bovendien is de temperatuur met ongeveer 20 graden overdag erg aangenaam in deze maanden.

Januari tot en met maart

Zeeleeuw Valdes ArgentiniëDe late Argentijnse zomer is het vogelseizoen. Zo is de kans bijvoorbeeld groot om flamingo’s te zien, maar ook verschillende soorten eenden en kraanvogels strijken deze maanden neer op Valdés. Op het strand zie je grote kolonies pinguïns, zeeleeuwen en zee-olifanten – en als je geluk hebt zie je orka’s, op jacht naar deze kolonies. Daarvoor halen ze dappere capriolen uit. Ze lanceren zichzelf namelijk met volle snelheid het strand op, om vervolgens met veel moeite weer het water in te hobbelen. Vaak kunnen de orka’s zo snel surfen dat de langzame zeeleeuwen of pinguïns geen kant op kunnen. Valdés is de enige plek ter wereld waar orka’s op deze manier jagen.

> Rondreizen Argentinië