Djoser gidsen vertellen

Djoser gidsen vertellen

In de meeste landen is het geven van rondleidingen voorbehouden aan de plaatselijke bevolking. Onze reisbegeleiders beschikken over ruime kennis en (reis)ervaring en staan in contact met lokale gidsen. Enthousiaste mensen die graag over hun stad of land vertellen. Twee van deze gidsen vertellen over hun passie voor het vak.Leo Silva; onze amigo in Valparaiso, ChiliWanneer je reist wil je een andere cultuur beleven en niet alleen maar plaatsen bezoeken. Je zoekt een ‘amigo’ die je uitnodigt om rond te lopen door zijn of haar stad. Iemand die je meeneemt naar zijn favoriete restaurant voor een lokale maaltijd. Vanuit dat idee is mijn concept ontstaan. Ik besloot een vriend te zijn voor de mensen die mijn stad bezochten.

Sinds 2004 werk ik samen met Djoser. Inmiddels heb ik al veel vrienden kunnen rondleiden door Valparaíso. Een bijzondere havenstad met een bohemische en romantische sfeer. Iedere straat, steeg en wijk is weer anders. De stad ligt op meerdere steile hellingen die uitkomen in de Grote Oceaan en een natuurlijk amfitheater vormen. Tegen de hellingen hebben mensen huizen gebouwd. Het is alsof je een doolhof binnen gaat van smalle steegjes en trappen, die weer leiden tot prachtige uitzichtpunten. Veel Djoserreizigers bezoeken Valparaíso vanuit Viña del Mar of Santiago. Tijdens mijn tour kun je er zeker van zijn dat je de stad leert kennen, contact hebt met de lokale bevolking en typische Chileense restaurantjes binnen zult gaan waar 90 procent van de klanten Chileens is. Djoser betekent voor mij een vriendschap. Met een Nederlandse amiga kreeg ik in 2013 de kans om Amsterdam te bezoeken. Varen over de grachten en fietsen door de straten was voor mij een hele speciale ervaring. Net als in Valparaíso voelde ik mij thuis in de stad.”

Je kunt Valparaíso bezoeken tijdens de 23-daagse reis door Bolivia, Chili en Paaseiland.

Jorge werkt als gids in de Boliviaanse zilvermijnen

“Jarenlang heb ik als mijnwerker gewerkt bij de stad Potosí (op 4000 meter de hoogst gelegen stad ter wereld). Dat was een zware tijd. Begin jaren negentig stonden er op een dag twee Franse reizigers bij de ingang van de mijn. Ze vroegen of het mogelijk was om binnen te kijken. Ik vond het spannend en was erg verlegen, maar zowel de toeristen als de andere mijnwerkers drongen erop aan dat ik het moest doen. Uitgerust met helmen en lampen zijn we ongeveer 200 meter de mijn ingegaan. Drie maanden later vroegen vijf Duitsers om een rondleiding. Voordat ik het wist had ik mijn service aangeboden. Vanaf dat moment begon mijn werk als gids zich uit te breiden. Ik leerde Engels spreken en in 1998 kwam ik in contact met de eerste Djosergroepen.

Nu ben ik 47 jaar en leid ik nog steeds Djoserreizigers rond. Een gedeelte van het excursiegeld gebruik ik om spullen te kopen voor de arbeiders, zoals laarzen, kleding, lampen en ander materiaal wat zij nodig hebben. Verder ben ik werkzaam bij een stichting die ervoor zorgt dat de mijnwerkers en hun kinderen opleiding en gezondheidzorg krijgen. Er wordt gewerkt aan een talenschool en een ziekenhuis.

Ik hoop nog vele Djosergroepen te mogen rondleiden in de Cerro Rico mijnen en bij te kunnen dragen aan een betere toekomst voor de mijnwerkers en hun families.”

De zilvermijnen in Potosí bezoeken we tijdens de 24-daagse reis Bolivia, Chili & Paaseiland en tijdens de 23-daagse reis Bolivia & Peru.