Bekijk de Rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland, 23 dagen van Djoser

Rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland 23 dagen

Andes, Atacamawoestijn en mysterieuze moais

Deze afwisselende rondreis brengt je van het kleurrijke Bolivia naar het indrukwekkende Chili. Onderweg maak je kennis met de traditionele bevolking, zie je zoutvlaktes, besneeuwde Andestoppen, bergmeren in de mooiste kleuren, vulkanen en geisers. Tijdens deze reis bezoeken we alle hoogtepunten van Bolivia. Onze eerste stop in Chili is ook meteen een fantastische: San Pedro de Atacama. San Pedro ligt aan de voet van de bijna 6000 meter hoge Licancaburvulkaan en vormt een natuurlijke oase in de Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld. Vanuit Santiago de Chile reizen we naar Paaseiland, met de mysterieuze Moai-beelden in een prachtig Polynesisch landschap.

Daarom Djoser

 • Unieke Djoser-route
 • Inclusief vervoer per eigen bus 
 • Hoogtepunten van Bolivia: Sucre, Potosí én Uyuni
 • Bezoek aan de kleurrijke markt van Tarabuco
 • Tocht over de indrukwekkende Uyuni zoutvlakte
 • Prachtige jeepsafari van Uyuni naar San Pedro
 • Verblijf rondom de oase van de Atacama woestijn 
 • Maaltijden tijdens de jeeptocht inbegrepen
 • Al het ontbijt is inbegrepen
 • Verblijf van 4 dagen op het bijzondere Paaseiland
 • Inclusief vier tijdsbesparende binnenlandse vluchten
 • Nederlandse reisbegeleiding

Route en kaart

Routekaart Rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland, 23 dagen
 1. Amsterdam - Lima
 2. Lima - vlucht naar Santa Cruz
 3. Santa Cruz - vlucht naar Sucre
 4. Sucre
 5. Sucre
 6. Sucre - Potosí
 7. Potosí
 8. Potosí - Uyuni
 9. Salar de Uyuni, excursie zoutvlakte
 10. Uyuni - Pampa Colorada - Villamar
 11. Villamar - Laguna Colorada - Sol de Mañana-geisers - Rocas de Dalí - Laguna Verde - San Pedro de Atacama
 12. San Pedro de Atacama
 13. San Pedro de Atacama
 14. San Pedro de Atacama - nachtbus naar La Serena
 15. aankomst La Serena
 16. La Serena - Santiago de Chile
 17. Santiago de Chile
 18. Santiago de Chile - vlucht naar Paaseiland
 19. Paaseiland
 20. Paaseiland
 21. Paaseiland - vlucht naar Santiago de Chile
 22. Santiago de Chile - Amsterdam
 23. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Het koloniale Lima

Dag 1 Amsterdam - Lima
Dag 2 Lima - Santa Cruz
Dag 3 Santa Cruz - Sucre
 
WPlaza Mayor plein Lima Perue starten onze reis Lima, de hoofdstad van Peru. Vooral het oude koloniale centrum van Lima is interessant. Rond het centrale 'plaza de Armas' liggen vele prachtige kerken, pleinen en gebouwen. Lima kent een heel aantal musea die een bezoek waard zijn, zoals het Museo de Oro, waar een indrukwekkende wapencollectie met harnassen van de conquistadores en zelfs het zwaard van Pizarro te zien zijn. Ook is het leuk in Parque Kennedy in de wijk Miraflores rond te kijken, waar de rijken van Peru wonen. Hier kan je goed uitrusten bij een van de gezellige restaurantjes. 
 
Vanuit Lima vliegen we naar Santa Cruz. Het klimaat is hier tropisch en het is een goed beginpunt van de reis om de eerste indrukken van dit land op te doen. We blijven hier maar kort, want de volgende dag vliegen we door naar Sucre.

Sucre, de mooiste stad van Bolivia

Dag 4 Sucre, markt van Tarabuco
Dag 5 Sucre
 
Sucre Bolivia DjoserVolgens de Bolivianen wordt Sucre als de mooiste stad van Bolivia gezien. Het is een schitterende stad als regeringszetel, universiteitsstad bij uitstek en als centrum van de rechtspraak. Er werden kosten noch moeite gespaard om de stad te verfraaien. Niet voor niets werd Sucre door de UNESCO uitgeroepen tot historisch en cultureel erfgoed.
 
De gezellige witgeverfde stad met zijn vele kerken, universiteiten en musea heeft een ongedwongen sfeer. Loop door de vele typisch Spaans aandoende straatjes of bezoek het klooster 'La Recoleta'. Ook het Casa de la Libertad en het antropologisch museum van de San Francisco Xavier-universiteit, één van de oudste universiteiten in Zuid-Amerika, zijn de moeite waard. De sportieve deelnemers kunnen een mooie wandeling in de omgeving maken. 

Tarabuco Sucre Bolivia DjoserIn het nabijgelegen plaatsje Tarabuco bezoeken we de beroemde zondagsmarkt, die bekend staat om zijn traditionele handgeweven kleding en handwerk. De uiterst vriendelijke bevolking is kleurrijk gekleed en komt uit de wijde omtrek om hier hun koopwaar aan te bieden. De aankoop van een warme lama-wollen poncho is helemaal niet zo'n slechte keuze voordat je doorreist naar het vaak koude Potosí en Uyuni.

Potosí, de hoogste stad ter wereld

Dag 6 Sucre - Potosí
Dag 7 Potosí
 
Vanuit Sucre rijden we door het ruige Andeslandschap naar de hoogste stad ter wereld: Potosí.  De ontdekking van goud en zilver in de Cerro Rico, de rijke heuvel, heeft een beslissende rol gespeeld in de historie van Potosí. Vlak na de ontdekking van de rijkdommen in de bodem stichtten de Spanjaarden in 1545 deze stad aan de voet van de berg Cerro Rico. Vier eeuwen lang vloeiden alle inkomsten naar Spanje om paleizen en kerken te versieren en om oorlogen mee te financieren.

Potsi Bolivia DjoserVanwege de monumentale architectuur en rijk versierde kerken is Potosí evenals Sucre tot cultureel erfgoed benoemd. Hoewel de zilvervoorraad in de loop van de tijd behoorlijk is geslonken en ook de mijnen intussen in handen van de staat of van mijnbouwcoöperaties zijn gekomen, is er in de situatie van de mijnwerkers maar weinig veranderd. Tijdens ons verblijf kunnen we een excursie maken naar een mijn. Een oud mijnwerker neemt je mee op deze excursie en vertelt over het dagelijke leven van de arbeiders.

Naast de mijnen mag  een bezoekje aan de 'Casa Real de la Moneda' niet ontbreken. In dit musuem leer je nog meer over de stad en de zilverindustrie.

Uyuni, de poort naar het Boliviaanse Alaksa

Dag 8 Potosí - Uyuni 
Dag 9 Salar de Uyuni

Een prachtige busrit door het onherbergzame landschap van de Altiplano brengt ons in het kleine dorpje Uyuni. Je kunt de resten van de oude stoomlocomotieven op de Avenida Ferroviaro bekijken of genieten van de verlatenheid van het dorp Uyuni.
 
Maar Uyuni is vooral bekend om één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van de wereld, de zoutvlakte met een oppervlakte van zo’n 12.000 km². In dit 'Alaska van Bolivia' zoals de Bolivianen het gebied zelf noemen, maken we een prachtige tocht over de zoutvlakte. Midden in het 'meer' ligt het kleine vulkanische Isla Inca Huasi, waar torenhoge cactussen in alle vormen groeien. Onderweg bezoeken we het dorpje Colchani , waar we zoutoventjes kunnen zien. Soms zie je op de vlakte hoe de bewoners hier het zout met zware bijlen uit het meer hakken.

Jeepsafari, reis door de rode woestijn

Dag 10 Uyuni - Pampa Colorada - Villamar
Dag 11 Villamar - Laguna Colorada - Sol de Mañana geisers - Rocas de Dalí - San Pedro de Atacama

Salar de Uyuni Bolivia Jeep DjoserDe volgende dag beginnen we aan onze tweedaagse jeepsafari. Er reist een lokale kok mee die de maaltijden onderweg voor ons klaarmaakt. Op weg naar Villamar rijden we door de ‘Pampa Colorada’, de rode woestijn. In het dorpje San Cristobal kunnen we even stoppen voor een kijkje bij de kleine koloniale kerk. Ook kunnen we stoppen voor een wandeling door de Valle de las Rocas, vulkanisch gevormde rotsen in allerlei bizarre vormen.
 
Aan het eind van de dag komen we aan in het kleine dorpje Villamar. Hier heeft de lokale gemeenschap eenvoudige huisjes gebouwd om toeristen te ontvangen en zo voor de nodige inkomsten te zorgen. 

Reserva Nacional Eduardo Avaroa Chili DjoserWe vertrekken vandaag vroeg met de jeeps voor een prachtige reis naar Chili. We reizen door het Reserva Nacional Eduardo Avaroa, een prachtige omgeving van meren en vulkanen. Als eerste komen we bij de Laguna Colorada, een meer met een prachtige rode kleur gelegen op 4278 meter hoogte. Het mineraalrijke water trekt flamingo’s aan. Vervolgens moeten we een bergketen van bijna 5000 meter hoogte over, waarna we in een volgend natuurwonder terechtkomen. In het thermische gebied van Sol de Mañana zien we spuitende geisers en pruttelende modderpoelen. Met wat geluk zien we in het Laguna Polques weer wat flamingo’s.

Na deze break komen we langs de 'woestijn van Salvador Dalí'. De ‘Rocas de Dalí’ doen denken aan het werk van de beroemde Catalaanse schilder: surrealistisch gevormde rotsen in een vulkanische woestijn. Aan de voet van de 5960 meter hoge vulkaan Llicancabur ligt de Laguna Verde, hier zorgt het hoge mineraalgehalte van het water voor een prachtige blauwgroene kleur. Tijd voor nog meer prachtige foto’s tijdens deze indrukwekkende reisdag! Wanneer we de grensformaliteiten hebben afgehandeld, stappen we van de jeeps in de bus en dalen we af naar onze eerste stop in Chili: San Pedro de Atacama, in de Atacamawoestijn.

San Pedro de Atacama, groene oase in de droogste woestijn ter wereld

Dag 12 San Pedro de Atacama
Dag 13 San Pedro de Atacama
Dag 14 San Pedro de Atacama - nachtbus naar La Serena
 
San Pedro ligt aan de voet van de Licancaburvulkaan en vormt een natuurlijke oase in de Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld. Deze oase wordt al vele duizenden jaren bewoond en het dorp (minder dan 2000 inwoners) heeft een rijke geschiedenis. San Pedro heeft een echte koloniale sfeer, met gebouwen gegroepeerd rond een centraal plein, gebouwd van het natuurlijke bouwmateriaal adobe. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het kleine kerkje.

Ook de omgeving van San Pedro is indrukwekkend. We slapen 3 nachten in het stadje, dus we hebben ruim de tijd om de vele bezienswaardigheden rond het stadje te zien. Met een optionele tour kun je bijvoorbeeld de Atacamawoestijn in trekken, onderweg zie je uitgestrekte zoutmeren tegen een achtergrond van deels rokende, besneeuwde vulkanen. Je gaat op zoek naar kleine, in diepe kloven verborgen oases zoals Toconao en Jéri. Je brengt een bezoekje aan het prachtige bergmeer Lago Miscanti op 4.000 m en wie wil kan hier ook een geleidelijk dalende, korte trekking maken over de hoogvlakte, de Altiplano.
 
 El Tatio geisers Chili DjoserDe facultatieve excursie naar de El Tatio-geisers kun je het beste ’s morgens vroeg maken. Even na zonsopkomst is het hier het mooist, dan zijn de geisers namelijk het meest actief en kun je ze zien borrelen en spuiten. Ondanks de aanvankelijke vrieskou is het hier heerlijk relaxen in een van de stomende warmwatermeertjes, zeker wanneer de zon achter de bergen opkomt. Op de terugweg zie je kuddes lama’s en alpaca’s tegen een verre achtergrond van rokende vulkanen. Een wandeling of fietstocht naar de Inca ruïnes even buiten het dorp hoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

San Pedro Maanvallei Chili DjoserTegen zonsondergang kun je een leuke trip maken naar de dichtbijgelegen Maanvallei, een van de weinige plaatsen ter wereld waar niet één vorm van leven voorkomt. Het gebied is zeer fotogeniek met zandduinen, grillige rotsformaties gevormd door winderosie en lange schaduwen. Na al deze prachtige indrukken stappen we aan het eind van de middag op de nachtbus naar La Serena.

Santiago de Chile, prachtige culturele hoofstad

Dag 15 aankomst La Serena
Dag 16 La Serena - Santiago de Chile
Dag 17 Santiago de Chile

Bolivia La recova Djoser In een comfortabele nachtbus overbruggen we de grote afstand over de Pan American Highway naar La Serena. We maken gebruik van een 'semi-cama-bus'. Na aankomst kun je het stadje verkennen of van het strand genieten.
 
Een leuke plek om te lunchen is op een van de terrasjes op de eerste verdieping van La Recova, het gerestaureerde marktgebouw. Op de markt zijn allerlei soorten handwerken te koop. Aan de strandboulevard kun je heerlijk eten. Allerlei restaurants hebben zich gespecialiseerd in zeevruchten. Probeer zeker eens het nationale gerecht ‘ceviche’, een soort cocktail van rauwe vis en/of zeevruchten. Daarna nemen we de lijnbus naar de hoofdstad van Chili, Santiago de Chile.

Santiago de Chili Djoser Deze miljoenenstad, aan de voet van de Andes, heeft een compact koloniaal centrum. Ons hotel ligt centraal en de stad heeft een uitstekend metronetwerk, dus je kunt alle bezienswaardigheden makkelijk bezoeken. Rond het centrale plein liggen interessante musea en belangrijke historische gebouwen, zoals het regeringspaleis Moneda waar president Salvador Allende in 1973 omkwam.
 
Als je genoeg cultuur hebt opgesnoven, kun je een terrasje opzoeken op een van de gezellige pleinen. Vlakbij het mooie Parque Forestal ligt de ‘Mercado Central’, een grote overdekte markt dat grotendeels uit ijzer is opgetrokken. Voor de lunch kun je hier kiezen uit verschillende leuke restaurantjes. Met een tandradbaan kun je naar de Cerro San Cristóbal, waar vandaan je een mooi uitzicht hebt over de stad en de omliggende vallei en bergen.

Paaseiland, eiland met mysterieuze beelden

Dag 18 Santiago de Chile - Paaseiland
Dag 19 Paaseiland
Dag 20 Paaseiland
Dag 21 Paaseiland - Santiago de Chile
Dag 22 Santiago de Chile - Amsterdam
Dag 23 aankomst Amsterdam

Een binnenlandse vlucht brengt ons naar de spectaculaire afsluiting van de reis: Paaseiland of Rapa Nui. Paaseiland dankt zijn naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die het tijdens Pasen ontdekte.

Paaseiland beeldenHet eiland is slechts 17km2 groot en ligt 3700 km uit de Chileense kust. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden in de Pacific. De natuur is indrukwekkend met groene heuvels, vulkanen en witte stranden, maar het eiland is vooral bekend vanwege de Moais. Het mysterie rond deze grote beelden, van soms wel 20 meter hoog, is nog altijd niet opgelost. Op verkenningstocht langs de kolossen leer je meer over de theorieën die erover bestaan. Verspreid in het mooie Polynesische landschap vinden we ruim 600 beelden van vulkanisch gesteente. De meeste zijn vijf tot zeven meter hoog, maar er zijn ook uitschieters die variëren van twee tot ruim twintig meter. Eigenlijk weet niemand precies wie deze mysterieuze beelden heeft gemaakt en waarom. Aangenomen wordt dat de voorouders van de huidige bewoners de beelden maakten ter aanbidding en als bescherming. We weten wel dat de vulkaan Rano Raraku het materiaal heeft geleverd. Rond de krater staan en liggen vele, vaak onvoltooide, beelden.
 
We overnachten in de 'hoofdstad', eigenlijk de enige stad op het eiland, Hanga Roa. Je hebt voldoende tijd de vele archeologische sites te bezoeken. Het is maar een klein eiland, dus alles ligt dicht bij elkaar. Het merendeel van de Paaseilanders woont in Hanga Roa. Hier vinden we ook het antropologische museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het eiland. In de Iglesia Hanga Roa, de katholieke kerk van het eiland, wordt het christelijke geloof gemengd met de Rapa Nui-tradities.
 
Strand PaaseilandenEen van de mooiste plekken op het eiland om te bezoeken is Orongo, een ceremonieel dorpje dat ligt aan de rand van de krater van vulkaan Rano Kao. Het kratermeer is bedekt met totora, het riet dat ook op het Titicaca-meer op de grens van Bolivia en Peru ligt. In dit dorp wordt de Vogelman-ceremonie gehouden. Het dorpje ligt in een indrukwekkend mooie omgeving. Ook kun je op het eiland van de prachtige natuur genieten. En wat dacht je van relaxen op één van de stranden van het eiland? We slapen nog een nachtje in de drukke Chileense hoofdstad voordat we weer terug naar Amsterdam vliegen.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Houd er wel rekening mee, dat zich door het karakter van de reizen en de landen onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen, waardoor sommige activiteiten niet door kunnen gaan of gewijzigd moeten worden. Gemiddeld bestaat de groep uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Inclusief twee tijdsbesparende binnenlandse vluchten 
 • Retourvlucht naar Paaseiland
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Inclusief vervoer per eigen bus
 • Alle hotelovernachtingen
 • Inclusief ontbijt 
 • Excursie naar de kleurrijke markt van Tarabuco
 • Jeepexcursie over de bekendste zoutvlakte van de wereld: Salar de Uyuni
 • Jeepsafari van Uyuni naar San Pedro de Atacama
 • Een verblijf nabij de oase in de Atacamawoestijn 
 • Maaltijden tijdens jeeptocht inbegrepen
 • Verblijf op het interessante Paaseiland 
 • De mogelijkheid om Lima te ontdekken 
 • Een bezoek aan de hoogste stad ter wereld: Potosí 

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Santiago de Chile bij te boeken. 

In Santiago is het hotel centraal gelegen in de historische wijk Lastarria. De prijs is vanaf € 70,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 125,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het kan bij deze reis naar Bolivia, Chili en Paaseiland ook voorkomen dat enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 15 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Bolivia, Chili & Paaseiland, 23 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,7

 • Ik ging voor de zoutvlakte en Paaseiland en die waren geweldig! Maar ook de natuur in Bolivia is zóóóó mooi en ongerept, boven verwachting! Door de onlusten in Santiago is het programma iets omgegooid maar alles was prima geregeld. Leuke groep en prima Linda als reisbegeleidster!

  9,0

 • Prachtige rondreis, veel hoogtepunten: salar de Uyuni, Atacama Desert en Paaseiland. Wel vermoeiend met de eerste dagen veel vluchten en ook rekening houdend met het hoogteverschil. Aanrader en een toffe reisleidster Natasja.

  9,0

 • Een prachtige reis, de eerste 3 dagen waren erg pittig met 3 dagen alleen maar vliegen maar dit is het meer dan waard! De prachtige salar de uyuni in Bolivia, de san pedro de atacama woestijn in chili en dan met kers op de taart PAASEILAND!! En dat zeker ook met een fantastische reisbegeleider!

  8,0

 • Bolivia is een kleurrijke verassing op letterlijk hoog niveau en Paaseiland is de spreekwoordelijke kers op de taart. Een inspannende, verrassende en uitermate interessante ontdekkingsreis door een deel van Zuid-Amerika.

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in comfortabele, centraal gelegen middenklasse hotels. De meeste hotels hebben een sfeervol, koloniaal karakter. Al het ontbijt is tijdens de overnachtingen inbegrepen. Bolivia is een van de armste landen van Latijns-Amerika, sommige voorzieningen zijn van lagere kwaliteit dan bij ons.

Met uitzondering van Villamar, tijdens de jeeptocht bij Uyuni, heb je altijd een douche en toilet op je kamer. De accommodatie in het afgelegen Villamar is eenvoudig, maar onze overnachting zorgt voor de nodige inkomsten voor de lokale bevolking en de omgeving hier is prachtig!

In Santa Cruz overnachten we in een heerlijke accommodatie waar je kan bijkomen aan het zwembad. Ook op Paaseiland maken we gebruik van een heerlijke accommodatie inclusief zwembad. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Santa Cruz Las Palmas
Sucre Hotel Independencia
San Pedro Hostal Katarpe
Paaseiland Hotel Oceania
Santiago Hotel Montecarlo

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser

  De hotelkamers zijn voorzien van eigen douche en toilet

 • Bolivia hotel accommodatie overnachting zwembad Djoser

  Een aantal van de accommodaties beschikt over een zwembad

 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser

  Het ontbijt is tijdens de reis inbegrepen

 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser

  De accommodaties zijn centraal gelegen

 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Bolivia hotel accommodatie overnachting Djoser

Vliegreis

Iberia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Iberia

  Traject

  Amsterdam - Madrid

  Vertrek

  07:10 - 09:50*

 • Vlucht met

  Iberia

  Traject

  Madrid - Lima

  Vertrek

  13:20 - 19:05

 • Vlucht met

  Iberia

  Traject

  Santiago de Chile - Paaseiland

  Vertrek

  09:10 - 12:45

 • Vlucht met

  Iberia

  Traject

  Paaseiland - Santiago de Chile

  Vertrek

  14:55 - 21:25

 • Vlucht met

  Iberia

  Traject

  Santiago de Chile - Madrid

  Vertrek

  13:30 - 06:25

 • Vlucht met

  Iberia

  Traject

  Madrid - Amsterdam

  Vertrek

  08:50 - 11:35

* aankomst volgende dag

Voor deze reis is een landarrangement niet mogelijk.

Tijdsverschil: in Bolivia is het in onze zomer 6 uur vroeger en in Chili 5 uur. In de winter is het in Bolivia 5 uur vroeger en in Chili 4 uur.

Iberia is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje. Vanuit de thuisbasis Madrid wordt voornamelijk gevlogen naar bestemmingen in Europa en Latijns Amerika. Iberia is aangesloten bij de Oneworld alliantie waar onder andere gerenommeerde airlines als Qatar, British Airways en Cathay Pacific bij zijn aangesloten. Aan boord zijn digitale tijdschriften en kranten, voortreffelijke maaltijden en een goed inflight entertainment systeem aanwezig. De vloot bestaat uit moderne toestellen, waaronder de nieuwe A350, die is voorzien van alle gemakken en optimaal comfort biedt aan alle passagiers.

Vervoer

We maken gebruik van een comfortabele, eigen bus. Onderweg wordt er regelmatig gestopt om de benen te strekken, om foto's te maken of in een dorpje wat te eten. Sommige reisdagen zijn behoorlijk lang, ook al is het aantal kilometers niet enorm, de wegen zijn soms minder goed begaanbaar. Maar de busritten zijn vaak prachtig, onderweg in de Andes kun je volop genieten van het mooie uitzicht op het hooggebergte.

Voor de reis van Uyuni naar San Pedro de Atacama maken we gebruik van stoere jeeps.

Van San Pedro naar La Serena reizen we met een openbaar vervoer nachtbus. Het is een semi-cama bus, dus van de stoelen zijn 'halve bedden' te maken. Er is genoeg beenruimte, zodat je uitgerust in La Serena aankomt. Van La Serena naar Santiago nemen we wederom een openbaar vervoer bus.

Voor de lange afstanden maken we op deze reis gebruik van vier vluchten: Santiago - Santa Cruz, Santa Cruz - Sucre en de retourvlucht Santiago - Paaseiland. De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door LAN airlines, de vlucht van Santa Cruz naar Sucre door een lokale Boliviaanse maatschappij. 

 • Iberia vliegtuig
 • Bolivia busvevoer Djoser

  We maken gebruik van onze eigen bussen

 • Bolivia busvevoer Djoser

  Van Uyuni naar San Pedro reizen we in jeeps

 • Bolivia busvevoer Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Inclusief twee tijdsbesparende binnenlandse vluchten 
 • Retourvlucht naar Paaseiland
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Inclusief vervoer per eigen bus
 • Alle hotelovernachtingen
 • Inclusief ontbijt 
 • Excursie naar de kleurrijke markt van Tarabuco
 • Jeepexcursie over de bekendste zoutvlakte van de wereld: Salar de Uyuni
 • Jeepsafari van Uyuni naar San Pedro de Atacama
 • Een verblijf nabij de oase in de Atacamawoestijn 
 • Maaltijden tijdens jeeptocht inbegrepen
 • Verblijf op het interessante Paaseiland 
 • De mogelijkheid om Lima te ontdekken 
 • Een bezoek aan de hoogste stad ter wereld: Potosí 

Excursies

Atacama woestijn ChiliBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de lokale markt of verdwaalt in de kleine straatjes, terwijl de ander liever een museum bezoekt. Ieder dorp of stad in Latijns Amerika heeft een centraal plein waar altijd wel iets gebeurt, de perfecte plek om even te gaan zitten en het dagelijks leven te bekijken. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen.

Tijdens deze reis door Bolivia, Chili en Paaseiland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een bezoek aan de markt van Tarabuco vanuit Sucre. Kijk je ogen uit op de mooi geklede lokale bevolking die hier zijn waar komt aanbieden of de inkopen komt doen. Een kleurrijk geheel.
 • Excursie met jeeps over de zoutvlakte van Uyuni. We nemen o.a. een kijkje bij een zoutfabriekje, stoppen bij de grappig gevormde zoutbergjes en ojos de salar en reizen naar het mooie Isla Inca Huasi, een vulkanisch gevormd 'eilandje' vol met enorme cactussen. 
 • We maken met jeeps de doorsteek van Uyuni naar San Pedro de Atacama. Onderweg stoppen we bij veel schitterende plekken in de natuur: de Pampa Colorado, Laguna Colorada, de Sol de Mañana-geisers, de Rocas de Dalí en Laguna Verde.
 • We verblijven op het interessante Paaseiland, waar je de Moais kan bekijken en meer kan leren over het mysterie van deze beelden. 


Ter plaatse zijn eventueel nog meer excursies mogelijk.

 • Op de tweede dag in Lima is er voldoende tijd om de stad te ontdekken. Struin rond of breng een bezoek aan een van de vele musea die zich hier bevinden. 
 • In de omgeving van Santiago liggen verschillende beroemde wijnhuizen die je kan bezoeken of maak hier een daguitstapje naar Valparaíso aan de kust, een prachtige historische stad.
 • In Potosí kun je onder leiding van een oud mijnwerker een excursie maken in de mijnen of naar de warmwaterbronnen van Tarapaya, waar Inca Huayna Capac vanuit Cusco kwam baden.
 • In San Pedro de Atacama zijn volop excursiemogelijkheden, zoals naar de geisers El Tatio, de prachtige maanvallei en mooie bergmeren, zoals de Lago Miscanti. Maar wie wil kan hier ook sandboarden of paardrijden.
 • Bij La Serena kun je genieten van het strand of de stadontdekken door middel van een stadstour. Er is ook de gelegenheid om een dagexcursie te maken naar Valle Del Elqui.
 • Ook op Paaseiland is de keuze in uitstapjes groot. Er zijn verschillende mogelijkheden om de beroemde beelden te bezoeken onder leiding van een lokale gids. Breng een bezoek aan Orongo aan de rand van de vulkaan Rano Kao. Ontdek alles over de geschiedenis op de archeologische sites of in het antropologisch museum. Ook is er de gelegenheid om fietsen te huren, een tochtje op een paard te maken of te duiken.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat na thuiskomst nog 6 maanden geldig is.       
 • Voor Paaseiland is een aanmelding benodigd via de volgende website.
 • Mogelijk gelden er aanvullende inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19. Bekijk actuele informatie op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "Coronavirus".

Geldzaken

In Peru betaal je met de Nuevo Sol, in Bolivia wordt er betaald met de boliviano en in Chili wordt er betaal met de Chileense pesos. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com

Pinnen: In Bolivia vind je in de meeste plaatsen een pinautomaat. In Chili kan in alle plaatsen waar we komen worden gepind. Contant: Euro’s kunnen op veel plaatsen worden gewisseld. Eventueel Amerikaanse dollars.
Creditcards: worden alleen in de grotere steden in winkels en restaurants geaccepteerd. Op vertoon van je paspoort kun je er geld mee opnemen bij de bank.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden (waaronder de entrance fee voor het Paaseiland nationaal park van ca. € 80,-), facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 350,- per persoon per week. Het leven in Bolivia is goedkoper dan in Chili. In Chili is vooral Paaseiland relatief duur en ook de excursies in San Pedro kunnen prijzig zijn.

Het is in deze landen gebruikelijk om fooien te geven, deze vormen vaak een niet onbelangrijk deel van het maandinkomen van de meeste mensen. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-. 

Maaltijden

Het ontbijt is bij alle hotelovernachtingen inbegrepen. Tijdens de jeepexcursie worden de maaltijden door een meereizende kok klaar gemaakt. Bij de overige maaltijden bepaal je zelf waar en wat je wilt eten. Neem in Bolivia op de markt bijvoorbeeld eens een lekker 'salteña-broodje' of een 'empanada'. De reisbegeleiding kan je vaak tips voor een goed restaurant of een leuk café geven. Als ontbijt kun je, naast de traditionele 'desayuno', in veel gelegenheden ook een westers ontbijt bestellen, soms met heerlijk vers fruit erbij. Rond het middaguur kun je in veel lokale gelegenheden een goedkoop menu, 'almuerzo' bestellen. Dit bestaat over het algemeen uit soep, brood, een hoofdgerecht, koffie of thee en vaak een eenvoudig nagerecht. Het zijn misschien niet altijd culinaire hoogstandjes, maar het is een leuke manier om met de plaatselijke bevolking in contact te komen.

Probeer de bekende coca-thee eens, deze is niet alleen goed tegen hoogteziekte maar ook gewoon lekker. 's Avonds is de peña een leuke plek om te vertoeven. Hier worden vaak hapjes of maaltijden geserveerd terwijl je geniet van een live muziekoptreden. In Chili kom je allerlei soorten restaurantjes tegen, waar je gerechten uit alle windstreken kunt eten. De typisch Chileense gerechten zijn van indiaanse origine, met maïs als belangrijk onderdeel, zoals de ‘humitas’, gestoomde maïs in maïsbladeren gewikkeld. Een heerlijke zoete lekkernij is de Torta de mil hojas. Uiteraard is Chili ook een heel prettig land voor wijnliefhebbers.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

- Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.
- Let op! De inenting tegen Gele Koorts is voor een bezoek aan Bolivia verplicht als je uit een risicoland voor gele koorts komt of daar in transit bent geweest. Je kunt dan bij aankomst in het land gecontroleerd worden, waarbij je een inentingspaspoort moet kunnen laten zien. 

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

In beide landen kunnen de hygiënische omstandigheden soms wat te wensen over laten. Uiteraard is het handig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen. Wees erop bedacht, dat alleen een stopmiddel de klachten niet echt verhelpt. Een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging komt zeker van pas. Uiteenlopende zaken als een salteña-broodje op de markt, de wisselende temperaturen en vooral ook de grote hoogte kunnen voor sommigen van invloed zijn op de gezondheid.

De reisroute is zo uitgestippeld dat je langzaam aan de hoogte kunt wennen. Ernstige vormen van hoogteziekte (soroche) loop je dus niet op, maar toch zorgt het lagere zuurstofgehalte in de lucht soms voor hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid. Vooral na aankomst in Potosí moet je lichaam behoorlijk wennen aan de hoogte en daar kun je fysieke inspanning het beste vermijden. Doe het de eerste dagen op deze grote hoogte rustig aan. Verder is het belangrijk veel water te drinken, waardoor de zuurstof makkelijker wordt opgenomen. Bespreek eventueel je reisplannen met de huisarts. Zeker reizigers met hart- en/of longaandoeningen raden we aan te overleggen met de huisarts. Ter plekke kun je deze 'soroche' in eerste instantie tegengaan door rust te nemen en door oude Boliviaanse volksmiddeltjes uit te proberen, zoals het kauwen van coca-bladeren of het drinken van coca-thee.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Santiago de Chile bij te boeken. 

In Santiago is het hotel centraal gelegen in de historische wijk Lastarria. De prijs is vanaf € 70,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 125,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Het klimaat van Bolivia is nogal wisselend per gebied. Maar ondanks de ligging nabij de evenaar (Bolivia ligt op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld Hawaï) ligt de gemiddelde temperatuur over het algemeen lager dan men zou verwachten. Bolivia wordt wel het 'dak van de Nieuwe Wereld' of 'het Tibet van Zuid-Amerika' genoemd en dit is natuurlijk niet voor niets.

Afgezien van het wat mildere klimaat van Santa Cruz en Sucre bezoeken we in Bolivia vooral de 3000 tot 4000 meter hoge Altiplano. Op deze kale en droge hoogvlakte kan het kwik vooral 's nachts en in onze zomermaanden flink dalen. Vooral de zoutvlakte bij Uyuni staat bekend om de bijna Siberische nachttemperaturen! In de wintermaanden (onze zomer) vriest het 's nachts meestal, maar overdag is het normaliter zonnig en erg helder.

De temperatuur loopt in de wintermaanden overdag op tot ongeveer 12-18°C en met de stralingswarmte van de felle zon is het 's middags in de zon wat aangenamer. Zodra de zon laag staat, dus vooral in de ochtend en namiddag, daalt de temperatuur weer sterk en is warme kleding noodzakelijk. Ook binnen in de gebouwen en in het hotel is het 's avonds koud, aangezien er veelal geen verwarming is.

De regentijd van Bolivia loopt ongeveer van eind december tot en met maart. Het is er dan zomer en er is vaker mist en bewolking. De regentijd hoeft echter geen belemmering voor het reizen te zijn; de natuur is dan juist op z'n mooist en de temperaturen zijn aangenamer.

Voor de Chileense kust kun je voor La Serena in onze zomer koele nachten (10°-15°), maar zonnige en aangename dagen (20°-25°C) verwachten. Terwijl het in Santiago dan net wat kouder is; ‘s nachts zo’n 5°C en koele dagen (circa 18°). In deze periode zijn de skipistes bij Santiago volop in bedrijf (2400-3400 m.). In voor- en najaar is het overal warmer en kun je bij de genoemde temperaturen ongeveer 5° optellen. Op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat met een vrij constante warme temperatuur. De koelste maanden zijn onze zomermaanden waarin het nog altijd tussen de 15 en 22 graden is. Januari en februari zijn juist de warmste maanden. Hou wel altijd rekening met wat koude wind.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 

Veelgestelde vragen

Hoe zijn de accommodaties op deze reis?

We overnachten in comfortabele, centraal gelegen middenklasse hotels. De meeste hotels hebben een sfeervol, koloniaal karakter. Met uitzondering van Villamar heb je altijd een douche en toilet op je kamer. De accommodatie in het afgelegen Villamar is erg eenvoudig, maar onze overnachting zorgt weer voor de nodige inkomsten voor de lokale bevolking en de omgeving hier is prachtig! Bolivia is een van de armste landen van Latijns Amerika, sommige voorzieningen zijn dus van mindere kwaliteit dan bij ons.

Hoe is het vervoer in Bolivia en Chili geregeld?

Van Sucre tot en met San Pedro de Atacama gebruiken we een eigen, lokaal gehuurde bus. Onderweg wordt regelmatig gestopt om de benen te strekken, om foto's te maken van de schitterende natuur in de Andes of om in een dorpje wat te eten. Sommige reisdagen zijn behoorlijk lang, ook al is het aantal kilometers niet enorm, de wegen zijn soms minder goed begaanbaar. Maar de busritten zijn vaak prachtig, onderweg in de Andes kun je volop genieten van het mooie uitzicht op het hooggebergte.


Van Uyuni naar de grens met Chili bij San Pedro maken we gebruik van jeeps.


In Chili maken we gebruik van lijnbussen, vaak touringcars met toilet, airco, video, kussentjes en dekens. Voor de nachtrit maken we gebruik van ‘semi-cama’-bussen, waarin de stoelen verstelbaar zijn tot een soort ‘halfbed’. Zo reis je comfortabel en kun je slapen.

Vanuit Santiago maken we een binnenlandse vlucht naar Paaseiland. Ook maken we nog 2 andere lokale vluchten: van Santiago naar Santa Cruz en van Santa Cruz naar Sucre.

Wat is de beste reistijd?

De beste periode om door Bolivia en Chili te reizen is de droge periode die loopt van april tot half december. In de wintermaanden (onze zomer) is het overdag in de Andes normaliter zonnig en erg helder. De luchten zijn vaak strakblauw, waardoor je vaak prachtige foto’s kunt maken. In deze periode is het ’s nachts wel erg koud, overdag is de temperatuur ongeveer 16°C en met de stralingswarmte van de felle zon is het 's middags in de zon aangenamer. Zodra de zon laag staat, dus vooral in de ochtend en namiddag, daalt de temperatuur weer sterk en is warme kleding noodzakelijk. In ons voor- en najaar liggen de temperaturen iets hoger.


Aan het eind van het jaar valt er in de Andes wat meer regen, maar dit is geen belemmering voor het reizen; de natuur is dan juist op z'n mooist en de temperaturen zijn nog wat aangenamer.
In onze zomer is zijn er aan de Chileense kust koele nachten (10°-15°), maar zonnige en aangename dagen (18°-22°C) te verwachten. Op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat, waarbij onze zomermaanden de koelste maanden zijn met temperaturen tussen de 15 en 22 graden.

Welke kleding is handig om mee te nemen?

Neem voor deze reis zowel dunne als dikke kleding mee. Maar vooral warme kleding is belangrijk. In de periode van mei tot oktober kan het koud zijn in de hooglanden. Meestal daalt de temperatuur in deze wintermaanden ’s nachts tot beneden het vriespunt. Het is dus raadzaam warme truien en een windjack mee te nemen. Handig is kleding die je in lagen over elkaar kunt dragen, zodat je als het opwarmt in de zon wat laagjes kunt uittrekken. Overigens kun je in veel hotels je kleren laten wassen. Dichte loopschoenen met goed profiel komen ook goed van pas.

Heb ik voor deze reis een goede conditie nodig?

We reizen door Bolivia en Chili ook veel op grote hoogte. De reisroute is zo uitgestippeld dat je langzaam aan de hoogte kunt wennen, de reis is derhalve door iedereen goed te maken. Ernstige vormen van hoogteziekte (soroche) loop je dus niet op, maar toch zorgt het lagere zuurstofgehalte in de lucht soms voor hoofdpijn, misselijkheid, of kortademigheid. Dit is ook de reden dat er tijdens de reis geen zware wandelingen worden gemaakt. Het is verstandig om de eerste dagen op grote hoogte rustig aan te doen, licht te eten en veel te drinken. Het is wel aan te raden voor mensen met hart- en vaatziekten en astmapatiënten vooraf hun arts te raadplegen. Heb je vragen over het reizen op grote hoogte, ga dan zeker even bij je huisarts langs.

Kan ik in Chili en Bolivia pinnen?

Je kan in Bolivia en Chili prima pinnen. In Santa Cruz, Sucre, Potosi en in bijna alle plaatsen in Chili staan pinautomaten. Hou er wel rekening mee dat de pinautomaten wel eens buiten werking kunnen zijn. Neem dan ook als reserve een bedrag aan cash geld mee. Euro’s worden al steeds meer in de grote steden geaccepteerd, en zijn makkelijk inwisselbaar bij wisselkantoren.

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

Tijdens deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor de overige maaltijden bepaal je zelf waar en met wie je gaat eten. Zo kun je op een markt de lokale keuken proberen of op één van de gezellige terrasjes op de verschillende pleinen plaatsnemen. In beiden landen zijn er voor de liefhebbers ook genoeg opties voor een lekkere westerse maaltijd. 

Kun je een driepersoonskamer boeken?

Tijdens deze reis zijn geen driepersonskamers beschikbaar. Er wordt overnacht in een- en tweepersoonskamers. 

Boek je met drie personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken. 

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

De telefoonverbindingen met Nederland zijn goed. Voor mobiele telefoons is de dekking vrij redelijk, informeer voor vertrek bij je provider.

In de hotels is vrijwel altijd wifi beschikbaar.

Hoe hoog kom je tijdens deze reis?

Tijdens deze reis stijgen en dalen we gelijdelijk naar de verschillende hoogte niveaus. De hoogste bestemming tijdens deze reis is Potosí waar je op 4067m hoogte komt.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Bolivia, Chili & Paaseiland

Bekijk alle reisblogs over Bolivia, Chili & Paaseiland