Bekijk de Van Rio de Janeiro naar Lima, 24 dagen van Djoser

Van Rio de Janeiro naar Lima 24 dagen

Rondreis Brazilië, Bolivia & Peru

Vanaf € 4.495,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Al reizend dwars door Zuid-Amerika zien we uiteenlopende natuurlandschappen; van jungle tot besneeuwde Andes-toppen en culturen variërend van indiaanse beschavingen tot moderne wereldsteden. De reis begint in Rio de Janeiro. In Brazilië genieten we van de indrukwekkende natuur in de beroemde Campo Grande, Pantanal en Santa Cruz. In Bolivia staat, de zoutvlakte van Sucre, Potosí, Uyuni en La Paz op het programma. Vanuit daar reizen we door naar het Titicacameer, het hoogste meer van Zuid-Amerika. We eindigen de reis in de oude Incahoofdstad Cusco, uitvalsbasis voor Machu Picchu.

Daarom Djoser

 • Citytour met gids door Rio de Janeiro, inclusief bezoek aan de Corcovado met het Christusbeeld
 • Bezoek aan het Pantanal
 • Citytour met gids door Sucre
 • Stadswandeling met gids door Potosí
 • Excursie over de zoutvlakte Salar de Uyuni
 • Bezoek aan de Tarabuco markt
 • Stadswandeling door La Paz
 • Een tour over Isle de la Luna, het maaneiland
 • Bezoek aan Machu Picchu
 • Inclusief binnenlandse vluchten
 • Inclusief ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding

Route en kaart

Routekaart Van Rio de Janeiro naar Lima, 24 dagen
 1. Amsterdam - Rio de Janeiro
 2. Rio de Janeiro
 3. Rio de Janeiro - Campo Grande - Pantanal
 4. Pantanal NP
 5. Pantanal NP
 6. Pantanal - Corumba - grensovergang - nachtbus Puerto Quijarro - Santa Cruz
 7. aankomst Santa Cruz - vlucht Santa Cruz - Sucre
 8. Sucre
 9. Sucre, Tarabuco markt
 10. Sucre - Potosí
 11. Potosí - Uyuni
 12. Uyuni, zoutvlakte - nachtbus La Paz
 13. aankomst La Paz
 14. La Paz
 15. La Paz - Copacabana, Isla del Sol
 16. Isla del Sol - Copacabana - Puno
 17. Puno - Cusco
 18. Cusco
 19. Cusco - Valle Sagrado - Ollantaytambo - Aguas Calientes
 20. Aguas Calientes, Machu Picchu - Cusco
 21. Cusco
 22. Cusco - Lima
 23. Lima - Amsterdam
 24. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Rio de Janeiro: Stad van de samba en zonneschijn

Dag 1  Amsterdam - Rio de Janeiro
Dag 2  Rio de Janeiro

Christus beeld Rio de JaneiroRio de Janeiro, bekend als de stad van de samba, carnaval, voetbal, het Christusbeeld en de Suikerbroodberg, bruist van energie en leven. Langs de stranden en boulevards vind je altijd ijdele Cariocas, de trotse inwoners van Rio, die bezig zijn met sporten zoals hardlopen, fitness, volleybal en natuurlijk futebol! Een bezoek aan Rio is niet compleet zonder een kijkje te nemen bij de beroemde Suikerbroodberg (Pão de Açúcar) en de Corcovado, waar het Christusbeeld trots over de stad uitkijkt. Beide locaties bieden adembenemende uitzichten over de stad en haar prachtige omgeving

	Rio de JaneiroIn het bruisende centrum van Rio de Janeiro vind je enkele prachtige oude monumenten, waaronder het voormalige keizerlijk paleis, de majestueuze opera, en de indrukwekkende nationale bibliotheek. Maar ook de futuristische ronde kathedraal is een opvallend architectonisch hoogstandje. Voor een authentieke ervaring kun je het beroemde trammetje nemen naar de charmante wijk Santa Teresa, bekend om zijn bohemien sfeer en artistieke flair. Een andere fascinerende optie is een begeleid bezoek aan de 'favela' Rocinha, met maar liefst 200.000 inwoners de grootste sloppenwijk van Brazilië. Hier krijg je een uniek inzicht in het andere gezicht van de stad en maak je kennis met de veerkrachtige gemeenschap die er woont.

Het exotische hart van Brazilie

Dag 3  Rio de Janeiro - Campo Grande - Pantanal, Corumbá
Dag 4  Pantanal NP
Dag 5  Pantanal NP
Dag 6  Pantanal - Corumba - grensovergang - nachtbus Puerto Quijarro - Santa Cruz

PantanalNa Rio de Janeiro is het tijd om afscheid te nemen van de Braziliaanse kust en maken wij ons op voor een reisdag naar het tropische Corumbá. We vliegen naar Campo Grande waarbij we voor het eerst kennis gaan maken met het Pantanal Nationaal park. Vanaf de luchthaven van Campo Grande rijden we naar Corumbá om in de late middag aan te komen. De Pantanal is een van de grootste natuurparken ter wereld. We overnachten midden in het natuurgebied in een leuke ‘fazenda’. Volgens biologen komen in dit ongerepte natuurgebied 600 vogelsoorten voor, zoals ibissen, papegaaien, ijsvogels, ooievaars en de tuiuiu, een indrukwekkende vogel van ruim een meter hoog met een zwarte kop en rode hals. Dit is dé plek om allerlei soorten dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Hoewel ‘pantanal’ het Portugese woord is voor moeras, is de Pantanal geen echt moeras. Het gebied overstroomt wel regelmatig waardoor het een uniek ecosysteem heeft. Om zoveel mogelijk van de flora en fauna te zien, gaan we er op uit in kano’s, te voet en te paard. 

Pantanal kaaimannenTijdens deze tochten zie je kaaimannen zonnen op de rivierbeddingen, apenfamilies in de bomen, otters, slangen en misschien kom je een Capibara tegen. Neem een verrekijker mee, zodat je alle vogels en andere dieren goed kunt bekijken. Ook een zaklamp mag in je bagage niet ontbreken, we kunnen er ook ’s avonds op uit trekken op zoek naar weer andere beesten. Je kunt hier proberen je eigen avondmaal te vangen: verse piranha! Behalve het ontbijt worden in dit afgelegen gebied ook de lunches en diners verzorgd. Verder kun je bij de fazenda heerlijk luieren in een hangmat en genieten van de natuur om je heen. Door de Pantanal loopt de spectaculaire Estrada Parque.

Met de lokale openbare bus gaan we de grens over naar Bolivia. Daar zullen we in een comfortabele nachtbus naar Santa Cruz rijden. De semi-cama-bus, zo genoemd omdat er van de stoelen ‘halve bedden’ te maken zijn, biedt voldoende beenruimte.

Historische schoonheid van Bolivia: Santa Cruz

Dag 7  aankomst Santa Cruz - vlucht Santa Cruz - Sucre
Dag 8  Sucre
Dag 9  Sucre, Tarabuco markt

In de ochtend komen we aan in Santa Cruz. Voordat we doorreizen naar Sucre zullen we hier ontbijten en een kleine wandeling maken door het centrum. Zo kun je de eerste indrukken opdoen van Bolivia. Sucre is volgens de Bolivianen hun mooiste stad en vanwege het lekkere klimaat een prima plek om uit te rusten van de lange reis. Hier heb je tevens de tijd om te wennen aan de hoogte.

Sucre Bolivia De gezellige, witgeverfde stad met zijn vele kerken, universiteiten en musea heeft een ongedwongen sfeer. Loop eens door de vele typisch Spaans aandoende straatjes of bezoek het klooster La Recoleta (dat vroeger ook als gevangenis dienst deed). Ook het Casa de la Libertad en het antropologisch museum van de San Francisco Xavier-universiteit, een van de oudste universiteiten in Zuid-Amerika, zijn de moeite waard. Niet voor niets heeft Unesco Sucre uitgeroepen tot historisch en cultureel werelderfgoed.

Tarabuco markt BoliviaIn het nabijgelegen plaatsje Tarabuco bezoeken we de beroemde zondagsmarkt, die bekend staat om zijn traditionele handgeweven kleding en handwerk. De uiterst vriendelijke bevolking is kleurrijk gekleed en komt uit de wijde omtrek om hier hun koopwaar aan te bieden. Het is een goed idee om een warma lama-wollen poncho te kopen voordat we doorreizen naar het vaak koude Potosí en Uyuni.

Ondek de hoogste stad ter wereld

Dag 10  Sucre - Potosí
Dag 11  Potosí - Uyuni

Potsi BoliviaVanuit Sucre reizen we in ongeveer 4 uur naar de hoogste stad (4070 m.) ter wereld: Potosí. De ontdekking van goud en zilver in de Cerro Rico, de rijke heuvel, heeft een beslissende rol gespeeld in de historie van Potosí. Potosí is al eeuwenlang het centrum van de Boliviaanse zilvermijnbouw. Hoewel de zilvervoorraad in de loop van de tijd behoorlijk is geslonken en ook de mijnen intussen in handen van de staat of van mijnbouwcoöperaties zijn gekomen, is er in de situatie van de mijnwerkers maar weinig veranderd.

3 onderweg naar PotosiOnder leiding van een oud-mijnwerker is hier een indrukwekkende excursie mogelijk. Ook het Casa Real de la Moneda is een bezoekje waard. In 1545, vlak na de ontdekking van de rijkdommen in de bodem, stichtten de Spanjaarden de stad aan de voet van de berg Cerro Rico. Vier eeuwen lang vloeiden alle inkomsten naar Spanje om paleizen en kerken te versieren en om oorlogen te financieren. Potosí is vanwege de monumentale architectuur en rijkversierde kerken, tot cultureel erfgoed benoemd.


De oogverblindende schoonheid van Bolivia's zoutvlakte

Dag 12  Uyuni, zoutvlakte - nachtbus La Paz

Uyuni autoDe stad Uyuni staat bekend om zijn letterlijk oogverblindende zoutvlakte van 12.000 km². Het is een van de indrukwekkendste natuurverschijnselen van Bolivia. In dit ‘Alaska van Bolivia’ kun je een prachtige tocht maken. Midden in het zoutmeer ligt het kleine vulkanische Isla Pescado - genoemd naar de visachtige vorm van het eiland - waar talloze torenhoge cactussen in alle vormen en maten groeien. Onderweg heb je de kans om te zien hoe de bewoners het zout met zware bijlen uithakken. Het kan hier flink koud worden: ‘s nachts zijn temperaturen van ver onder nul geen uitzondering.

Salar de Uyuni BoliviaAls je besluit een tocht over de zoutvlakte te maken, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je een goede zonnebril bij je hebt, aangezien het licht op de vlakte erg fel kan zijn en de weerkaatsing op het witte zout oogverblindend kan zijn. Daarnaast is het ook verstandig om een goede zonnebrandcrème mee te nemen om je huid te beschermen tegen de intense zonnestralen. In de avond vervolgen we onze reis met de semi-cama-nachtbus naar La Paz.

La Paz: Andesstad vol kleur en cultuur

Dag 13  aankomst La Paz
Dag 14  La Paz
Dag 15  La Paz - Copacabana, Isla del Sol

La Paz heksenketel BoliviaIn de ochtend kom je met de bus aan in La Paz, de bekendste stad van Bolivia. De stad heeft een schitterende ligging in een canyon op ca. 4.000 meter en wordt gedomineerd door de besneeuwde top van de Illimani. Hoewel Sucre officieel de hoofdstad is, is La Paz met zijn bijna 1 miljoen inwoners het regerings- en handelscentrum van het land. Het is haast onmogelijk om te verdwalen in La Paz. Vanaf de heuvels kom je namelijk altijd weer terecht op de Prado, de lange straat die onder een steeds andere naam door de stad heen loopt. De vele marktjes zijn een lust voor het oog.

Het meest bizarre is de 'heksenmarkt' in de Calle Linares, waar veel kruiden en bergen gedroogde lama-foetussen in een mandje als koopwaar aangeboden worden. Ook de kleine 'Mercado de Flores' is met al zijn bloemen een vrolijke happening. Verder zijn de Plaza San Francisco en de historische Plaza Murillo perfecte plekken om het Boliviaanse dagelijkse leven aan je voorbij te laten trekken.

La Paz Bolivia kabelbaanEen bezoek aan de vier bij elkaar gelegen musea op de Calle Jaén, gelegen in het meest Spaanse deel van de stad, biedt een fascinerend inzicht in de rijke geschiedenis van La Paz. Hier kun je kennismaken met de diverse culturele en historische aspecten die de stad gevormd hebben tot wat het vandaag de dag is. Daarnaast kun je in La Paz een letterlijk hoogtepunt van de reis ervaren door deel te nemen aan een excursie naar Chacaltaya, gelegen op een adembenemende hoogte van 5.200 meter. Hier vind je de hoogstgelegen skipiste ter wereld, en kun je genieten van een spectaculair uitzicht over de indrukwekkende bergtoppen van de Andes.

Titicacameer: Spiegel van de Andes

Dag 16  Isla del Sol - Copacabana - Puno
Dag 17  Puno - Cusco

Uros Titicaca PeruJe bent aangekomen bij het beroemde Titicacameer. Het Titicacameer heeft al eeuwenlang een magische betekenis voor zowel de Aymara’s als de Inca’s. Je kent het meer, gelegen op 3.700 meter, misschien nog uit de aardrijkskundeboeken als het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Doordat het boven de boomgrens ligt bouwen de bewoners al eeuwen lang hun boten van riet. De Noorse wetenschapper Thor Heyerdahl heeft hier met behulp van de Aymara’s van het eiland Suriqui zijn beroemde boot ‘Ra II’ gebouwd. We verblijven op het eiland Isla del sol, eiland van de zon. De indianen zijn ervan overtuigd dat de zon hier geboren is.

De volgende dag varen we weer terug naar Copacabana om vervolgens met de bus de grens van Peru over te steken. We overnachten in Puno, gelegen aan de Peruaanse kant van het Titicacameer.
 

Bewonder het hart van de Inca-rijk: Cusco

Dag 18  Cusco
Dag 19  Cusco - Valle Sagrado - Ollantaytambo - Aguas Calientes

Cusco plaza de armas Peru (We vertrekken in de ochtend met de bus naar Cusco. We hebben de volgende dag de tijd om de voormalige Inca-hoofdstad te bekijken. De Inca’s beschouwden deze oudste bewoonde stad van Latijns Amerika als de ‘navel’ van de wereld. Je vindt er niet alleen Incaruïnes met massieve, stenen muren, maar ook veel Spaans-koloniale gebouwen, ontelbare kerken en musea vol Inca-artefacten en mummies. Bovendien heeft Cusco veel leuke en prachtig verlichte pleinen en een grote verscheidenheid aan restaurants en bars. We pakken onze spullen voor de volgende nacht. De grote bagage laten we achter in Cusco, want we komen hier na een nacht weer terug.

 Aguas CalientesVanuit Cusco reizen we naar het schitterende plaatsje Ollantaytambo in de Valle Sagrado, de Heilige Vallei van de Inca’s. Je vindt hier vele ruïnes, dorpjes, indianenmarkten en kunstig aangelegde akkers. Per trein dalen we af naar het subtropische Aguas Calientes. Als dorp gebouwd langs de spoorlijn heeft Aguas Calientes een bijzondere sfeer en je kunt er een mooie wandeling maken. Aansluitend kun je heerlijk ontspannen in een natuurlijke warmwaterbron.


Machu Picchu: Het Inca-wonder 

Dag 20  Aguas Calientes, Machu Picchu - Cusco
Dag 21  Cusco

Machu Picchu PeruWe staan vroeg op om Machu Picchu te bezoeken, de best bewaarde stad van het oude Incarijk. Het pas in 1911 ontdekte Machu Picchu is verreweg de indrukwekkendste van alle Incaruïnes. Niet alleen door wat er aan resten is overgebleven, vooral ook door de adembenemende locatie hoog in de bergen. Door die ligging wist men eeuwenlang zelfs niet van het bestaan. De volgende dag reizen we terug naar Cusco en vliegen we vanuit daar naar Lima.  

Afsluiten in mooie koloniale stad: Lima

Dag 22  Cusco - Lima
Dag 23  Lima - Amsterdam
Dag 24  aankomst Amsterdam

Plaza Mayor plein Lima PeruDe reis eindigt in Lima, de hoofdstad van Peru. We hebben een dag de tijd om deze mooie stad te verkennen. Vooral het oude koloniale gedeelte van Lima is interessant vanwege de vele prachtige kerken, pleinen en gebouwen. De laatste jaren zijn kosten noch moeite gespaard om de oude stad haar glorie van weleer terug te geven. Lima kent daarnaast een aantal musea die een bezoek waard zijn, zoals het Museo de Oro, waar een indrukwekkende wapencollectie met harnassen van de conquistadores en zelfs het zwaard van Pizarro te zien is. Ook is het leuk om in Parque Kennedy in de wijk Miraflores rond te kijken, waar de rijken van Peru wonen. Hier vind je de gezelligste restaurantjes van de stad. We vliegen in de avond terug naar Amsterdam.


Op weg met Djoser

Op onze reizen hanteren we geen strak van dag tot dag gepland excursieschema. De reisdagen staan uiteraard vast, maar iedereen is vrij om de overige dagen naar eigen inzicht in te vullen. Onze reisbegeleiders hebben altijd ideeën en doen gewoonlijk een voorstel voor de besteding van de dag. Trek je er liever zelf op uit dan zal de reisbegeleider je met alle plezier van tips en adviezen voorzien. Houd er wel rekening mee dat zich, door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden, onverwachte situaties kunnen voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde excursie of activiteit niet kan doorgaan of aangepast moet worden. De groepen bestaan uit gemiddeld 16 deelnemers, de maximale groepsgrootte is 20 personen.

 

KLM

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
14 jul - 06 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
2 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.995,-

Start - einde
18 jul - 10 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Bezoek aan de zondagsmarkt in Tarabuco niet mogelijk

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.995,-

Start - einde
14 sep - 07 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
7 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.695,-

Start - einde
06 okt - 29 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.595,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
05 apr - 28 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.495,-

Start - einde
26 apr - 19 mei
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.495,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Bezoek aan Christus de verlosser met bezoek aan stadscentrum in Rio de Janeiro, inclusief gids
 • Begeleide wandeltocht in Sucre, Uyuni, Potosi en Cusco
 • Excursie naar Uyuni zoutvlaktes
 • Excursie naar maan eiland vanuit La Paz
 • Stadswandeling in La Paz
 • Excursie naar de zondagsmarkt van Tarabuco 
 • Binnenlandse vlucht Rio de Janeiro - Campo Grande
 • Binnenlandse vlucht Santa Cruz de la Sierra - Sucre
 • Binnenlandse vlucht Cusco - Lima
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Vervoer per semi-cama-bus
 • Maaltijden en excursies tijdens verblijf in Pantanal
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Ontbijt bij de accomodaties
 • Begeleide tour door de Heilige Vallei
 • Excursie naar Machu Picchu (excl. entreegeld)

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, gebruik bagagevervoersysteem, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-, etc. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 645,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Rio de Janeiro bij te boeken. Je verblijft in een centraal gelegen middenklasse hotel vlakbij de Copacabana. De prijs is vanaf € 60,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 115,- per nacht. In december is prijs op aanvraag i.v.m. het hoogseizoen.

De genoemde prijzen zijn exclusief wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.595,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Van Rio de Janeiro naar Lima, 24 dagen

Gemiddelde beoordeling: 9,0

 • Wat een geweldige reis hebben wij gehad. En wat een avonturen hebben wij beleefd. Hier zullen wij nog heel vaak aan terug denken. Iedere dag weer nieuwe verrassingen. Rio met al zijn attracties. De Pantanal, de enorme Zoutvlakte, bezoek aan de zilvermijn. 5,5 km hoog boven op een berg klimmen, Super

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in comfortabele, centraal gelegen middenklasse hotels. Het ontbijt is bij alle hotelovernachtingen inbegrepen. De kamers beschikken over eigen douche en toilet en warm/heet water. Houd er in Peru en Bolivia - waar het vooral 's avonds koud kan worden - rekening mee dat er niet altijd verwarming aanwezig is op de kamer. Dat is in deze arme landen nog een relatieve luxe. 

We zoeken zoveel mogelijk hotels uit met een sfeervol en soms koloniaal karakter. In de Pantanal overnachten we in een leuke ‘fazenda’, een prachtig gelegen landhuis in de natuur. Hier worden alle maaltijden verzorgd. In Rio de Janeiro ligt ons hotel vlak bij het strand van Copacabana. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Rio de Janeiro Copa Sul Hotel
Sucre Hotel Paola
Potosí Hotel Colonial
La Paz Incas Rooms
Puno Hotel El Búho
Cusco Amaru Colonial
Lima Hotel Mariel

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 645,-.

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Rio de Janeiro

  Vertrek

  12:50 - 19:45

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Lima - Amsterdam

  Vertrek

  17:30 - 12:50*

* aankomst volgende dag

In Bolivia is het in onze zomer 6 uur vroeger en in Peru is het verschil dan 7 uur. In de winter is het resp. 5 en 6 uur vroeger. Gedurende onze wintertijd is het in Rio de Janeiro drie uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is het verschil één uur meer.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.595,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

We maken tijdens deze reis gebruik van meerdere vervoermiddelen. Vaak reizen we met onze eigen bus. Voor de rit van Cusco naar Puno kan het voorkomen dat we het traject per lijnbus afleggen.

Op de ritten Puno - Copacabana, Copacabana - La Paz en La Paz - Uyuni maken we gebruik van een tussenvorm van privé en regulier vervoer. Deze zogenaamde toeristenbus rijdt op vaste tijden en tracjecten en biedt voldoende comfort op de langere afstanden. Voor de nachtrit naar Uyuni is het een 'semi-cama'-bus, wat betekent dat de stoelen verstelbaar zijn tot een 'half bed'. Ook is er een toilet aanwezig.

Tussen Santa Cruz de la Sierra en Puerto Quijarro aan de Braziliaanse grens reizen we met de trein en ook tussen Ollantaytambo en Aguas Calientes nemen we de trein door de Heilige vallei en de Urubambakloof waar je kunt genieten van spectaculaire uitzichten.
 • KLM vliegtuig

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Bezoek aan Christus de verlosser met bezoek aan stadscentrum in Rio de Janeiro, inclusief gids
 • Begeleide wandeltocht in Sucre, Uyuni, Potosi en Cusco
 • Excursie naar Uyuni zoutvlaktes
 • Excursie naar maan eiland vanuit La Paz
 • Stadswandeling in La Paz
 • Excursie naar de zondagsmarkt van Tarabuco 
 • Binnenlandse vlucht Rio de Janeiro - Campo Grande
 • Binnenlandse vlucht Santa Cruz de la Sierra - Sucre
 • Binnenlandse vlucht Cusco - Lima
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Vervoer per semi-cama-bus
 • Maaltijden en excursies tijdens verblijf in Pantanal
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Ontbijt bij de accomodaties
 • Begeleide tour door de Heilige Vallei
 • Excursie naar Machu Picchu (excl. entreegeld)

Excursies

Lokale vrouwen in Bolivia met bolhoedjesBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de lokale markt of verdwaalt in de kleine straatjes, terwijl de ander liever een museum bezoekt. Ieder dorp of stad in Latijns-Amerika heeft een centraal plein waar altijd wel iets gebeurt, de perfecte plek om even te gaan zitten en het dagelijks leven te bekijken. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen.

Tijdens deze reis door Brazilië, Bolivia en Peru zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie over de zoutvlakte van Uyuni. We nemen o.a. een kijkje bij een zoutfabriekje, stoppen bij de grappig gevormde zoutbergjes, een vulkanisch gevormd 'eilandje' vol met enorme cactussen. 
 • Met de trein reizen we naar Aguas Calientes. Na een overnachting nemen we ’s morgens vroeg een van de eerste bussen naar Machu Picchu en vertelt de lokale gids je over deze indrukwekkende Inca-ruïnes. Een rondleiding van ongeveer 2 uur op één van de aangewezen routes. 
 • Citytour door Rio de Janeiro, met bezoek aan het Christus de Verlosser beeld of de suikerbroodberg (naar keuze van de groep) en het befaamde Copacabana strand (exclusief entreegelden)
 • Tijdens het verblijf in de Pantanal zijn de boottochten en wandelingen onder begeleiding van een lokale gids opgenomen.
 • Stadswandeling met gids door Potosí, Cuzco én La Paz
 • Excursie naar het maaneiland
 • Excursie naar de Tarabuco market in Sucre

Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

 • In Cusco zijn volop excursiemogelijkheden. Huur een mountainbike, maak een paardrijtocht of bezoek een planetarium.
 • Vanuit Cusco zou je een prachtige dag excursie kunnen boeken naar de beroemde 'Rainbow mountains'.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat na vertrek uit Brazilië nog 6 maanden geldig is.

Geldzaken

In Brazilie wordt er betaald met Braziliaanse real, in Bolivia met de boliviano en in Peru betaal je met de Nuevo Sol. Voor de actuele koersen kijk op oanda.com.

Pinnen: bij de vele geldautomaten kun je zowel dollars als lokale valuta opnemen.
Contant: dollars en euro’s.
Creditcards: worden alleen in de grotere steden in winkels en restaurants geaccepteerd; eventueel in combinatie met je met paspoort te gebruiken om geld op te nemen bij de bank.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 50,-.
 

Maaltijden

In Peru en Bolivia kun je rond het middaguur in veel lokale gelegenheden een goedkoop menu, 'almuerzo' bestellen. Dit bestaat over het algemeen uit soep, brood, een hoofdgerecht, koffie of thee en vaak een eenvoudig nagerecht. Het zijn misschien niet altijd culinaire hoogstandjes, maar het is een leuke manier om met de plaatselijke bevolking in contact te komen.

's Avonds is de peña een leuke plek om te vertoeven. Hier worden bij live muziekoptredens vaak hapjes of maaltijden geserveerd. Probeer ook eens de bekende coca-thee; deze is niet alleen goed tegen hoogteziekte maar ook gewoon lekker.

In Brazilië maak je ongetwijfeld kennis met de ‘kilorestaurants’, waar je zelf opschept en het gewicht afrekent dat op je bord ligt. De nationale schotel van Brazilië is ‘feijoada’, een gerecht van bonen met vlees en, naargelang de streek, diverse andere ingrediënten. Visliefhebbers kunnen in de kuststreek hun hart ophalen. Voor de lunch heb je legio mogelijkheden, van sandwiches en salades tot warme maaltijden.

De maaltijden tijdens het verblijf in de Pantanal zijn bij de prijs inbegrepen. Het ontbijt is bij alle hotelovernachtingen ook inclusief. Bij de overige maaltijden bepaal je zelf waar en wat je wilt eten. De reisbegeleiding kan je vaak tips geven voor een goed restaurant of een leuk café.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en gele koorts
 • Voor de Pantanal wordt soms malaria –profylaxe aangeraden

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Rio de Janeiro bij te boeken. Je verblijft in een centraal gelegen middenklasse hotel vlakbij de Copacabana. De prijs is vanaf € 60,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 115,- per nacht. In december is prijs op aanvraag i.v.m. het hoogseizoen.

De genoemde prijzen zijn exclusief wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

We doorkruisen een verscheidenheid aan klimaten.

Het klimaat in Bolivia en Peru is nogal wisselend per gebied. Maar ondanks de ligging nabij de evenaar ligt de gemiddelde temperatuur over het algemeen lager dan men zou verwachten. Bolivia wordt wel het ‘dak van de Nieuwe Wereld’ of het ‘Tibet van Zuid-Amerika’ genoemd en niet voor niets. Afgezien van het wat mildere klimaat van Santa Cruz en Sucre bezoeken we in Bolivia vooral de 3000 tot 4000 meter hoge Altiplano. Op deze hoogvlakte kan het kwik vooral ‘s nachts en in onze zomermaanden flink dalen. Vooral de zoutvlakte bij Uyuni staat bekend om de bijna Siberische nachttemperaturen.

In de wintermaanden (onze zomer) vriest het 's nachts meestal, maar overdag is het normaliter zonnig en erg helder. De temperatuur loopt in de wintermaanden overdag op tot ongeveer 12-18°C en met de stralingswarmte van de felle zon is het 's middags in de zon wat aangenamer. Zodra de zon laag staat, dus vooral in de ochtend en namiddag, daalt de temperatuur weer sterk en is warme kleding noodzakelijk. Vooral kleding in laagjes is handig, zodat je in de loop van de dag wat kunt uittrekken. Ook binnen in de gebouwen en in de hotels kan het 's avonds laat fris zijn. De regentijd in de Andes loopt ongeveer van december tot en met maart. Het is er dan zomer en er is dan meer bewolking. De regentijd hoeft echter geen belemmering voor het reizen te zijn; de natuur is dan juist erg mooi en de temperaturen zijn veel aangenamer.

De seizoenen in Brazilië zijn tegengesteld aan die in Nederland, maar zelfs in onze zomermaanden kun je in Rio en omgeving zonnige, warme dagen verwachten van zo’n 25°C. In voor- en najaar is het nog een stukje warmer en kun je bij onze zomertemperaturen ongeveer 5° optellen. In onze winter is het overal echt zomers weer, met overdag temperaturen boven de 30°. In de Pantanal is de temperatuur het  hele jaar door erg aangenaam, 25 tot 30 graden. De warmste periode is van december tot maart, wanneer de temperatuur vaak boven de 30 graden kan stijgen, terwijl het van juni tot september ’s avonds aardig kan afkoelen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. 

Foto's en video

Reisblog Van Rio naar Lima

Bekijk alle reisblogs over Van Rio naar Lima