Drankautomaten in het bos en roofvogelcafés: 5x cultuurshock in Japan

Drankautomaten in het bos en roofvogelcafés: 5x cultuurshock in Japan

Als je naar Japan gaat, zul je verrast worden door de in onze ogen merkwaardige gebruiken. Laat je verbazen en geniet van nieuwe ervaringen in het land van de rijzende zon. Maar om iets beter voorbereid voor de dag te komen, hierbij 5 zaken die je zullen verrassen tijdens je eerste Japan reis.

1. De beruchte mondkapjes
Mouth caps for sale in the street of JapanOveral waar je kijkt, zie je mensen met mondkapjes lopen. Menig Nederlander zal zich afvragen: heerst hier een epidemie? Japanners dragen mondkapjes ter bescherming tegen ziektes, maar de echte reden voor het dragen van deze bijzondere accessoire gaat verder dan dat. Mondkapjes zijn modieus, te verkrijgen in alle soorten en maten en bovendien een manier om aan te geven dat je ongevraagd contact niet op prijs stelt. Ook worden ze gebruikt in koude winters om het gezicht warm te houden, tegen hooikoorts en om te verbergen dat je zonder lippenstift de straat op bent gegaan.

2. De entertainmentindustrie: roofvogel cafés en robot restaurants
Jouw idee van een gezellig avondje uit is misschien een paar biertjes drinken in de plaatselijke kroeg of genieten van een goed glas wijn met tapas in de lentezon. In Japan gooien ze het over een andere boeg. Zo kun je naar een roofvogel café waar je in het bijzijn van een valk geniet van een glas warme sake. Of je kunt dineren in een robot restaurant, waar serveerders plotseling zijn veranderd in rondrijdende bots. Ook het Maiden café, het katten café en de izakaya waar je onbeperkt kunt drinken zijn bijzondere plekken in het Japanse uitgaansleven, waar je zeker even binnen moet kijken tijdens je rondreis Japan.

3. Het duizelt van de automaten
Japan is het land met de hoogste ‘automaatdichtheid’ ter wereld. Een bijzondere titel, maar niets is minder waar. Overal waar je kijkt -ook midden in het bos- kun je met een Japanse ov-chipkaart een warme koffie in blik of koud biertje uit een automaat trekken. Ook automaten met kattenmutsjes en hondertruitjes zijn nooit ver weg.

4. De georganiseerde drukte
Japan mag dan een land met 127 miljoen inwoners zijn en Groot-Tokyo een agglomeratie van 37 miljoen mensen; de drukte in Japan creëert alles behalve chaos. Ook al is het even wennen, wanneer je het systeem door hebt, is het leven in Japan ontzettend georganiseerd. Of je nu met de metro gaat en keurig de gele lijnen volgt en in de rood omlijnde hokken staat te wachten tot de poortjes open gaan, of voor Shibuya’s drukste kruispunt ter wereld staat: Japan bewijst dat regels werken wanneer iedereen ze volgt.

5. Japans immense eetcultuur
Een rondreis door Japan is simpelweg te kort om de grote verscheidenheid aan Japanse gerechten te proeven. Als je een bezoek brengt aan Nishiki Food Market in Kyoto, zul je versteld staan van de honderden gevulde kraampjes en winkels met Japanse lekkernijen. Van sushi en octopus op een stokje tot takoyaki [octopus deegballetjes], okonomiyaki [Japanse pannenkoek], matcha sweets, teriyaki spiesjes en zwarte soja thee: je vindt het hier allemaal. Een reis naar Japan heeft alle ingrediënten om ook een culinaire reis te zijn. Eet green tea softijs, geniet van een matcha cappuccino en dineer met knapperige tempura en udon noedels.

Veel plezier op reis in Japan!

Door reisbegeleidster Zinzi Zegers