Kopje community

Kopje community

Eerlijke koffie smaakt beter. We trokken naar Colombia om te zien hoe een traceerbaar bakkie wordt gemaakt door de gemeenschap, in harmonie met de natuur.

Tekst: Sophie Fleur Jongebloed
Fotografie: Pieter Bas Bouwman


Volg de weg van de koffieboon terug naar het (meest) noordelijke kustgebergte van Colombia en ontdek er Community Coffee op 1900 meter hoogte. In het dichtbegroeide Sierra Nevada de Santa Marta Natural Park hebben vierhonderd kleine boerenfamilies een eigen koffiecoöperatie gestart: Red Ecolsierra. Met elkaar produceren ze de lekkerste biologische en fairtrade koffie én bewaken ze het unieke ecosysteem van hun leef- en werkgebied. Daarom koopt Fairtrade Original de koffiebonen rechtstreeks bij Red Ecolsierra.


Door de directe samenwerking met Fairtrade Original kunnen de boeren hogere prijzen vragen voor hun koffie – want: minder tussenpersonen cq -handel, hetgeen een (h)eerlijke en ‘traceerbare’ koffie voor jou oplevert. Daardoor kennen we de boer bij naam en kunnen we langs op zijn finca, zijn kleinere boerderij. Dit helpt ons om de kwaliteit van de koffie en de levens in lokale gemeenschappen te verbeteren. Jouw koffiewensen koppel je direct terug naar de boer, zodat zij de beste koffie blijven maken, de juiste trainingen krijgen om de koffietraditie voort te zetten, én het Sierra Nevadagebied blijft bloeien. Iedereen wint.


In de koffiegebieden is familie onmisbaar. Alle handen zijn nodig wanneer de regen valt: van oktober tot en met januari is het oogstseizoen in Colombia. Hoe hoger gelegen, hoe korter de pluktijd. Fairtrade Original ziet er toe op goede werkomstandigheden en helpt de boeren het land te ‘lezen’, zodat in harmonie met de natuur gewerkt kan worden. Zo worden enkel de aller rijpste rode koffiebessen geplukt en moet de boer 30 procent ruimte overlaten voor andere gewassen ter bevordering van de biodiversiteit en de bodem.


Alle verschillende bonen van de driehonderdtachtig verschillende finca’s komen samen om door Red Ecolsierra gemengd te worden tot een koffieblend voor de Nederlandse koffiedrinker. Precies zoals wij hem lekker vinden: notig en robuust, met chocolade- en niet teveel fruittonen. Hoe dat werkt? Die smaaknuances liggen verstopt in de natuur; in de bes, in het terroir van de koffieplant.


Iedere finca produceert een eigen soort boon met een eigen smaakprofiel – net even anders dus dan de boon van de andere coöperatieleden. Want grenzend aan de Grote Oceaan en de Carïbische Zee en doorklieft door de Andes-bergketen zijn de landschappen groots en divers. Daarom zijn de bonen van Victor net iets zoeter dan die van Annadelia. En moeten de bonen van Edwin net iets langer rijpen door hun unieke ligging. Alles wat je ziet proef je terug in koffie. De omgeving zit in de bes, en dus daarna in de boon. Ook de community. Dus ontmoet de boeren en ontdek Colombia door koffie.

Bekijk onze reizen door Colombia.