De gletsjers van Patagonië

De gletsjers van Patagonië


Door Wim Struijk (reisbegeleider)

Het Patagonisch ijsmassief. Als je op reis gaat naar Argentinië dan ga je ze vast zien! De gletsjers van Patagonië. Op de grens van Chili en Argentinië ligt de derde grootste ijsmassa op land ter wereld, het Patagonisch ijsmassief. Alleen op Antarctica en Groenland vind je meer ijs op land. Uit dit Patagonisch ijsmassief komen 10 tallen gletsjers naar beneden gestroomd. Een gletsjer is aardrijkskundig gezien een samengeperste sneeuwmassa en geen bevroren water. Door de zwaartekracht schuiven ze langzaam van de bergen af. Eigenlijk te vergelijken met traag stromende rivieren. Het speciale van de gletsjers in Patagonië is: dat het laagland gletsjers zijn. De omringende bergen zijn niet veel hoger dan 3000 meter. En de uitlopers van de gletsjers bevinden zich op een hoogte van 200 to 300 meter hoogte. Het bijzondere dat veel van deze gletsjers in Patagonia vrij makkelijk te bereiken zijn over land en sommige na een korte boottocht. Dus bereikbaar voor iedereen. Net als veel gletsjers in de rest van de wereld zijn niet alle gletsjers hier stabiel. Sommigen krimpen zelfs.

Perito Moreno gletsjer ArgentinieDe Perito Moreno is momenteel de meest stabiele gletsjer van Argentinië. Deze krimpt niet! Een muur van ijs recht omhoog tot 60 meter hoog torent boven je uit als je er op een bootje langs vaart. Kilometers breed is deze ijswand. En voortdurend breken er enorme stukken van af met het geluid van donderslagen. Geluid is traag! Dus, als je kijkt waar je het geluid zojuist hoorde ben je steevast te laat en zie je de ijsrots al in het water vallen. Naar dit schouwspel kan je uren kijken. Wat is Patagonia toch mooi. Het voordeel van deze gletsjer is dat hij eindigt bij een landtong die je via een weg goed bereikt vanuit het nabijgelegen plaatsje Calafate. Verder is voor het einde van de gletsjer een mooi wandelpad aangelegd zodat je de gletsjer van uiterst links tot uiterst rechts kunt bewonderen. En dan in een nabij gelegen koffie huis een lekker warme chocolademelk kan drinken. Opwarmen is op sommige dagen eigenlijk wel nodig want over het ijs kan een koude wind staan. Maar in de periode oktober tot maart is het er nooit beneden de 0 graden.

Viedma Gletsjer ArgentiniëDe Viedma ligt een stukje noordelijker in het Nationaal park LOS GLACIARES vlak bij het plaatsje El Chalten dat ook wel bekend staat als de wandelhoofdstad van Argentinië. De Viedma is momenteel een van de meest tragische gletsjers van Patagonië. In voorbije jaren kon je er nog met een boot naar toe varen over het enorme smeltwatermeer dat bij het eind van het ijs ligt. Daar kon je vlak bij het einde van de gletsjer aanleggen en na een stukje over de rotsen gelopen te hebben het ijs opgaan en er overheen lopen. Een bijzonder ervaring. De Viedma gletsjer stroomde tussen twee heuvels in de vorm van een natuurlijke trechter het laagland in. En aan het eind van de trechter het eind van gletsjer de muur van ijs. Tragisch is de gletsjer omdat deze ieder jaar wat verder terugtrekt. Ieder jaar een klein beetje. Je zag het nauwelijks. Maar op een gegeven moment was het eind van de gletsjer bij het deel van de natuurlijke trechter, dat wijder werd. De samenpersende druk op het ijs nam af en de gletsjer werd in het wijde deel van de trechter instabiel. Nu trekt hij per jaar een flink stuk terug.

Ice trekking. Sommige sportievelingen met goede conditie maken zelfs wandelingen over het ijs. De Perito Moreno is hiervoor geschikt. Veel zwaarder is een tocht naar en op de Caglieri gletsjer.

Ga mee naar Argentinië om de gletsjers van Patagonië te zien.