Het bijzondere Paaseiland

Het bijzondere Paaseiland


Midden in de Stille Oceaan, ongeveer 4000 kilometer ten westen van Chile, ligt het eenzame Rapa Nui. Het eiland staat in de lokale taal simpelweg bekend als ‘Grote Rots’, terwijl wij het beter kennen als Paaseiland. Met maar zo’n 4000 inwoners en een oppervlakte net groter dan Texel is het eiland toch bekender dan je op het eerste gezicht zou verwachten. We zetten een aantal bijzonderheden op een rij!

Nederlandse ontdekker

Jacob RoggeveenWeinig mensen weten dat het eiland is ontdekt door een Nederlander, namelijk: Jacob Roggeveen, in 1659 geboren in Middelburg. Zijn vader Arent Roggeveen was, behalve wiskundige, zeer geïnteresseerd in het maken van kaarten. Deze kaarten misten echter nog delen, waaronder het zogenoemde ‘Terra Australis’. Dit zou een continent ten zuiden van de Indische Oceaan zijn. Zoon Jacob Roggeveen besloot in 1721 hiernaar op zoek te gaan in opdracht van de West-Indische Compagnie. Via de Atlantische Oceaan en Kaap Hoorn stuitte Jacob Roggeveen op 5 april 1722 op een eiland in de Stille Oceaan. Jacob Roggeveen noemde het ‘Paasch-Eyland’, omdat hij het eiland ontdekte op paaszondag. Een week later was de gehele bemanning alweer weg van het eiland, op zoek naar ‘Terra Australis’. Pas 50 jaar later herontdekten de Spanjaarden dit eiland.

De Moai beelden van Paaseiland
Paaseiland MoraiOok Roggeveen was aanschouwer van de reusachtige beelden die zo typisch zijn voor Paaseiland: de ‘Maoi’. Deze zijn gemaakt van vulkanisch as van de vulkaan op het eiland. Dichtbij de vulkaan zijn nog vele beelden te vinden die niet afgemaakt zijn. De beelden hebben verschillende hoogtes. Zo is de grootste wel 21 meter hoog. De beelden zijn neergezet als bedankje aan de goden. De eerste inwoners van het eiland, waarschijnlijk rond 13e eeuw, troffen een groot regenwoud aan met veel grondstoffen, visrijke wateren en een mild klimaat. Om de goden hiervoor te bedanken werden de ‘Maoi’ gebouwd. In de eeuwen erna zijn er echter ook een hoop verwijderd, mede vanwege de verslechterde omstandigheden op het eiland. Hoe de soms loodzware beelden precies geplaatst zijn, is een bron van veel theorieën. Zo gaat er de verklaring dat de beelden op een soort slee zijn geplaatst en vervoerd. Tegenwoordig zijn er nog steeds honderden beelden op het eiland te vinden.

Je kunt Paaseiland bezoeken op de rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland van 23 dagen.