Het diverse Jeruzalem

Het diverse Jeruzalem

Divers Jeruzalem
 
Oude stad Jeruzalem IsraelHet kosmopolitische Tel Aviv, de stilte van de woestijn, het zoute water van de Dode Zee, overblijfselen uit de oudheid, heerlijke palmstranden, Joden, Palestijnen, christenen en moslims: Israël is een land van grote verscheidenheid. Moderne delen worden afgewisseld met bijzondere historische en religieuze plaatsen. Dit komt misschien wel het meest tot uiting in de hoofdstad van Israël: Jeruzalem. 

Oude stad Jeruzalem

Wie naar Jeruzalem gaat, mag zeker de Oude Stad niet missen. Dit geheel ommuurde gedeelte van de stad bestaat uit een Joodse, Arabische, Armeense en een christelijke wijk. In dit oude gedeelte is onder andere de Via Dolorosa te vinden. Dit is de weg die Jezus heeft gelopen van zijn veroordeling tot aan zijn kruisiging. Deze route eindigt bij de Heilige Grafkerk. Volgens de overlevering zou deze kerk gebouwd zijn op de plaats waar Jezus na zijn kruisdood in een graf werd gelegd. Verder is een bezoek aan de voor Joden heilige Klaagmuur een absolute must.

Yad Vashem

Yad Vashem Jeruzalem IsraelBuiten de oude stad bevindt zich Yad Vashem. Het Yad Vashem is in 2005 geopend als het Holocaust museum van Israël. Het dient als herdenkingsplek voor de ruim zes miljoen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In het museum zijn beelden, foto’s, persoonlijke eigendommen, brieven en verhalen te vinden over deze periode. Een bezoek aan het museum is daardoor een waardevolle aanvulling op een reis, zeker als je Israël echt wil leren kennen.

Toch ook modern

Jeruzalem is echter niet alleen historie en religie. Het kent ook een hele moderne kant. Zo is er de wijk Emek Refaim. Dit gedeelte van de stad staat bekend om zijn hippe boetiekjes, bars en cafés. Liefhebbers van grote internationale merken hebben hier ook hun plek in Jeruzalem: het indrukwekkende winkelcentrum Mamilla Hall.

Bekijk onze rondreizen door Israël.