Van soeks tot shoppingmalls en van canyons tot kunst

Van soeks tot shoppingmalls en van canyons tot kunst


de hoogtepunten van Oman, Dubai en Abu Dhabi

In Oman gaan gastvrijheid en tradities hand in hand. In dit eeuwenoude sultanaat vind je forten, palmoases, uitgestrekte woestijnen en dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Waar je ook komt: overal word je hartelijk begroet door de lokale bevolking. Het traditionelere Oman vormt een groot contrast met de hippe en moderne Emiraten Dubai en Abu Dhabi, waar wolkenkrabbers en shoppingmalls als paddenstoelen uit de grond schieten. We zetten een paar van de hoogtepunten op een rij.
 

De Grand Canyon van Oman

In het westen van Oman stuiten we op het indrukwekkende Hadjargebergte. Hier ligt de hoogste berg van het Arabisch schiereiland: de Jabal Shams, meer dan 3000 meter hoog. De inwoners van Muscat komen in het weekend graag naar de bergen om te genieten van het mildere klimaat of om te badderen in één van de vele riviertjes. Of om een douche te nemen onder een waterval! Vanwege vele diepe kloven die je hier vindt wordt de omgeving vaak vergeleken met de Grand Canyon. Deze wildernis is één van de weinige gebieden waar het Arabisch luipaard nog leeft. Rond het bergdorpje Al Rustaq verandert het ruige berglandschap plotseling in een groene oase: hier koop je de lekkerste dadels en granaatappels van Oman.
 

Muscat: Van vissersplaats tot mondaine hoofdstad

Direct bij aankomst in de hoofdstad van Oman is goed te zien hoe snel het leven in de Arabische golf is veranderd. Vanuit de historische vismarkt, waar de verse vis al eeuwen wordt verhandeld en de nabijgelegen soek loop je zo naar de moderne overdekte ‘markten’ van Muscat: de gigantische shoppingmalls, vol luxe westerse winkelketens. Het grootste moderne monument van Muscat is de moskee van De Grote Sultan Qaboes uit 2011, volledig opgetrokken uit marmer en de opslagplaats van het op één na grootse tapijt ter wereld. Het Royal Opera House, gebouwd in hetzelfde jaar, is ook een prachtig voorbeeld van de moderne Omaanse architectuur en inmiddels een wereldberoemd podium voor opera’s, klassieke concerten en balletten.


Louvremuseum in Abu Dhabi

In samenwerking met het Franse Louvre opende Abu Dhabi in het najaar van 2017 haar eigen Louvre. Het spectaculaire museum, gevestigd op het Saadiyat-eiland, vormt een culturele microstad en is een architectonisch hoogstandje. Het gebouw lijkt te drijven op het water, en het dak wordt gevormd door een gigantische gevlochten stalen koepel, die speelt met het licht: het lijkt net alsof je onder wuivende palmbomen staat. Naast een vaste opstelling van 300 werken in bruikleen van het Franse Louvre is het museum bezig met de opbouw van een eigen collectie. Geld speelt daarbij geen rol. Zo kocht een Saoedische prins voor 450 miljoen dollar het schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci. De vaste collectie bestaat inmiddels ook uit een indrukwekkende verzameling schilderijen van bijvoorbeeld Modigliani, Chagall en Picasso – die wordt aangevuld met bijzondere kunst van overal ter wereld. Artistieke korans, Indische sierraden, Chinees porselein: genoeg kunst om je enkele uren aan te vergapen.


Ras Al Hadd schilpaddenreservaat 

De kustlijn tussen Ras al Hadd en Ras Ruwaya is een van de belangrijkste nestelgebieden voor zeeschildpadden. Tussen eind juli tot halverwege oktober komen hier maar liefst 30.000 zeeschildpadden ’s nachts aan land om hun eieren te leggen. In deze periode maken we onder begeleiding een nachtelijke excursie om de bedrijvigheid van de schildpadden zelf te bewonderen. Een onvergetelijke ervaring!


Burj Khalifa

Dat de Burj Khalifa met zijn 828 meter hoogte sinds 2009 het hoogste gebouw ter wereld is, zal niet onbekend in de oren klinken. De toren heeft een multifunctioneel karakter. Zo is het Armani Hotel Dubai hierin gevestigd. Armani ontwierp tevens 144 luxueuze appartementencomplexen, de ‘Armani Residences’. Bewoners kunnen gebruik maken van één van de vier zwembaden, in vorm blijven in de fitnesscentra of zich ontspannen in de wellness faciliteiten. Op enkele verdiepingen exposeren 85 kunstenaars uit de hele wereld, van impressionistisch tot abstract - maar altijd binnen de Arabische culturele context. Wie snel naar de hoogste verdieping wil voor het spectaculaire uitzicht pakt de snellift. Het beste uitzicht op de grond op dit imposante gebouw heb je tijdens een boottochtje met een traditionele ‘abras’ op het Burj-meer.


Zonsondergang boven de Wahabiwoestijn

Niet ver van de zee strekken de zandduinen van de Wahabi-woestijn zich uit over een gebied van zo’n 180 kilometer. Een regio waar verschillende bedoeïenstammen nog op traditionele wijze leven. Temperaturen kunnen hier in de zomer hoog oplopen. Een duik in de paradijselijke oase Wadi el Bani Khalid brengt gelukkig wat verkoeling. Bij zonsopgang en zonsondergang komt de zandzee tot leven. De warme kleuren en schaduwen van de duinen vormen voor iedere fotograaf een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De chauffeurs van onze terreinwagens laveren je behendig door de zandduinen en brengen je op de beste plek om de zonsondergang te bewonderen.

Bekijk de reis door Oman, Dubai en Abu Dhabi.