Vijf highlights van Oman

Vijf highlights van Oman

Met zijn eeuwenoude cultuur en bijzondere natuur, verrast Oman elke reiziger. Zo vind je er honderden kastelen, forten, verlaten stadjes en interessante ruïnes, maar ook een bergachtig landschap met grillige pieken, oases met palmbomen en meertjes en natuurlijk die oneindige woestijn. Genoeg te beleven om er een rondreis te maken! We hebben daarom een aantal highlights van Oman op een rij gezet.

Muscat
Onze reis begint in de bruisende hoofdstad van Oman, Muscat. De haven van Muscat was zelfs in de 9e eeuw al een belangrijke plek om water in te slaan voordat er verder naar India gereisd werd. Deze strategische positie ontging ook de Portugezen niet, die de stad in 1507 bezetten. Ze bleven er tot ca. 1650 en lieten in de stad forten en vestingen bouwen, zoals de forten Al Mirani en Al Jalali aan de baai die je ook nu nog kunt bewonderen. De Sultan Qaboos-moskee is een van de grootste moskeeën ter wereld. Er kunnen zo’n 6500 gelovigen terecht en het is de enige gebedsplaats die je mag bezoeken als niet-moslim.

Wahibawoestijn

Zo’n 80% van Oman bestaat uit woestijn. En misschien wel de bekendste woestijn is die van Wahiba. Na zo’n 2 uur rijden van Muscat zie je de geelrode duinen opdoemen in een landschap dat alleen wordt bewoond door nomadische bedoeïenen. Met speciale 4x4 wagens trekken we door de woestijn om de mooiste zonsondergang ooit mee te maken. Vanaf een hoge duin zien we hoe een goudrode gloed de woestijn bedekt. Dus houd je camera in de aanslag, mooie foto’s zijn hier bijna gegarandeerd! En dan wacht ons nog die spectaculaire sterrenhemel in de nacht…


Ras al Hadd
Deze plek, waarvan de naam klinkt als een smakelijk gerecht, staat vooral bekend als dé plaats waar je zeeschildpadden kunt zien. Maar liefst 5 van de 7 zeeschildpaddensoorten komen voor in Oman en van deze 5 soorten is het de groene zeeschildpad die aan land komt in Ras al Hadd. Van april tot en met september heb je de beste kans om de schildpadden in actie te zien. Eerst komen de schildpadden aan land om hun eieren te leggen, per jaar zijn dit er zo’n 20.000, en na ongeveer 55 dagen kruipen de kleintjes uit het ei en proberen de zee te bereiken. Een tocht die bemoeilijkt wordt door de hongerige roofdieren die ze op weg naar zee opwachten. Als toeschouwer is het echter ontzettend bijzonder om te zien!

Wadi Shabvallei
Een combinatie tussen een fata morgana en het paradijs, dat is de Wadi Shab. Misschien wel een van de meest pittoreske plekken in Oman. Vertaald uit het Arabisch heet het ‘de kloof tussen de kliffen’ en dat is ongeveer wat je in deze vallei mag verwachten. Na een korte wandeling kun je in de kloof genieten van mooie turquoise meertjes, watervallen en terrasvormige plantages, die omgeven zijn door roze oleanders. De wadi is ook populair bij families, die hier komen in het weekend. Vergeet dus niet je zonnebrandcrème en je zwemspullen mee te nemen, je mag in sommige meertjes zwemmen!

Nizwa
Tot de twaalfde eeuw was Nizwa de hoofdstad van Oman. Forten en ruïnes getuigen van de belangrijke geschiedenis van deze plaats. Omringd door dadelplantages en uitkijkend op het Hajargebergte ligt de 40 meter hoge toren van het Nizwa-fort. Beklim de toren voor een indrukwekkend uitzicht. Bezoek op vrijdagochtend de luidruchtige veemarkt, waar onder meer runderen en geiten verhandeld worden.

Wil je alle highlights van Oman zelf een keer zien? Ga dan mee op een van onze rondreizen door Oman.