Riga, een veelzijdig mooie stad!

Riga, een veelzijdig mooie stad!

Riga? Veel mensen weten niet eens dat het een stad is, en nog minder mensen kunnen het aanwijzen op de kaart. Daarom een paar aanwijzingen: het is de hoofdstad van Letland, het ligt aan de Oostzee én het is één van de hoogtepunten op reis door de Baltische Staten met Djoser. Riga is niet alleen een hele mooie, maar ook een heel veelzijdig stad. In deze blog leg ik drie verschillende wijken onder de loep, die ieder een ander gezicht van Riga laten zien.

Door reisbegeleider Wim Struijk

De oude stad van RigaDe oude Hanzestad: In de 16e en 17e eeuw speelde Riga een grote rol in handel tussen West- en Oost-Europa. Hout en graan waren belangrijke exportproducten. In het oude stadscentrum zie je nog veel gebouwen uit deze bloeiperiode, die architectonisch geïnspireerd werd door de steden Duitsland, Nederland en België. Denk aan de Dom, de Nationale Opera en het gebouw “De drie broeders”, met de iconische met trapgevel. Helaas is de oude stadsmuur voor een groot deel gesloopt. Na een bezoek aan oud Riga zul je het ermee eens zijn dat deze wijk op de UNESCO werelderfgoedlijst staat!


Beau monde en de Art Nouveau: Een wijk die je zeker moet bezoeken! Je vindt hem in oostelijke richting, achter het Esplenade-park. Aan het eind van de 19e eeuw werd deze kunst- en bouwstijl populair in West-Europa en waaide het over naar Riga. Toevallig maakt de stad in die tijd een grote groei door, en liet het de stadsuitbreiding volledig bepalen door deze nieuwe stijl. Zo verdient Riga zeker de titel Art Nouveau-hoofdstad van Europa! In de Albertastraat is vrijwel ieder gebouw in deze kenmerkende stijl gebouwd. Je vindt hier ook het Art Nouveau-museum. Lopend door de wijk leer je de belangrijkste kenmerken van deze stijl herkennen, sierlijke ronde vormen en lijnen, fantasierijke ornamenten en een afkeer van symmetrie. Met een voorkeur voor pasteltinten om de gevels te kleuren.


Sovietgebouw in RigaHet realisme van de Sovjet-Unie: Hiervoor moet je naar het zuiden van de stad, voorbij het oude centrum en achter het station en de centrale markt. Deze twee gebouwen zijn trouwens ook al exemplarisch voor deze stijl, die zich in tegenstelling tot de Art Deco juist kenmerkt door grootschalige symmetrie en pragmatisme. In de jaren 60 van de vorige eeuw waren er binnen een korte tijd veel nieuwe woningen nodig. De oplossing lag in eenvormige woonblokken: echte huisvesting voor het volk. Als je goed oplet vind je op sommigen gebouwen nog de Hamer en Sikkel, symbool voor de arbeiders- en boerenstaat die de Sovjet-Unie wilde zijn. Andere propaganda in de architectuur zie je terug in de paar overheidsgebouwen die hier nog staan, niet het meest romantische deel van de stad.


Een ander voordeel van een bezoek aan Riga: het feit dat het een compacte stad is die je makkelijk te voet kunt verkennen. Ook daarom is het één van mijn favoriete steden! Lees hier meer over onze reizen naar Riga en de Baltische Staten.