Top 10 bezienswaardigheden van Phnom Penh

Top 10 bezienswaardigheden van Phnom Penh


Als je nu in Phnom Penh rondloopt is het lastig voor te stellen dat het nog helemaal niet zo lang geleden was dat dit een spookstad was. Toen Pol Pot in 1975 met zijn Khmer rouge de stad binnenviel heeft hij de stad binnen no time ontruimd en al zijn inwoners naar het platteland gestuurd. Vandaag de dag is het gelukkig weer gezellig druk in de stad, maar de littekens van de Khmer rouge zijn nog duidelijk zichtbaar.

Phnom Phen is een stad van tegenstellingen. Een stad van extreme corruptie en rijkdom en extreme armoede. Je vind wolkenkrabbers en sloppenwijken, Frans koloniale gebouwen en prachtige Khmer architectuur. Maar de stad is bovenal sfeervol met een vriendelijke, gastvrije bevolking die hard hun best doen om de afschuwelijke geschiedenis achter zich te laten.

Hieronder een lijstje van niet te missen bezienswaardigheden tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Cambodja.

Door reisbegeleider Aafke van de Heiden.

1. Royal palace en de zilveren pagoda

Koninklijk paleis Phnom Penh Cambodja Het koninklijk paleis is nog steeds het officiële verblijf van de koning, maar is deels opengesteld voor publiek. De prachtige Khmer architectuur is hier in alle weelde terug te vinden. Op het terrein van de Royal palace vind je ook de Zilveren pagode. Deze pagode dankt zijn naam aan de 5000 zilveren vloertegels. Voor een bezoek aan het Royal palace moeten schouders en knieën bedekt zijn.

2. Tuol Sleng / S21 museum

Ooit een schoolgebouw, maar door Pol Pot omgetoverd tot gevangenis en martelkamer. Tegenwoordig een museum die je een goed beeld geeft van de gruweldaden die hier in de tijd van de Khmer rouge plaatsgevonden hebben. Duizenden mensen zijn hier ondervraagd, gemarteld en uiteindelijk afgevoerd naar de Killing fields. Slechts 7 mensen hebben hun tijd in S21 overleefd.

3. Killing fields

cel killing fields cambodjaEen bezoek aan S21 en een bezoek aan de Killing fields zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Killingfields zijn de stille getuigen van de gruweldaden van de Khmer rouge. Tussen 1975 en 1978 zijn hier duizenden Cambodjanen geëxecuteerd, vele afkomstig van S21. Een deel van de graven is blootgelegd en de beenderen zijn schoongemaakt en in de indrukwekkende boeddhistische toren geplaatst. Deze toren staat hier als een reminder dat wat er op de Killing fields gebeurd is, nooit meer mag gebeuren.

Een bezoek aan S21 en de Killing fields is erg indrukwekkend en vanwege de zware lading, beelden en verhalen behoorlijk heftig. Toch kan je dit bijna niet overslaan tijdens een bezoek aan Phnom Penh als je Cambodja en de Cambodjanen wilt leren kennen en begrijpen. Vanwege de vrij recente geschiedenis van de Khmer rouge drukt het nog steeds een stempel op het dagelijks leven. Een gids of audiotour is absoluut aan te raden. Ga gepast gekleed, schouders en knieën bedekt.

4. Nationaal museum

Alleen het gebouw zelf is een bezoek al waard. Het Nationaal museum is gevuld met een enorme collectie uit de Angkor periode en een leuke voorbereiding op een bezoek aan Angkor Wat.

5. Wat Phnom

Een tempel op een 27 meter hoge heuvel. De tempel is aardig, maar niet een van de meest indrukwekkende. Toch is een bezoek de moeite waard alleen al vanwege het uitzicht vanaf de top en vanwege de gezellige sfeer rondom. Pas wel op voor de brutale apen.

6. Markten

Phnom Penh central market CambodjaPhnom Penh kent meerdere markten die leuk zijn om te bezoeken. De night market is 's avonds gezellig en druk bezocht. Een perfecte plek om het lokale streetfood te proberen. De central market of Psar Thmei is een enorme overdekte markt in een art Deco gebouw waar je werkelijk alles kan vinden. De Russische markt, die zijn naam dankt aan de Russische expats die hier in het verleden graag kwamen shoppen, is de grootste markt van Phnom Penh. De Old market is de meest lokale markt.

7. Daughters of Cambodia/ Friends/ Dine in the dark

Lekker eten en een goed doel steunen? Er zijn veel eetgelegenheden in de stad te vinden die meer doen dan alleen lekker eten serveren. Een aantal voorbeelden zijn Daughters of Cambodia, Friends en Dine in the dark.
Daughters of Cambodia biedt een opleidingsplek aan slachtoffers van de seksindustrie. In hun visitor centre is een winkel, café (ontbijt en lunch) en spa. Friends biedt een opleidingsplek voor straatkinderen. Al het personeel heeft in het verleden op straat gewoond en heeft dankzij Friends een tweede kans gekregen. Het eten is er ook nog eens heel lekker

Dine in the dark is een bijzondere ervaring, zoals de naam al doet vermoeden dineer je in het donker. Niet alleen een spannende ervaring, maar je stapt ook in de wereld van het bediend personeel. Het restaurant heeft namelijk blinde obers.

8. Met de Tuk tuk op pad

Phnom Penh paleis riksja CambodjaOp elke straathoek zijn wel tuktuk's te vinden en dit is een leuke manier om de stad te verkennen. Veel tuk tuk chauffeurs spreken redelijk Engels en willen je voor een klein bedrag graag naar de highlights van de stad vervoeren. Spreek van tevoren een bedrag en een tijd af.

9. Fietstocht

Er zijn verschillende aanbieders van fietstours in Phnom Penh, en het is een leuke manier om iets meer van de omgeving te zien.

10. Streetfoodtour

Maakt al dat eten op de markt je nieuwsgierig maar durf je het niet aan? Dan is een streetfoodtour een leuke optie. Onder leiding van een lokale gids bezoek je meerdere plekken in de stad waar je kan proeven van de lokale gerechten.

Bekijk onze reizen door Cambodja.