The Great Ocean Road - de mooiste weg van Australië

The Great Ocean Road - de mooiste weg van Australië

The Great Ocean Road

Met ruim 240 km aan prachtige vergezichten doet deze weg zijn naam eer aan. Maar niet alleen de combinatie van witte stranden, regenwoud, scherpe bochten en beroemde bezienswaardigheden is bijzonder, deze weg is bovendien het grootste oorlogsmonument ter wereld.

Hoe de Great Ocean Road gemaakt werd 

Australië vocht in de eerste wereldoorlog mee aan de kant van de Engelsen, en toen de soldaten na de oorlog in 1918 weer repatrieerden, wilde men deze soldaten werk geven. Zodoende konden ze meteen na terugkomst aan de slag om de Great Ocean Road te maken, die tevens een eerbetoon was aan alle gesneuvelde kameraden. Met pikhouwelen en explosieven vormden 3000 man de weg, dus het mag geen verbazing heten dat de weg pas in 1932 klaar was. De oud-soldaten hadden een eigen tentenkamp met slaapplaatsen, muziek, kranten, voedsel, en toen de stoomboot Casino precies vóór hun tentenkamp op een klif liep en daardoor 500 vaten bier en 120 vaten sterktedrank overboord moet gooien, hadden ze ook een feest dat 2 weken duurde en de geschiedenisboeken gehaald heeft. 


Wat is er te zien onderweg?

De Great Ocean Road loopt van Torquay helemaal door tot Allansford, ten westen van Warnambool. Bekend zijn de rotsformaties in zee van kalksteen en zandsteen zoals de Loch Ard Gorge, The Grotto, London Arch (voorheen London Bridge) en de twaalf apostelen. De laatste hebben overigens niets te maken met het aantal rotsen dat uit het water opdoemt, dat zijn er namelijk negen. In 2005 viel een van de apostelen door jarenlange erosie uiteen en bleef een hoopje puin over, dus eigenlijk zijn het er nu acht en een half. Maar dat maakt ze niet minder fotogeniek. En met een beetje mazzel ontmoet je ze op het moment dat de zon ondergaat in een rozerode horizon, een onvergetelijk gezicht. De Great Ocean Road is eigenlijk een grote manifestatie van natuurelementen; wind, water en mankracht hebben de weg uiteindelijk gevormd tot een spektakel van 240 km lang.

> Rondreizen Australië