Kenia
-
Introductie – jongetje
Introductie – jongetje
Karibu, welkom, bij de fotopresentatie van de reizen door Kenia. Djoser organiseert zeven reizen in Oost Afrika. Er zijn zowel kampeer- als accommodatiereizen net verschillende reisduur. Deze presentatie geeft een impressie van de 21-daagse kampeerreis door Kenia.
-
Nairobi - skyline
Nairobi - skyline
We beginnen en eindigen de reis in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Vanaf het dak van het Kenya Conference Centrum heb je een prachtig uitzicht over de stad. Als het weer gunstig is, zie je in het zuiden de Kilimanjaro liggen en aan de noordelijke kant de toppen van Mount Kenia, Kenia’s hoogste berg.
-
Nairobi - Jomo Kenyatta Avenue
Nairobi - Jomo Kenyatta Avenue
Nairobi kent een modern westers gedeelte en een typisch Afrikaanse wijk. Op Jomo Kenyatta Avenue, gelegen in het moderne gedeelte is het steevast druk. Een aanrader is een bezoek aan het national museum. Hier tref je gebruiksvoorwerpen aan van de verschillende etnische groepen die Kenia kent.
-
Kikuyuland - huisjes
Kikuyuland - huisjes
Na een verblijf in Nairobi reizen we naar het noorden. Eerst passeren we in de buurt van Thika de uitgestrekte ananasplantages van Del Monte. Nog verder naar het noorden komen we in het thuisland van de Kikuyu. Naast de karakteristieke huisjes liggen met daar rondom heen maïsveldjes.
-
Samburu NP – weg na Isiolo
Samburu NP – weg na Isiolo
Eindoel van deze lange reisdag is het Samburu National Park. Na het plaatsje Isiolo verlaten we het asfalt. Het landschap wordt gedomineerd door lavavlakten, diepe geulen en ronde heuveltoppen. De vegetatie bestaat voornamelijk uit doornstruiken en acacia's met langs de Ewaso Nyiro rivier galerijbossen. We slaan onze tenten op onder schaduwrijke bomen langs de rivier.
-
Samburu NP – leeuw
Samburu NP – leeuw
In het park gaan we uiteraard op zoek naar wild. Dit doen we tijdens zogenaamde 'gamedrives'. Een gamedrive is een wildspeurtocht, en aangezien wild vooral ’s morgens en laat in de middag het meest actief is zijn dat dan ook de tijdstippen waarop wij het park inrijden en ons best doen om wild te gaan zoeken.
-
Samburu NP – oryxen
Samburu NP – oryxen
In het Samburu national park tref je een vegetatie aan dat bij een semi-aride gebied hoort. Accacia’s en doumpalmen bepalen het landschap. Diersoorten als de gerenoek en de oryx hebben zich uitstekend aan deze droge omgeving aangepast.
-
Samburu NP – olifanten
Samburu NP – olifanten
Naast verschillende antilopensoorten komen er veel olifanten in het park voor. We houden altijd ’gamedrives’ in dat deel van het reservaat waar zich het meeste wild ophoudt. Opvallend in dit park zijn de vele dode bomen, die door olifanten zijn onschorst in hun zoektocht naar eten in de droge tijd.
-
Samburu NP - Samburuvrouwen
Samburu NP - Samburuvrouwen
Een ander interessant uitstapje is een bezoek aan een Samburu dorp, een stam verwant aan de Masai. Vaak denkt men dat volken in Kenia zich speciaal kleden voor toeristen, maar in het dagelijkse leven zien deze Samburu er echt zo spectaculair uit!
-
Samburu NP – bloed aftappen bij vee
Samburu NP – bloed aftappen bij vee
Ook laten de Samburu zien hoe ze bloed aftappen bij hun vee. De Samburu zijn namelijk dol op bloed en drinken dit ook heel frequent van hun koeien. Als je wilt kan je een klein slokje proeven. Je bezoekt een traditioneel Samburu dorp, het is dus niet zo dat de mensen die je hier aantreft hun bestaan uitsluitend te danken hebben aan de toeristen.
-
Mount Kenia - gezicht op berg
Mount Kenia - gezicht op berg
Na ons bezoek aan Samburu NP rijden we terug naar het zuiden. In de buurt van Nanyuki kruisen we opnieuw de evenaar. Bij helder weer kan je in de buurt van deze plaats de gletsjers van de Mount Kenia, de heilige berg van de Kikuyu, in de verte zien liggen. In de middag maken we hier een drie uur durende wandeling naar de Mau Mau caves.
-
De truck
De truck
We reizen per truck, die voorzien is van bergruimte voor bagage, kampeeruitrusting en onze voorraden. Het voordeel van een truck is dat we minder problemen hebben met het Afrikaanse wegdek, dat niet overal geasfalteerd is.
-
Lake Baringo – boottochtje op het meer
Lake Baringo – boottochtje op het meer
We vervolgen ons reis naar Lake Baringo. Onderweg nemen we een kijkje bij de Nyahuru watervallen. Op dit moment is Lake Baringo nog niet een nationaal park, maar het staat wel op de nominatie om dat te worden. In de middag maken we een facultatief boottochtje op het meer. Daarbij kan je van heel dichtbij nijlpaarden zien en fotograferen.
-
Lake Baringo - krokodillen
Lake Baringo - krokodillen
Mocht je tijden je boottochtje geen nijlpaarden hebben gezien, treur dan niet. Vaak is het zo dat de nijlpaarden hier ’s nachts uit het water komen grazen naast je tentje. Andere leuke bewoners van het meer zie je hier op de dia.
-
Lake Baringo - visarend
Lake Baringo - visarend
Daarnaast geniet Lake Baringo bekendheid vanwege de enorme verscheidenheid aan vogels die hier voorkomen. Een ‘birdwalk’ in de ochtend behoort tot de mogelijkheden. Spectaculair bij Lake Baringo zijn de verschillende visarenden. Op het plaatje zie je een visarend die zojuist een vis uit het water heeft gepakt.
-
Lake Baringo - Njemps
Lake Baringo - Njemps
Op de eilanden in het meer woont een kleine aan de Masai verwante bevolkingsgroep, de Njemps. Zij houden zich voornamelijk bezig met de visvangst en trotseren schijnbaar zonder angst in hun eenvoudige rieten bootjes de nijlpaarden en krokodillen.
-
Cherangani Hills – ochtend mist
Cherangani Hills – ochtend mist
Meer naar het noordwesten overnachten we in de Cherangani hills, dit doen we op twee verschillende plekken. Eenmaal op een farm en een maal op de Marich Pass. In de heuvels kan het 's nachts flink afkoelen en in de ochtend is er vaak ochtendmist.
-
Cherangani Hills - kinderen
Cherangani Hills - kinderen
De Cherangani hills zijn een betrekkelijk onbekend gebied waar nog steeds weinig toeristen komen Het is het thuisland van de vriendelijke Pokot. Hier maken we een dorpswandeling onder begeleiding van een gids waarbij je op informele wijze kan kennismaken.
-
Cherangani Hills – vogels kijken
Cherangani Hills – vogels kijken
Voor vogelliefhebbers zijn de Cherangani hills een waar vogelparadijs. Als je geïnteresseerd bent in vogels kijken dan is het leuk om een boekje aan te schaffen waarin je aan kunt kruisen welke vogels je gezien hebt. Een verrekijker is bij deze reizen natuurlijk onontbeerlijk.
-
De tenten
De tenten
Tijdens de kampeersafari's langs de verschillende natuurparken van Kenia wordt overnacht in ruime tweepersoonstenten, die je zelf dient op te zetten. Behalve een warme slaapzak hoef je hiervoor niets extra's mee te nemen: voor kookgerei, comfortabele matrasjes en stoeltjes wordt gezorgd
-
Lake Turkana – luga
Lake Turkana – luga
De reis gaat verder noordwaarts naar het afgelegen en spectaculaire Lake Turkana. De weg naar Turkana is spectaculair en bestaat uit een twee honderdvijftig kilometer strook slecht asfalt dwars door de woestijn. Hoe verder we naar het noorden komen hoe droger het wordt.
-
Lake Turkana - Turkana nederzetting
Lake Turkana - Turkana nederzetting
Via Lodwar de hoofdstad van deze regio bereiken we in ongeveer zes uur rijden het blauw groene water van Lake Turkana. De omgeving van het meer waar nauwelijks vegetatie aanwezig is, is de thuisbasis van onder andere de Turkana. Deze bevolkingsgroep behoort tot de Niloten en onze eigen campsite ligt midden in een Turkana dorp.
-
Lake Turkana - inschepen naar Central Island
Lake Turkana - inschepen naar Central Island
Na de lunch pakken we onze spullen in en schepen ons in voor een unieke vaartochtje naar Central island: een onbewoond eiland in het midden van Lake Turkana. Djoser is de enige reisorganisatie die hier komt. Je bezoek aan het afgelegen eiland is waarschijnlijk het hoogtepunt van je reis.
-
Central Island – wandeling
Central Island – wandeling
We kamperen hier wild aan de rand van een van de kraters. Hiervandaan gaan we de volgende dag het eiland verkennen. We beginnen we met een pittige wandeling over de rand van de twee kraters. De wanden zijn bezaaid met puin en je moet goed oppassen waar je wandelt Het ene meer heet Crater Lake of Crocodile Lake en bestaat uit zoetwater.
-
Flamingo Lake – Central Island
Flamingo Lake – Central Island
Daarna lopen we verder naar het Flamingo Lake, dit meer is soda houdend en het soda vind je terug uitgekristalliseerd aan de oevers. Het water heeft een mysterieuze groen blauwe kleur en voelt vettig aan van de soda en de algen. Wanneer de waterstand laag is groeien de algen het snelst. De algen trekken in die tijd flamingo’s aan.
-
Lake Turkana – onze campsite
Lake Turkana – onze campsite
Na ons verblijf in central island varen we de volgende dag terug naar de west oever van Lake Turkana. Hier gebruiken we 's avonds het diner op onze eigen campsite dat midden in het Turkana dorp ligt. In de avond is het mogelijk een authentieke Turkanadans bij te wonen.
-
Marich Pass – marktvrouwen
Marich Pass – marktvrouwen
Na ons bezoek aan Lake Turkana rijden we weer verder naar het zuiden. We overnachten daarbij op de Marichpas. In deze bergachtige omgeving maken we een wandeling waarbij we dorpjes in de omgeving bezoeken.
-
Lake Nakuru – flamingo’s
Lake Nakuru – flamingo’s
De dag erop rijden we naar Lake Nakuru. Lake Nakuru is een brak water meer in de Rift Vallei en wereldberoemd vanwege de enorme hoeveelheden flamingo's. In de namiddag maken we hier een mooie 'gamedrive' waarbij je de flamingo's van heel dichtbij kunt zien en ruiken!
-
Lake Nakuru – witte pelikanen
Lake Nakuru – witte pelikanen
Naast flamingo’s zie je ook vaak pelikanen in Lake Nakuru. Er zijn 2 soorten pelikanen, hier op de dia zie je de witte pelikaan. Pelikanen kwamen van oorsprong niet voor rond Lake Nakuru, omdat vroeger in het meer geen vis voorkwam.
-
Lake Nakuru - witte neushoorns
Lake Nakuru - witte neushoorns
Sinds 1989 kent Lake Nakuru het zogenaamde Rhino Rescue project. Dit is een fokprogramma ingesteld om het uitsterven van de witte en ook de zwart- neushoorn te voorkomen. De term witte en zwarte neushoorn verwijst overigens niet naar de kleur van de neushoorns. Beide soorten zijn grijs.
-
Lake Nakuru - Babooncliff
Lake Nakuru - Babooncliff
We rijden verder naar het noorden in het park en stoppen bij de zogenaamde Baboon Cliff. Hier tref je vaak hyraxes aan, een soort marmotten en natuurlijk ook bavianen waarna de klif vernoemd is. Bovendien heb je hier vandaan een prachtig uitzicht op het meer en zie je in de diepte een roze streep lopen waar de flamingo's zich ophouden.
-
Lake Navaisha - nijlpaarden
Lake Navaisha - nijlpaarden
Vanuit Lake Nakuru rijden we door naar het hoogst gelegen meer in de Riftvallei; Lake Naivasha. ’s Middags kan je deelnemen aan een boottocht op het meer. Tijdens dit tochtje stuit je zeker op de veel nijlpaarden. Onder de vele vogelsoorten die hier voorkomen zijn de pelikanen, ijsvogels en aalscholvers het meest talrijk.
-
Kok
Kok
Tijdens deze reis zal er een kok meereizen die uit de maaltijdpot een ontbijt een lunch en een diner bereid. Dit zijn westerse maaltijden.Een soepje vooraf gevolgd door een hoofdgerecht: pasta, rijst of aardappelen met vis en vlees en daarna een heerlijk toetje: fruit of vla. Van de deelnemers verwachten we een helpende hand.
-
Gezicht op Riftvalei
Gezicht op Riftvalei
We bezoeken vervolgens het wereldberoemde Masai Mara national Park. Onderweg hebben we af en toe spectaculaire uitzichten op de Rift vallei, deze vallei loopt door geheel Kenia en is een breuklijn die in Mozambique begint en eindigt bij de Dode zee helemaal in het Noorden. Op deze breuklijn liggen verschillende vulkanen, de Kilimanjaro en de Mount Kenia zijn daarvan de bekendste.
-
Masai Mara - campsite
Masai Mara - campsite
De reis van Lake Nakuru naar Masai Mara duurt ongeveer 5 uur. Vlak voor de ingang van het national park slaan we onze tenten op onze eigen campsite. In de meeste gevallen wordt tijdens deze reis gebruik gemaakt van officiële kampeerplaatsen in de natuurparken, waar eenvoudige sanitaire voorzieningen aanwezig zijn.
-
Masai Mara– wc’s op de campsite
Masai Mara– wc’s op de campsite
Er zijn twee uitzonderingen. Op Central Island kamperen we wild en staan de tenten aan de oever van het meer. Hier zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig. In het Samburu National Reserve zijn koude douches en eenvoudige pitlatrines.
-
Masai Mara - leeuw
Masai Mara - leeuw
Tijdens de Kenia reis bezoek je Masai Mara. Bij de Kenia/Tanzaniareis bezoek je het aangrenzende Serengetti park in Tanzania. Beide parken behoren tot de beste van Oost Afrika en maken deel uit van een het zelfde ecosysteem. In beide parken nemen we uitgebreid de tijd om op zoek te gaan naar wild.
-
Masai Mara - cheetah
Masai Mara - cheetah
Cheetah’s of jachtluipaarden zijn de snelste land zoogdieren ter wereld. Hun favoriete snack de Thompson gazelle staat hoog op het menu. Met enig geluk kunnen we tijdens gamedrives de cheetah’s vinden en kun je er mooie foto’s van nemen.
-
Masai Mara - trekkende gnoe’s
Masai Mara - trekkende gnoe’s
De spectaculaire jaarlijkse trek van de gnoes en de zebra's verloopt in een grote cirkel, waarbij ook de Serengeti in Tanzania wordt betrokken. In de periode december-januari bevindt de grote kudde zich in het uiterste zuiden van de Serengeti. Vanaf maart beginnen de dieren zich in noordelijke richting te verplaatsen. Tussen mei en juli bevinden de meeste dieren zich in het noorden en westen van het park.
-
Masai Mara – zonsondergang
Masai Mara – zonsondergang
In welke periode van het jaar je ook een bezoek brengt aan Masai Mara, spectaculair zal het in ieder geval in deze 'Garden of Eden' altijd zijn. Als ’s avonds de zon ondergaat kan je in je tent met dierengeluiden in slaap valllen.
-
Masai Mara - Masaidorp
Masai Mara - Masaidorp
De omgeving van Masai Mara is tevens het woongebied van de Masai. Masai Mara heeft namelijk de status van national reserve. Dit betekent dat menselijke bewoning toegestaan is. Tijdens beide reizen kan je een bezoekje brengen aan een van hun dorpen.
-
Trein Nairobi - Mombasa
Trein Nairobi - Mombasa
Daarna rijden we verder naar Nairobi waar we de nachttrein nemen naar het aan de kust gelegen Mombasa. In de trein zijn 4 persoons couchettes gereserveerd zodat je heerlijk kunt slapen. Als je aan het dineren bent word je bed al opgemaakt.
-
Nyali Beach - strand
Nyali Beach - strand
Bij aankomst in Mombasa worden we opgepikt en naar een appartementencomplex even te noorden van Mombasa gebracht. Voor verschillende deelnemers tijdens deze reis zal de vakantie dan pas aanbreken. Hier kan je heerlijk luieren op de prachtige stranden, snorkelen en zwemmen.
-
Nyali Beach - duiken
Nyali Beach - duiken
Voor de liefhebbers bestaat er de mogelijkheid om een duik te maken of om zelfs een hele cursus te volgen als je iets langer na afloop van je reis hier blijft. Voor de kust liggen hier namelijk mooie riffen en worden er ook excursies georganiseerd naar een onderwater national park.
-
Mombasa - stadsgezicht
Mombasa - stadsgezicht
Nyali beach is daarnaast een goede uitvalbasis voor Mombasa en het is leuk om tijdens je verblijf hier een bezoek aan te brengen. Het oude centrum is een mengeling van Swahili en Arabische cultuur en het is interessant om door de nauwe straatjes rond te dwalen.
-
Nairobi – Carnivore
Nairobi – Carnivore
Na het luieren in Tiwi Beach vliegen we met Kenya Airways terug naar Nairobi. Met helder weer vang wellicht een glimp op van de Kilimanjaro. In Nairobi kan je op de laatste dag nog een aandenken kopen en eventueel dineren in het bekende wildspecialiteiten restaurant de Carnivore. De volgende dag vlieg je terug naar Amsterdam en daarmee een einde aan deze presentatie.
Online presentatie Kenia & Tanzania
Boek en reis met zekerheid
- Kosteloos omboeken
- 100% terugbetaling bij annulering
- 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
- ANVR- en SGR garantie
- Reizen volgens RIVM richtlijnen
- Opvolging reisadviezen ministerie van Buitenlandse zaken
- Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
- Goede lokale vertegenwoordiging
- Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
- Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
- Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
- Meer dan 35 jaar ervaring
Klantwaardering
8,8
Fred G. - 9,0